Ελλάδα, ο μεγάλος Eυρωπαίος ρυπαντής

Τέταρτη παγκοσμίως η χώρα μας στην αύξηση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, στο όνομα μιας εξαιρετικά ρυπογόνας (υπ)ανάπτυξης

Ρυπαίνουμε πολύ!Η Ελλάδα κυνηγά το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εκπομπής ρύπων! Η χώρα μας είναι ήδη στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την αύξηση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου (μαζί με τον Καναδά), σημειώνοντας μεγέθυνση 26,6% από το 1990 ώς το 2004! Καθώς ο πλανήτης όλος κρατά την ανάσα του μπροστά στην απειλή της ολοκληρωτικής διαταραχής του κλίματος, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως μια ενεργειακά σπάταλη και ιδιαίτερα ρυπογόνα οικονομία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου, στη μεθόριο της εύκρατης ζώνης, που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα εύθραυστη εάν ο θερμοστάτης του πλανήτη τρελαθεί.Η Ελλάδα επικύρωσε έγκαιρα το πρωτόκολλο του Κιότο, που παρά την ανεπάρκεια των στόχων του και των μεθόδων του, αποτέλεσε μια πρώτη διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου. Απέκτησε μάλιστα δικαίωμα αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% (το 2010 σε σχέση με το 1990), την ώρα που το Κιότο προβλέπει μείωση 12%, λόγω του ότι θεωρήθηκε υπό ανάπτυξη χώρα. Μόνο που η ανάπτυξη στην Ελλάδα αποδείχθηκε λαίμαργη και αδηφάγα, με λίγα οφέλη για τους πολλούς και πολλές εκπομπές ρύπων. Ηδη από το 2005 είχαμε ξεπεράσει την υποχρέωσή μας! Η ανάπτυξη στη χώρα μας είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα, λες και έχουμε τις πετρελαιοπηγές στα πόδια μας. H συνολική κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα παρουσιάζει κατά μέσον όρο ετήσια αύξηση 2,8% (1990-2003), μια από τις υψηλότερες ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Για κάθε ευρώ που παράγεται στην Ελλάδα, δημιουργούνται 41% περισσότεροι ρύποι απ’ ό,τι στην Ε.Ε.!

Περισσότερα στην Καθημερινή της 4/2/2007

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Να ξέρεις πως στη ζωή, όταν αγωνίζεσαι, θα χάνεις μάχες, μα στο τέλος τον πόλεμο εσύ θα τον κερδίσεις. Και κάτι άλλο. Χωρίς πίστη στον Θεό, δεν έχεις όπλα να παλέψεις!
    - Μοναχή Πορφυρία
  • Αρέσει σε %d bloggers: