Παντρεύεσαι; Σκότωσε τον Εγωισμό σου! Αγαπάς; Διορθώσου!

δακτυλίδια ένωση αρραβώνας γάμος

Ο γάμος δεν είναι βίος ανθόσπαρτος. […] Μελετήστε με προσοχή την ακολουθία του Μυστηρίου [ενν. του γάμου]. Υπάρχει και μεταφρασμένη. Εκεί μέσα λοιπόν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και όλες οι προϋποθέσεις που αν τις ζήσεις φθάνεις στην πληρότητα της σχέσης σου. Η Εκκλησία από την αρχή μας δείχνει τον δρόμο: «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός…». Κι εκείνη τη στιγμή με το Ευαγγέλιο κάνει ο ιερέας το σημείου του Σταυρού. Τι σημαίνει αυτό; Τρία πράγματα βασικά.

Ξέρετε, παιδιά μου, για πού ξεκινάτε; Δεν ξεκινάτε για το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Ξεκινάτε για τη Βασιλεία του Θεού. Αυτή είναι η πορεία του γάμου.
Ποιος θα είναι ο οδηγός σας σ’ αυτήν την πορεία; Το Άγιο Ευαγγέλιο.
Ποια είναι η πορεία σας; Η Σταυρική!
Λέω στα ζευγάρια που παντρεύω: «Αν το καταλάβατε, παιδιά μου, σήμερα πρέπει να πεθάνετε, πρέπει να πεθάνει ο εγωισμός σας. Ξεκινήσατε καθένας από το σπίτι του και ήρθατε εδώ και τώρα φεύγετε από εδώ μαζί σε ένα καινούργιο σπίτι. Πολύ ωραία. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ο κάθε ένας πρέπει να φύγει από τον εαυτό του πια. Από αυτό που ήταν μέχρι τώρα. Κι εδώ η Χάρις του Θεού σάς ένωσε.»

Βλέπετε κάποια στιγμή ενώνουμε τα χέρια και τους λέω: «Έχετε δει δύο κλειδιά περασμένα σε κρίκο; Όπου και να ‘ναι, θα είναι μαζί. Στην τσέπη μας ευρίσκονται ή μας πέσαν στον δρόμο ή τα πετάξαμε στη θάλασσα, θα είναι πάντα μαζί γιατί τα ενώνει ένας κρίκος. Αν όμως βγουν από τον κρίκο είναι ζήτημα τύχης, αν θα μείνουν και τα δύο κοντά και μαζί. Ποιος είναι ο κρίκος; Η χάρη του Θεού. Βάλτε τα χέρια σας, βάλτε τις καρδιές σας και οι δυο σας στο χέρι του Θεού. Ο Θεός δεν μας παίρνει με το ζόρι, απλώνει το δικό Του χέρι και εάν εσείς με τη θέληση βάλετε τα δικά σας χέρια ο Θεός θα σας ενώσει σε μια ενότητα τέλεια και αγία και έτσι να πορευτείτε.»

Όταν στην Ελλάδα καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος, εγώ πανηγύριζα. Είπα, «επιτέλους, θα αποφύγω την ταλαιπωρία να παντρεύω ανθρώπους που δεν ξέρουν τι κάνουν.» Να πας στον Δήμαρχο κι όπου θέλεις. Όχι όμως εδώ! Γιατί ο χώρος αυτός εδώ είναι για αυτούς που ξέρουν τι θέλουν και πιστεύουν τι κάνουν. Ένα διαζύγιο μπορεί να έχει πολλές αφορμές, αλλά οι αιτίες του είναι λίγες.

Πώς προετοιμάζονται δύο νέοι άνθρωποι για να παντρευτούν; Από ‘κεί θα καταλάβεις ποια θα είναι η συνέχεια.
Πόσο καλά γνωρίζονται; Ή πόσο βαθιά αγνοούνται;

Έχω ακούσει πολλές φορές την παρατήρηση «δεν ήτανε έτσι στην αρχή». Έτσι ήτανε, παιδί μου, αλλά εσύ δεν τον είδες. Ο αρραβώνας δεν είναι μια χαζοχαρούμενη περίοδος που θα κοιτάξουμε πώς θα περάσουμε καλά. Είναι ακριβώς μια περίοδος που οι άνθρωποι μιλάνε σοβαρά για το μέλλον τους, βλέπουν αν συμφωνούν, αν ταιριάζουν, αν έχουν την ίδια πλεύση μέσα στη ζωή τους, ακόμα μερικές φορές σε μερικά πράγματα, που φαίνονται πιο ρηχά, πιο εύκολα.
Κάποτε έλεγα σε δυο παιδιά που συνδεόντουσαν:
– Παιδιά χωρίστε τώρα γιατί θα χωρίσετε αύριο.
– Μα γιατί;

– Γιατί δεν έχετε καμία σχέση μεταξύ σας. Τα ενδιαφέροντα του ενός είναι τελείως διαφορετικά κι εξειδικευμένα, του άλλου είναι -τα παιδιά χρησιμοποιούν σήμερα αυτή τη λέξη- «μπάζα». Σε λίγο εσύ θα αρχίσεις να τη ζηλεύεις και εσύ σε λίγο θα αρχίσεις να κουράζεσαι. Λοιπόν, μην κάνετε λάθη!

Ευτυχώς κατάλαβαν έγκαιρα. Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να βλέπεις την αλήθεια. Το σ’ αγαπώ και μ’ αγαπάς είναι εύκολο να το λες, δύσκολο όμως να το ζεις. Εμείς μάθαμε ότι η αγάπη είναι σαρκωμένη. Κι αν δεν σαρκώνεται, δεν σταυρώνεται, τότε ακριβώς δεν προχωράει.

[] Στα ζευγάρια που παντρεύω τους εύχομαι: «Παιδιά μου, σας εύχομαι να μάθετε στη ζωή σας να φταίτε πάντα και οι δυο μαζί. Γιατί αν πιστέψετε ότι φταίει μόνο ο άλλος, κάτι δεν πάει καλά μεταξύ σας.»

Παντρεύομαι σημαίνει δέχομαι τον άλλο όπως είναι γιατί τον αγαπάω.

to xadi

Παντρεύομαι σημαίνει ότι αγωνίζομαι, κάνω τα πάντα για να δίνω χαρά σ’ αυτόν που αγαπάω. Άρα λοιπόν υπάρχει μια κοινή πορεία και των δύο, δηλαδή το ότι ο άλλος με δέχεται, δεν γεννάει ασυλία του εγωισμού μου, αφού με δέχεται όπως είμαι. Σε δέχεται γιατί σε αγαπάει, εσύ αγαπάς; Τότε διορθώσου. Τότε αφού βλέπεις ότι κάτι ενοχλεί τον άλλο, διόρθωσέ το. Όταν ακούω ανθρώπους να λένε: «εγώ αυτός είμαι ή εγώ αυτή είμαι, δεν αλλάζω», τους λέω: «Κακώς παντρευτήκατε, γιατί όταν κάποιος αγαπάει, αλλάζει.» Δεν αλλάζω σημαίνει δεν αγαπάω. Τα υπόλοιπα είναι περιττά.

Μητροπολίτου, Σισανίου και Σιατίστης Παύλος
Για μια υγιή και ζωντανή οικογένεια, έκδ. Σχολής Γονέων Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

Πηγή: Αγιορείτικο Βήμα

9 σκέψεις σχετικά με το “Παντρεύεσαι; Σκότωσε τον Εγωισμό σου! Αγαπάς; Διορθώσου!

 • Οκτώβριος 13, 2012, 9:57 μμ
  Permalink

  Γιατί πρέπει εγώ να σκοτώσω ΠΡΩΤΟΣ τον εγωισμό μου;
  ΑΥΤΗ να τον σκοτώσει ΠΡΩΤΗ.

  Σχολιάστε
 • Οκτώβριος 15, 2012, 7:51 πμ
  Permalink

  Ο Λεμεσού Αθανάσιος, όπως φυσικά και όλοι οι (θεοφόροι) Πατέρες της Εκκλησίας μας, λένε ότι είναι ολέθριο λάθος σε μία σχέση να προσπαθεί ο ένας να διορθώσει τις αδυναμίες του άλλου. Ο κάθε ένας εργάζεται επί του εαυτού του και όχι επί του άλλου ανθρώπου.

  Εάν το ένα μέλος του ανδρογύνου διοθώσει τον εαυτό του, αμέσως διορθώνεται το 50% της σχέσης. Και… «μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε και με το άλλο 50%«, λέει χαρακτηριστικά ο γέροντας Αθανάσιος.

  Ευχαριστώ.

  Σχολιάστε
 • Οκτώβριος 19, 2012, 11:44 μμ
  Permalink

  Προς ΕΝΣΤΑΣΗ: Γιατί να μη σκοτώσεις τη γυναίκα κατευθείαν; Έτσι και ο εγωισμός της πεθαίνει, και ο δικός σου σταματά να βασανίζεται … 😉

  Σχολιάστε
 • Οκτώβριος 25, 2012, 2:06 μμ
  Permalink

  Λοιπόν, επειδή είμαι σε γάμο κάμποσα έτη, συμφωνώ απόλυτα με το Νικήτα που λέει ότι είναι ΟΛΕΘΡΙΟ λάθος σε μία σχέση να προσπαθεί ο ένας να διορθώσει τον άλλον. Μιλώ εξ εμπειρίας. Έκαστος ημών, ας προσπαθεί να διορθώνει ΜΟΝΟ τον ΕΑΥΤΟΝ του. Και έτσι η σχέση, με τη βοήθεια του Κυρίου κρατιέται ζωντανή, χαρούμενη, ευλογημένη. Και κάθε φορά που το αντρόγυνο θα αγκαλιάζεται θα νιώθει ότι ξαναζεί την ΠΡΩΤΗ γαμήλια μέρα ή νύχτα του. Την εμπειρία μου απλώς κατέθεσα.Και δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος να την πιστέψει.Δεν θα επανέλθω.Εύχομαι για τους ελεύθερους τα καλύτερα. Σας ευχαριστώ.

  Σχολιάστε
 • Οκτώβριος 31, 2012, 3:13 μμ
  Permalink

  ΕΝΣΤΑΣΗ απάντησες μόνος σου απλά Ξέχασες να γράψεις με κεφαλαία το ΕΓΩ όπως έγραψες το ΑΥΤΗ. Αν το γράψεις με κεφαλαία ίσως φανεί η διαφορά…

  Σχολιάστε
 • Δεκέμβριος 19, 2012, 11:38 μμ
  Permalink

  και τι γινεται οταν ο αλλος δε θελει να αλλαξει κ να διορθωσει καποια πραγματα;εκει τι μπορεις να κανεις; χωριζεις η παντρευεσαι;
  ευχαριστω

  Σχολιάστε
 • Δεκέμβριος 25, 2012, 11:02 πμ
  Permalink

  Καλά Χριστούγεννα!
  αν είσαι μέσα σε γάμο και …θες οπωσδήποτε να παραμείνεις έγγαμος,
  αν δεν θέλει ο άλλος να αλλάξει,
  οπωσδήποτε αλλάζεις εσύ
  σε κάποια σημεία τη συμπεριφορά, και τότε, αναγκαστικά θα τροποποιήσει και ο άλλος τη δική του.

  Μα πραγματικά, πρέπει να αλλάξεις π ρ ώ τ ο ς εσύ.

  Είναι το άλφα και το ωμέγα για να μετατραπεί η συμπεριφορά του άλλου.

  Αν είσαι εκτός γάμου και βλέπεις πράγματα που δεν σου αρέσουν, ζυγίζεις και αποφασίζεις τι βαραίνει περισσότερο στη ζυγαρια..

  Στην ανάγκη και χωρίζεις ΠΡΟ του γάμου, για να μη χωρίσεις μετά το γάμο, διότι είναι παρατηρημένο ότι ό,τι πρόβλημα ΠΡΙΝ το γάμο, το ΙΔΙΟ υπάρχει και ΜΕΤΑ.

  Οι άνθρωποι, αρνουμαστε μέχρι θανάτου να τροποποιήσουμε τις συμπεριφορές μας.
  Τοσο τυφλοι και εγωκεντρικοί είμαστε.

  Σχολιάστε
 • Pingback:Ιερός Ναός Αγίου Αχιλλίου-Παντρεύεσαι; Σκότωσε τον Εγωισμό σου! Αγαπάς; Διορθώσου!

Απάντηση

Subscribe without commenting

 • Κέρασμα

  Ελεύθερον το εύψυχον
  - Θουκιδίδης
 • Αρέσει σε %d bloggers: