Χριστιανικά Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά, Ευκαρία Συμφιλίωσης

Είχαν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο Στέλιος , ανώτερος ταχυδρομικός υπάλληλος είχε κατηγορήσει την μικρή ανιψιά του ,την Ελένη για ηθικό σφάλμα,κατηγορία που αποδείχθηκε ψεύτικη. Από τότε δεν είχαν συναντηθεί ούτε είχαν δοθεί εξηγήσεις.
Όμως τον Στέλιο τον έτρωγε το παλιό του λάθος ,και έτσι το πρωί της πρωτοχρονιάς ξεκίνησε για το σπίτι της Ελένης.Με δισταγμό χτύπησε την πόρτα και αφού περίμενε πολύ ,λίγο που όμως του φάνηκε αιώνας παρουσιάστηκε η Ελένη.’’Ελένη παιδί μου συγχώρησέ με σε αδίκησα’’.Και δύο δάκρυα κύλησαν από τα μάτια του.Η κοπέλα τον κοίταξε με καλοσύνη και απλότητα.Θείε για ποιο πράγμα μιλάτε;; Αν είναι για κείνο το παλιό,το ξέχασα προ πολλού.Πιστεύω ότι όλα τα βλέπει ο Θεός , γιατί λοιπόν να κρατώ κακία;Η αγάπη αξίζει περισσότερο από το μίσος.Και αμέσως του έδωσε με χαμόγελο το χέρι.Είσαι ένας άγγελος είπε ο θείος συγκινημένος.Ο Θεός να σε ευλογεί!Και έφυγε ευτυχισμένος.Εκείνη η πρωτοχρονιά ήταν ολόφωτη από το φως της συγγνώμης,της αγάπης και της μετάνοιας που σκόρπιζε τις ακτίνες του στη γη.
(Γ.Παυλίδου:’’Χαμόγελο και δάκρυ’’)

αγκαλιά κλάμα συμφιλίωση

Απόδειξη της συνειδητής χριστιανική πίστης & ζωής μας είναι οι πράξεις μας, ιδίως όταν είναι δύσκολες και μας κοστίζουν. Και μια δύσκολη πράξη είναι η ταπείνωση στην πράξη του να αντιμετωπίσουμε κατάφατσα τον εγωισμό μας,

  • είτε συγχωρώντας από καρδιάς και χωρίς ..κρατούμενα αυτόν που μας αδίκησε,
  • είτε ζητώντας συγχώρεση από αυτόν που αδικήσαμε με ή χωρίς τη θέλησή μας.

Το παρακάτω κείμενο ας είναι μια αφορμή να πάρουμε φέτος την πρωτοβουλία και να δώσουμε εμείς πρώτοι το καλό παράδειγμα: να κάνουμε μια γενναία αυτοεξέταση, χωρίς ελαφρυντικά για τον ..υπέροχο εαυτό μας -π.χ. υπερτονίζοντας τις πολλές καλές μας πράξεις!- και ν’αποδείξουμε την πίστη μας στα δύσκολα, βάζοντας τέλος σε παλιές έχθρες και κόντρες.

Είχαν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο Στέλιος, ανώτερος ταχυδρομικός υπάλληλος είχε κατηγορήσει την μικρή ανιψιά του, την Ελένη για ηθικό σφάλμα, κατηγορία που αποδείχθηκε ψεύτικη. Από τότε δεν είχαν συναντηθεί ούτε είχαν δοθεί εξηγήσεις.

Όμως τον Στέλιο τον έτρωγε το παλιό του λάθος ,και έτσι το πρωί της πρωτοχρονιάς ξεκίνησε για το σπίτι της Ελένης. Με δισταγμό χτύπησε την πόρτα και αφού περίμενε πολύ, λίγο που όμως του φάνηκε αιώνας παρουσιάστηκε η Ελένη.’’Ελένη παιδί μου συγχώρησέ με σε αδίκησα’’. Και δύο δάκρυα κύλησαν από τα μάτια του. Η κοπέλα τον κοίταξε με καλοσύνη και απλότητα. Θείε για ποιο πράγμα μιλάτε;; Αν είναι για κείνο το παλιό,το ξέχασα προ πολλού. Πιστεύω ότι όλα τα βλέπει ο Θεός, γιατί λοιπόν να κρατώ κακία; Η αγάπη αξίζει περισσότερο από το μίσος. Και αμέσως του έδωσε με χαμόγελο το χέρι. Είσαι ένας άγγελος είπε ο θείος συγκινημένος. Ο Θεός να σε ευλογεί! Και έφυγε ευτυχισμένος. Εκείνη η πρωτοχρονιά ήταν ολόφωτη από το φως της συγγνώμης, της αγάπης και της μετάνοιας που σκόρπιζε τις ακτίνες του στη γη.

Πηγή: Γ.Παυλίδου: «Χαμόγελο και δάκρυ»

Ευχαριστίες στον Σπύρο Γκ. για την αποστολή του κειμένου.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Χριστιανικά Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά, Ευκαρία Συμφιλίωσης

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Πες μια καλημέρα στον εχθρό σου με αγάπη και να ξέρης ότι εκείνη την ώρα κάνεις ένα μεγάλο δώρο στον Θεό
    - Γερόντισσα Αικατερίνα Δέρβα
  • Αρέσει σε %d bloggers: