jump to navigation

Η Αγάπη για το Βιβλίο ξεκινά από την Οικογένεια! Μάρτιος 2, 2018

Posted by Ζωντανό Ιστολόγιο in : Βιβλία / Περιοδικά, Οικογένεια / Παιδί , add a comment

Adorable father and son reading a book to their family sitting in the living-room

Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων

Κάθε μέρα, όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται στη ζωή των παιδιών μας, από τις λογής – λογής «σειρήνες» που τα περιβάλλουν. Παιδικά περιοδικά με άχρωμο, ανούσιο, ρηχό, αλλά και βλαβερό περιεχόμενο. Τηλεοπτικές εκπομπές, βιντεοταινίες, παιχνίδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επιτραπέζια παιχνίδια, βιντεο-παιχνίδια, βιβλία, τραγούδια και συγκροτήματα, που αντί να σκορπούν χαρά, γαλήνη και ειρήνη στις ψυχές των παιδιών μας, τις γεμίζουν με λύπη, φόβο και άγχος… Που φέρνουν τη βία, τον τρόμο, το θάνατο… Που δείχνουν άλλο προσανατολισμό στη ζωή, μακριά από τις εδραιωμένες αξίες, που οδηγούν τα παιδιά μας, μακριά από το φως του Χριστού και τα παίρνουν στα σκοτάδια και το θάνατο! Μια ανακούφιση ζωής, μια ελπίδα ειρήνης, μια όαση γαλήνης κι ένα αντίδοτο, το καλύτερο ίσως για την περίπτωση, είναι το καλό, το διαλεγμένο βιβλίο, που – ευτυχώς! – τόσο εύκολα, αλλά και τόσο πλούσια βρίσκεται σήμερα κοντά μας και δίπλα μας!

Στην Οικογένεια και το Σχολείο, έχει ανατεθεί ο δύσκολος ρόλος να ενεργοποιήσουν όλα αυτά! Να προβάλλουν το καλό βιβλίο, να το φέρουν στη ζωή των παιδιών μας, μα και με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τα παιδιά να προσεγγίσουν το βιβλίο, να το αγαπήσουν, να το βάλουν μια για πάντα στην καρδιά τους! Για να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία, υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι.

Η Οικογένεια, η φυσική αυτή «φωλιά» των παιδιών μας, είναι η πρώτη πού θα δημιουργήσει το ευνοϊκό κλίμα για να γνωρίσει και ν’ αγαπήσει το παιδί το καλό βιβλίο. Τα παιδικά βιβλία για τα πολύ μικρά παιδιά είναι γεμάτα με εικόνες. Κι είναι έτσι φτιαγμένα για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια ευχάριστη, μια ζεστή σχέση, ανάμεσα στο γονέα και το παιδί. Γρήγορα η εικόνα μπαίνει στο οπτικό πεδίο του παιδιού. Μετά απομένει να έρθει ο πατέρας ή η μητέρα να πάρει το παιδί στην αγκαλιά του και μέσα στη μοναδική αυτή θαλπωρή, να ερμηνεύσει την εικόνα, να διηγηθεί μια ιστορία, ν’ ανακαλύψουν μαζί τις λεπτομέρειες των εικόνων, να του διαβάσει μεγαλόφωνα το κείμενο… Ήδη το παιδί γεύθηκε το μαγικό δώρο της ανάγνωσης! (περισσότερα…)

Γιατί οι Αθωνίτες μοναχοί είναι από τους καλύτερους μάνατζερ διεθνώς Δεκέμβριος 12, 2017

Posted by Ζωντανό Ιστολόγιο in : Βιβλία / Περιοδικά, Επιχειρηματικότητα, Ορθοδοξία / Εκκλησία , add a comment

«Ο μοναχός που έγινε CEO»: Ο Θοδωρής Σπηλιώτης ερευνά διεξοδικά την αποτελεσματικότητα του αθωνικού management και εξηγεί τις χρήσεις του στις εταιρείες-κολοσσούς

ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

Δεν είναι τυχαίο ότι οι βασικές αρχές του αθωνικού management εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς, καθώς η ανθεκτικότητα και η αποτελεσματικότητά τους έχει αναδειχτεί μέσα στα χρόνια. Όπως και ότι το Άγιο Όρος αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα brand names παγκοσμίως γεγονός που το καθιστά από μόνο του ένα πολύ ενδιαφέρον case study.   Αυτές οι δύο διαπιστώσεις ήταν το έναυσμα για μια εις βάθος έρευνα του τρόπου λειτουργίας της Μοναστικής Πολιτείας στη Χερσόνησο του Άθω από τον Θοδωρή Σπηλιώτη, έναν επιτυχημένου τεχνοκράτη γνωστό και από κάποιες καινοτόμες εταιρείες στον χώρο των start-ups (την E-SURVEY και την E-STAFF), και που τελικά οδήγησαν στη συγγραφή βιβλίου με τίτλο «Ο μοναχός που έγινε CEΟ».

O Θοδωρής Σπηλιώτης επισκέφθηκε πρώτη φορά το Άγιο Όρος τον Δεκαπενταύγουστο του 2002 με έναν φίλο και τον πατέρα του και από τότε συνέχισε να επισκέπτεται την Αθωνική Πολιτεία για προσκυνηματικούς λόγους. «Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στις ιερές μονές δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις την ανθεκτική και αποτελεσματική οργάνωση και διοίκηση» λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι επικεφαλής μεγάλων εταιρειών καταφεύγουν στις διδαχές του Όρους για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον και τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών τους, ενώ διάφοροι διευθύνοντες σύμβουλοι επιδιώκουν να αποκτήσουν βιωματική γνώση του αθωνικού management. Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι βασικές αρχές του αθωνικού management εφαρμόζονται εδώ και δεκάδες χρόνια σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς» συμπληρώνει.   Ο Θοδωρής Σπηλιώτης Το ταξίδι στη γνώση και στην έρευνα δεν ξεκινά ποτέ τυχαία. Πάντα κάποιο άλλο προηγείται και αυτό είναι το ταξίδι του νου και της σκέψης. Η επίσκεψη του κ. Σπηλιώτη στο Άγιο Όρος, με όλες τις εμπειρίες που την πλαισίωσαν, αποτέλεσαν το διαβατήριο για το δικό του ταξίδι στην έρευνα του αθωνικού management.

Οι κουβέντες που έκανε με τον πνευματικό του και η ερώτησή του «τι κάνει ο ηγούμενος;» ήταν που πυροδότησαν τη σκέψη του. Αφού κατάλαβε από τα λεγόμενά του ότι το διάστημα εκείνο ο ηγούμενος έλειπε από τη μονή, αμέσως αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατόν να λειτουργούν όλα με απόλυτη ακρίβεια και συνέπεια τη στιγμή που απουσίαζε «ο επικεφαλής». «Ο θαυμασμός μου για τη δομή και την οργάνωση που πρόδηλα φαίνονταν μπροστά μου ήταν η αρχή της δικής μου προσωπικής έρευνας για το μυστικό αυτής της επιτυχίας».

Η δίψα του για παρατήρηση και μάθηση μεγάλωνε προοδευτικά. «Βλέποντας στην πράξη το αποτέλεσμα της επιτυχημένης οργάνωσης μιας αυτοδιοίκητης μονάδας με τέτοια δυναμική, όπως το Άγιο Όρος, συνειδητοποιείς ότι η μελετημένη δομή και οργάνωση μιας ομάδας, μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού, μιας κοινωνίας, συνιστά αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για την πρόοδο και την ευημερία της και συνεπώς πρέπει να αποτελεί τη μείζονα προτεραιότητά της μια εποχή υψηλών απαιτήσεων και πολυεπίπεδου ανταγωνισμού» εξηγεί.

Χάρη στη συστηματική και σχολαστική προσωπική του έρευνα εντόπισε και μελέτησε αυτές τις αρχές μέσα στους κόλπους της Αθωνικής Πολιτείας και τις καταθέτει προς αξιοποίηση και προβληματισμό, εν είδει προσωπικής βιωματικής καταγραφής στο βιβλίο του.

Σε αυτό υπάρχουν πολλά παραδείγματα παραλληλισμού με πολυεθνικές εταιρείες. Για παράδειγμα, μία από τις αρχές του αθωνικού management είναι η Περιοδική Αλλαγή Εργασιών (Rotation Learning Model). Δηλαδή θεωρείται καλό ο μοναχός να έχει πάνω από μία εργασίες υπ’ ευθύνη του για να μπορεί να αποκτά νέες δεξιότητες (skills) δίπλα σε ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και μπορούν να του μεταδώσουν την τεχνογνωσία τους. Αυτό τον καθιστά μακροπρόθεσμα χρήσιμο για το μέλλον της μονής.  (περισσότερα…)

Χαρά, το Μονοπάτι προς την Αγάπη – Συνέντευξη με τον Κώστα Λοή Φεβρουάριος 13, 2017

Posted by Ζωντανό Ιστολόγιο in : Βιβλία / Περιοδικά, Ορθοδοξία / Εκκλησία, Σχέσεις , add a comment

 

Ο Κώστας Λοής είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας των «δίδυμων» μυθιστορημάτων Χαρά μου, χαρά μου και Βάλε το όνειρο στο ψυγείο (εκδόσεις Σαββάλας). Και τα δύο βιβλία πραγματεύονται τη διαδρομή και τη συνάντηση δύο νέων ανθρώπων, καθώς και την πορεία οικοδόμησης της σχέσης τους. Το Χαρά μου, χαρά μου το έχουμε παρουσιάσει παλαιότερα στο Ζωντανό Ιστολόγιο.

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συζητήσουμε με τον Κώστα Λοή. Μοιραζόμαστε εδώ μερικά σημεία από τη συζήτηση που εκτιμούμε ότι μπορεί να είναι χρήσιμα και ωφέλιμα καθώς και κάποια ενδιαφέροντα νέα.

Ζ.Ι.

 

Περί Έρωτα, Γάμου και Σχέσεων: Ο δρόμος της Αγάπης

Σύμφωνα με την εμπειρική παρατήρηση του Κ.Λ., όλοι οι άνθρωποι αναζητούν την αγάπη, αλλά όλοι καταλήγουν να γεύονται τον πόνο. 

Βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει κάθε νέος/νέα: Γιατί θέλεις να παντρευτείς; Για να παντρευτείς, πρέπει να μάθεις να αγαπάς. Προϋπόθεση και υποχρέωση για να αγαπήσεις είναι να πορεύεσαι πνευματικά με ταπείνωση οικοδομώντας πρώτα τον εαυτό σου μέσα από έναν αγώνα διά βίου.

Η αγάπη με την συνήθη έννοια εμπεριέχει συμπάθειες και εμπάθειες. Η αυθεντική αγάπη είναι δρόμος που οδηγεί στον Χριστό. Η αγιοπνευματική αγάπη δεν έχει πόνο ως λύπη, αλλά χαρά ακόμα και μέσα στις δυσκολίες, χαρμολύπη. Ο πόνος είναι ένας εκσκαφέας κατά το γέροντα Μωυσή Αγιορείτη. Ανοίγει τον δρόμο στην πνευματική ζωή και σε βοηθάει να προχωράς.

 

Η Οικοδόμηση της Προσωπικότητας για την Αγάπη

Στο δεύτερο βιβλίο ο Πάρης συμβουλεύει τον Ιορδάνη: Βάλε το όνειρό σου στο ψυγείο (π.χ. για εύρεση συντρόφου), οικοδόμησε πρώτα τον χαρακτήρα σου και όταν κρίνει ο Θεός θα γίνει!

Καθένας μας έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο στη ζωή του και όλοι μας τον Θεό. Δε μπορείς να μιλήσεις για οικοδόμηση χαρακτήρα χωρίς να αναφερθείς στο Θεό. Οδοδείκτης μας για την οικοδόμηση αυτή είναι η προς Γαλάτας επιστολή του Αποστόλου Παύλου για τα εννέα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος:

ὁ δὲ καρπὸς τοῦ Πνεύματός ἐστιν ἀγάπη, χαρά, εἰρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, ἀγαθωσύνη, πίστις, πρᾳότης, ἐγκράτεια (Γαλ. 5:22-23)

Η ατομική πορεία του καθενός μας πρέπει να ξεκινήσει αντίστροφα:

Ξεκινάς από την εγκράτεια, να μάθεις να λες όχι στον εαυτό σου και στις παρορμήσεις σου, προχωράς στην πραότητα, στην πίστη, την αγαθότητα (να έχεις καλές προθέσεις), την χρηστότητα (να είσαι χρήσιμος στην κοινωνία, στην οικογένειά σου και σε άλλους ανθρώπους στον τομέα σου), τη μακροθυμία (σταματάς να θυμώνεις γιατί αγαπάς τον άλλον άνθρωπο ακόμα κι αν σου φέρεται άσχημα), την ειρήνη (εσωτερική γαλήνη, αταραξία τόσο στα δυσάρεστα όσο και στα ευχάριστα), που είναι βασική προϋπόθεση της χαράς, και στο τέλος να φτάσεις στην αγάπη, καθώς αν δεν είσαι χαρούμενος άνθρωπος, δε μπορείς να αγαπήσεις.

 

Αναφορικά με τα Βιβλία

Αγάπη, πόνος, ελευθερία είναι οι κύριοι άξονες και λέξεις γύρω από τις οποίες κινούνται και τα δύο βιβλία (τα οποία βρίσκονται υπό έκδοση και στα ρωσικά).

Η συγγραφή των βιβλίων έγινε στον υπολογιστή τον οποίον αγόρασε έπειτα από υπακοή σε προτροπή του πνευματικού του, αν και δεν είχε καμία προηγούμενη γνώση υπολογιστών. Το πρώτο βιβλίο προέκυψε αυθόρμητα εν πολλοίς μέσα σε μια νύχτα, αμέσως μετά από μια φιλική συνάντηση με αγαπημένα του πρόσωπα και συζήτηση περί διαπροσωπικών σχέσεων. Ακολούθως, χαρακτήρες και καταστάσεις της καθημερινότητάς του ενέπνευσαν την ολοκλήρωση του βιβλίου.

Στα σκαριά βρίσκεται 3ο βιβλίο γύρω από άλλο πρόσωπο της ιστορίας πέραν της Χαράς και του Ιορδάνη από την οπτική γωνιά των οποίων είναι γραμμένα τα δύο πρώτα βιβλία αντίστοιχα.

 

Ένα μήνυμα-σύνθημα του συγγραφέα

Ως χριστιανοί, έχουμε την υποχρέωση να ζήσουμε και να χαρούμε τη ζωή μας. Αντί όμως να το κάνουμε όπως οι περισσότεροι, εμείς ας ζήσουμε τη ζωή μας με άλλο, “πρωτότυπο” τρόπο: Βρες τη χαρά και ζήσε τη ζωή σου μέσα από τα μυστήρια της Εκκλησίας.

Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση Οκτώβριος 23, 2015

Posted by Ζωντανό Ιστολόγιο in : Βιβλία / Περιοδικά, Ορθοδοξία / Εκκλησία, Ομιλίες / Ηχογραφήσεις , add a comment

agios-paisios

Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. I.Ησυχ. Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν.

Περιοδικά θα προσθέτουμε τα νέα μέρη καθώς δημοσιεύονται στην Πεμπτουσία.

1ο μέρος

2ο μέρος

3ο μέρος

Πηγή: Ἠχητικά βιβλία Πεμπτουσίας

Ο γλάρος Ιωνάθαν (video) Ιούλιος 6, 2015

Posted by Ζωντανό Ιστολόγιο in : Βίντεο, Βιβλία / Περιοδικά, Κοινωνία, Φύση / Ζώα , add a comment

Οπτική περίληψη (video) από το βιβλίο του Ρίτσαρντ Μπαχ «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβιγκστον».

Τηλεταινία «Ο Άγιος» Ιούνιος 16, 2015

Posted by Ζωντανό Ιστολόγιο in : Βίντεο, Βιβλία / Περιοδικά, Κοινωνία, Ορθοδοξία / Εκκλησία , add a comment

o-agios-4e

Τηλεταινία για τους αφανείς αγίους που ζουν δίπλα μας, αλλά και για τους διαφορετικούς δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας. Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Παστουρματζή, εκδόσεις Εν πλω.  Φιλότιμη προσπάθεια μεταφοράς στη μικρή οθόνη από το κανάλι 4Ε. Ταινία (σε 5 επεισόδια) βασισμένη στο βιβλίο, γυρισμένη με πολύ κόπο και αγάπη. Προσφορά στον άνθρωπο, που δοκιμάζεται από τα μαρτύρια των φαινομενικών αδιεξόδων της εποχής μας. Διδακτικότατη και παρακλητική. Προβάλλει άμεσα το μήνυμα ότι στην πίστη δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Παρουσίαση του βιβλίου

Πηγή: Ο Νεκρός

Η «τιμωρία» του Θεού Ιανουάριος 20, 2013

Posted by Παναγιώτα in : Βιβλία / Περιοδικά, Βιβλία / Περιοδικά, Κοινωνία, Ορθοδοξία / Εκκλησία , add a comment

Ζούσε  ολόκληρη  η  οικογένεια,κάπου  30  ψυχές  από  τον  80χρονο   παππού  μέχρι  και  τα  δισέγγονα  στον  περιφγραγμένο  με  ψηλή  μάντρα  χώρο όπου  κατέβαινε  για  τον  χειμώνα. Παππού  ρώτησε  ένα  βράδυ  ο  δεκαοχτάχρονος  εγγονός , γιατί  ο  Θεός  μας  τιμωρεί  αν  ξεφύγουμε  από  τον  νόμο  του; Πήγαινε  παιδί  μου  φέρε  ξύλα  για  την  φωτιά  και  θα  τα  πούμε  μετά.

Το παιδί  τυλίχτηκε  στη   χονρτή  κάπα  του  και  βγήκε  για  να  φέρει  ξύλα. Όμως  ξαφνικά  άκουσε  ένα  γρύλλισμα,  και  πράγματι  κατάλαβε  κάποιο  αγρίμι  κοντά  στη  μάντρα. Χωρίς  να  το  σκεφτεί  άρπαξε  από  την  αποθήκη  ένα  όπλο  και  όρμησε  να  σκοτώσει  το  αγρίμι. Ήδη  είχε  αρχίσει  να  σκοτεινιάζει και  κυνηγώντας  το  ζώο  ήταν  σίγουρος  ότι  θα  το  έπιανε. Όμως  το  αγρίμι  ξεμάκραινε, η  νύχτα  έπεφτε  πια  για  καλά  και  είχε  ήδη  μπει  πια  στο  μεγάλο  χιονισμένο  δάσος. Άρχισε  να  φοβάται. Τι  έπρεπε  να  κάνει;  Μέχρι  τότε  δεν  τον  έπαιρναν  οι  μεγάλοι  κοντά  τους  και  ήξερε  ότι  το  κυνήγι  στο  δάσος  γινόταν μόνο  την ημέρα.

Ξαφνικά  άκουσε  πάλι  το  γρύλισμα,όμως  άκουσε  και  άλλα  και  κατάλαβε.Το  ζώο  τον  είχε  παρασύρει  και  τώρα  ολόκληρη  η  αγέλη  τον  είχε  κυκλώσει.Το   άλογο  αφηνίασε  και  τον  έριξε  κάτω  και  αρπάζοντας  το  όπλο  του  εκπυρσοκρότησε  μέσα  στη  νύχτα,όμως  τα  θηρία  παρόλο  που  για  λίγο  σάστισαν  όρμησαν  πάλι  πάνω  του.

Τότε  άρπαξε   ένα  κλαδί  και  ανέβηκε  σε  ένα  δέντρο. Η  νύχτα  προχωρούσε    παγερή  και  αυτός  σκεφτόταν  πια  τον  σίγουρο  θάνατο  ξυλιασμένος  πάνω  στο  δέντρο.

Κι  όμως  ξαφνικά  μακριά  στην  κοιλάδα  άκουσε  τον  ήχο  κυνηγετικού βούκινου. Τον  έψαχναν!Όμως  δεν  μπορούσε  να  απαντήσει  γιατί  δεν  είχε  πάρει  μαζί  του  το  δικό  του  βούκινο. Τελικά  μετά  από  πολλή  ώρα  τον  βρήκαν  και  τον μετέφεραν  στο  σπίτι. Όταν  πια  συνήλθε  ρώτησε  τον  παππού: Ποια θα είναι  η  τιμωρία  μου  που  παρέβηκα  τους  νόμους  της  οικογένειας; Ο  παππούς  χαμογέλασε  και  είπε: Τιμωρία  είναι  όλη  αυτή  η  ταλαιπωρία  που  πέρασες. Το  ίδιο  κάνει  και  ο  Θεός. Ρίχνει  τις  ακτίνες  της  αγάπης  Του  σε  όλη  την  γη  αδιάκοπα. Δεν  είναι κρίμα  να  καταδικάσουμε  τον  εαυτό  μας  διαλέγοντας  εμείς με  πείσμα  την  σκιά;

(Διασκευή  από  το  περιοδικό:’’ο  κόσμος  της  ελληνίδος’’)
Ευχαριστίες στον Σπύρο Γκ.

Ο Δρόμος είναι η Χαρά: ένα βιβλίο για την Τέχνη της Ζωής Σεπτέμβριος 5, 2012

Posted by Ζωντανό Ιστολόγιο in : Βιβλία / Περιοδικά, Ελληνισμός / Ρωμιοσύνη, Ιστορία, Σχέσεις , add a comment

δρόμος χαρά

Ακολουθεί αναλυτική βιβλιοκριτική του βιβλίου «Ο δρόμος είναι η χαρά».

Αύγουστος του ’22. Νήσος Τήνος. Μαζί με άλλους πρόσφυγες φτάνει και ένα νεογέννητο μωρό από την Σμύρνη, που έχει παραδοθεί στις φλόγες και στα Τουρκικά γιαταγάνια. Οι γονείς του, στην προσπάθειά τους να το γλυτώσουν, το εμπιστεύονται σε ένα ναύτη ενός εκ των Ελληνικών καραβιών που έχουν σπεύσει προς βοήθεια των Μικρασιατών.

Ο Τηνιακός ναύτης υιοθετεί το μωρό και το μεγαλώνει μαζί με την γυναίκα του ως ένα από τα δικά του παιδιά. Το βαπτίζουν Ελένη και αυτό μεγαλώνοντας γίνεται ένα καλόβολο, έξυπνο και όμορφο κοριτσάκι. Όταν η Ελένη ήταν σε ηλικία οκτώ ετών, θέλησε ένα ζευγάρι Αιγυπτιωτών -κουμπάροι της οικογένειας του ναύτη- να υιοθετήσουν το μικρό κορίτσι, και έτσι κι έγινε…

Πες, πες οι γονείς μου με πείσανε και όταν το άλλο καλοκαίρι ξαναήρθανε ο νονός και η νονά, με πήρανε φεύγοντας μαζί τους. Μείναμε μια μέρα στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας. Μου δώσανε δικό μου δωμάτιο, μεγάλο σαν στάδιο και όλο πολυτέλεια.

Πρωί πρωί κατεβήκαμε στον Πειραιά. Ταξιδέψαμε με το υπερωκεάνιο Πατρίς. Α’ θέση βέβαια. Εγώ είχα δική μου καμπίνα, ατομική.

Φτάσαμε κάποτε στην Αίγυπτο. Στο λιμάνι μας περίμενε το αμάξι τους. Μ’ αυτό φύγαμε και πήγαμε στο σπίτι τους, έξω από το Κάιρο. Αυτό το σπίτι ήταν αληθινό παλάτι. Αγύριστο. Ούτε έμαθα ποτέ πόσα δωμάτια είχε. Είχανε μαγείρισσα, καμαριέρα, οικονόμο, μπαξεβάνη, Ιμπραήμ τον λέγανε. Η μαγείρισσα ήταν από την Σκύρο καλοθρεμμένη γυναίκα.

… η κυρά Στέλλα η μαγείρισσα ήταν και η μοναδική συντροφιά και παρηγοριά του μικρού κοριτσιού. Μπορεί στο νέο της σπίτι να μην της έλλειπε κανένα αγαθό αλλά η Ελένη μακριά από τους γονείς και τα αδέρφια της δεν ήταν καθόλου μα καθόλου ευτυχισμένη. Έντεκα μήνες άντεξε να ζήσει εκεί και τελικά επέστρεψε στην Τήνο…

Τέλος, όταν πάτησα στην Τήνο, ήταν σαν να πήγα στο βασίλειό μου! Στην ευτυχία την μεγάλη! Δεν πα να μην έχει το δωμάτιο δαντέλες, κουνουπιέρες και νταντάδες να με λούζουν, να με στολίζουν! Πέταξα τα παπούτσια, έτρεξα ξυπόλητη, πήγα στη θάλασσα, γύρισα στο δικό μου κόσμο, η δε μαμά μου είπε «Εγώ ήξερα πως θα στεναχωριέσαι, αλλά έλεγα, προκειμένου να γίνεις κάτι καλύτερο από μας, ας μη λέω τίποτα και στον πατέρα σου και τον στενοχωρώ, αλλά εγώ μέσα μου το ένιωθα. Τώρα όμως τελείωσαν όλα, Ελένη».

…γύρισε η Ελένη στην αγαπημένη της Τήνο και ως το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, άφησε το σχολείο -την σταμάτησαν- για να βοηθά στο νοικοκυριό. Και το αγαπούσε τόσο πολύ το σχολείο… αλλά… φτώχεια βλέπεις.

Έτσι έζησε τα παιδικά της χρόνια η ηρωίδα και αφηγήτρια του βιβλίου της Λίας Μεγάλου – Σεφεριάδη «Ο δρόμος είναι η χαρά». Πρόκειται για το όγδοο βιβλίο της συγγραφέως και ένα από τα δέκα εννέα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Απρίλης 2010). Εκδόθηκε δε για πρώτη φορά το 1992 από τις εκδόσεις Κέδρος, από τις οποίες συνεχίζει και να εκδίδεται μέχρι σήμερα κάνοντας αλλεπάλληλες επανεκδόσεις.

Η ιστορία βέβαια δεν σταματά στην επιστροφή της Ελένης στα πάτρια. Συνεχίζεται με το πέρασμα της από την εφηβεία, από την Αθήνα όπου εργάστηκε ως νταντά και υπηρέτρια καθώς και από την επιστροφή της στο νησί λίγο πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολουθούν ο τορπιλισμός της Έλλης στις 15 Αυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου, η Κατοχή και όλη η μετέπειτα πορεία του βίου της μέχρι… τις μέρες μας.

Σε αυτό το καταπληκτικό μυθιστόρημα, η ταλαντούχα συγγραφέας σχολιάζει την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και καυτηριάζει τα κακώς κείμενα διδάσκοντας ήθος, ευγένεια, δημοκρατία και ισονομία. Αν και γράφτηκε πριν δύο δεκαετίες σχεδόν, παραμένει -δυστυχώς για την Ελλάδα μας και για εμάς- επίκαιρο σε απίστευτο βαθμό…

Οι προκομμένοι οι πολιτικοί μας όμως άλλον καημό απ’ την καρέκλα τους δεν έχουν. Για τον καημό αυτό, όλα τα ιερά κι όλα τα όσια μπορούν να βγάλουν στο σφυρί. Και τρίβουν τα χεράκια τους οι Τούρκοι. Σαν να μη μας φτάνανε δε αυτοί, έχουμε και τους καλούς μας γείτονες απ’ το βορά, που θέλουνε το Μεγαλέξανδρο Σκοπιανό. Άλλη πληγή κι αυτή. Τέλος πάντων, είναι να απορεί κανείς πως τα καταφέρνουμε και βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια.

…εκφέρει, δε, πολιτικό λόγο αξίας μέσα από ένα μυθιστόρημα, μέσα από μια φανταστική ιστορία. Χρησιμοποιεί το κωμικό και το τραγικό στοιχείο στις κατάλληλες δόσεις και όπου ακριβώς χρειάζεται το καθένα, κάνοντας έτσι τον λόγο της πιο εύπεπτο. Πράγμα σημαντικό γιατί τις περισσότερες φορές οι αλήθειες πονάνε. Και το «Ο δρόμος είναι η χαρά» είναι γεμάτο αλήθειες!

Κάτι που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι η αφήγηση δεν είναι γραμμική. Έχει δοθεί σαν να μιλά η ηρωίδα μας με την γειτόνισσα της, δίπλα στην απλωμένη μπουγάδα… έχοντας στο νου της και στα κολοκυθάκια που μαγειρεύονται στην κατσαρόλα. Ανθρώπινη, οξυδερκής, γεμάτη τσαγανό και δύναμη, ρομαντική, η Ελένη με μάγεψε! Το διάβασα απνευστί όχι μόνο για την συγκλονιστική ιστορία που αποτελεί τον κορμό του αλλά και για όσα εναποθέτει η συγγραφέας δια μέσου του μύθου στο μυαλό του αναγνώστη!

Είναι γεγονός ότι η διερευνητική και κρυστάλλινη ματιά της Λίας Μεγάλου – Σεφεριάδη έχει διαποτίσει το σύνολο του βιβλίου της, κάνοντας το ένα από τα πλέον αξιόλογα αναγνώσματα και την Ελένη έναν από τους πιο αγαπημένους λογοτεχνικούς ήρωες όλων των εποχών. Φανταστικό!

Μην ξεχάσω να αναφέρω, ότι το εξαιρετικό αυτό μυθιστόρημα κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα, από τις ίδιες εκδόσεις, με τίτλο: «The joy is in the journey», by Lia Megalou Seferiadi. Διαβάστε το στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά. Ειδικά σήμερα με τα όσα έχουν συμβεί στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, βιβλία σαν αυτό της Λίας Μεγάλου – Σεφεριάδη, μπορούν να δείξουν τον δρόμο σε όλους μας.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος» κατά Καβάφη ή κατά Μεγάλου – Σεφεριάδη «Ο δρόμος είναι η χαρά»… Καλό ταξίδι!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μέσα στη δίνη της μικρασιατικής καταστροφής ένα βρέφος φυγαδεύεται, για να βρει καινούργια πατρίδα και οικογένεια σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Αυτή είναι η Ελένη, μια αγράμματη νησιώτισσα, που κατέχει τη δυσκολότερη απ’ όλες τις τέχνες: την τέχνη της ζωής. Το «ιαματικό» αυτό βιβλίο εξιστορεί το βίο της, βίο παράλληλο με εκείνον της νεότερης Ελλάδας.

Πηγή: Ματιά

Η Συμμετοχή των Παιδιών στην Οικογενειακή Ζωή Σεπτέμβριος 2, 2012

Posted by Ζωντανό Ιστολόγιο in : Βιβλία / Περιοδικά, Οικογένεια / Παιδί , add a comment

Σκηνές του παρελθόντος και ίσως χρήσιμες ιδέες & διαχρονικές πρακτικές συμβουλές για γονείς.

Από το βιβλίο Μαθήματα διά τους παίδας – τόμος Α (pdf) του Κωνσταντίνου Βαρδαλάχου. Όλοι οι τόμοι είναι ελεύθερα διαθέσιμοι στην ψηφιακή βιβλιοθήκη Ανέμη. Θερμές ευχαριστίες στον Δημήτριο Δημ. που ανακάλυψε και μοιράστηκε μαζί μας.

***

Πατήρ: Καλῶς ἤλθετε παιδία μου!
ἔχετε τὴν εὐχὴν μου! Φιλήσατε καὶ τῆς μητρὸς σας τὴν δεξιάν. Μὲ ὁποίαν χαρὰν σᾶς βλέπω, ὅταν ἔρχεσθε ἀπὸ τὸ σχολεῖον! Τί σᾶς εἶπεν ὁ διδάσκαλος;
Παιδία: Ὦ πάτερ! ὀλίγα μᾶς εἶπεν, ὅμως εὔμορφα πράγματα.
Πατ: Εἰπέτε καὶ εἰς ἐμὲ, τί ἐμάθετε, διὰ νὰ χαρῶ.

* Ἐδῶ νοεῖται, ὅτι καθημέραν κάμνουν τὴν ἐπανάληψιν τῶν μαθημάτων τῆς αὐγῆς ἐμπρὸς εἰς τοὺς γονεῖς, οἱ ὁποῖοι δὲν πρέπει νὰ ἀδιαφορῶσιν εἰς τὴν προκοπὴν τῶν ἰδίων τέκνων, καὶ νὰ ἐπιφορτίζουσι τὸν διδάσκαλον ὅλον τὸ βάρος τῆς ἀνατροφῆς, ἀλλὰ νὰ ἐξετάζωσι καὶ αὐτοὶ καθημέραν τοὺς υἱοὺς των· καὶ νὰ μὴ βαρύνονται ἀπὸ τὰς φονὰς των, καὶ τὰ διώχνουν νὰ ὑπάγουν εἰς τὸ σχολεῖον. Τὸ παιδίον καὶ ὁ νέος, ὅσην περισσοτέραν ὥραν συναναστρέφεται μὲ ἅλλα παιδία, καὶ μὲ ἄλλους νέους, τόσον περισσότερον φθείρονται τὰ ἤθη των· καὶ ἄς προσέχουν οἱ γονεῖς, καὶ ἄς μὴ νομίζουν, ὅτι ὅσον ἀργοπορεῖ εἰς τὸ σχολεῖον τὸ παιδίον, τόσον περισσότερον ὠφελεῖται.

Τὰ παιδία λέγουν, ὅσα ἤκουσαν εἰς τὸ σχολεῖον.

Πατ: Ἐλᾶτε, παιδία μου! νὰ σᾶς φιλήσω. Καὶ τώρα ποῦ ὑπάγεται;
Παιδ: Εἰς τὸ μαγειρεῖον, διὰ νὰ βοηθήσωμεν τὴν μητέρα νὰ μᾶς κάμη τὸ φαγητόν, νὰ πλύνωμεν τὰ πινάκια, νὰ φέρωμεν νερὸν, καὶ ὅ,τι ἄλλο χρειάζεται.

* Πρέπει νὰ συνειθίζωσι τοὺς παῖδας οἱ γονεῖς νὰ κάμνουν μερικὰς ἐλαφρὰς ἐργασίας, διὰ νὰ γίνωνται εὐκίνητοι, καὶ ἐπιτήδειοι εἰς τὰ μέλην τοῦ σώματος, καὶ εἰς τόν νοῦν ἐφευρετικοί.

Πατ: Ναὶ, παιδία μου! Βοηθεῖτε τὴν μητέρα· διότι θέλει ἔλθει καιρὸς, ὁπότε, διὰ τὸ γῆρας καὶ διὰ τὴν ἀδυναμίαν της, δὲν θέλει ἡμπορεῖ νὰ σᾶς δουλεύῃ καὶ τότε πρέπει σεῖς νὰ μαγειρεύετε, καὶ νὰ κάμνετε ὅλα τὰ εἰς τὴν οἰκίαν ἀναγκαῖα· καὶ νὰ μὴ προσμένετε ἀπὸ τοὺς ὑπηρέτας, ἀλλὰ νὰ ἦσθε ἀληθινοὶ οἰκοδεσπόται· ὅλα πρέπει νὰ τὰ ἐξετάζετε, διὰ νὰ μὴ σᾶς ἀπατῶσιν οἱ ὑπηρέται· καὶ παρεκτὸς τούτου, εἰς πᾶσαν περίπτωσιν, καὶ εἰς κάθε τόπον, ὅπου εὑρεθῆτε, δὲν θέλετε ἔχει χρείαν ἀπὸ ὑπηρέτην, ὅταν ἠξεύρετε νὰ ἀνάπτετε φωτίαν μόνοι σας, νὰ μαγειρεύετε, καὶ νὰ κάμνετε ἄλλας ὑπηρεσίας. Πρέπει νὰ ἠξεύρετε, παιδία μου! ὅτι ὁ ὑπηρέτης δὲν εἶναι δοῦλος (σκλάβος), ἀλλὰ βοηθὸς μας εἰς ὄσα ἡμεῖς δὲν ἡμποροῦμεν νὰ κοπιάζωμεν. Στοχασθῆτε καὶ τοῦτο, ὅτι καὶ αὐτὸς εἶναι ἄνθρωπος, καθὼς καὶ σεῖς. Ἡ πτώχεια τὸν κάμνει νὰ εἶναι ὑποκείμενος εἰς ἡμᾶς· ἂς μὴ κάμνωμεν λοιπὸν βαρυτέραν τὴν δυστυχίαν του μὲ τὴν ἀδιακρισίαν καὶ ἀσπλαγχνίαν μας. Ὑπάγετε λοιπὸν, καὶ ἀφοῦ ἐπιστρέψετε, δι ἀμοιβὴν, θέλω σᾶς εἰπεῖ καὶ ἐγὼ εὔμορφα πράγματα, ἕως νὰ γείνῃ τὸ φαγητὸν.

Θεμέλια Κριτικής Σκέψης – ο Άνθρωπος, οι Άλλοι και ο Θεός Αύγουστος 22, 2012

Posted by Ζωντανό Ιστολόγιο in : Βιβλία / Περιοδικά, Ελληνισμός / Ρωμιοσύνη, Ορθοδοξία / Εκκλησία , add a comment

λογική ηθική κριτική σκέψη

Πρακτικές συμβουλές ζωής όπως τις συνόψισε και σχολίασε ο Δημήτρης Δημ. από βιβλίο του Κωνσταντίνου Κούμα περί Λογικής και Ηθικής.

Συνέχεια από το 1ο μέρος: Θεμέλια Κριτικής Σκέψης – Τι Χρωστά ο Άνθρωπος στον Εαυτό του.

Β. Τι χρωστεί να κάμνη ο άνθρωπος στους άλλους

1. Τίμα τους άλλους ανθρώπους ως λογικά όντα, διατήρησε και αύξησε την προσωπική αξία τους

Μην κατακρίνεις τους άλλους, δεν γνωρίζεις τις καρδιές τους όπως ο Θεός.
Πρέπει να διώχνουμε την αμάθεια, απάτη και κακοήθεια.
Πρέπει να είμαστε φιλάνθρωποι, να αγαπάμε την πατρίδα, να έχουμε ζήλο υπέρ της πίστεως και της αρετής. Τιμιότητα, δικαιοσύνη, ευσπλαχνία, ευγνωμοσύνη, ανοχή.

Η φιλανθρωπία είναι η μεγαλύτερη ηδονή.

2. Διατήρησε την ζωή, την υγεία και τις σωματικές δυνάμεις των άλλων

Ου φονεύσεις, εκτός και αν είσαι σε άμυνα.

3. Μη στερείς κανένα από τα αγαθά του

4. Να είσαι τίμιος και αληθινός

Μην βρίζεις, απατάς, υποκρίνεσαι, κρύβεις την αλήθεια όπου πρέπει να την φανερώσεις, εκτός και αν είναι να σώσεις ζωή.

Συνθήκες και Συναλλαγές
Μην κάνεις συνθήκες αν δεν μπορείς να την τηρήσεις ή δεν την θέλεις.
Αν χάλασε η συνθήκη πρέπει να πληρώσεις στον άλλο όλη την ζημιά, π.χ. μνημόνιο.

Συνθήκη Πολιτικής κοινωνίας
α) κάθε πολίτης χρωστά να είναι πιστός στον συμπολίτη του
β) Η διοίκηση χρωστά να προστατεύει τους υπηκόους. Όχι να τους μεταχειρίζεται ως κτήματα για ιδίους προσωπικούς σκοπούς
γ) Οι υπήκοοι χρωστάνε ευπείθεια και πίστη στον Ηγεμόνα, και να πληρώνουν τους φόρους για την διατήρηση της κοινής ασφαλείας.

Συνθήκη Φυσικών ορμών
α) Μην υποτιμάς τις φυσικές ορμές.
β) Οι φυσικές ορμές υπάρχουν για την αναπαραγωγή του γένους.
γ) Οι φυσικές ορμές πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μέσα στο γάμο.
Η κατάχρηση της φυσικής ορμής οδηγεί σε κακή υγεία, απώλεια ψυχικών δυνάμεων, θηλυπρέπεια, απώλεια ζήλου προς οτιδήποτε, απώλεια περιουσίας, ρεζίλι στην κοινωνία.

Γ. Τι χρεωστεί να κάμνη ο άνθρωπος στο Θεό

1. Να μιλάμε με σεβασμό για τον Θεό και την θεολογία.
«Η πίστις χωρίς των έργων νεκρά εστίν»
2. Η αληθινή ευσέβεια απαιτεί να δοξολογούμε το πανάγιο του Θεού όνομα.
Να προσευχόμαστε. Να συμμετέχουμε με ευλάβεια στις τελετές στους θείους του ναούς. Να σεβόμαστε τους ιερούς λειτουργούς του. Να ευχαριστούμε τον Θεό, να αναπαυώμεθα στην κατάσταση μας και να στηρίζουμε σε αυτόν τις ελπίδες μας.

Πως αποκτούμε αρετή:
Α. Γνῶθι Σαυτον.
Β. Γνῶθι τους άλλους.
Γ. Γύμναζε την ηθικήν σου κρίσιν.
Δ. Όξυνε την Ηθικήν σου αίσθησιν.
Ε. Έχε ζήλο για την ευσεβή πίστη
ΣΤ. Χαλιναγώγησε τα άλογα πάθη σου
Ζ. Ενασχολήσου πάντοτε με σπουδαία πράγματα (όχι φαντασίες)

Πηγή: Σύνοψις ἐπιστημῶν διὰ τοὺς πρωτοπείρους, περιέχουσα ἀριθμητικήν, γεωμετρίαν, νέαν γεωγραφίαν, ἀστρονομίαν, λογικήν, καὶ ἠθικήν, – Κούμα Κωνσταντῖνου