Αλύπιος και Αγία Ὑακίνθη – Ψυχωφελής Θεατρική παράσταση «Βίος Παράλληλός»

YouTube Preview Image

Το Ζωντανό Ιστολόγιο παρουσιάζει σε πρώτη πανελλήνια προβολή την αξιόλογη, ψυχωφελή θεατρική παράσταση «Βίος Παράλληλος» (youtube), διασκευή από το ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Α.Κ. Δοξιάδη (1985). Το θεατρικό έργο παρουσιάστηκε για πρώτη και μοναδική φορά από τη Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών στο αίθριο του κτηρίου διοίκησης του Πανεπιστημίου τον Ιούνιο του 1990 (διάρκεια βίντεο: 1:42).

Λίγα λόγια για το έργο:

Βρισκόμαστε σε μια ταραγμένη ιστορική περίοδο, περίπου στα 311 μΧ  όπου κλείνει η περίοδος των διωγμών των Χριστιανών. Ένας αγράμματος χωριάτης από τη Θήβα Χριστιανός, γυρίζοντας μια μέρα από το χωράφι του βρίσκει τη γυναίκα του Υακίνθη να μοιχεύεται. Αυτό το φαινομενικά μικρό σε κοινωνικές διαστάσεις ανθρωπάκι, μετά από μία κοπιαστική πορεία φτάνει στην έρημο της Θηβαΐδος όπου για τριάντα χρόνια θα παλέψει με δαίμονες, με δράκοντες, με την ίδια του τη σάρκα προκειμένου να φτάσει στη λήθη.  Αναχωρητής, ερημίτης, πρότυπο ασκητή, ο Μελανωπός ή Αλύπιος θα προσπαθήσει να δαμάσει τη σάρκα και τους νόμους της. Το ιστορικό πλαίσιο της ιστορίας μας δεν έχει και τόση σημασία. Μοιάζει να είναι το δροσερό ανοιξιάτικο αεράκι που χαϊδεύει το γίγαντα. Τελικά, ο Αλύπιος μένει άγνωστος και λησμονημένος  ενώ η γυναίκα του γίνεται η Αγία Υακίνθη. Δεν είμαστε σε θέση σήμερα να νοιώσουμε τέτοια μεγέθη. Ας ελπίζουμε ότι τα προσεγγίζουμε με Δέος και έρωτα για να κατανοήσουμε τους προσωπικούς τους αγώνες.

Θερμές ευχαριστίες στον Π.Π. και στην Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών για την ευγενική παραχώρηση του βίντεο και την άδεια δημοσιοποίησής του στο Ζωντανό Ιστολόγιο.

 

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Βάζει ο διάβολος τον κόσμο να αμαρτήσει, και μετά την αμαρτία τους φοβίζει και τους κάνει να ντρέπονται να εξομολογηθούν.
    - Γέροντας Αμβρόσιος
  • Αρέσει σε %d bloggers: