Ορθόδοξος μοναχισμός στις ΗΠΑ

ιερά μονή αγίου αντωνίου αριζόνα ηπα

[] Εμείς οι ιερείς και οι αρχιερείς στην Αμερική για 70 χρόνια περίπου προσπαθούσαμε να φέρουμε τον κόσμο στις εκκλησίες κάνοντας φεστιβάλ. Δηλαδή διοργανώναμε γιορτές και πανηγύρια και προσφέραμε ποτά, φαγητά, χαρά, διασκέδαση και άλλα παρόμοια. Είχαμε ξεχάσει την προσευχή το κομποσχοίνι την εξομολόγηση τη νηστεία, την άσκηση, την παράδοση της Εκκλησίας μας. Το σπουδαιότερο, δεν αφήναμε να δημιουργηθούν μοναστικά κέντρα. Τα θεωρούσαμε ότι δεν χρειάζονται και ότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην Εκκλησία μας. Και ήρθε ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι χωρίς κοσμικές σπουδές, χωρίς πτυχία θεολογίας, χωρίς να έχει ρηξικέλευθες και καινοτόμους ιδέες, όπως πιστεύαμε ότι έχουμε εμείς και μας θύμισε την παράδοσή μας. Δεν πούλησε σουβλάκια, γύρο, μουσακά, μπακλαβάδες και τα άλλα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, αλλά πούλησε, ή μάλλον προσέφερε δωρεάν, τον ξεχασμένο Χριστό της Ορθοδοξίας. Δεν κάλεσε σε χορούς και διασκεδάσεις, αλλά σε αγρυπνίες και νηστείες. Και ο κόσμος, φωτισμένος από το Θεό, τον πλαισίωσε και τον περιτριγύρισε και τον ενίσχυσε. Η κοσμοσυρροή που παρατηρείται είναι άνευ προηγουμένου. Η Αμερική που προσπαθούσε να ξεφύγει από την καταναλωτική κοινωνία, την αφθονία και τον κόρο των υλικών αγαθών, με κινήματα όπως των hippies και τη στροφή προς τις ανατολικές θρησκείες, άρχισε να ανακαλύπτει τον γνήσιο και αρχέγονο χριστιανισμό της Ορθοδοξίας μας. []

Διαβάστε όλο το άρθρο στη Ζωηφόρο.

Φωτογραφία από την Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Αριζόνα, Τέξας ΗΠΑ

4 σκέψεις σχετικά με το “Ορθόδοξος μοναχισμός στις ΗΠΑ

  • Σεπτέμβριος 14, 2010, 10:47 μμ
    Permalink

    μπορω να στειλω καποιο γραμμα στον γεροντα εφραιμ? για καποιο οικογενιακο προβλημα πυ εχω? θα φτασει στα χερια του το γραμμα?

    Σχολιάστε
  • Σεπτέμβριος 15, 2010, 2:58 μμ
    Permalink

    🙂 Χρυσοβαλάντη-χαιρε εν Κυρίω…

    γραψε γραμμα στον Γεροντα Εφραίμ…και κανε προσευχη…
    σταυρωσε το φάκελο
    και να ξερεις οτι μπορει να το λαβει και αμέσως!!!!!!!
    σε διαβεβαιω….

    +St.Antony’s Greek Orthodox MOnastery+
    f/Efraim+
    4784 North st.Joseph way
    Florence A2- 85132-9399
    ARIZONA-USA

    TSEKARE THN DIEYTHINSH PRWTA OMWS!
    OK?

    Σχολιάστε
  • Απρίλιος 23, 2012, 6:02 μμ
    Permalink

    Γνωστή μου που σπούδαζε στο Οχάιο μου ανέφερε και άλλη μια πληγή της εκεί ελληνικής Εκκλησίας. Εκτός απ’την εκκοσμίκευση (που επιβεβαιώνει και το άρθρο), παρατήρησε και εισχώρηση Ουνιτών.

    Μέσα σε αυτό το πνευματικό σκοτάδι διάλεξε ο Θεός να φτιάξει τον «κήπο» του. Ο Θεός να δίνει δύναμη στο Γέροντα να συνεχίσει το έργο του. Άλλωστε εκεί που πλεονάζει η αμαρτία, υπερπερισσεύει η χάρη…

    Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    What does love look like?
    It has the hands to help others. It has the feet to hasten to the poor and needy. It has the eyes to see the misery. It has the ears to hear the sighs and sorrows of men.
    - Anonymous
  • Αρέσει σε %d bloggers: