Πρακτικά Βήματα Πνευματικής Ζωής Γέροντος Πορφυρίου

Πως θα γνωρίσουμε τον Θεό:

  1. Να αγαπήσουμε τον Θεό
  2. Να γίνουμε άξιοι να μας αγαπήσει ο Θεός προετοιμάζοντας τον εαυτό μας:
    • Ταπείνωση, απλότητα και ανιδιοτέλεια στην προσευχή
    • Τήρηση των εντολών του Θεού

Αναλυτικά το κείμενο:

Για να έλθει ο Χριστός στην καρδιά πρέπει να Τον αγαπήσετε. Για να Τον αγαπήσετε, πρέπει να σας αγαπήσει πρώτα Εκείνος. Πρέπει πρώτα ο Θεός να σας γνωρίσει και μετά εσείς. Θα εγκύψει και Αυτός αν εσείς πρώτα Του το ζητήσετε. Για να σας αγαπήσει, πρέπει να είστε άξιοι. Για να είστε άξιοι, πρέπει να κάνετε προετοιμασία.

Πρώτα απ’ όλα μακριά η ιδιοτέλεια. Η προσευχή πρέπει να είναι ανιδιοτελής. Όλα να γίνονται μυστικά ανιδιοτελώς. Δηλαδή να μη σκέπτεσθε πως, αν συγκεντρωθείτε με το νου, η χάρις θα έλθει και στην καρδιά και θα έχετε και σκίρτημα. Να μην προσεύχεσθε μ’ αυτόν τον υπολογισμό αλλά με απλότητα και ταπείνωση. Ν’ αποβλέπετε πάντοτε στη δόξα του Θεού. Τι σας είπα για τ’ αηδόνι; Εκείνο ψάλλει, χωρίς να το βλέπει κανείς. Έτσι να είστε, ανιδιοτελείς. Να δίδεσθε στη λατρεία του Θεού μυστικά.

Προσέχετε όμως! Όπως είπαμε, «μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου». Να μην παίρνει είδηση ο κακός εαυτός. Να ζείτε τον Παράδεισο και να μην το γνωρίζει ο κακός εαυτός σας και το φθονήσει. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει κι ο φθόνος του αντιθέτου.

Προετοιμασία είναι ακόμη να μάθετε να τηρείτε τις εντολές του Θεού. Να διώχνετε τα πάθη, κατάκριση, θυμό κ.λπ. μ’ έναν τρόπο μαλακό. Δηλαδή να μη χτυπάτε απευθείας }268} το κακό, αλλά περιφρονώντας το πάθος να στρέφεσθε με αγάπη προς τον Θεό. Ν’ ασχολείσθε με τους ύμνους, τα τροπάρια των αγίων, των μαρτύρων και τους ψαλμούς του Δαβίδ. Να μελετάτε την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας. Μ’ αυτό τον τρόπο η ψυχή σας θ’ απαλύνεται, θ’ αγιάζεται, θα θεούται, θα είναι έτοιμη ν’ ακούσει του Θεού τα μηνύματα.

Σιγά σιγά θα σας επισκέπτεται η χάρις. Θα μπαίνετε μες στη χαρά. Θ’ αρχίσετε να ζείτε στην ειρήνη, οπότε μετά θα γίνετε πιο δυνατοί με τη θεία χάρι. Δεν θα θυμώνετε δεν θα εκνευρίζεσθε, δεν θα παρεξηγείτε, δεν θα κατακρίνετε, θα τους δέχεσθε όλους με αγάπη. Θα έχετε εκείνο που λέγει ο Απόστολος Παύλος: «Η αγάπη ου περπερεύεται … ουκ ασχημονεί … ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία· πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει». Η ευχή καθαρίζει την ψυχή και κρατάει το νου. Το τελειότερο έργο γίνεται στ’ άδυτα της ψυχής του ανθρώπου, που είναι κλεισμένα ερμητικά, γνωστά μόνο στον Θεό. Έτσι βλέπομε κάτι το συγκλονιστικό: ανθρώπους που μεταβάλλονται σε παιδιά του Θεού, αν και έφθασαν στα βάθη της αυτοκαταστροφής τους.

Πηγή: ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ, Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής-Χρυσοπηγής

9 σκέψεις σχετικά με το “Πρακτικά Βήματα Πνευματικής Ζωής Γέροντος Πορφυρίου

  • Μάιος 30, 2012, 4:40 μμ
    Permalink

    Εδώ, σ΄αυτό το απόσπασμα από αυτή την ομιλία του Γέροντα Πορφύριου, κρύβεται ένα μυστικό, ή μάλλον ένα Μυστήριο!

    Λέει ο Άγιος Γέρων…

    «-Προσέχετε όμως! Όπως είπαμε, «μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου». Να μην παίρνει είδηση ο κακός εαυτός. Να ζείτε τον Παράδεισο και να μην το γνωρίζει ο κακός εαυτός σας και το φθονήσει. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει κι ο φθόνος του αντιθέτου.»

    Μη γνώτω- λέει – η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου»… Τι ή ποιός είναι η αριστερά μου και δεξιά μου;;

    Να ζείται -λέει – τον Παράδεισο…Γιά Ποιόν μιλάει εδώ ο Γέρων;;

    Και να μήν το γνωρίζει ο κακός εαυτός σας και το φθονήσει…Και γιά ποιόν άλλον μιλάει εδώ;;

    Τι να πούμε εμείς εδώ; Τι να πούμε πάνω σ’αυτό το Μυστήριο πού Ονομάζεται και Ορθοδοξία;!!!

    Αν πούμε ότι μόνο ο Χριστός γνωρίζει τι εννοεί ο Άγιος αυτός Γέρων, δεν είμαστε μακρυά απ’ την αλήθεια. Αν πάλι πούμε ότι ο Γέρων ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΕΙ με αυτά που μας λέει, τότε οπωδήποτε γνωρίζούμε την Αλήθεια.

    Σχολιάστε
  • Μάιος 31, 2012, 9:32 πμ
    Permalink

    Καλημέρα σε όλη την παρέα μας, εδώ και παντού.

    Ας πούμε κάτι για την ψυχή μας. Κάτι για τον αγαπητό μας Άγιο Γερων Πορφυριο. Κάτι για το Νοητό Μάνα πού έτρεφε την Αγία ψυχή του καί Τον Τροφοδότη του.

    Ο λόγος του είναι τόσο απλός, απαλος, λιτός και απεριτος. Κι όμως είναι τόσο βαθιά τα νοήματα. Αλλα γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να τα συλλάβουμε; Τι φταίει; Ποιά είναι η αιτία;

    Ο Αγαθός Θεός είναι Αγάπη, αυτό λίγο πολύ το γνωρίζουμε. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι ο Θεός είναι και απλότητα με όλη την έννοια της λεξεως.

    Μήπως εμείς δέν είμαστε; Μήπως χάσαμε την απλότητα μας και γίναμε σύνθεση και αντίθεση; Μήπως χάσαμε τον εαυτό μας;

    Γένοιτο Κύριε το έλεος σου επί μας, καθαπερ ελπισαμε επί Σε, ικεσία του αδελφού μας Αγίου σου Πορφυρίου.

    Σχολιάστε
  • Μάιος 31, 2012, 3:42 μμ
    Permalink

    Οι παλαιοημερολογίτες, αν πραγματικά μετανοήσουν και ομολογήσουν δημόσια και ονομαστικώς την πλάνη τους και επιστρέψουν στην Μία Αγία και Αποστολική Εκκλησία που κεφαλή της ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, οπωσδήποτε θα γίνουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δηλαδή υιοί και θυγατέρες Θεού και θα σωθούν.

    Θα μας πεί κάποιος, και γι’ αυτούς που πάνε με το νέο ή κάποιους που κατάντησαν άθεοι, ή γιά μερικούς άλλους εδώ αμετανόητους, τί έχεις να μας πείς ο Ιωάννης;;

    Το ίδιο και τίποτε άλλο!!

    Μονό η ταπείνωση σώζει!

    Σχολιάστε
  • Μάιος 31, 2012, 7:01 μμ
    Permalink

    Ας μοιραστούμε τώρα, κάποιες ωφέλιμες σκέψεις από τους θυσαυρούς της καρδιάς μας, γιά όλους μας εδώ και όχι μόνο.

    Πολύ νομίζουν τον Χριστό για σκληρό και άσπλαχνο κριτή, που θεωρεί τον άνθρωπο αμαρτωλό και θέλει την τιμωρία του εδώ και στόν μέλλοντα αιώνα.

    Λάθος! Μεγάλο λάθος και πλάνη!

    Ο Ίδιος είπε ότι δεν ήρθα να κρίνω τον κόσμο, αλλά να τον σώσω και ελάτε κοντά μου εσείς οι φορτωμένοι από τις αστοχίες σας, τα λάθη σας, τα πάθη σας και ότι άλλο σας βαρένει την ψυχή και τη ζωή σας και εγώ θα σας αναπαύσω.
    Με τί Κύριε αναπαύεις τον άνθρωπο; Πές μας με τί μας παρηγορείς, μας ξελαφρώνεις, μας ειρηνοποιείς με τον εαυτό μας και τούς άλλους, μας ενισχύεις, μας χαροποιείς, μας δίνεις άπειρη αξία, μας κάνεις φώς λαμπρότερο από τον ήλιο, μας κάνεις αθάνατους τέκνα Θεού και θεούς κατά χάρη;

    Πές μας Κύριε, γιατί διψάμε να μάθουμε, γιατί κουραστήκαμε να ακούμε λόγια και μόνο λόγια, άδεια λόγια, νεκρά λόγια από νεκρές ψυχές και στόματα που λένε πως μας αγαπάνε αλλά δεν μας αγαπάνε πραγματικά και το αισθανόμαστε.

    Πές μας Εσύ, Κύριε, Εσύ που είσαι Αγάπη, Αλήθεια, Φώς, Οδός, Ζωή και Ανάσταση.

    Πώς αναπαύεις τον άνθρωπο;;

    Τότε ο Κύριος μας κοίταξε και με ένα γλυκό μειδίασμα στα χείλη του, με μία ζεστή γλυκιά και ήρεμη φωνή, με ένα βλέμμα γεμάτο στοργή και αγάπη, μας λέει…

    -Δεν υπάρχουν για Εμένα αμαρτωλοί, ούτε άθεοι, ούτε υβριστές , ούτε πόρνοι, ούτε μοιχοί, ούτε μοιχαλίδες, ούτε λεσβίες, ούτε ομοφυλόφιλοι, ούτε φονιάδες, ούτε κλέφτες και άλλα πολλά που νομίζουν εσφαλμένα οι ανθρώποι για τον εαυτό τους ή γιά τους άλλους και γι’ αυτό μένουν από Εμένα μακρυά.

    Γιά Εμένα υπάρχουν μόνο άτακτα παιδιά Θεού που χωρίς να το ξέρουν και ούτε να το θέλουν, βασανίζωνται και βασανίζουν.
    Παιδιά θεού που δεν γνωρίζουν ότι είναι, και δεν γνωρίζουν ακόμα ότι αν δεν εγκαταλείψουν τελείως τὸν εαυτό τους σ’ Εμένα , θὰ βασανίζωνται από τον ίδιο τους τον εαυτό .

    Είμαι γιά όλους σας ανεξαιρέτως, αν θέλετε, ο εαυτός σας με τόν Εαυτό μου.

    Με τον Εαυτό μου, αναπαύω τον άνθρωπο στόν εαυτό του και στό Θεό.»

    Αυτά μας είπε και είναι Αλήθεια…

    Σχολιάστε
  • Ιούνιος 2, 2012, 9:16 πμ
    Permalink

    Καλημέρα σε όλους τους φίλους του πραγματικά πλέον Ζωντανού ιστολογίου και στην Ευανθία εκ Πατρών!

    Προσφορά εκ καρδιάς, από Εμάς για μας, ενός Αγιοπατερικου μαργαριταριου διαχρονικής αξίας κι εξαιρετικής ποιότητος.

    Μας λέει ο Αγ. Ιωάννης της Κλίμακας, «Ο γνήσιος υιός γνωρίζεται ποιος είναι, στήν απουσία του πατέρα του»

    Ας εξετάζουμε λοιπόν καθημερινά και κάθε στιγμή, σε ποιες πράξεις, σε ποιες πράξεις, σε ποια λόγια, σε ποια συναισθήματα και αισθήσεις μας,απουσιάζει ο Πατέρας μας.
    Και αφού επιτημησουμε αυστηρά τον άτακτο εαυτό μας, ας καταφύγουμε με αδίστακτη πίστη, στο Μέγα Του Έλεος, στην Άπειρη Αγάπη Του και στήν Αγαθοποίο Παντοδυναμία Του!

    Αμήν

    Σχολιάστε
  • Ιούνιος 2, 2012, 10:26 πμ
    Permalink

    Παρακαλώ όλους για σεβασμό του χώρου φιλοξενίας του διαλόγου και κυρίως του προσώπου όλων των συνομιλητών που συνεπάγεται αυτονόητη αποφυγή προσωπικών κατηγοριών & προσβολών.

    Ας θυμηθούμε τον Άγιο Νεκτάριο που ατένιζε και επικοινωνούσε με κάθε συνάνθρωπό του, πιστό, ετερόδοξο ή αλλόθρησκο, όχι από το ύψος της δογματικής αλήθειας, αλλά από την εγγύτητα και τη θέρμη της αγάπης. Γιατί κατά βάθος όλοι είμαστε ο ένας κομμάτι του άλλου όσο κι αν αυτό δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε ή βιώσουμε τώρα.

    Φιλικά,

    Σχολιάστε
  • Ιούνιος 2, 2012, 11:41 πμ
    Permalink

    @Ζωντανό ιστολογιο, σεβαστή η επιθυμία σου και το πρόσωπο σου, αλλά είναι λάθος και είσαι λάθος!

    Αν, όπως ισχυριζεσε και πιστεύεις ,είμαστε ο ένας κομμάτι του αλλού, τότε σωστό και ωφέλιμο είναι να μας επιτρεψεις να εκφραστούμε ελεύθερα ο ένας στόν άλλον.

    Ας μείνουν λοιπόν οι αγαπωλογιες στην άκρη και ας αφήσουμε την Αγάπη να δράσει και να επιδράσει ελεύθερα.

    Εξ αλλου, έτσι έκανε και ο Χριστος στην επίγεια παρουσία Του,άφησε όλους να εκφραστούν ελεύθερα στο Πρόσωπο Του και στο Σώμα Του!

    …και συνεχίζει να το κάνει και σε εμάς ΌΛΟΥΣ !

    Σχολιάστε
  • Ιούνιος 3, 2012, 1:49 μμ
    Permalink

    Καλησπέρα!

    Προς Ζωντανό Ιστολόγιο: λυπάμαι που αναγκαστήκατε να κάνετε αυτή την εύλογη παρέμβαση. Θα έπρεπε όλοι εμείς που φιλοξενούμαστε εδώ να σεβόμαστε το χώρο. Κρίμα που πράγματα αυτονόητα παραμένουν τόσο μακρυά μας.

    Σχολιάστε
  • Ιούνιος 3, 2012, 2:38 μμ
    Permalink

    Καλώς την Παναγιώτα μας.

    Αυτό πού φάνηκε εδώ ως μπάχαλο, ήταν εύλογη παρέμβαση γεμάτη ευλογία για μας.

    Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Απ’ όσα παρέχει η σοφία για την ευτυχία της ζωής συνολικά, το κατά πολύ πιο σημαντικό είναι η απόκτηση φίλων
    - Επίκουρος
  • Αρέσει σε %d bloggers: