Ἡ θεραπευτική δύναμη τῆς καλοσύνης (Ένα ποτήρι κρύο νερό)

pothri-nero

Διηγείται ο κ. Σπύρος Κανίνιας, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου: Ήταν μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή μέρα όταν έφεραν το μεσημέρι στο Πλημμελειοδικείο ένα νεαρό άνδρα κατηγορούμενο για επικίνδυνες σωματικές βλάβες που είχε προξενήσει το προηγούμενο βράδυ σε αρκετούς ανθρώπους που επίσης είχαν έρθει στο δικαστήριο.

Οι παθόντες κατέθεσαν και το δικαστήριο ορθά επέβαλε στον κατηγορούμενο λίγα χρόνια φυλάκισης ,λόγω και της προηγούμενης επιθετικής με πολλά σχετικά κρούσματα συμπεριφοράς. Ξαφνικά και ενώ τακτοποιούσα τα χαρτιά μου ο κατηγορούμενος έπαθε κρίση και όρμησε εναντίον των μαρτύρων, οι δε αστυνομικοί με κόπο τον συγκράτησαν. Εκείνη την στιγμή σήκωσα το βλέμμα μου και τον κοίταξα και εκείνος με κοίταξε σαν να μου ζητούσε κάτι. Αφού παρεκάλεσα τον κλητήρα να του φέρει ένα ποτήρι κρύο νερό και ενώ είμαστε μόνοι στην αίθουσα, μια και είχα παρακαλέσει όλους να το κάνουν του εξήγησα απλά να αγωνιστεί και επιβληθεί στον εαυτό του ώστε αυτή η καταδίκη του να είναι η τελευταία.

Επί χρόνια αργότερα μου έστελνε χαιρετίσματα ευγνωμοσύνης μέσω του δικηγόρου του ο οποίος με βεβαίωνε ότι δεν ξαναεγκλημάτισε και με θεωρούσε ευεργέτη του. Τελικά εκείνο το ποτήρι κρύο νερό αποδείχθηκε τόσο θεραπευτικό, το δε παραπάνω περιστατικό δεν το διδάσκουν ολόκληροι τόμοι Εγκληματολογίας και Δικαστικής Ψυχολογίας.

Πηγή: «Θαυμαστά παραδείγματα μεταστροφής αμαρτωλών για να μην απελπίζεται κανένας, ουδέποτε και για ο,τιδήποτε» σ.61-63

Εὐχαριστίες στόν Σπύρο Γκ.

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Ο Μωάμεθ στηρίξας πολιτικοθρησκευτικό σύστημα στη μονάδα κατατυράννισε την ανατολή.
    Ο πάπας θεσπίσας δύο αρχάς εκπορευούσας πνεύμα κατατυράννισε τη δύση.
    Η δε γαλλική επανάσταση και φιλοσοφία (και στη συνέχεια ο μπολσεβικισμός) που επιχείρησαν να στηρίξουν πολιτικοθρησκευτικό σύστημα στο μηδέν θα έχουν ανάλογη κατάληξη.
    Ο μόνος αριθμός που δεν ελήφθη ως θρησκευτική θέσμιση είναι η Τριάδα. Κυριαζόπουλος (1922)
    - Θ. Ζιάκας
  • Αρέσει σε %d bloggers: