Μνήμη μοναχών

Μοναχός φύση

Θυμούμαι ένα περιστατικό που έζησα σε ένα προσκύνημά μου στο Άγιο Όρος.

Ήταν ένας νέος γύρω στα τριάντα, ντυμένος στα μαύρα, μακρυμάλλης. Καθόταν σ ένα βραχάκι στον αρσανά της Αγ.Άννας και έκλαιγε και έτρεμε σύγκορμος..

Τον πλησίασα με ενδιαφέρον, μήπως μπορούσα να του φανώ χρήσιμος.

-Σου συμβαίνει κάτι; τον ρώτησα.

-Δεν μπορώ να συνέλθω. Μου απαντάει. Δεν μπορώ να το πιστέψω.

-Θέλεις να μου πεις;

-Είχα έρθει στο Άγιο Όρος πριν 10 χρόνια και είχα επισκεφθεί και έναν γέροντα σε κελάκι εδώ, στην Αγ.Άννα. Πρόσφατα έχασα μιά αδελφή μου σε τροχαίο και ήρθα να παρηγορηθώ, να δώσω το όνομά της γιά ανάπαυσή της. Χτυπάω στο κελάκι του γέροντα, μου ανοίγει και με καλωσορίζει. -Σε θυμάμαι. Μου λέει. Είσαι ο Κώστας από το Σοχό. Προσεύχομαι γιά σένα και γιά τους δικούς σου. Γιά τους γονείς σου, γιά την αδελφή σου. Γιά την ανάπαυση των παπούδων σου. Και μου είπε όλα τα ονόματα που του είχα δώσει!. Δεν το πιστεύω. Του είπα να βάλει πιά την αδελφή μου στις ψυχές, μαζί με τους παπούδες. Παρηγορήθηκα όσο δε φαντάζεσαι. Αλλά ακόμη να το πιστέψω πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι τόσο να προσεύχονται, τόσο να θυμούνται, τόσο να αγαπούν!..

π. Θεολόγος

28 σκέψεις σχετικά με το “Μνήμη μοναχών

 • Μάρτιος 4, 2009, 11:56 πμ
  Permalink

  Να είστε καλά! Μεγάλη συγκίνηση για μένα την αμαρτωλή.

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 4, 2009, 12:22 μμ
  Permalink

  ποσο συγκινητικο… και ειδικα οταν εχεις παει στο Αγιο Ορος…

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 4, 2009, 1:37 μμ
  Permalink

  μπράβο σας…τέτοια χρειαζονται…

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 5, 2009, 4:58 μμ
  Permalink

  Αλλά ακόμη να το πιστέψω πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι τόσο να προσεύχονται, τόσο να θυμούνται, τόσο να αγαπούν!

  Πρώτον όσο κι αν προσεύχονται, δεν είδα να κάνουν και κανένα χαΐρι στην αδελφή του φουκαρά που την έχασε!

  Δεύτερον, αντί να κουνήσουν όλοι αυτοί οι τεμπελχανάδες κανένα χέρι και να προσφέρουν τίποτα στην κοινωνία, κάθονται όλη μέρα και προσεύχονται. Εεε και; Εεε και; Αφού είστε όλοι σας προκατειλημμένοι ότι η προσευχή κάνει καλό και δεν πρόκειται ποτέ να κρίνετε τίποτα στη ζωή σας. Αν δεν χάσετε κάποιον δικό σας, θα οφείλεται στην προσευχή των υπανάπτυκτων καλοπερασάκηδων. Αν πάλι χάσετε πέντε – έξι από τους δικούς σας, τότε η προσευχή αυτών των τύπων θα αποτελέσει το εισιτήριο των αποθανόντων για τον παράδεισο. Ότι και να γίνει δηλαδή, δεν μας νοιάζει και πολύ για τους αποθανόντες.

  Θέλω να δω όμως ποιος θα βοηθήσει για το δικό σας εξιτήριο από το τρελοκομείο στο οποίο έχετε παγιδευτεί! Προσεύχομαι και εγώ με τη σειρά μου να βρείτε το δρόμο προς τα έξω.

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 5, 2009, 5:44 μμ
  Permalink

  καλή προσευχη λοιπόν σε όλους μας………
  από όποια οπτική κι αν το δεις……………..!!!!!!!!!!!!

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 6, 2009, 9:17 πμ
  Permalink

  @φ.τ.β
  Μα και η δική μου προσευχή θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τις δικές σας. Δηλαδή ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ! Θα παραμείνετε αδαείς και θα προσκυνάτε το θεό είτε όλα σας πηγαίνουν καλά, είτε το σύμπαν σας έχει φτυσμένους…

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 6, 2009, 5:21 μμ
  Permalink

  Δηλαδή , αδελφέ μου Θεοπρόβλημα γνωρίζεις καλά βλέπω για τα αποτελέσματα των δικών μας προσευχών . Πως και έτσι ?

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 8, 2009, 1:32 πμ
  Permalink

  Προβληματικέ, αυτοί που προσεύχονται βρίσκουν, όπως βλέπεις, παρηγοριά, αγάπη, χαρά και ευδαιμονία. Εσύ που δεν προσεύχεσαι έχεις τίποτε καλύτερο να προσφέρεις; Αλλά τι λέω να προσφέρεις λύση στους άλλους, εδώ ούτε τα δικά σου προβλήματα και συμπλέγματα δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις, και μπαίνεις στα ιστολόγια σαν κακιασμένη γριά πεθερά να ενοχλήσεις και να προσβάλεις τους άλλους – ίσως επειδή κατά βάθος ζηλεύεις, ζηλεύεις και φθονείς αυτό που έχουν βρει εκείνοι, αλλά εσύ είσαι λίγος, στενόμυαλος και στενόκαρδος για να το δεχθείς. Ξεπέρασέ το. Ακόμη κι εσύ μπορείς.

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 8, 2009, 1:45 μμ
  Permalink

  ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ?? ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΚΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΔΩ ΑΣ ΤΟΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ Η ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ . ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ Σ ΟΛΟΥΣ Κ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΜΑΣ!!!

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 10, 2009, 10:26 πμ
  Permalink

  «..να συλλογισθής ότι αφ’ εαυτού σου δεν ημπορείς να κάμεις κανένα καλό, δια το οποίον να γίνης άξιος της βασιλείας των ουρανών..» Αγ.Νικόδημος ο Αγιορείτης ( Αόρατος Πόλεμος )
  η προσευχή μας δυστυχώς άντε να φτάνει μέχρι το ταβάνι…μακάρι δηλαδή να φτάνει κι εκεί…!!
  «Θεοπρόβλημας» σε ευχαριστούμε γιατί η δική σου ειλικρίνεια…μας παραδειγματίζει….αν και κατά πόσο εμπιστευόμαστε εμείς την προσευχή που υποτίθεται ότι κάνουμε…!!
  ισώς όλοι μας κατά βάθος «Θεοπροβλήματα» είμαστε…
  Ο Θεός να σε σκεπάζει και η Παναγια που σίγουρα προσεύχεται για σένα να σε αγκαλιάζει…

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 10, 2009, 7:43 μμ
  Permalink

  Αδελφέ Ελληνορθόδοξε , τι έπαθες και συ ?
  Η »ανώνυμη» και Ο-Η »αν…» , καλά δεν τα λένε ?
  Περαιτέρω, τώρα που του »κολλήσαμε» ένα κάρο ετικέτες του ανθρώπου, δεν είναι που του επιβεβαιώσαμε ακριβώς αυτά που πίστευε ? Ότι η προσευχή δεν κάνει τίποτε, αφού για τον »θεοπρόβλημας», υποτίθεται , ότι »εμείς» γενικά προσευχόμαστε?
  Κατ αρχάς, γιατί να προσβληθούμε? Μπας και πιστεύεις ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι κάποιοι είμαστε, εμείς που επιδιώκουμε να ζούμε εν Χριστώ? Μάλλον το αντίθετο δεν συμβαίνει ?
  Ξεχνάς μήπως, πως αυτός σαν άνθρωπος, άρα μεταβαλλόμενο ον , έχει την δυνατότητα να μεταστραφεί, ακόμη και ν αγιάσει ? Και αντιθέτως πολλοί απο εμάς να πάμε κατά κόλαση μεριά, μη γένοιτο βέβαια ?
  Δεν είναι που ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας λέει, πως αν πρόκειται να πεις κάτι χωρίς αγάπη , καλύτερα μην το πεις καθόλου ?
  Μπορείς τώρα , να φαντασθείς όλα αυτά που σου λέμε οι 3 τελευταίοι, να στα λέγαμε στο ίδιο ύφος, που εσύ αντιμετωπίζεις τον »θεοπρόβλημας» ?
  Τελικά, θα πρέπει άραγε να βάζουμε τον άλλο απέναντί μας? Μήπως θα πρέπει να βάζουμε τον συνάνθρωπο δίπλα μας και απέναντί μας , τις ιδέες του ?
  »αν…», μου αρέσει αυτό που λες για το …….κατά βάθος μας…
  Ο Θεός μαζί μας αδελφοί (μπας και μας λυπηθεί λιγάκι ) .

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 10, 2009, 8:53 μμ
  Permalink

  Πραάγματι, θυμηθήτε την παραβολή του Κυρίου. Δεν την θυμάμαι επακριβώς αλλά ήταν δύο ομάδες γεωργών. Εστειλε ο άρχοντας και τις δύο ομάδες να θερίσουν. Η πρώτη όμάδα έκανε ακριβώς τούτο ενώ η δέυτερη καθότανε κάτω από δέντρα και ξεκουραζότανε. Όταν το μεσημέρι ο άρχοντας ήρθε και τους είδε να μην δουλέυουν τους επετίμησε. Τότε αυτοί ξεκίνησαν να δούλευουν (δηλαδή υπάκουσαν στις εντολές τους). Στο τέλος της ημέρας και οι δύο πήρανε τον ίδιο μισθό. Σημασία για τον Θεό δεν έχει πότε αλλά ότι κάποτε, έστω και στην υστάτη, το απωλωλός πρόβατο θα επιστρέψει. άλλωστε, ο ληστής στον σταυρό πραγματικά κατα την υστάτη είπε το Μνήσθητι μου Κύριε όταν έρθεις εν τη βασιλέια σου και έγινε ο πρώτος που εισήλθε στον παράδεισο. Δεν ξέρουμε τον αγώνα που κάνει ο οποιοσδήποτε μέσα του αλλά δεν ξέρουμε και πότε θα του απεκαλύφθει ο Κύριος. Διότι ώς καλά γνωρίζεται, τον Θεό δεν τον ανακαλύπτουμε, μας αποκαλύπτεται. Σε όλους. Είτε το ‘βλέπουμε’ είτε όχι.

  Συγχωρέστε με που τόλμησα να σας κρίνω.

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 11, 2009, 11:51 μμ
  Permalink

  Βρε παιδιά…τί εγινε?? Αν μας πείράξει κάποιος με την αντίθετη (κατ’εμάς) γνώμη του αμέσως βλέπω ξεσηκωνόμαστε!!!
  Ηρεμήστε.
  Καλα κάνει ο ανθρωπος και εχει την γνώμη του.
  Και ισα ισα, πιστεύω χρειαζονται να υπάρχουν και αυτοι για να βλέπουμε τελικα οτι ήμαστε πολύ πίσω πνευματικα και δεν εχουμε ξεκινήσει καν.
  Γιατι αν καναμε προκοπη, θα πιάναμε το κομποσχοινι για τον φίλο μας και οχι τα πληκτρολογια….

  Χαίρετε.

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 16, 2009, 2:15 μμ
  Permalink

  για γράψτε μου ρε παιδιά γιατί μας αρέσει όλα να τα κρίνουμε? με κακή διάθεση……………………………………………. σε λίγο σκέψου μία εικόνα με τον ευατό σου στόν τάφο στην κάσα. η με καρκίνο να λιώνεις απο αύριο.? τι λέτε ή ανάπηρος απότομα απο το τροχαίο?

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 27, 2009, 10:52 πμ
  Permalink

  @Ελληνορθόδοξος
  Τι όνομα είναι αυτό που διάλεξες βρε κακομοίρη; Ελληνορθόδοξος; Όπως λέμε Εξαλλογαλήνιος! Ελληνισμός και Ορθοδοξία είναι έννοιες ασύμβατες, οπότε μάθε πρώτα λίγη ιστορία και μετά διάλεξε κάποιο άλλο όνομα· όπως Εβραιορθόδοξος!!!

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 27, 2009, 4:09 μμ
  Permalink

  Α, εντάξει οκ. Το πιάσαμε… Θεοπρόβλημε. Ζήτω η 4η Αυγούστου!
  Ζήτω οι κλίβανοι του Άουσβιτς. Ζήτω ο παιδεραστής Δίας και η μπάνικια η Αφροδίτη .

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 28, 2009, 11:08 πμ
  Permalink

  ο θεοπροβλημας ας ανατρεξει σε βυζαντινες ιστοριες οπως της χριστιφιλιπουλου αικ, του καραγιαννοπουλου, του οστρογγορσκυ, την ιστορια του ελληνικου εθνους,καθως και σε αλλα επιστημονικα συγγραμματα πχ ανδριανοπουλου ανδρεα(ελληνισμος και ορθοδοξια),της αρβελερ και δεκαδων αλλων επιστημονων για να ενημερωθει για το θεμα ελληνισμος και ορθοδοξια απο εγκυρες πηγες. Καλο θα ηταν να μην εκφερουμε γνωμη αν δε γνωριζουμε σιγουρα κατι και ειδικα οταν δεν ξερουμε ιστορια… φιλια στο θεοπροβλημας

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 28, 2009, 11:16 πμ
  Permalink

  διαθετω μια λιστα με συγγραμματα επι του θεματος γα το φιλο μας θεοπροβλημας(οποτε θελει του τη στελνω).
  και να ξεκαθαρισω τη θεση μου …καλα κανει και κρινει(εμενα τουλαχιστον μου αξιζει) γιατι διακηρυσσουμε χριστο αλλα χριστο δε ζουμε.
  παντως να ξερεις γλυκε μου θεοπροβλημας οτι οι χριστιανοι δεν ειναι καλοι ο χριστιανισμος ομως ειναι (το ειπε ο γκαντι)

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 28, 2009, 11:34 πμ
  Permalink

  To θέμα δεν είναι αν οι χριστιανοί είναι καλοί. Η πολύ ηθικολογία βλάπτει. Το θεματάκι μας είναι πώς ο θεοπρόβλημας είναι παγανιστής και όπου βλέπει Χριστό ρίχνει δηλητήριο. Όμως δεν πειράζει, ας έχουμε και εμείς και αυτός χαρά μεγάλη.

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 31, 2009, 2:00 πμ
  Permalink

  Παιδιά δεν χρειάζεται να φτάνουμαι στα άκρα….Ουτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση.
  Εχετε ακούσει για τη βασιλική οδό;

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 31, 2009, 2:02 πμ
  Permalink

  Εγώ πάντος έχω γνωρίσει άτομα που προσεύχονται και θυμούνται ακόμα και μετά από χρόνια και βρίσκονται μέσα στον κόσμο δίπλα μας. Όσο και αν θέλουμε να το πιστέψουμε ή όχι υπάρχουν άγιες ψυχές ακόμα και στις μέρες μας

  Σχολιάστε
 • Ιούλιος 16, 2009, 1:41 μμ
  Permalink

  Θεοπρόβλημα σ` αγαπώ! Είτε το πιστεύεις είτε όχι!

  Σχολιάστε
 • Φεβρουάριος 16, 2010, 3:09 μμ
  Permalink

  τυχαία έπεσα σε αυτό τον τόπο ψάχνοντας γιά άλλο πράγμα και έχω να παρατηρήσω μόνο το εξής :
  όλοι μας λέμε πολλά και αυτό κουράζει. Κουράζει εμάς, τον κόσμο, το σύμπαν. Μας λείπει όλους ο σιωπή! η σιωπή που θα φέρει αρμονία στο εσωτερικό μας και θα γεννήσει και την προσευχή. Ε! ο Θεοπρόβλημας κατάφερε με τα βέλη που έριξε σε ορθόδομο τόπο να μας κάνει να ασχολούμαστε μαζί του και το χειρότερο με ότι αυτός και ο «πατήρ» του επιθυμεί…
  Η λύση είναι η περιφρόνηση. Ναι, σε περιφρονούμε και ευχόμαστε κάποτε να επανέλθεις έχοντας κάτι αξιόλογο να πεις.Προς το παρόν αυτά που λες μας αηδιάζουν.

  Σχολιάστε
 • Φεβρουάριος 16, 2010, 3:58 μμ
  Permalink

  Και μένα αυτό το… Θεοπρόβλημας ΜΕ ΕΞΙΤΑΡΕΙ…χιχιχι!

  Σχολιάστε
 • Φεβρουάριος 16, 2010, 8:35 μμ
  Permalink

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ ….ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!!!
  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΥΝΟΝΤΑΙ…ΘΑ ΣΕ ΛΥΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟ ΦΩΣ+Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ!

  Α….ΚΑΙ +ΦΙΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ.!!!
  ΜΑΤΣ ΜΟΥΤΣ!!!

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 24, 2010, 1:24 πμ
  Permalink

  Υπάρχει προσωπικός Θεός και η προσευχή μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας, όπως συμβαίνει καθημερινά γύρω μας. Οι ανέραστοι ας κάνουν την καντάδα τους στα ξόανα κι ας κρατήσουν τις σοφές συμβουλές τους για τους εαυτούς τους. Δεν δικαιούται ο καθένας να μιλάει περί παντός επιστητού, παρά μόνον ο επαϊων κι εδώ ο συνειδητός Χριστιανός, ο άγιος. Δόξα τω Θεώ, ζήσαμε τον γέροντα Πορφύριο, τον γέροντα Παϊσιο, τον γέροντα Ευμένιο, τον γέροντα Ιάκωβο … και ζούμε τον παπα Γιάννη, τον γέροντα Θεόδωρο, τον γέροντα Αναστάσιο, τον γέροντα Ιωαννίκιο, τον γέροντα Ιλαρίωνα …

  Σχολιάστε
 • Μάρτιος 24, 2010, 7:37 πμ
  Permalink

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΙΩΑΝΝΗ-ΑΣ ΜΙΛΑΝΕ=ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΑΔΕΣ ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΓΑΠΗ,ΔΕΝ ΕΔΙΩΧΝΑΝ ΚΑΝΕΝΑΝ…ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗ,ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ.
  ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ.
  Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΗΤΟ ΔΙΩΚΤΗΣ ΜΑΗ ΝΤΙΑΡ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΕ Ο 1οσ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ.
  ΡΙΜΕΜΠΕΡ?!
  ΦΙΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ
  ΑΓΓΕΛΙΚΗ=Η ΑΣΘΕΝΗΣ+ΕΛΑΧΙΣΤΗ
  ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ+

  Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

 • Κέρασμα

  Καλή είναι και η γνώση και η υγεία, αλλά πολλοί άνθρωποι ωφελήθηκαν από τα ενάντια. Γιατί στους κακούς η γνώση δεν συντελεί στο καλό, το ίδιο κ' η υγεία, μήτε ο πλούτος, μήτε η χαρά, γιατί δεν τα μεταχειρίζονται για το αληθινό συμφέρον τους.
  - Άγιος Μάξιμος
 • Αρέσει σε %d bloggers: