Ο Μυστικός Κώδικας τῶν Θέλω στή Σχέση

aggigma

Ψυχωφέλιμη ὀμιλία τοῦ Ἀρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Γιάγκου.

  • Ἡ ἰδιορρυθμία εἶναι μιά ἀνισόρροπη κατάσταση: Ἡ ἀνάγκη ἀναγνώρισης ἀπό τους ἄλλους ἤ ἡ ἐπιθυμία νά ξεχωρίσουμε σημαίνει ὄτι κάτι δεν πάει καλά μέσα μας
  • Πραγματική ἀγάπη δέ μπορεί νά σταθεί χωρίς Θεό
  • Τό κυνηγητό τοῦ Θεοῦ βαθαίνει τό εἶναι μου καί μας βοηθάει νά καταλαβαίνουμε τούς ἄλλους καλύτερα
  • «Σύζυγε, ὁ/ἡ σύντροφός εἶναι ὁ Θεός σου» – τό μέσο νά γνωρίσεις – προσεγγίσεις τό Θεό
  • Ὁ ταπεινός μπορεί νά δει τά χαρίσματα που κρύβει ὁ ἄλλος ἄνθρωπος
  • Προσδοκοῦμε νά λάβουμε ἀπό ἤ νά δώσουμε στόν ἄλλον (καί τόν Θεό);
  • Ὁλα τά γεγονότα τῆς ζωῆς μας εἶναι ἀποκαλύψεις τοῦ Θεοῦ (καί δέν ἔρχονται τυχαία στή ζωή μας!)
  • Ὁ ἀνθρώπινος ἔρωτας καί συντροφία εἶναι μιά ὑπόμνηση τῆς παρουσίας κί ἀγάπης τοῦ Θεοῦ
  • Ἀπόδειξη τῆς ἀγάπης μας πρός τόν Θεό εἶναι ἡ ἀγάπη μας πρός τόν πλησίον
  • Ἡ σημασία τῶν ἐσωτερικῶν, πνευματικῶν ἀναζητήσεων γία τήν ὕπαρξή καί τίς σχέσεις μας

Πηγή: Ὁμιλίες π. Βαρνάβα (16/11/2015)

Εἰκόνα: Γεώργιος Κόρδης

5 σκέψεις σχετικά με το “Ο Μυστικός Κώδικας τῶν Θέλω στή Σχέση

  • Ιανουάριος 13, 2016, 11:58 πμ
    Permalink

    Πολύ ωραία λόγια αδελφοί!
    Ήθελα να ήξερα μόνο ΑΝ ο π.Βαρνάβας ήταν ΕΓΓΑΜΟΣ, ΑΝ θα εφάρμοζε τόσο εύκολα όσο τα λέει!
    😉

    Σχολιάστε
  • Ιανουάριος 13, 2016, 6:49 μμ
    Permalink

    Τι σε αφορά; Θα βοηθούσε εσένα σε κάτι το να τα εφάρμοζε εκείνος; Αν τα βρίσκεις σωστά προσπαθείς να τα εφαρμόσεις, είτε είναι εύκολα είτε όχι. Αν όχι, πας παρακάτω.

    Σχολιάστε
  • Ιανουάριος 14, 2016, 12:05 πμ
    Permalink

    Αυτο σε καμια περιπτωση δεν υποβιβαζει την αξια των λογων του.
    Ο καθε ανθρωπος οφειλει να φιλτραρει μεσα του το νοημα διαφορετικα και χωρις να λαμβανει υπ’οψιν του την προσωπικοτητα του κομιστη του νοηματος.

    Σχολιάστε
  • Ιανουάριος 16, 2016, 10:50 μμ
    Permalink

    Δεν έχει να κάνει με προσωπικότητα φίλε μου Ανάρμοστε, έχει να κάνει με το να περπατάς τον δρόμο που δείχνεις στους άλλους. Ως προς το σχόλιο 2…»τι σε αφορά»;!!!…εσύ πλάκα κάνεις ρε φίλε…ο παπούλης λέει αφήστε τον άλλον να σας ποδοπατήσει, μην έχετε απαιτήσεις, μην έχετε προσδοκίες, αν δεν σεβαστείτε τις επιθυμίες του άλλου θα δυστυχίσετε (τις δικές μας τις κάνουμε κλύσμα, δεν πειράζει) κι εσύ δεν αναρωτιέσαι καν αν ο παπούλης περπατάει τον ίδιο δρόμο με σένα;
    Έχετε αποδεσμευτεί εσείς από επιθυμίες και προσδοκίες και τόοοοσο εύκολα σας φαίνονται όλα αυτά που προλάβατε να μέμψετε τον αδερφό (σχόλιο1) που είπε το αυτονόητο;
    Έχετε δοκιμάσει ποτέ στην πράξη να φερθείτε έτσι όπως λέει ο παππούλης σε σχέση να δείτε τα τραγικά αποτελέσματα;;έχετε επίγνωση του ναρκισισμού που κυκλοφορεί στον κόσμο και την επικινδυνότητα του να «σεβαστείς» την όποια ιδιορυθμία του άλλου και να αποσιωπήσεις την όποια προσδοκία δικιά σου;;
    Έχετε χάσει χρόνο ποτέ στην ζωή σας φερόμενοι με σωστό τρόπο σε λάθος ανθρώπους;
    Οι ερωτήσεις αυτές κανονικά θα στρέφονταν στον παπούλη όταν έκατσα κι άκουσα το ηχητικό αλλά τώρα που σχολιάσατε τις ακούτε εσείς.
    Πολύ εύκολα…..πάαααρα πολύ εύκολα ανοίγουν το στόμα τους οι κάθε λογής ρήτορες σήμερα και δυστυχώς οι ιερείς μας δεν πάνε πιο πίσω.

    Αν είναι ποτέ δυνατόν να λέμε ότι η ανθρώπινη ανάγκη για αναγνώριση είναι ανισορροπία!!!…θα πρεπε να χει πέσει όλο το ακροατήριο να του κάνει 1000 ερωτήσεις του παπούλη αλλά φαίνεται η αγαπολογία και η ηρεμολογία πάει σύννεφο και οι ορθόδοξοι την καταπίνουμε αμάσητη.

    Όποιον λέει τόσο βαριές κουβέντες σε ανθρώπους που ακόμα παλεύουν με τα πάθη τους τον περιμένω στην γωνία να τον μετρήσω με μεζούρα ακριβείας.

    Σχολιάστε
  • Ιανουάριος 19, 2016, 1:42 μμ
    Permalink

    Ο Χριστός είπε στους ανθρώπους να ακολουθούν τα σωστά λόγια των ποιμένων και όχι απαραίτητα τα έργα τους που μπορεί να υπολείπονται (λίγο ή περισσότερο). Εκεί κολλάει το «τι σε αφορά;» Κανείς δε θα σωθεί από τον αγώνα άλλου. Και αν βρίσκεις τις συμβουλές του εκάστοτε ομιλητή λανθασμένες ή και επικίνδυνες μπορείς κάλλιστα να μην τις εφαρμόσεις! Προς τι τόση συζήτηση;
    Η δουλειά του πνευματικού σε μια γενική ομιλία σε μεγάλο κοινό είναι να σου δείχνει τον τέλειο δρόμο για να κόψεις τα πάθη σου – αλίμονο αν κοιτάξει να χαϊδέψει τα αυτιά του ακροατηρίου με τη λογική «αυτά είναι αδύνατα πράγματα, είναι μόνο για αγίους». Μα τους αγίους πρέπει να μιμούμαστε για να προοδεύσουμε. Κατ’ ιδίαν στην εξομολόγηση προφανώς θα εξατομικεύσει τις συμβουλές του αν κάποιος όντως ποδοπατείται, εκεί μπορεί και πρέπει να κάνει οικονομία. Και το «μην έχεις απαιτήσεις από τον άλλο» δεν είναι κατ’ ουδένα τρόπο συνώνυμο του «κάτσε να ποδοπατηθείς». Επίσης, τρελή υπομονή και ανοχή οφείλεις να δείχνεις στις ιδιοτροπίες του άλλου άπαξ και τον παντρευτείς γιατί ο γάμος είναι ιερός δεσμός. Δε θα σε συμβούλευε όμως κανένας πνευματικός να παντρευτείς κάποιον που ήδη πριν από το γάμο σού κάνει το βίο αβίωτο.
    Τέλος, διαφορετικά ήταν τα κίνητρα της δικής σου διαφωνίας και διαφορετικά αυτά της πρώτης σχολιάστριας, που πετάει ανάλογες μπηχτές κάθε φορά που ανεβαίνει ομιλία περί σχέσεων από κάποιον άγαμο ιερέα. Προφανώς για κάποιους άλλο ευαγγέλιο ισχύει για τους παντρεμένους κι άλλο για τους μοναχούς. Δεν το ‘ξερε ο καημένος ο Χρυσόστομος και μάλλιασε τη γλώσσα του να συμβουλεύει τους συζύγους «λόγια αγάπης να της λες»!

    Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Θες να νοιώσεις ανείπωτη χαρά που να κλαις και να λες “σ’ ευχαριστώ, Θεέ μου, που με παρέβλεψες και δεν μου έδωσες ανάλογα με τις αμαρτίες μου αλλά μου δίνεις τόση χαρά” ; Θες να δεις το Χριστό και την Παναγία; Θες να δεις τον παράδεισο από τούτο τον κόσμο; Λέγε την ευχή και θα’ ρθει μια μέρα που μόνο την ευχή θα λες.
    - Εφραίμ Κατουνακιώτης
  • Αρέσει σε %d bloggers: