Πως να διορθώσουμε τις αδυναμίες του/της συζύγου μας

Υπάρχει άνθρωπος χωρίς ελαττώματα; Πως θα τον διορθώσουμε;

– Πως ν’ αντιμετωπίζουμε το λάθος του συντρόφου μας στο γάμο.

– Ποια μέθοδο διόρθωσης του άλλου προτείνει η Ορθόδοξη θεολογία.

Διορθώνοντας τους άλλους

Το δίκιο & το άδικο σε σχέση με την αγάπη και την κοινωνία στο γάμο και το μοναχισμό.

Εξηγεί συνοπτικά ο πατήρ Αθανάσιος, Μητροπολίτης Λεμεσού.

Γάμος και μοναχισμός

Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού

4 σκέψεις σχετικά με το “Πως να διορθώσουμε τις αδυναμίες του/της συζύγου μας

  • Ιούνιος 2, 2007, 11:35 μμ
    Permalink

    Τι να πούμε για τον Μητροπολίτη Αθανάσιο…Χαίρεσαι να τον ακούς, να διδάσκεσαι από τον άνθρωπο αυτό, να μαθαίνεις…Ο λόγος του και η αγία ζωή του εμπνέουν πολλύς ανθρώπους. Με τι αγάπη απευθύνεται στους νέους αλλά και με τι κατανόηση, τι χιούμορ, τι τρόπο πατρικό και στοργικό! Είναι τόσο χαριτωμένος και γεμάτος σπάνια χαρίσματα! Ο Θεός να τον χαριτώνει πάντα και να τον αυξάνει μέσα στην Εκκλησία μας γιατί έχουμε τόσο πολλή ανάγκη από καλούς πνευματικούς! Από ανθρώπους θυσίας, προσευχής και προσφοράς! Ας ευχαριστούμε τον καλό Θεό που δεν μας αφήνει «ορφανούς».

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 24, 2009, 10:13 μμ
    Permalink

    Οταν ο άνθρωπος είναι νέος, προσπαθεί να αλλάξη τόν κόσμο.
    Οταν μεγαλώσει και παντρευτεί,προσπαθεί να αλλάξη τον/την σύζυγο.
    Οταν αποκτήσει παιδιά προσπαθεί να αλλάξη τα παιδιά του.
    Και όταν πια γεράσει μην έχοντας καταφέρει να αλλάξη κανέναν, προσπαθεί μήπως και αλλάξεο τον εαυτό του.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 27, 2010, 6:49 μμ
    Permalink

    ΓΕΡΑΚΙ ΣΟΦΑ, ΣΑΝ ΑΡΧΑΙΟΣ ΙΝΔΙΑΝΟΣ , ΜΙΛΗΣΕΣ

    Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Μέσα στο στρίμωγμα ο άνθρωπος αποκτά τις αρετές. Αν όχι την υπομονή, την αγάπη, τη μακροθυμία, τη συγχωρητικότητα, τουλάχιστον τη μεγίστη και μητέρα αυτών: την ταπείνωση• την αρετή που ανοίγει τον παράδεισο. Και βέβαια αυτό συμβαίνει διότι μέσα στις δυσκολίες και στις αναποδιές, βλέπει ο άνθρωπος πόσο αδύνατος είναι. Όταν μας γίνονται όλα τα θελήματα και ικανοποιούνται όλα τα σχέδιά μας, ο Θεός ετοιμάζει ένα σχέδιο που θα μας συντρίψει και θα μας στριμώξει. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε πεισματάρηδες και εγωιστές και σε όσους τα βάζουν με τον Θεό. Να περίπου πως σκέφτεται ο Θεός: «Αφού επιμένει ο άνθρωπος να ικανοποιεί τα θελήματά του, ασ’ τον. Καλύτερα να φτύνει αργότερα τον εαυτό του παρά τον Δημιουργό του. Εγώ αποσύρομαι προσωρινά».
    Έτσι ο Θεός τραβιέται πίσω, αφήνει τον άνθρωπο να «ξεδιψάσει» τα σχέδιά του και μετά του συντρίβει τον εγωισμό με απρόβλεπτα γεγονότα και δυσάρεστα. Όσο περισσότερο ικανοποιείς το εγωιστικό, φιλήδονο και φιλόδοξο θέλημα και σχέδιο σου, τόσο αυξάνεις το «συντριπτικό» θέλημα του Θεού, που αργά η γρήγορα θα έρθει στη ζωή σου. Έτσι λειτουργεί ο πνευματικός νόμος. «Πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται» (Λουκ. ιδ 11). Η συντριβή που προσφέρει ο Θεός δεν σχετίζεται με τη διάλυση του ανθρώπου, αλλά με το σπάσιμο του εγωισμού του, αφού ο παράδεισος χωρεί μόνο συντετριμμένες και ταπεινές καρδιές. Όταν ο Θεός θέλει να προστατέψει έναν ευαίσθητο, αγαθό και μαλακό άνθρωπο από το «συντριπτικό» για τον εγωισμό μας θέλημά Του, βάζει εμπόδια στο δικό μας εγωιστικό θέλημα.
    - Γέροντας Πορφύριος
  • Αρέσει σε %d bloggers: