«Θέλω η Κούβα να γίνει το προπύργιο της Ορθοδοξίας στην Λατινική Αμερική»

…τάδε έφη Φιντέλ Κάστρο, κομμουνιστής ηγέτης της Κούβας (2004).

Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κούβα και Φιντέλ Κάστρο

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη θεολογία, η Εκκλησία δεν επιζητεί την εύνοια της εκάστοτε πολιτικής αρχής. Αντιθέτως, στην ιστορία πολύ συχνά οι Ορθόδοξοι χριστιανοί υπέστησαν σκληρούς διωγμούς λόγω ανυπακοής στην εξουσία, στάση την οποία υπαγόρευε η πίστη τους και η αγάπη προς τον Χριστό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία διασώζει ατόφια την αλήθεια του Ευαγγελίου και προσφέρει ελεύθερα το μεταμορφωτικό, ζωντανό βίωμα του Χριστού που θεραπεύει ψυχικά και λυτρώνει υπαρξιακά τον κάθε άνθρωπο.

St. Nicholas Christian Orthodox Church in Havana, Cuba

Η κυβέρνηση της Κούβας όχι μόνο οικοδόμησε και δώρησε το 2004 ναό βυζαντινής τεχνοτροπίας στο κέντρο της πρωτεύουσας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά συμβάλλει ενεργά στην δημιουργία Ορθοδόξου σεμιναρίου, δηλαδή ιερατικής και θεολογικής σχολής, για όλη την Λατινική Αμερική. Τα γεγονότα αυτά κομίζουν ένα μήνυμα με πολλαπλούς παραλήπτες. Ας ακούσουμε την σχετική μαρτυρία του Μητροπολίτη Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής κ. Αθηναγόρα από την ραδιοφωνική εκπομπή Αφιερώματα.

Ορθοδοξία και Κούβα

“ESTA CATEDRAL ES UN REGALO DEL PUEBLO CUBANO PARA LA IGLESIA ORTODOXA GRIEGA Y AL PATRIARCA ECUMENICO BARTOLOMEO. Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΤΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. THIS CATHEDRAL IS A GIFT BY THE PEOPLE OF CUBA TO THE GREEK ORTHODOX CHURCH AND TO ECUMENICAL PATRIARCH BARTHLOMEW

«ESTA CATEDRAL ES UN REGALO DEL PUEBLO CUBANO PARA LA IGLESIA ORTODOXA GRIEGA Y AL PATRIARCA ECUMENICO BARTOLOMEO» FIDEL CASTRO RUZ NOVIEMBRE 2003″

Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΤΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ» ΦΙΔΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΡΟΥΖ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2003

«THIS CATHEDRAL IS A GIFT BY THE PEOPLE OF CUBA TO THE GREEK ORTHODOX CHURCH AND TO ECUMENICAL PATRIARCH BARTHLOMEW» FIDEL CASTRO RUZ NOVEMBER 2003

Διαβάστε επίσης:

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στην Κούβα πόλος έλξεως στην Ορθοδοξία

Ο ραγδαία ανερχόμενος γεωπολιτικός ρόλος της Ορθοδοξίας

Ορθόδοξος ναός Αγίου Νικολάου στην παλιά Αβάνα, Κούβα. Δώρο της κομμουνιστικής κυβέρνησης του Φιντέλ Κάστρο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

3 σκέψεις σχετικά με το “«Θέλω η Κούβα να γίνει το προπύργιο της Ορθοδοξίας στην Λατινική Αμερική»

  • Ιανουάριος 31, 2009, 8:19 μμ
    Permalink

    Φαίνεται πως ο Κάστρο είναι πολύ «συντηρητικός» σε σχέση με τους «προοδευτικούς» εγκεφάλους της χώρας μας…

    Σχολιάστε
  • Οκτώβριος 7, 2009, 10:06 πμ
    Permalink

    Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΕΩΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

    Τον Ιανουάριο του 2004 ό Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Κούβα και τέλεσε τα εγκαίνια του Ί. Ναού Αγίου Νικολάου.
    Μετά από ενάμισι χρόνο τι αντίκτυπο είχε ή επίσκεψη αύτη στην Κεντρική Αμερική

    Σεβ.: Κατ’ αρχήν ευχαριστώ για την ευκαιρία να με φιλοξενήσετε και πάλι στο περιοδικό του Συνδέσμου σας. Ό Σύνδεσμος «Άγιος Κοσμάς ό Αιτωλός» προσφέρει ανεκτίμητες και ουσιαστικές υπηρεσίες στο έργο της Ιεραποστολής σε όλο τον κόσμο. Τα μέλη του Συνδέσμου και όλοι οι φίλοι και ευεργέτες του έργου τούτου είσθε οί άγγελοι μας. Εμείς με τα δικά σας φτερά πετούμε και μπορούμε και απλώνουμε το σωτήριο μήνυμα της Ορθοδοξίας.
    Ή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Κούβα ήταν Ιστορική. Αποτέλεσε σταθμό για την Ορθοδοξία και ιδιαίτερα για τον χώρο της Μητροπόλεως μας. Ήταν ή πρώτη φορά πού Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Κεντρική και Λατινική Αμερική. Και εκείνο πού έκαμε εντύπωση, πέρα από την πρόσκληση και τίς τιμές πού του απέδωσε ό Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο, ήταν ή τιμή και ή αγάπη πού εκδήλωσε ό απλός λαός της χώρας στο πρόσωπο του. Ήταν σαν να περίμεναν χρόνια τον ερχομό του Πατριάρχου, πού σήμαινε και τον ερχομό της Ορθοδοξίας σ` αυτόν τον τόπο.
    Σημειώστε ότι, όταν έγιναν τα εγκαινια του Ί. Ναού Αγίου Νικολάου, εκτός από τους 30-40 Έλληνες δεν υπήρχαν άλλοι Ορθόδοξοι στο νησί. Και σήμερα, μετά από ενάμισι χρόνο, έχουν βαπτισθεί πάνω από 300 Κουβανοί, κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, και κατηχούνται στην πίστη ολοένα και περισσότεροι, ώστε γίνονται συνεχώς νέες Βαπτίσεις γηγενών.

    Πώς εξηγείται, Σεβασμιότατε, αυτή ή ευαισθητοποίηση του λαού της Κούβας για την Ορθοδοξία;
    Σεβ.: Είναι πολλοί οι λόγοι. Γενικά, οι λαοί της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής έχουν μελετήσει την Ιστορία και γνωρίζουν τον ρόλο της Ορθοδοξίας στην εξέλιξη και στην διάδοση του Χριστιανισμού δια μέσου των αιώνων. Έχουν απέραντο σεβασμό στην Εκκλησία μας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Δείγμα αυτού του σεβασμού ήταν τα λόγια του Προέδρου Φιντέλ Κάστρο προς τον Παναγιότατο Πατριάρχη μας στην πρώτη τους συνάντηση. Είπε χαρακτηριστικά ό Πρόεδρος Κάστρο: «Στο πρόσωπο σας, Παναγιότατε,,, με δέος συναντώ την Ιστορία».
    Οί Λατινοαμερικάνοι σέβονται και εκτιμούν ό,τι έχει σχέση με την. Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Αγαπούν την Ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την γλώσσα μας και αναγνωρίζουν την προσφορά μας στις πολιτισμικές αξίες πού σήμερα αγκαλιάζει ή Δύση.
    Δεύτερον, παρότι οι λαοί αυτοί γνώρισαν τον Χριστιανισμό από τους ρωμαιοκαθολικούς πριν πεντακόσια χρόνια, για πολλούς και ποικίλους λόγους σήμερα προβληματίζονται και αναζητούν νέες απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των καιρών. Είναι ανήσυχοι και δεν βρίσκουν ανάπαυση στον Χριστιανισμό της Δύσεως. Αυτός είναι εξάλλου ό λόγος πού κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τον Καθολικισμό. Για αυτό, όταν συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Κάστρο για να παραλάβω την επιστολή-πρόσκληση του προς Αβάνα να μας συναντήσει, παρ’ ότι το ήθελε. Και σημείωνε: «Είδα στην τηλεόραση τον Οικουμενικό Πατριάρχη, παρ’ ότι τον ευχαριστούσα για την πρόσκληση, ό ίδιος μου απάντησε: «Όχι, Σεβασμιότατε. Εγώ και ό λαός της Κούβας ευχαριστούμε εσάς και τον Οικουμενικό Πατριάρχη πού μας φέρνετε την Ορθοδοξία». Μέσα στον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους Κουβανοί βρίσκουν ανάπαυση σωτήριο και ελπιδοφόρο μήνυμα Ορθοδοξίας.

    Κάνει ή Εκκλησία μας κάποια συγκεκριμένη προσπάθεια, έχει κάποιο πρόγραμμα για τον προσηλυτίσει των Κουβανών στην Ορθοδοξία;
    Σεβ.: Ή Εκκλησία μας δέ πιστεύει στον προσηλυτισμό. Δεν προσηλυτίζει. Δεν βγαίνουμε στον δρόμο να πούμε στους ανθρώπους ότι αυτό πού έχουν είναι λάθος. Δεν χρειάζεται να τους το πούμε. Ή αλήθεια φωτίζει μόνη της τον δρόμο εκείνων πού ειλικρινά αναζητούν την αληθινή πίστη. Βέβαια, τούτο δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται από μέρους μας να προβάλουμε το σωτήριο μήνυμα της Ορθοδοξίας με έργα και με λόγια, και ακόμη πιο πολύ με το παράδειγμα μας. Συγκινητικό είναι ότι εμείς δεν ψάχνουμε να τους βρούμε• εκείνοι μας ψάχνουν. πριν μερικούς μήνες έλαβα ένα γράμμα από την άλλη άκρη του νησιού, από μία κυρία ηλικιωμένη. Μου έγραφε ότι λόγω ηλικίας και αρρώστιας δεν μπορούσε να έλθει στην τον Πατριάρχη και χάρηκα πού ήλθε ή Ορθοδοξία στο νησί μας. Σάς χρειαζόμαστε».

    Πείτε μας Σεβασμιότατε μερικά παραδείγματα επιστροφής στην Ορθοδοξία;
    Σεβ.: Για ποιόν να πρωτομιλήσω! Όλοι όσοι προσέρχονται έχουν μία ξεχωριστή Ιστορία. Να σας πω για τον Ραφαήλ; Ένα μικρό παιδάκι οκτώ ετών πού μόνο του πέρασε από τον Ί. Ναό μας και από περιέργεια μπήκε μέσα. Παρατήρησε πώς κάνουμε τον σταυρό μας και ασπαζόμαστε τίς εικόνες κι άρχισε κι εκείνος να κάνει το ίδιο. Από εκείνη την πρώτη στιγμή δεν έφυγε από κοντά μας. Ζήτησε να βαπτισθεί και με την άδεια της θείας του, στην οποία μένει, σήμερα ό μικρός Ραφαήλ υπηρετεί στο Ιερό, λέγει πώς θέλει να γίνει Ιερέας όταν μεγαλώσει, και, το αξιοπερίεργο, έμαθε και ψάλλει την Θεία Λειτουργία στα Ελληνικά.

    Να σας μιλήσω για έναν νευρολόγο πού μένει δύο ώρες μακριά από την Αβάνα; Περνώντας μια μέρα από τον Ί. Ναό του Αγίου Νικολάου άνοιξε συζήτηση με τον Πρωτοσύγκελο της Ί. Μητροπόλεως π. Τιμόθεο. Στην συνέχεια ζήτησε βιβλία να τα πάρει μαζί του στην πόλη του, για να διαβάσει για την Ορθοδοξία. Σήμερα, ό επιστήμων εκείνος έχει βαπτισθεί, έλαβε το όνομα Αλέξανδρος και με Ιεραποστολικό ζήλο διδάσκει την Ορθοδοξία στους συγγενείς και γνωστούς στην πόλη του, οι όποιοι ζητούν τώρα να χτίσουμε και εκεί Ί. Ναό.

    Συγκινητική είναι και ή πορεία του νεαρού Τιμόθεου προς την Ορθοδοξίας. Είναι φοιτητής Πανεπιστημίου και μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας της χώρας. Πέρασε μια μέρα από τον Ί. Ναό. Γνωρίστηκε με τον π. Τιμόθεο, εξέφρασε την αναζήτηση του και συζήτησε τίς απορίες του. Στην αρχή είχε πολλές αμφιβολίες, αλλά όσο μάθαινε, τόσο ένιωθε ότι ήθελε να γίνει Ορθόδοξος. Ό αδελφός του τον μάλωνε: «Τι Δ θέλεις με την Εκκλησία; Δεν βλέπεις πώς είναι ή κατάσταση της Εκκλησίας σε όλο τον κόσμο; Εμείς πού είμαστε στο κόμμα δεν ασχολούμαστε με αυτά». Άλλα ό Τιμόθεος επέμενε: «Εγώ, αδελφέ μου, ξέρω ότι υπάρχει ό Θεός και ότι ή Εκκλησία του Αγίου Νικολάου διδάσκει τον αληθινό Θεό. Ό στόχος μου είναι ή σωτηρία της ψυχής μου, και, αν ό Θεός το επιτρέψει, θέλω στο μέλλον να γίνω Ιεραπόστολος».

    Έτσι, μέρα με την ήμερα προσέρχονται όλο και περισσότεροι να γνωρίσουν την Ορθοδοξία. Εντύπωση προκαλούν τα λόγια κάποιου Μεξικανού: «Εσείς, Σεβασμιότατε, έχετε έναν θησαυρό πού εμείς στην Λατινική Αμερική λαχταρούμε να γνωρίσουμε. Ή Ορθοδοξία είναι ένα παπούτσι πού ταιριάζει σε μας τους Λατινοαμερικάνους. Αρκεί να ξέρετε πώς να μας το φορέσετε»!

    Μέχρι τώρα αδελφοί και συνεργάτες το Ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας μας εκτυλισσόταν κατά κύριο λόγο σε χώρες μη χριστιανικές, κυρίως στην Αφρική και στην Ασία. Ή Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ή Εκκλησία των επτά Οικουμενικών Συνόδων και συνεχίζει αδιάκοπα και χωρίς παρέκκλιση την διδασκαλία των Πατέρων και Ομολογητών της πίστεως μας. Γι’ αυτό είναι ή μόνη πού μπορεί και στην Λατινική Αμερική να δροσίσει και να απαλύνει τον πόνο και τον προβληματισμό χιλιάδων πού ζητούν το σωτήριο μήνυμα του μόνου αληθινού Θεού και Σωτήρος Χριστού.

    Δοξολογώ τον εν Τριάδι Θεό για τα όσα ήδη επιτελούνται με την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος στον χώρο της Κεντρικής Αμερικής και των νησιών της Καραϊβικής. Και να φαντασθείτε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή του έργου μας. Μόλις πριν λίγα χρόνια Ιδρύθηκε ή Ιερά Μητρόπολη. Με την βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ό Αιτωλός» τα θαύματα θα συνεχίζονται και ψυχές θα σώζονται. Ό δρόμος μας είναι μακρύς. Μόλις αρχίσαμε να τον βαδίζουμε.
    Αλλά δεν καμπτόμεθα. Έχουμε συνοδοιπόρο τον ίδιο τον Χριστό. Βαδίζουμε κάτω από την προστασία της Παναγίας.
    Συμψάλλουν μαζί μας οί Αρχάγγελοι και οι Άγγελοι. Πρεσβεύουν προς Κύριον μυριάδες Άγιοι και Μάρτυρες της πίστεως. Και είσθε εσείς πού με τον άβολο σας και πιο πολύ με την προσευχή σας μας στηρίζετε και μας ενισχύετε στον βαρύ αλλά θεοχάρακτο δρόμο μας. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ο ΆΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ
    ΤΡΙΜΗΝΟ 2005

    Σχολιάστε
  • Pingback:Φιντέλ Κάστρο: «Θέλω η Κούβα να γίνει το προπύργιο της Ορθοδοξίας στην Λατινική Αμερική» « Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Ο αγιασμός δεν είναι ακατόρθωτο πράγμα, είναι μάλιστα εύκολος, φθάνει εσείς να αποκτήσετε ταπείνωση και αγάπη.
    - Γέροντας Πορφύριος
  • Αρέσει σε %d bloggers: