Βίντεο από την κηδεία του γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού

Aποσπάσματα

Η εξόδιος ακολουθία

Επικήδειοι λόγοι
– αποφυγή της δόξας
– δάκρυα κατανύξεως
– εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού
– κατηγορίες και συκοφαντίες
– παιδεία, θεολογία και συγγραφή βιβλίων

Περιφορά και ενταφιασμός

Σύναξη στο αρχονταρίκι, ομιλίες και προσφωνήσεις

Χαμόγελο από την αιωνιότητα

πηγή

74 σκέψεις σχετικά με το “Βίντεο από την κηδεία του γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού

  • Ιούλιος 6, 2009, 11:17 πμ
    Permalink

    δυστυχως τα βιντεο γραφουν οτι δεν ειναι διαθεσιμα ξαναανεβαστε τα για ολους εμας που δεβ μπορεσαμε να παρεβρεθουμε ευχαριστω

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 6, 2009, 11:26 πμ
    Permalink

    Σταύρο, πρέπει να είναι προσωρινό πρόβλημα υπερφόρτωσης του εξυπηρετητή. Εδώ φαίνεται να παίζουν κανονικά. Έχει κανείς άλλος αντίστοιχο πρόβλημα;

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 6, 2009, 2:19 μμ
    Permalink

    Μα πόσο καμμένοι εγκεφαλικά πρέπει να είστε για να ασχολείστε με κηδείες παππάδων? Κρίμα γιατί θέλετε να θεωρήστε Έλληνες. Ευτυχώς για μας δεν είστε…

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 6, 2009, 3:39 μμ
    Permalink

    Παρέχοντάς μας αυτή την κηδεία αποδεικνύεται πόσο αληθινά ΖΩΝΤΑΝΟ ιστολόγιο είστε. Ευχαριστούμε πολύ.

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 6, 2009, 8:14 μμ
    Permalink

    Σίγουρα ο άνθρωπος ήταν άγιος. Αν δεν ήταν αυτός δεν είναι κανείς μας.Ελπίζω μόνο να υπάρξουν νέοι άνθρωποι στο Βατοπαίδι που θα καταφέρουν να γίνουν και αυτοί άγιοι στο μέλλον.
    Το μόνο καλό που παράγει πλέον αυτός ο τόπος είναι οι άγιοί του.
    Ας μη σταματήσει και αυτή η παραγωγή !!!

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 7, 2009, 12:04 πμ
    Permalink

    Ποιος ειστε εσεις κ.Nick και ποιους εκπροσωπειτε?
    Εσεις κ.Nick οχι μονο εγκεφαλικα ειστε καμμενος,αλλα αρπαξατε ολοκληρος φωτια και εχετε γινει καρβουνο!!
    Εισαστε Ιεροσυλος.

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 7, 2009, 10:28 πμ
    Permalink

    Θυμηθείται τον γέρων Παίσιο ‘Σήμερα υπάρχουν 50 ζωντανοί άγιο στο Άγιο Όρος’, νομίζω το άκουσα εδώ στο Φωτισμένοι γέροντες του Αγίου Όρους). Ακόμα θυμηθείται την Παλαιά Διαθήκη όπου όταν ο Θεός θα κατέστρεφε τα Σόδομα και τα Γόμορα, ένας προφήτης (ο Ηλίας νομίζω) ελεγε στον Θεό ‘Κύριε, εάν υπάρχουν 50 δίκαιοι στην πόλη?’ Τότε ο Θεός απαντούσε ‘Θα σωθέι η πόλις’. Ο Μεγας προφήτης είχε »εξαντλήσει» την υπομονή του Θεού (ανθρωπομορφική έκφραση είναι βέβαια καθότι ο Θεος είναι ‘μακροθυμος, πολυέλεος, ο τους δικαίους αγαπων και τους αμαρτωλούς ελεών’) φτάνωντας στο κατώτατο όριο του 5 (αν θυμάμε καλά) ‘Κύριε, εάν υπάρχουν 5 δίκαιοι?’. ‘Η πόλη θα σωθεί’ η απάντηση του Θεού. Με άλλα λόγια δεν υπήρχαν ούτε 5 δίκαιοι και έτσι η πόλη τιμωρήθηκε. Ερωτώ: Γιατί ο Κύριος δεν ρίχνει κεραυνό να μας κάψει όλους ? Κάποιοι προσεύχεονται για τον Ελληνισμό και κατευνάζουν την οργή του Θεού. Εάν λοιπόν κάποιοι προσεύχονται ‘υπερ ειρήνης του σύμπαντος κόσμου’ αλλά και ‘υπέρ του ευσεβούς ημών έθνους’ τότε η οργή του Θεού μειώνεται εξαιτίας της αγάπης ενός ανθρώπου για τους άλλους. ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν άγιοι και δίκαιοι στον κόσμο τούτο αλλιώς η οργή του Θεού θα ήτο μεγάλη. Που αλλού λοιπόν θα βρεί κανείς αγίους παρά στο Περιβολι της Παναγίας! Τις πρεσβέιες του γέροντος από τας ουρανίους μονάς να έχουμε!

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 7, 2009, 10:38 πμ
    Permalink

    Επίσης ας μην κρίνουμε αδερφοί μου όσους εκφράζονται αρνητικά, έστω και με τρόπο ολίγον τι αισχρό. Δεν πρέπει να κατηγορούμε. Θυμηθήται ‘Μακάριοι έστε όταν μισήσωσιν υμάς οι άνθρωποι, και όταν αφορίσωσιν υμάς και ονειδίσωσιν και εκβάλωσι το όνομα υμών ως πονηρόν ένεκα του υιού του ανθρώπου’. Όλοι άυτοι χάρη μας κάνουν. Θυμάμαι κάτι από το βιβλίο του αγίου Λουκά του Ιατρού (δεν θυμάμαι τον τίτλο τον έχω γράψει καπου όμως στο ιστολόγιο) και το γράφει και στο σελιδοδείκτη ‘Ο δρόμος του Κυρίου είναι πολύ έυκολος’. Και το λέει ένας άνθρωπος που επι 13 χρόνια ήταν σε εξορίες στην Σιβηρία παρακαλώ (με μείον..άπειρο θερμοκρασίες). Βέβαια, άλλο να το λές και άλλο να το βιώνεις. Εγώ το λεώ και δεν το βιώνω. Ο Άγιος και ο Κύριος Ημών Ιησου Χριστός να μας δώσει την Αγία Χάρη του για να το κατανοήσουμε σε όλο το έυρος του (όσο είναι βεβαίως τόυτον ανθρωπίνως εφικτό)

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 7, 2009, 6:40 μμ
    Permalink

    Προστέθηκε σήμερα και το βίντεο της περιφοράς και του ενταφιασμού του γέροντα.

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 8, 2009, 3:33 μμ
    Permalink

    Κανέναν δεν εκπροσωπώ. Την δική μου γνώμη εκφράζω βάση όλων αυτών που έχω διδαχθεί μέσα από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ιστορία κ όχι την εβραϊκή την οποία έχουν καταφέρει να την επιβάλλουν αφενός για θρησκεία κ αφετέρου κ σαν μάθημα στο σχολείο. Ειδικά για το τελευταίο δεν πιστεύω να διαφωνείτε, η πίστη κ η θρησκεία όπως λένε τα βιβλιαράκια σας δεν διδάσκονται. Είτε πιστεύεις είτε δεν πιστεύεις. Ποιό το νόημα να διδασκόμαστε την εβραϊκή ιστορία κ να πρέπει να την δεχθούμε κ σαν θρησκεία? Φασισμός, ωραία σερβιρισμένος αλλά δεν παύει να είναι φασισμός. Όταν θα καταλάβετε ότι με την καλλιέργεια του φόβου κ τον σκοταδισμό δεν θα καταφέρετε τίποτα παραπάνω, δεν θα γίνετε καλύτεροι σε τίποτα, τότε ίσως να μπορέσετε να συζητήσετε κ να ξεκολλήσετε. Το μόνο που κάνετε είναι να εγκλωβίζεστε εσείς κ η σκέψη σας.

    Τώρα για τους τουρκοπαππάδες σε όλη την Ελλάδα, οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό… Απαράδεκτοι, παιδόφιλοι, μέσα στην μπίζνα κ την καλοπέραση. Να τους χαίρεστε κ να μην παραλείπετε να τους φιλάτε κ το χέρι όταν πηγαίνετε στα μαγαζιά τους…(γιατί μαγαζάκια είναι κ όχι οικία του θεού όπως θέλετε να λέτε..)

    Για σένα sb ίσως είμαι ιερόσυλος αλλά για μένα είμαι ελεύθερος. Όπως είπα κ στο πρώτο ποστ, δεν ξέρω τι είμαι για σένα αλλά τουλάχιστον είμαι Ελληνας. Εσύ? Αμφιβάλλω..

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 8, 2009, 9:32 μμ
    Permalink

    Αγαπητέ φίλε Nick, για να μιλάς εσύ και εγώ Ελληνικά σήμερα και όχι Τούρκικα, το οφείλουμε στους παπάδες, και στους καλόγερους και στο κρυφό σχολειό. Η Ελληνική γλώσσα και συνείδηση έμεινε ζωντανή χάρη στη μελέτη των εκκλησιαστικών βιβλίων, το Ψαλτήρι, την Παρακλητική, τα Μηναία κτλ και βασικά στα Ευαγγέλια και τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, που γράφτηκαν από την αρχή στα Ελληνικά, τη μόνη γλώσσα που μπορεί να εκφράσει άριστα τα πλούσια νοήματα της πίστης μας και της παράδοσής μας. Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, η ιδέα Ελλάδα έμεινε αναμμένη χάρη στην Ορθοδοξία. Και οι λίγοι που θα μείνουν Έλληνες μετά την πολυπολιτισμική θύελλα που έρχεται, θα είναι το μικρό ποίμνιο γύρω από την Εκκλησία (λέξη Αρχαία Ελληνική).

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 3:03 πμ
    Permalink

    @Ο άλλος Νίκος + Nick
    Ας θυμίσουμε κιόλας γιατι πολέμησαν οι αγωνιστές του 21, ποιο ήταν το πνεύμα της σύστασης του νεου ελληνικού κρατους, με πόση ευκολια δέχτηκαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τη χριστιανική διδασκαλία αναγνωρίζοντάς την ως αληθινή, το γεγονός ότι οι Εβραίοι ΔΕΝ ειναι χριστιανοι, το γεγονός ότι ποτέ στην ιστορία του κόσμου οι εβραίοι δεν καταδέχτηκαν να μοιραστούν την πίστη και την γνώση τους με άλλους λαούς (μιας και πίστευαν και πιστεύουν ότι είναι οι μόνοι εκλεκτοί του Θεού) και το ότι οι άνθρωποι που διέδωσαν τον λόγο του Θεού των Εβραίων (μερικές χιλιάδες χρόνια μετά από την λήψη του από τους Εβραίους) στον υπόλοιπο κόσμο θεωρήθηκαν και θεωρούνται από τους Εβραίους ως εχθροί.

    «Ποιό το νόημα να διδασκόμαστε την εβραϊκή ιστορία κ να πρέπει να την δεχθούμε κ σαν θρησκεία? Φασισμός, ωραία σερβιρισμένος αλλά δεν παύει να είναι φασισμός»
    Εεε, τον φασίστα τον απόστολο Παύλο !
    Έφυγε από την παρίδα του και με τη βία κατάφερε να κάνει χριστιανούς όλους τους έλληνες και ρωμιούς !!!
    Πόσα δισεκατομμύρια υπέταξε ο άτιμος !!! Ούτε ο Μέγας Αλέξανδρος δε μπορούσε να υποτάξει τόσους λαούς χωρίς στρατό !!!
    Αν πάντως αυτός ο φασίστας πρωτοφανούς (και θεϊκής μπορώ να προσθέσω) δύναμης λέει ότι υπάρχει Θεός και ότι αυτός δεν είναι τίποτα μπροστά του, εεε τότε εγω και να μην ήμουνα χριστιανός θα γινόμουν αμέσως… !
    Μπορεί αν δεν ήταν ο Παύλος και όλοι οι υπόλοιποι και μου πήγαιναν στη ζωή μου όλα στραβά αυτό να με έσπρωχνε στην αθεϊα, αλλά τώρα σε τέτοια ακατανόμαστη απόφαση δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα μπορούσε να με ωθήσει…

    «καλλιέργεια του φόβου»
    Χριστιανισμός και καλλιέργεια του φόβου…
    Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ?
    Αν δεν ήξερα πόσο κακό είναι να διασκεδάζω με την τυφλαμάρα των ανθρωπων που είναι ενάντια στο Χριστιανισμό, θα σας το ομολογούσα ξεκάθαρα οτι, ναι, το απολαμβάνω να σας βλέπω σε αυτά τα χάλια.

    «Την δική μου γνώμη εκφράζω βάση όλων αυτών που έχω διδαχθεί μέσα από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ιστορία…»
    Εννοείς την παγανιστική version της ελληνικής ιστορίας, βέβαια…
    Γιατί δε νομίζω ότι κανείς από εδώ είναι ανιστόρητος… δεν κατάφερε το υπουργείο παιδείας αυτό το σημαντικό γι’ αυτούς επίτευγμα ακόμη…

    «Ποιό το νόημα να διδασκόμαστε την εβραϊκή ιστορία κ να πρέπει να την δεχθούμε κ σαν θρησκεία?»
    1) Η ιστορία πρέπει να διδάσκεται ανεξαρτήτως ποιον λαό εμπεριέχει. Δεν υπάρχει ιστορία ελληνική και εβραϊκή. Μια είναι και περιλαμβάνει όλον τον κόσμο.
    2) Η ιστορία των Εβραίων είναι ένα ιστορικώς καταγεγραμμένο ΘΑΥΜΑ.
    3) Κανενας δε σε αναγκάζει να δεχτείς τίποτε – ούτε η ίδια σου η λογική προφανώς… απλά έτσι εσύ το νοιώθεις επειδή νοιώθεις να απειλείται κάποιο ναρκισσιστικό κομμάτι του εαυτού σου.

    «Τώρα για τους τουρκοπαππάδες σε όλη την Ελλάδα, οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό… »
    Πανε εσύ βρες καλύτερους ανθρώπους μέσα σε αυτή τη χώρα και δείξτους μας.
    Έτσι για να γελάσουμε.

    «Όπως είπα κ στο πρώτο ποστ, δεν ξέρω τι είμαι για σένα αλλά τουλάχιστον είμαι Ελληνας.»
    Φυσικά πιστεύεις ότι είσαι Έλληνας. Όπως και οι Σκοπιανοί πιστεύουν ότι είναι Μακεδόνες παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ιδέα τι αυτό σημαίνει…

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 10:00 πμ
    Permalink

    Bρε Νίκο αγόρι μου,φοβάσαι τον διαφορετικό, φοβάσαι τον θάνατο, έτσι δεν είναι; Θέλεις να αγκιστρωθείς από κάπου, να αποκτήσεις μια ταυτότητα, να ξεχωρίσεις, να κάνεις μια «δήλωση», να μην χαθείς,να μην πιαστείς κορόιδο σ’αυτή την ανάλγητη κοινωνία. Το κατάλαβα; Έτσι δεν είναι; Έτσι δεν σκέφτεσαι βαθιά μέσα σου;
    Έλα στην Εκκλησία. Αφέσου στην Εκκλησία. Θα βρεις γαλήνη και ανθρωπιά,αδερφωσύνη εκεί που νομίζεις πως υπάρχει διαστροφή και κακότητα. Υπάρχει η Εκκλησία των ΜΜΕ(όπως την παρουσιάζουν) και η μάνα Εκκλησία. Εδώ θα βρεις την χαρά.
    Κατανοώ την οργή σου,αλλά δεν μπορώ να συμμεριστώ τις απόψεις σου. Δες τον γέροντα με τί χαμόγελο «πέταξε». Έχεις ξαναδεί τέτοια εμπιστοσύνη και σιγουριά; Aύριο,μόλις ξυπνήσεις σκέψου το καθαρά και πάλεψε με την κατεστημένη θέση σου. Μην χαθείς,αδέρφι μου!

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 11:12 πμ
    Permalink

    H θΕΟΛΟΓΊΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΦΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΗ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΣΘΝΕΙΔΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΕΤΕΡΟΔΟΞΙΑ. ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΦΟΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ. ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ8ΡΩΠΟΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΥΛΗΤΙΣΤΙΚΟ ΟΥΤΕ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ. ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ, ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠ ΌΛΑ ΕΊΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ? ΤΕΛΙΚΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ Ή ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ? Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ,ΜΠΟΡΕΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΟΡΟ ΑΛΛΑ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑΤΑ, ΤΟΥ ΝΟΥ ΣΟΦΙΣΜΑΤΑ, ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΕΝΑΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΑ ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΠΑΘΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΣΟΦΙΣΤΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΣΟΦΙΣΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣΑΝ, ΜΕ ΣΟΦΙΣΤΕΙΕΣ-ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ -ΜΕ ΑΝΑΛΗΘΗ ΨΕΥΔΗ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΜΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΤΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ Η ΤΟΝ ΛΟΓΟ. ΝΟΜΙΖς ΕΙΝΑΙ 8ΕΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΓΝΩΣΗ Η ΤΗΝ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΘΥΜΗΣΟΥ ΝΙΚΟ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟ ΤΟΘ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΛΑΤΟ, Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΡΩΤΑ ΤΙ ΕΤΣΙΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΞΕΡΕΙΣ?
    ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΩΣ ΑΤΟΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΑΛΛΑ ΖΗΤΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, ΟΧΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ. ΤΕΛΙΚΑ, ΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΩΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΩΣ ΙΔΕΑ? ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ Η’ ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ? ΕΜΠΕΙΡΙΑ Ή ΙΔΕΑ Η ΟΠΟΙΑ ΜΑΖΟΠΟΙΕΙ ΚΙΟΛΑΣ. ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟΙ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΠΕΙΔΗ Η Η ΚΟΠΕΛΙΑ ΤΟΥΣ Η ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ? ΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΣΤΑ ΙΔΕΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΝΑΤΕΝΙΣΗ Η’ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΑΓΑΠΩ? ΤΟ ΕΜΑΙΛ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ sd_panos@hotmail.com an goystareis steile ekei
    ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΕΙΣ

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 11:16 πμ
    Permalink

    H PISTH DEN EINAI GIA OLOYS, XEREIS , KAI DEN EINAI EPIVLHTIKH EPOYDENI!!! NA SAI KALA

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 11:19 πμ
    Permalink

    ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΕΞΕΩΝ-ΦΡΑΣΕΝ:
    ΧΡΙΣΤΟΣ ΩΣ ΑΥΤΟΑΛΗΘΕΙΑ
    ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΠΙΛΑΤΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥ

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 11:19 πμ
    Permalink

    Εν συντομία:

    1. Αν φοβόμουν τον θάνατο τότε θα είχα την ανάγκη να στραφώ στα ωραία εβραϊκά παραμύθια σας. Αυτός που δεν φοβάται τίποτα είναι ελεύθερος (δεν χρειάζεται να σας αναφέρω ποιός το είπε – τον ξέρετε, τον αφορίσατε). Αν δεν είναι καλλιέργεια φόβου τότε τι είναι? Ο δρόμος του θεού?

    2. Για την επανάσταση του ’21 κ ποιοί την αφόρισαν είναι γνωστό, ανοίχτε ένα βιβλίο, διαβάστε τα γεγονότα κ μετά συζητάμε το αν βοήθησαν οι παππάδες για να κρατηθεί η Ελληνική γλώσσα ζωντανή (για να μην παιδεύεστε αρκεί να διαβάσετε τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη).

    3. Παγανιστική έκδοση της Ελληνικής ιστορίας?? Εσύ το πες, η ιστορία είναι μία, οι θρησκείες είναι πολλές (αν αυτό λέει κάτι).

    4. Για το αν η ιστορία των εβραίων είναι καταγεγραμμένο θαύμα μάλλον κάπου το διάβασες, μάλλον κάποιος θέλει να το περάσει έτσι. Εμείς θα το δεχθούμε? Ποιός είναι αυτός που θα προσδιορίσει το θαύμα? Μόνοι σας τα αποφασίζετε (με ανθρώπινη λογική «συμφέροντος»), μόνοι σας τα δέχεστε. Ωραία λοιπόν, είναι θαύμα η ιστορία ενός λαού επειδή το λέτε εσείς.. Μ αρέσει να μιλάω με ανθρώπους που όταν λένε κάτι το τεκμηριώνουν όπως εσείς.

    5. Κοινά μεταξύ της αρχαίας ελληνικής ιστορίας/μυθολογίας κ των 2 αυτών βιβλίων που επικαλείστε κ στηρίζετε την θρησκεία σας υπάρχουν πολλά. Όταν διαβάζετε την ελληνική πλευρά είναι παραμύθια ενώ όταν αναφέρεστε στην εβραϊκή «έκδοση» είναι έργο θεού.
    1. Απο παρθένο γεννήθηκε ο γιός του θεού σε φάτνη, το ίδιο κ ο θεος Διόνυσος.
    2. 12 οι θεοί στην αρχαία Ελλάδα, 12 οι απόστολοι.
    3. Στην ανάσταση βγάζετε φώς θεϊκό, στα Ελευσίνεια μυστήρια το ίδιο ακριβώς συνέβαινε.

    Υπάρχουν κι άλλα κ δεν παίρνω το μέρος καμίας πλευράς, απλά τα παραθέτω.

    Τώρα αν ο γέροντας είχε χαμόγελο όταν έφυγε δεν ξέρω. Όμως ο παππούλης δεν μόχθησε στην ζωή του. Κλείστηκε σ ενα χώρο, μακριά από προβλήματα, άγχη κ καθημερινότητα κ προσευχότανε (λέμε τώρα έτσι για να κάνουμε κουβέντα..). Όπως πολλοί άλλοι φυσικά οι οποίοι περιφέρουν όλα αυτά τα δήθεν ιερά κ κονομάνε όταν άλλοι συνάνθρωποι δίνουν σκληρό αγώνα κάθε μέρα (εκτός αν είστε σπίτι-εκκλησία-σπίτι κ δεν βλεπετε τι συμβαίνει γύρω σας). Αν αυτό σας κάνει περήφανους, αν η απάντηση είναι όπως είπες «Πανε εσύ βρες καλύτερους ανθρώπους μέσα σε αυτή τη χώρα και δείξτους μας» αυτό αν είναι για γέλια..

    Έσυ φίλε Κωνσταντίνε δέχεσαι την «αγιότητα» του συνονοματού σου του Μέγα? Αυτός ο οποίος ασπάστηκε τον χριστιανισμό μόνο κ μόνο για να ενώσει μία αυτοκρατορία? Με αυτό το τρόπο αγίους μπορούμε να ανακυρήξουμε πολλούς (το ξέρετε, το χετε κάνει κ θα συνεχίσετε να το κάνετε).

    Έλληνας δεν είναι αυτός που κατοικεί εδώ, ο Έλληνας προσδιορίζεται από το πνεύμα, την λογική, την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων, την φιλοσοφία που έχει μέσα του. Αυτό έλεγαν πάντα οι πρόγονοί μας. Το παράδειγμά σου για τους σκοπιανούς είναι επιεικώς άστοχο. Έπρεπε όμως να πείς κάτι, σε πνίγει το δίκιο..

    Ααα, κ μία τελευταία ερώτηση επειδή είσαστε άνθρωποι που κατέχετε τόσο τα επίγεια όσο κ τα θεία (έτσι τουλάχιστον δηλώνετε, οπότε ξέρω πως θα με βοηθήσετε). Αν δεν με θάψουν κ με κάψουν, πιστεύετε να έχει διαφορά? Λέτε να μην σωθεί η ψυχή μου? Λέτε την 2α παρουσία να μην αναστηθώ? Λέτε αν δεν στάξω χρήματα για κηδεία, 3ήμερα, 9μερα, 40 χρόνο κτλ κτλ στον τουρκόπαππα κ την εκκλησία του να μην «αναπαυθεί» όπως λέτε η ψυχή μου?

    Θα ήθελα μία απάντηση από σας για το παραπάνω που έχετε «λύσει» όλα αυτά τα ερωτήματα μέσα σας κ δηλώνω πώς ουσιαστικά κ βάσιμα επιχειρήματα είλικρινά θα τα δεχθώ κ θα ασπαστώ όλα αυτά που διδάσκετε. Έτσι κι αλλιώς όπως όλοι λέτε, η αγάπη για τους συνανθρώπους (αδελφό όπως με αποκαλέσατε) που είναι ακρογωνιαίος λίθος των πιστεύω σας καθώς κ της θρησκείας σας, αποκλείουν το να αποφύγετε να απαντήσετε ή να υπεκφύγετε μία απάντηση. Ξέρω πως δεν θα αποφύγετε να απαντήσετε (γιατί τότε προφανώς δεν πιστεύετε αυτά που διδάσκετε).

    Επειδή λέτε πως δεν είστε φασίστες, αναρωτιέμαι γιατί καταστράφηκαν τόσα έργα αρχαίων συγγραφέων… Γιατί συνέβησαν αυτά τότε? Κάπως έτσι δεχθήκαμε όλον αυτόν τον θίασο του παραλόγου.

    Σας αφήνω με κάτι από κάποιον που πολεμήθηκε πολύ από τους χριστιανούς για έναν κ μόνο λόγο. Επειδή θέλησε να κάνει αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε εσείς. Να κάνει τον άνθρωπο να νίωσει ελεύθερος.

    Θέλει ο Θεός να εμποδίσει το κακό αλλά δεν είναι ικανός;
    Τότε δεν είναι παντοδύναμος.
    Μπορεί αλλά δε θέλει; Τότε δεν είναι πανάγαθος
    Και θέλει και μπορεί; Τότε γιατί υπάρχει το κακό;
    Δεν θέλει ούτε μπορεί; Τότε γιατί να τον αποκαλούμε Θεό;

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 11:20 πμ
    Permalink

    ΣΟΡΡΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΠΟ ΒΙΑΣΥΝΗ ΕΓΙΝΑΝ. ΧΙΧΙΧΙΧΙ

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 11:28 πμ
    Permalink

    Φίλε Πάνο,

    Πολλές λέξεις, πολλές έννοιες κατέληξες κάπου? Δεν έβγαλα κάποιο. Μπερδευτήκα κάπου μεταξύ χριστού, πόντιου πιλάτου κ της κοπελιάς μου να λέει σ αγαπώ.. Ωραία τα λές, ξέρεις πολλά (έτσι φαίνεται τουλάχιστον) αλλά νόημα δεν βγάζεις.

    Μιας κ έχεις μελετήσει τον Σωκράτη όπως λες (τυχαίο που τον χριστό τον παρομοιάζουν μαζί του?) θα ξέρεις πως πάντα υποστήριζε πως η αλήθεια είναι μόνο μία. Όχι δύο, όχι τρείς, μία κ μοναδική.

    Σαν απλός «παρατηρητής» μετά από ένα τόσο ωραίο κείμενο όταν το κλείνεις αν γουστάρεις στείλε εκεί.. κάτι λέει..

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 11:38 πμ
    Permalink

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΟΤΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΗΘΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΥΣΕΒΙΣΤΙΚΗ, ΠΟΥ ΚΟΒΕΙ ΚΕΦΑΛΙΑ, ΦΙΛΟΧΡΗΜΑΤΗ, ΑΝΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ. ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ. ΜΗΝ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΔΙΧΩΣ ΠΟΘΟ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΤΟ ΡΑΣΣΟ ΚΡΥΒΕΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΕΓΩ, ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΣΥ ΝΙΚΟ! ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΑΥΤΟΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΙΔΑΝΙΚΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΟ-ΒΟΛΙΚΟ ΣΕ ΜΑΣ Η΄ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΓΙΑ ΜΑΣ; ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΝΩ!

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 11:45 πμ
    Permalink

    ΤΟ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΣΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ, ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΑ ΙΔΕΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Η’ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑ? ΑΛΛΙΩΣ,,, Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΚΤΑΣΙΝ Ο ΙΔΕΟΛΟΓΟΣ, Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΓΑΠΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ, ΑΛΛΑ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΓΙΑΤΙ ΕΘΕΣΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ, ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥς ΠΩΣ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΖΗΣΕΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΙ Η ΝΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΗΣΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΟΦΙΣΤΕΣ!!!

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 11:48 πμ
    Permalink

    Πάνο η αλήθεια είναι μόνο μία. Συζήτηση κάνουμε αλλά θεωρώ πως το δίλημμα δεν είναι αυτό που έθεσες αλλά το γιατί να δεχθούμε κάτι άκριτα, κάτι το οποίο δεν στηρίζετε στην λογική αλλά στο παράλογο, κάτι το οποίο έχει «δανεισθεί» κομμάτια από την ιστορία μας κ έχει πλασαριστεί ώς θρησκεία.

    Δεν ξέρω πόσοι από εσάς θα είχαν την ανάγκη να πιστέψουν (σε οποιαδήποτε θρησκεία) αν δεν είχαν «φόβο θανάτου». Πώς θα «βοηθηθώ» προβάλοντας τα προβλήματά μου στο θείο? Το μεγαλύτερο (επίγειο) αγαθό για μένα είναι η πραγματική, αληθινή φιλία. Έναν άνθρωπο δίπλα σου που σου στέκεται, σε κατανοεί κ θα σε βοηθήσει όταν το χρειαστείς. Τί πιο ανθρώπινο? Τί πιο αληθινό? Σκεφτείτε απλώς το πώς ο φόβος «επηρεάζει» την ζωή μας καθημερινά σε κάθε στιγμή. Κάντε αυτή την προβολή στην καθημερινότητα κ ίσως λίγο καταλάβετε που διαφωνώ.

    Αυτό που ανέφερα παραπάνω το επαναλαμβάνω κ είναι πέρα για πέρα αληθινό. Θα είμαι ο πρώτος που θα δεχθώ όλα αυτά που λέτε αν κάποιος μπορέσει να προβάλει ουσιαστικά επιχειρήματα υπέρ όλων αυτών που αναφέρετε.

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 11:52 πμ
    Permalink

    ΝΙΚΟ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΜΕ ΜΕ ΜΣΝ ΑΝ 8ΕΛΕΙΣ, ΣΕ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΑΡΕΣΕΙ, ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ. sd_panos@hotmail.com

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 11:58 πμ
    Permalink

    Φυσικά, η αναζήτηση της αλήθειας γίνεται για να την βιώσεις, να την ακολουθήσεις κ όχι απλά να την «βρείς».

    Για τους άλλους Πάνο είμαι «ιερόσυλος», παγανιστής κ άθεος. Αγαπάω πολύ τους ανθρώπους γιατί όλοι μας όπως σωστά είπες έχουμε προβλήματα. Όταν μπορώ, όπου βρεθεί η «ευκαιρία», όταν κάποιος αναζητήση βοήθεια είμαι εκεί. Είτε είναι γνωστός, είτε είναι παντελώς άγνωστός μου. Επειδή δεν ασπάζομαι τίποτε από αυτά που αναφέρονται ως θεόσταλτα, θεόπνευστα κ δεν ξέρω τι άλλο με κάνει λιγότερο άνθρωπο? Οι άλλοι στον δρόμο του θεού κάνουν το «καλό»¨κ είναι καλοί κ όταν το κάνουν άνθρωποι σαν εμένα είναι άθεοι?

    Κακά τα ψέμματα, όλοι μας, όλοι μας μέσα μας ξέρουμε πότε κάνουμε το καλό ή το κακό. Είναι το δαιμόνιο που έλεγε κ ο Σωκράτης, αυτή η φωνή που σε συνοδεύει πάντα ό,τι κ να κάνεις.

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 12:09 μμ
    Permalink

    θελω να ξέρεις οτι το πιστευε και μη ερευνα στην εκκλησια δεν υφισταται, καλα κανεις και ψαχνεσαι επομενως θεωρω πολλουσ θεολογουσ και παπαδες αγραμματους διοτι δεν ψαχνονται δεν αναζητουν. Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΡΙΤΑ ΘΑ ΛΕΓΑ ΑΔΙΑΚΡΙΤΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ. ΕΙΔΕΣ ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΙΤΑ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΑΔΙΑΚΡΙΤΑ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΝΤΙΟΥ ΠΙΛΑΤΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ?
    ΡΩΤΑ Ο ΠΙΛΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΤΙ ΕΣΤΙΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, ΩΣ ΑΥΤΟΑΛΗΘΕΙΑ. Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΑΡΕΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΑΡΕΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ. ΞΕΡΕΙΣ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟ? ΞΕΡΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΩΝ ΚΙ ΟΧΙ Η ΟΥΣΙΑ, ΤΟΥ ΘΕΟΥ? ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΧΕΣΗ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ, ΕΝΩ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΚΕΙΝΗΝ. ΤΙ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ-ΤΑ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΠΟΥ Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ? Ή ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟΝ ΔΗΛΣΔΗ ΤΟ ΚΑΘΕΚΑΣΤΟΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΗ ΑΦΗΡΗΜΕΝΟ? ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ. ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ?
    ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΚΑΘΕΚΑΣΤΟΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΚΛΛΙΩΣ, ΕΝΩ Η ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΘΕΚΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ. ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΗΡΙΧΤΗΚΕ Η ΔΥΣΗ, ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗΡΙΧΤΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΛΔ ΣΤΟ ΚΑΘΕΚΑΣΤΟΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ. Η ΔΥΣΗ ΠΛΑΤΩΝΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΖΕΙ.ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ.

    ΔΕΝ 8ΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ, ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ. Η ΟΝΤΩΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ!!!

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 12:13 μμ
    Permalink

    ΝΙΚΟΛΑ, ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ?

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 12:19 μμ
    Permalink

    Φίλε Πάνο θα ήθελα να ακούσω από τους «αδελφούς» απάντηση σε αυτά τα μικρά ερωτήματα που έθεσα.

    Όσο γι αυτό που λές για τον χριστό, φιλόσοφο της εποχής του μπορώ να τον θεωρήσω όμως με τίποτα δεν θα του απέδιδα θεϊκή υπόσταση. Άσε που προσωπικά πιστεύω πως πολλά από αυτά που έχουν ειπωθεί ως δικά του τα χουν δημιουργήσει.

    Δεν μπορώ να δεχθώ ομοίως τα θαύματα. Όπως ο Σωκράτης συνομιλούσε κ ο συνομιλητής «έβλεπε» την αλήθεια να υπάρχει κ να την κατανοεί μέσα του, έτσι ίσως έκανε κ ο χριστός (για μένα αυτή είναι η εξήγηση του οτι γιάτρεψε τυφλό – έβλεπε ο άνθρωπος, την αλήθεια δεν μπορούσε να «δει» δεν γιατρεύτηκε από κάτι!).

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 12:24 μμ
    Permalink

    ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΕΦΕΡΘΗΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. ΠΧ ΚΑΖΑΤΖΑΚΗΣ, ΠΧ ΝΙΤΣΕ… ΩΣ ΑΘΕΟΥΣ. ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΣΕΜΙΚΝΑΡΙΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΤΟΥ ΝΙΤΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΔΑΞΕ ΠΟΛΛΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΑΒΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ. ΞΕΡΩ ΘΕΟΛΟΓΟ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΤΕΙ ΤΟΝ ΝΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ. ΑΠΛΑ,,, Ο ΝΙΤΣΕ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΘΕΙΣΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΖΑΝΤΑΚΗΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΝΙΤΣΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΔΕΝ ΚΑΘΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΙΣΑΞΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΙΣΧΥΡΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΗΣΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΦΤΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΔΕΝ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΑΥΤΟ!!!

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 12:28 μμ
    Permalink

    ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΑ ΛΕΜΕ ΜΕΣΩ ΜΣΝ ΚΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ. ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ, ΒΥΕ!!!
    sd_panos@hotmail.com

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 12:31 μμ
    Permalink

    Πρέπει να είσαι ο μοναδικός που το κατάλαβε.. Οι άλλοι μάλλον κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου ή άρχισαν τώρα να διαβάζουν τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη ή ψάχνουν απαντήσεις σε «δεδομένα» που έχουν στο μυαλό τους αλλά δεν χρήζουν εξηγήσεως..

    Συμφωνώ απόλυτα σ αυτό που αναφέρεις πως δεν κάθισε κανείς να μιλήσει μαζί τους κ σε ρωτώ, δεν είναι σύνηθες αυτό?

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 5:55 μμ
    Permalink

    Αγαπητέ αδελφέ Nick, 1) Δεν έγραψα για την Επανάσταση του 1821, αλλά ότι για να μην ξεχαστεί η Ελληνική γλώσσα στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, συνέβαλλε τα μέγιστα ο κλήρος και ότι τα μοναδικά βιβλία που διέθετε ο απλός λαός ήταν τα εκκλησιαστικά. 2) Τον Μακρυγιάννη και κάθε άλλο βιβλίο, όσο και να τα διαβάσω θα πάρω αυτά που θέλω εγώ, π.χ. ότι ήταν πιστός στον Χριστό και ότι έκανε 3000 μετάνοιες. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί τρόποι να διαβάσεις ένα βιβλίο. Και τα Ευαγγέλια αν διαβάσεις κακόπιστα θα αναρωτηθείς π.χ. τι γύρευε ο Χριστός με τους Τελώνες, γιατί ο Πέτρος ήταν εκρηκτικός χαρακτήρας, γιατί ο Πέτρος αρνήθηκε το Χριστό, γιατί ο Χριστός άφηνε το ταμείο στον Ιούδα, γιατί ο Ιωάννης και ο Ιάκωβος ζήτησαν πρωτοκαθεδρία κτλ. Σκάνδαλα δηλαδή. Για όλα αυτά όμως, καθώς και για κάποιες απορίες περί Θεού που πέσανε παραπάνω, υπάρχουν ολοκληρωμένες απαντήσεις μέσα στο Πατερικό χώρο, που όμως για να δεχτείς απαιτείται και καλή διάθεση, και πρώτα να πιστέψεις και μετά να ερευνήσεις, αλλιώς δεν γίνεται, κάπου θα σκαλώνει. 3) Ο αφορισμός χρησιμοποιείται από την Εκκλησία περισσότερο για συνετισμό σε δογματικά θέματα. Οι επαναστάσεις δεν αφορίζονται. Ο Γρηγόριος ο Ε υπήρξε ιερομάρτυρας, και με αυτόν τον τρόπο ό,τι λάθος και αν έκανε σαν άνθρωπος (αμαρτία), σύμφωνα με την πνευματική αντίληψη, εξιλεώθηκε. Λάθη έχουν κάνει σαν άνθρωποι όλοι οι Άγιοι. Σύμφωνα με την Εκκλησία, μόνος αναμάρτητος υπήρξε ο Χριστός. Η αναφορά στα λάθη των Αγίων πάντως, δεν παραπέμπει και σε λάθη του Γρηγορίου. Δεν είμαι σίγουρος, δεν το έχω μελετήσει, μπορεί απλά να ήταν πολιτικός ελιγμός, αλλά νομίζω δεν έχει πολλή σημασία. 4) Το να δεχτεί κάποιος την Ανάσταση του Χριστού και το να αγαπάμε τους εχθρούς μας, δεν είναι αποτέλεσμα λογικής, διαλόγου και επιχειρημάτων τόσο, όσο εσωτερικής στάσης και προπάντων τρόπου ζωής. Εύχομαι κάποτε να έρθεις στο δικό μας στρατόπεδο, όπως άλλοτε και ο Παύλος. Καλό Καλοκαίρι.

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 6:05 μμ
    Permalink

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΟΦΕΛΕΙΑ. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ!!!

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 9, 2009, 7:27 μμ
    Permalink

    «Εἶπα, τὴν Μεγάλη Τετράδη καὶ Μεγάλη Παρασκευή, νὰ κάμω αὐτὲς τὶς δύο μέρες ἀπὸ τρεῖς χιλιάδες τρακόσες (3300) μετάνοιες τὸ μερόνυχτον… Ἄλλο τίποτας δὲν ἔχω νὰ εὐκαριστήσω (τὸν Θεό), μόνον καὶ μόνον τὴν ἁμαρτωλή μου προσευκή, αὐγὴ καὶ βράδυ ἀπὸ χίλιες τρακόσες (1300) μετάνοιες καὶ ἑκατὸ (100) μὲ τὸ κομπολόγι, καὶ ὅ,τι μπορέσω ὅταν θὰ πάγω εἰς τὴν δουλειά μου καὶ ὅταν γυρίσω ὀπίσου, νὰ τὸν εὐκαριστήσω ὁ ἁμαρτωλός». Αυτός είναι ο Μακρυγιάννης. http://www.dap-nomikis.gr/forum/index.php?showtopic=5651 Ενώ ο Δασκαλογιάννης : «Ήταν τέτοια η κατάσταση των υπόδουλων Χριστιανών, που έβλεπε ότι αν συνεχιστεί θα εξαφανιστεί και το παραμικρό ίχνος Χριστιανισμού και Ελληνισμού στο νησί.» και έτσι, ρίσκαρε την περιουσία του και το βόλεμά του για τον αγώνα. Το απόσπασμα από το http://www.pare-dose.net/blog/?p=168

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 10, 2009, 10:49 πμ
    Permalink

    Όχι φίλε μου , δεν είσαι ελεύθερος άνθρωπος. Ελεύθερος είναι αυτός που αναπαύτηκε στην αλήθεια ή έστω αυτός που περιπλανάται σ’αυτήν την θεία αναζήτηση. Εσύ είσαι σκλάβος στο ιδεολόγημα και τις εμμονές σου και άγεσαι και φέρεσαι απ’αυτές..

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 10, 2009, 11:02 πμ
    Permalink

    Νick ένας τρόπος υπάρχει να πιστέψεις αυτά που σου λένε οι χριστιανοί. Να αγαπήσεις τον Χριστό, και να καταλάβεις την αγάπη Του. Μπορείς να μιλήσεις Σ΄Αυτόν ή σου φαίνεται παράλογο να μιλάς σε κάποιον που δεν βλέπεις;
    Αν δεν μπορεις μπορούμε να το κάνουμε εμεις Πάνο και άλλε Νικο;

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 10, 2009, 11:38 πμ
    Permalink

    Μου έχει κάνει εντύπωση ο λόγος του Ιερού Αυγουστίνου ‘Αγάπα τον Θεό και ότι θέλεις κάνε’. Διοτι όταν αγαπάς τον Θεό, μίσας οτιδηποτε λυπέι τον Θεό. Μία φορά ρώτησα τον πνευματικό μου. ‘Γέροντα, πρέπει να λέω στους φίλους μου για τα λάθη που κάνουν όταν μιλάνε για την Εκκλησια;’ (εδώ μιλάω για φίλους μου μακρια από την εκκλησία). Μου είπε »αν πιστεύεις ότι θα σε ακούσει να το πείς, αλλά να τον διορθώσεις από αγάπη και όχι από τον εγωισμό σου ότι εσυ είσαι σωστός και αυτός λάθος’. Του λέω ‘μα καλά, αν ξέρω την αλήθεια δεν οφείλω να την πω;’. Μου απάντησε ‘Είχε έρθει μία φορά ένας και μου λέει Δεν υπάρχει Θεός. Και εγώ βλέποντας ότι δεν μπορούσα να τον βοηθήσω στην κατάσταση του του είπα Έχεις δίκαιο, με τον τρόπο που εσύ βλέπεις τα πράγματα έχεις δίκαιο’. Συνέχισε, ‘Σημασία δεν έχει να κάνουμε εμέις τον άλλο να πιστέψει αυτά που εμείς πιστεύουμε εδώ και τώρα. Σημασία έχει ο Θεός κάποια στιγμη να του δείξει την αλήθεια. Το να του ¨επιτίθεσαι¨ δεν κάνει κάλο, μάλλον κάνει κακό. Μπορείς να τον βοηθήσεις πολύ περισσότερο με την προσευχή σου προς τον Θεό’.
    Ας κάνουμε αδερφοί μου περισσότερο προσευχή παρά να διορθώνουμε τους άλλους. Άλλωστε εμείς (εξαιρουμένου του πατρός που μυνημάτισε προηγουμένως) ίσως να μην ξέρουμε και όλη την αλήθεια και ίσως διορθώνουμε από εγωισμό. Άλλωστε, η προσευχή κάνει καλό και σε μάς και σε αυτόν.

    Η Παναγία μας να είναι μαζί σας

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 10, 2009, 11:54 μμ
    Permalink

    » Αν φοβόμουν τον θάνατο τότε θα είχα την ανάγκη να στραφώ στα ωραία εβραϊκά παραμύθια σας.»
    Κάνεις λάθος εάν πιστεύεις ότι οι χριστιανοί στρέφονται στο χριστιανισμό από φόβο στο θάνατο. Ο χριστιανισμός δεν λέει να φοβάσαι το θάνατο αλλά απλά να τον θυμάσαι. Να θυμάσαι ότι κάποια μέρα θα πεθάνεις. Μεγάλο αντιπαράδειγμα είναι ο γέροντας Παΐσιος και τόσοι άλλοι που την ώρα του θανάτου τους ένοιωθαν μεγάλη χαρά. Αν ποτέ κάνεις τον κόπο να γνωρίσεις το χριστιανισμό θα καταλάβεις ότι κάνεις μεγάλο λάθος σε όσα πιστεύεις γι’ αυτόν.

    «Εσύ το πες, η ιστορία είναι μία, οι θρησκείες είναι πολλές (αν αυτό λέει κάτι).»
    Η ιστορία είναι μία. Οι τρόποι ερμηνείας της και απόδοσής της είναι πολλές και μόνο ένας είναι σωστός. Σίγουρα δεν είναι ο παγανιστικός… Υπάρχει κάτι που λέγεται αντικειμενικότητα και από τους παγανιστές λείπει εντελώς. Απλά απορώ ποίος σου δίδαξε αυτή την οπτική της ιστορίας…
    Οι θρησκείες είναι πολλές και ο Χριστιανισμός δεν έιναι θρησκεία.

    «Ποιός είναι αυτός που θα προσδιορίσει το θαύμα?»
    Φίλε μου δέχεσαι ότι η επανάσταση του 21 ήτανε μεγάλο επίτευγμα των προγόνων μας ? Αν ναι, διάβασε και την ιστορία των Εβραίων (από ένα ιστορικό βιβλίο – όχι από την Παλαιά Διαθήκη, αν θες…) και σύγκρινε τα επιτεύγματα και τις αντοχές των 2 λαών. Εμένα εάν μου πεις η επανάσταση του 21 (και γενικά όλοι οι αγώνες του έθνους μας) ήτανε μεγάλο επίτευγμα, η λογική μου με σπρώχνει να θεωρήσω τα επιτεύγματα των Εβραίων ως θαύματα. Θαύματα όχι ενός λαού, αλλά ενός Θεού, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι. Τόσο απλά. Είναι θέμα σύγκρισης μεγεθών.

    Για το (5) δες εδώ http://www.apologitis.com/. Έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια. Ευτυχώς κάποιος άνθρωπος αποφάσισε να δώσει όλες τις απαντήσεις σε ένα site. Αλλιώς θα είχε βγάλει μαλλιά η γλώσσα μας… Εμένα (και πιθανώς κάθε άλλο χριστιανό) δε με ενδιαφέρει πόσους μαθητές είχε ο Χριστός και εάν βγαίνει φως από κάποιο βράχο. Και τέλος ο Διόνυσος δεν υπήρξε ποτέ – και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το ήξεραν πολύ καλά αυτό…

    «Όπως πολλοί άλλοι φυσικά οι οποίοι περιφέρουν όλα αυτά τα δήθεν ιερά κ κονομάνε όταν άλλοι συνάνθρωποι δίνουν σκληρό αγώνα κάθε μέρα…»
    Φίλε μου εάν κάποιος είναι κλεισμένος σε μοναστήρι, και δισεκατομμύρια να έχει δεν μπορεί να τα ξοδέψει πουθενά. Έπειτα, οι μοναχοί θα πρέπει να μάθεις ότι δουλεύουν και οι περισσότεροι σε πολύ δύσκολες δουλειές μάλιστα. Επίσης, έχω δει πολλούς αντίχριστους που δεν έχουν δουλέψει και δεν είχαν άγχος στη ζωή τους, αλλά κανένας τους δεν έφυγε χαμογελαστός.
    Το «Πάνε εσύ βρες καλύτερους ανθρώπους μέσα σε αυτή τη χώρα και δείξτους μας» δεν είναι για γέλια. Είναι για κλάματα… και δυστυχώς είναι πολύ αληθινό.
    Γι’ αυτό βρες μου έναν καλύτερο. Μπορείς ?

    «Εσύ φίλε Κωνσταντίνε δέχεσαι την “αγιότητα” του συνονοματού σου του Μέγα?»
    Εγώ Νικο δέχομαι και την αγιότητα του Χίτλερ αν μάθω ότι την τελευταία στιγμή μετάνιωσε γι αυτά που έκανε. Αλλά δεν είμαι εγώ που θα αποφανθώ για την αγιότητά του.

    «Έλληνας δεν είναι αυτός που κατοικεί εδώ, ο Έλληνας προσδιορίζεται από το πνεύμα, την λογική, την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων, την φιλοσοφία που έχει μέσα του.»
    Ωραία. Θεωρείς λοιπόν ότι έχεις το πνεύμα και τη λογική των προγώνων σου ? Εγώ που έχω την ταμπέλα του χριστιανού ώρες ώρες αμφιβάλλω εάν όντως εκφράζω τους χριστιανούς και χριστιανικές στάσεις… Εσύ είσαι τόσο βέβαιος που ακόμα και όταν σου πετάω κάποιο hint δεν το δέχεσαι αμέσως ?

    «Αν δεν με θάψουν κ με κάψουν, πιστεύετε να έχει διαφορά? Λέτε να μην σωθεί η ψυχή μου?»
    Η κάθε αποφασή σου (όσο ασήμαντη κι αν φαίνεται) δείχνει τη στάση σου απέναντι στο Χριστό και την Εκκλησία. Όταν ΟΛΗ η Εκκλησία δε δέχεται την καύση και εσύ πας ανάποδα δηλώνεις άμεσα ότι δε δέχεσαι το Χριστό (το έχει πει ο ίδιος ο Χριστός αυτό). Και εάν δεν αλλάξεις γνώμη, όχι, δε θα σωθείς με τίποτα.

    «Λέτε αν δεν στάξω χρήματα για κηδεία, 3ήμερα, 9μερα, 40 χρόνο κτλ κτλ»
    Φίλε μου για κάυση ξέρεις πόσα λεφτά θέλει ?
    Ξέρεις και πόσα λεφτά θέλει για να ταφείς σε ένα χωριό ?
    Τέλος τα 3ήμερα κτλ ΜΗ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ !!! Άμα κόπτεσαι ΤΟΣΟ πολύ πια γι’ αυτά η λύση είναι τόσο απλή !
    Μήπως να το κάνουμε «πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι» ?

    «…είλικρινά θα τα δεχθώ κ θα ασπαστώ όλα αυτά που διδάσκετε.»
    Αυτό είναι προσωπικό σου ζήτημα. Κανονικά καρφί δε θα πρεπε να μας καίγεται. Απλά κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να ανοίξουν τα μάτια του κάθε τυφλού και δε λένε να τα παρατήσουν… δεν ξέρω αν έχει κάποιο νόημα αυτό που κάνουν. Εγώ συνηθίζω να ασχολούμαι με τους κανονικά τυφλους και όχι με τους εθελουσίως τυφλούς.

    «Έτσι κι αλλιώς όπως όλοι λέτε, η αγάπη για τους συνανθρώπους (αδελφό όπως με αποκαλέσατε) που είναι ακρογωνιαίος λίθος των πιστεύω σας καθώς κ της θρησκείας σας, αποκλείουν το να αποφύγετε να απαντήσετε ή να υπεκφύγετε μία απάντηση. Ξέρω πως δεν θα αποφύγετε να απαντήσετε (γιατί τότε προφανώς δεν πιστεύετε αυτά που διδάσκετε).»
    Τουναντίον… μάλλον η αγάπη μας θα έπρεπε να μας κάνει να μην απαντήσουμε.
    Προφανώς δεν καταλαβαίνεις τι διδάσκει η Εκκλησία…

    «αναρωτιέμαι γιατί καταστράφηκαν τόσα έργα αρχαίων συγγραφέων…»
    Για να μην αναρωτιέσαι:
    http://www.oodegr.com/neopaganismos/skotadismos/diaswsi_bibliwn1.htm
    Εγώ δε νοιάζομαι για αυτά. Ο Θεός μου έχει αυτούς που τα έγραψαν καθώς και τα ίδια !

    «Μπορεί αλλά δε θέλει; Τότε δεν είναι πανάγαθος»
    Μπορεί αλλά δε θέλει. Γι’ αυτό ακριβώς είναι πανάγαθος.

    Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω σε ανθρώπους με απόψεις και στάσεις ίδιες με τις δικές σου Νίκο: γιατί αφού σας ενδιαφέρει να αντιταχθείτε ή έστω να ασχοληθείτε με το Χριστιανισμό δε μαθαίνετε τίποτα γι’ αυτόν. Κάθε φορά βιώνω το ίδιο πράγμα: έρχονται άνθρωποι να αντιταχθούν σε πράγματα για τα οποία δεν έχουν την παραμικρή ιδέα.
    «Έλα παππού να σου μάθω τι λάθος ξέρεις για τον τον εαυτό σου», ένα πράμα…

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 11, 2009, 12:05 πμ
    Permalink

    Μάλλον στο τελευταίο θα έπρεπε να πω:
    “Έλα άγνωστε να σου μάθω τι λάθος πιστεύεις για τον τον εαυτό σου” !

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 11, 2009, 9:33 πμ
    Permalink

    Προστέθηκαν δύο ακόμα βίντεο: η σύναξη στο αρχονταρίκι της μονής μετά την κηδεία και ένα επεξηγηματικό βίντεο του πως ο γέροντας Ιωσήφ χαμογέλασε μετά τον τάφο.

    Συγχαρητήρια κι ευχαριστήρια για το δημιουργικό διάλογο. 🙂

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 12, 2009, 8:59 μμ
    Permalink

    @Μαρίνα, ο Χριστός έρχεται μέχρι έξω από την καρδιά του κάθε ανθρώπου, αλλά σέβεται την ελευθερία του πλάσματος και δεν μπαίνει, παρά μόνον αν προσκληθεί από μέσα. Τέλος πάντων, λίγη προσευχή δεν βλάπτει, αν αυτό εννοείς. Αλλά στα δικά μας όμως μέτρα, με τις τόσες προσωπικές ανάγκες και προβλήματα, δυστυχώς δύσκολα περισσεύει χάρις από την δική μας ατελή, φτωχή και λίγη προσευχή, και για τους πλησίον. Ο καθένας ας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Γι’ αυτό συνιστάται για τα πρόσωπα που αγαπάμε, ή ακόμα και για τα πρόσωπα που έχομε προβλήματα, συνάμα με την (φτωχή μας) προσευχή, και η μνημόνευσις των ονομάτων τους κατά τη Θεία Λειτουργία. Τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει από αυτά που έχω διαβάσει και ακούσει.

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 13, 2009, 1:12 μμ
    Permalink

    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι με λογικά επιχειρήματα σπάνια άνθρωποι πίστεψαν στον Θεό. Καλύτερα λοιπόν είναι να προσευχόμαστε γιάυτους ώστε να τους στείλει ο Θεός την Χαρη Του και τοτε αν είναι δεκτικοί μπορεί να Τον πιστέψουν και να Τον αγαπήσουν .

    Σχολιάστε
  • Ιούλιος 20, 2009, 3:22 μμ
    Permalink

    “…είλικρινά θα τα δεχθώ κ θα ασπαστώ όλα αυτά που διδάσκετε.”
    Φίλε ,αν νομίζεις πως η πίστη είναι μια λογική διεργασία ,τότε δεν θα πιστέψεις ποτέ σου.
    Δώρο απ΄το Θεό είναι η πίστη παιδί μου,απλά έρχεται σε μια ψυχούλα ταπεινωμένη.
    Για χρόνια παράδερνα μακρυά απ’ την εκκλησία και το Χριστό ,ψάχνοντας να βρω την Αλήθεια σε νεοεποχίτικες αιρέσεις και σεμινάρια ελέγχου του νου. Σ’ όλα έβλεπα ανθρώπους που έκαναν εντυπωσιακά πράγματα κάποια ,από τα οποία άρχισα να «κάνω» και εγώ αλλά η ταραχή μέσα μου θέριευε ,συν οτι ένοιωθα κάπως «ανώτερος» απ΄τους συνανθρώπους μου που δεν ήταν «μυημένοι» στο δρόμο που ακολουθούσα. Άλλωστε αυτό είναι και το κουμπί στο οποίο πατάνε αυτοί που θέλουν να σε παρασύρουν.Σε κάνουν να νοιώθεις ξεχωριστός-ένα είδος εκλεκτού ανθρώπου που «επιλέχθηκε» για να «γνωρίσει» την ΑΛΗΘΕΙΑ-.Έκανα διαλογισμό έξω απ΄την εκκλησία κατά την Μ. Παρασκευή μη μπορώντας να κάνω βήμα για να μπώ έστω στο νάρθηκα.Η φάση είναι οτι όταν είχαν ξεκινήσει όλ΄αυτά μου ΄λεγαν οτι ο Χριστός δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα «πιστεύω » τους.Το πώς ξέφυγα απ΄ αυτά δεν ξέρω-απλά ήταν θέλημα Θεού.Σε κάποια στιγμή όμως που δεν άντεχα άλλο αυτή την εσωτερική ταραχή, αποδέχθηκα οτι υπάρχουν και πράγματα που δεν μπορώ να φθάσω με τη λογική και τις δυνάμεις μου και είπα ένα ΘΕΕ μου-χωρίς καν να ξέρω σε ποιόν Θεό απευθυνόμουν.ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ! ένοιωσα σα να κόπηκα στα δύο,σα να ήμουν ένας τοίχος που κατακρημνίστηκε.Δεν θέλω να περιγράψω περισσότερα ,αλλά ΤΩΡΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ-απλά περιμένει την ΤΑΠΕΙΝΗ ΚΑΡΔΙΑ.
    Φίλε Nick,διαβάζοντάς σε ,ταράχθηκα γιατί ήταν σα να «έβλεπα» τον εαυτό μου πριν από καμμιά 20ετία(τώρα είμαι 44).Γράφε και λέγε ότι θέλεις.
    Κάποια στιγμή όμως που θα είσαι μόνος ,πες ένα ΘΕΕ μου μέσα απ΄την καρδιά σου.., γονάτισε, ..κλάψε,..πήγαινε στο πετραχήλι ενός πνευματικού ..και θα σου ΦΑΝΕΡΩΘΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙΣ.Σου γράφει ένας «παθών».

    Σχολιάστε
  • Αύγουστος 3, 2009, 10:06 πμ
    Permalink

    Φίλε Γιάνκο ευχαριστούμε για το μήνυμά σου. Είναι αρκετό για να καλύψει και να ξεπεράσει οποιαδήποτε εκτεταμένη επιχειρηματολογία. Η πίστη ως «απουσία ερεύνης», ως αυθυποβολή ουδεμία σχέση έχει με την παράδοση της Ορθοδόξου Ανατολής. Η πίστη στην Ορθοδοξία είναι επιστημονική γνώση με την αυστηρότερή της έννοια. Όπως η πεμπτουσία της επιστήμης είναι η εμπειρική διαπίστωση, έτσι και η ουσία της πίστης είναι η εμπειρία της σχέσης με τον Θεό. Ο οποίος Θεός δεν είναι ένα ιδεολόγημα όπως στις λοιπές Θρησκείες και Παραθρησκείες. Στην Εκκλησία μας (όχι στην Θρησκεία μας καθώς δεν έχουμε Θρησκεία) ο Θεός μας είναι Πρόσωπο, το Πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Συγκεκριμένο, ιστορικότατο Πρόσωπο με συγκεκριμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως όλοι μας. Και η πίστη μας στην Εκκλησία όχι μόνο δεν είναι κάτι δεδομένο και αποκτάται σε βάθος χρόνου και… «πόνου» αλλά κρίνεται στην ύστατη ώρα. Και η μορφή της είναι μία και λέγεται ταπείνωση. Όπως η ταπείνωση του κακούργου που μπήκε προ πάντων στον Παράδεισο του αναστηθέντος Χριστού.

    Σχολιάστε
  • Απρίλιος 8, 2010, 8:11 μμ
    Permalink

    δε ξέρω για εσάς… αλλά εμένα όλη αυτή η προβολή του γερ. Ιωσήφ δε με προδιαθέτει θετικά..

    Ο γερο Παΐσιος ετάφη και, κατά την επιθυμία του, κανείς δε πήρε χαμπάρι, το ίδιο και ο μακαριστός ο π. Πορφύριος… Το ίδιο και ο παπα Εφραίμ.. και προφανεστατα δε συγκρίνονται σαν μεγέθη με τον μακαριστό τον π. Ιωσήφ, ήταν (ανθρωπίνως βέβαια, εξ όσων μπορούμε να κρίνουμε και εξόσων έδειξε ο Θεός στο βίο τους) πολύ ανώτεροι του..

    Ειδικά δε όσον αφορά στο βίντεο με το χαμόγελο.. Αυτό σίγουρα έχει βγεί μέσα από το Βατοπαίδι! Δεν είναι προϊόν λήψης από κάποιον επισκέπτη. Επίσης πρωτοδημοσιεύτηκε στο επίσημο σάιτ των φίλων της Μονής.. Είναι άραγε σκόπιμο να προβάλουν οι ΙΔΙΟΙ οι μοναχοί με αυτόν τον τρόπο τον γέροντά τους? Και αν ακόμη υποτεθεί ότι το γεγονός αυτό είναι αληθινό (έχω αρκετές αμφιβολίες αλλά δε το αποκλείω..) υπήρχε λόγος να τονιστεί? Γιατί? Για να καλλιεργούμε τη θαυματολαγνεία στους απλούς πιστούς? Λες και η πίστη μας κρέμεται από τα θαυματα και τα οράματα.. Για κάποιον που πιστεύει δε χρειάζονται αυτά.. Αλλά και ακόμη υποτεθεί ότι ο Θεός επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο στον μακαριστό Γέροντα, ακόμη και τότε υπάρχουν άπειροι τρόποι ο Θεός ο ίδιος να δοξάσει τον άνθρωπό του. Εμείς ας είμαστε πιο φειδωλοί σε τέτοιες προβολές.. Το «λάθε βιώσας» του μοναχού δεν παύει να ισχύει ούτε και μετά τον θάνατό του.. Το βλέπουμε στα λιτά μνήματά τους, στο ραμμένο σκήνωμά τους (αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί τους ράβουμε? μήπως άραγε για να τονίσουμε και να εστιάσουμε στην ουσία των πραγμάτων και όχι σε συναισθηματισμούς?..μήπως?)

    Ας μη παρεξηγηθεί το μνμ μου.. Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε το πνεύμα μου..

    Σχολιάστε
  • Απρίλιος 8, 2010, 8:27 μμ
    Permalink

    @ Αλέξανδρο

    Φίλε και αδερφέ.. κάνεις ένα λάθος…

    Πίστη και επιστήμη είναι δύο παράλληλες πραγματικότητες. Μη τις συγχέεις..
    Σωστά γράφεις ότι η πεμπτουσία της επιστήμης είναι η «εμπειρική διαπίστωση». Με μία όμως διαφορά. Ότι θα πρέπει ο ερευνητικός αλγόριθμος να είναι άμεσα επαληθεύσιμος και από τρίτο, τέταρτο κλπ παρατηρητή…
    Και η πίστη όντως είναι εμπειρική σχέση με τον Θεό. Μόνο που η εμπειρία αυτή δε περιγράφεται.. Και επίσης τίποτα μα τίποτα δεν σου λέει πως για τον καθένα θα βιωθεί μέσα από τις ίδιες διαδικασίες και προσωπικές ιστορίες. Επίσης η βιωματική πίστη δεν «εκβιάζεται», είναι δώρο του Θεού όπως όμορφα είπαν και άλλοι φίλοι.. Δε σημαίνει πως αν κάτσω εγώ, κλεισμένος μέσα στη φιλαυτία μου και στον εγωισμό μου, και αρχίσω τις νηστείες και τα κομποσχοίνια θα καταφέρω να βιώσω τον Θεό.. Ο Θεός όπου θέλει πνεί.
    Αν είσαι θεολόγος θα σε παρέπεμπα στην «Εγκυκλοπαιδεία της Θεολογίας» του Παπαπέτρου.. έχει όμορφες παρατηρήσεις για το θέμα μας.
    Καταλαβαίνω πως θες να εννοήσεις το θέμα. Όμως νομίζω πως αθέλητα επιτείνεις την σύγχυση.. Γιατί και σύ θα γνωρίζεις ασφαλώς πόσοι και πόσοι σύγχρονοί μας «απολογητές» και «χριστιανοί» αγχώνονται στην κυριολεξία να «συμβιβάσουν» την πίστι μας με την κάθε ερευνητική ανακάλυψη.. Καταντά γελοίο το φαινόμενο να προσπαθούν να ερμηνεύσουν την Εξαήμερο πχ του Μ. Βασιλείου σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα για να δείξουν τάχα ότι τα είχε πεί παλαιότερα αυτά ο Άγιος.. και άλλα τόσα αντίστοιχα παραδείγματα…
    Τους αγίους δε τους ενδιέφερε να κάνουν επιστήμη. Να σώσουν ψυχές ήθελαν! Και απλώς χρησιμοποιούσαν το τρέχον επιστημονικό κοσμοείδωλο για να μιλήσουν προσιτά στον ακροατή τους, δίνοντας οικεία παραδείγματα βασιζόμενα στις επιστημονικές προσλαμβάνουσες της εποχής τους..

    Αδερφικά..

    Ο Θεός μαζί μας.

    Σχολιάστε
  • Απρίλιος 8, 2010, 10:01 μμ
    Permalink

    O γέροντας Ιωσήφ και η συνωδια του χλευαστήκαν και χλευάζονται , ο Θεός έδωσε το μήνυμα του στους έχοντας μάτια να δουν και αυτιά για να ακούσουν.
    Οσο αφορα τους 3 γέροντες που συγκρίνεις με το γέροντα και οι τρεις είχαν εξαιρετικές σχάσεις με το γέροντα και την συνοδεία του. Η οποια σύγκριση είναι άτοπη και άκυρη , ας θέλουμε κατι να συγκρίνουμε μαζι τους , ας συγκρίνουμε τον εαυτο μας..
    Λείπαμε που αναγκάζομαι να γράψω, αλλωστε η συζήτησης και η ποιότητα των συζητήσεων του Ιστολογιου με θλίβει αφάνταστα και θα την χαρακτηριζα μερικες φορες μεχρι και αροστημενη. Παράδοξο γεγονός , αφου ο συντονιστής κάνει εξαίρετες δημοσιεύσεις.

    Δημος

    Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Δε μπορώ να καθίσω με ανθρώπους της ηλικίας μου, γιατί βλέπω ότι σ' αυτή την ηλικία μοιάζουν σαν να είναι μαθητές επί 80 χρόνια στην πρώτη τάξη. Δε μπορούμε να είμαστε τόσα χρόνια στην ίδια τάξη. Πρέπει να προχωρήσουμε παραπάνω. Και δεν έχω να πω και τίποτε διότι άλλα λέω εγώ, άλλα καταλαβαίνουν.
    - Γερόντισσα Αικατερίνα Δέρβα
  • Αρέσει σε %d bloggers: