Ελιές στο Δρόμο: Μαζεύουμε ελιές για όσους έχουν ανάγκη!

Αξιέπαινο παράδειγμα πρωτοβουλίας εφαρμοσμένης θεολογίας από την Περιβαλλοντική Ομάδα Δράσης Αργυρούπολης. Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα τους Ελιές του Δρόμου:
Η Περιβαλλοντική Ομάδα Δράσης Αργυρούπολης δημιουργήθηκε το 2011 από κατοίκους της περιοχής Ελαιώνας-Νέα Αλεξάνδρεια της Αργυρούπολης. Αιτία στάθηκε η παρατήρηση δεκάδων ελαιοδέντρων του δρόμου, οι καρποί των οποίων έμεναν αμάζευτοι με αποτέλεσμα να πέφτουν και να χάνονται. Όταν μια κάτοικος παραπονέθηκε ότι οι ελιές της λερώνουν το πεζοδρόμιο αμέσως σε κάποια από τα μέλη μας ήλθε η σύλληψη να μαζέψουν τις ελιές. Λίγο λίγο ωρίμασε η ιδέα για το σχηματισμό μιας ομάδας από τους κατοίκους για το σκοπό αυτό, η οποία σε εθελοντική βάση θα δρα για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της πόλης μας.
Είθε αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης και φιλαλληλίας να εμπνεύσει και να γεννήσει αντίστοιχες δράσεις και σε άλλες πόλεις αλλά και για πρόσθετα φυσικά αγαθά και καρπούς προς συλλογή!
Τέλος αναδημοσιεύουμε το κάλεσμά της Ομάδας σε δράση και φέτος:
Αρχίζουμε πάλι το λιομάζωμα!
Μαζεύουμε ελιές για όσους έχουν ανάγκη.
Για τέταρτη χρονιά και εφέτος η ομάδα μας θα δραστηριοποιηθεί στη συγκομιδή των ελαιόκαρπων από τις ελιές που φυτρώνουν στους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τις πλατείες της πόλης μας. Ήδη κατά το παρελθόν συγκεντρώσαμε ικανή ποσότητα λαδιού αλλά και βρώσιμων ελαιών, που δόθηκαν σε μεγάλο ποσοστό σε ενορίες και στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου για διανομή σε άπορους συμπολίτες μας. Αυτή η πρωτοβουλία μας, που έγινε πράξη με τη συνεργασία κοινωνικών φορέων της πόλης, αποτέλεσε το πρότυπο για την ανάπτυξη παρόμοιων ομάδων και σε άλλες περιοχές (Γλυφάδα, Χαϊδάρι, Γαλάτσι κ.α.),  όπου άρχισε η δράση για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Αττικής.
Εφέτος η χρονιά φαίνεται να είναι «λαδιά», δηλαδή τα ελαιόδεντρα έχουν γεμίσει από ελαιόκαρπο, που έχει πια ωριμάσει για συγκομιδή. «Ο θερισμός είναι πολύς αλλά οι εργάτες λίγοι», τουλάχιστον από την δική μας ομάδα. Καλούμε, λοιπόν, όλους όσοι μπορούν να βοηθήσουν σε «συστράτευση» στον αγώνα για να μην πάει χαμένο το χρυσάφι της Αττικής, που μπορεί να θρέψει στόματα και να απαλύνει πόνους. Καλούμε επίσης τους κοινωνικούς φορείς αλλά και τις ενορίες της πόλης να γνωστοποιήσουν σε εθελοντές αλλά και ευεργετούμενους, οι οποίοι είναι σε θέση να προσφέρουν έργο, για τη δράση αυτή, ώστε να πολλαπλασιαστούν τα συνεργεία της συγκομιδής και να αυγατίσει το έργο.
Επίσης παρακαλούμε όλους όσους κατέχουν απαραίτητα είδη (όπως ελιόπανα, αλυσοπρίονα, υψηλές σκάλες, εργαλεία ραβδίσματος) και δεν τα χρειάζονται άμεσα να μας τα δανείσουν για να οργανωθούν καλύτερα τα συνεργεία. Τέλος, θα είμαστε υπόχρεοι αν υπήρχε η δυνατότητα για εθελοντική  παροχή έργου μεταφοράς από όσους έχουν φορτηγά αυτοκίνητα και μπορούν να βοηθήσουν στη μεταφορά των καρπών σε ελαιοτριβείο.
Οι εξορμήσεις θα γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο τα πρωινά (Κυριακή μετά την λειτουργία) σε μέρη της πόλης, τα οποία θα αποφασίζουμε μετά από επιτόπια επίσκεψη. Πρώτη συνάντηση της ομάδας για συντονισμό της δράσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ. στον χώρο της εθελοντικής ομάδας ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ, στοεμπορικό Κέντρο, οδ. Βουλιαγμένης 602 και Αλίμου, Αργυρούπολη.
Συγκοινωνία:
Λεωφ. Β1 (Πειραιάς-Γλυφάδα) στάση Διασταύρωση Βουλιαγμένης, Α3 (Αθήνα-Γλυφάδα) στάση 3η Αργυρουπόλεως, 101 (Άλιμος-Ελληνικό) στάση Στροφή Αλίμου.
Μετρό: Σταθμός Αργυρουπόλεως.
Όσοι εθελοντές προσέλθετε!
Από την ομάδα Δράσης
Περιβαλλοντική Ομάδα Δράσης Αργυρούπολης

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Όταν συγχωρείς, κερδίζεις περισσότερα από εκείνα που δίδεις
    - Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
  • Αρέσει σε %d bloggers: