Βατοπαιδίου, Νταβός και οικονομική κρίση

Καθολικό Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου

Απόσπασμα από το άρθρο «Davos Men» visit monastery before global forum starts (2005).

[] «I’ve spent hours listening to professionals, businessmen and politicians,» Father I. recalls after an evening meal of grain and mountain grasses. «All of them have great problems in focusing on what is important. They all come to Vatopediou with a need to understand the difficulties they face in work and in their lives.» Filling small glasses with a fiery eau de vie called «tsipouro,» Father Germanos, the deputy abbot, nods in agreement and adds, «All businessmen come to Vatopediou feeling a great emptiness.»

What the monks see is a global economy in which Davos Man is increasingly tormented by moral obstacles that money and power can’t overwhelm.

«Explaining how Vatopediou changes men is a hard question to answer,» says old Graham Speake, the Oxford, England-based manager of the Swiss publishing house Peter Lang and author of «Mount Athos, Renewal in Paradise» (Yale University Press, 2002). «We read, go to confession and talk to the fathers. We find wisdom.» []

Διαβάστε όλο το άρθρο στους Seattle Times. H φωτογραφία είναι του insomnia85.

28 σκέψεις σχετικά με το “Βατοπαιδίου, Νταβός και οικονομική κρίση

  • Οκτώβριος 15, 2008, 7:13 πμ
    Permalink

    Η προσφορά των αγιορειτικων μοναστηριών είναι γεγονός που μόνο οι εχθροί της εκκλησίας δέν παραδέχονται. φυσικά και η Βατοπαιδίου δεν αποτελεί εξαίρεση σ’αυτή την νυχθημερόν παντοιότροπη προσφορά για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους που κάνουν προσευχόμενοι οι μοναχοί είτε στα κελλιά τους είτε στην εκκλησία. Η αγάπη τους είναι ορατή στον τρόπο της φιλοξενίας που συγκινεί βαθύτατα τους επισκέπτες και τους αλλοιώνει. Γίνεται ο σάλος για να διορθώσουμε οικονομικές ατασθαλίες; Ὀλοι γνωρίζουμε τα βαθύτερα αίτια…

    Σχολιάστε
  • Οκτώβριος 15, 2008, 8:44 πμ
    Permalink

    Πέρα από τα αίτια που γίνεται ο σάλος και μακριά από κοσμικά σχήματα,πιστεύει κανείς ότι συμβιβάζονται business και μοναχική ζωή???

    Σχολιάστε
  • Οκτώβριος 15, 2008, 8:55 πμ
    Permalink

    Πιστεύω πως το να έχεις έστω και ένα ευρώ παραπάνω, ενώ υπάρχει στη Γη έστω ένας άνθρωπος που του λείπει ένα ευρώ δεν είναι συμβατό με την ορθοδοξία, είτε είσαι λαϊκός είτε κληρικός.

    Οπότε, φυσικά και οι μπίζνες με τα τεράστια υπερκέρδη και την εκμετάλλευση του εργαζόμενου από τους κεφαλαιοκράτες δεν είνια συμβατα, κατ’εμέ, με το μοναστικό βίο (και για το λαϊκό ορθοδοξο πιστεύω δε θα’πρεπε να’ναι όμως)…

    Σχολιάστε
  • Οκτώβριος 15, 2008, 11:36 πμ
    Permalink

    Αυτή η υπερ-δραστηριότητα του ηγουμένου της Βατοπεδίου, πέρα από την αγαθή της προαίρεση, δεν έκανε καλό στο μοναστήρι, όπως δεν έκανε καλό και στον Ορθόδοξο μοναχισμό γενικά και διαχρονικά. Μέσα σε αυτή την υπερδραστηριότητα εντάσσεται πιστεύω και το άγχος να ανταλλαχθούν οι «μη αξιοποιήσιμες» εκτάσεις του μοναστηριού με άλλες περισσότερο «αξιοποιήσιμες», βοηθουσών και των υψηλά ιστάμενων κοσμικών γνωριμιών. Εδώ και κάποια χρόνια το Βατοπέδι είχε γίνει συνώνυμο με το «κυριλέ μοναστήρι που ειδικεύεται σε φιλοξενία πλούσιων «αναζητητών» της Ορθοδοξίας». Είναι το μοναδικό αγιορείτικο μοναστήρι που εγκατέστησε μπάρες και φυλάκιο ελέγχου εκατοντάδες μέτρα μπροστά από την είσοδο της μονής.
    Λυπούμαι βαθύτατα γιατί στις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της μονής Βατοπεδίου δεν διαφάνηκε πουθενά επίγνωση του βαθύτατου σκανδαλισμού που προκάλεσαν οι ενέργειες της μονής σε πολλούς πιστούς Χριστιανούς. Ακόμα και πολλοί που δεν εκφράζονται, μέσα τους όμως έχουν πολλά ερωτηματικά.

    Σχολιάστε
  • Οκτώβριος 15, 2008, 12:25 μμ
    Permalink

    Λόγια από την παράκληση προς την Παναγία την Παραμυθία που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

    «Γλυκυτέρα φωνής της αηδόνος, μέλι στάζουσα,
    ηκούσθη η φωνή σου, και διέσωσε πριν,
    Μονήν Βατοπαιδίου. αλλά και νυν διάσωζε,
    πάμφωτε Παραμυθία. »

    Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς.

    «Βοήθησον φύλαξαι, ώ Παραμυθία,
    επαγγελίας ημών άς εδώκαμεν,
    ότε το Σχήμα ελάβομεν, τω Θεώ ημών.»

    Σχολιάστε
  • Οκτώβριος 15, 2008, 2:01 μμ
    Permalink

    Οδυσσέα, συμφωνώ μαζί σου στο ότι αυτά δεν είναι συμβατά ούτε μ’έναν λαικό ορθόδοξο.Απλώς για έναν μοναχό (ακτημοσύνη κλπ) είναι εντελώς άσχετα με την επιλογή του να μονάσει!

    Σχολιάστε
  • Οκτώβριος 17, 2008, 9:57 πμ
    Permalink

    Συμφωνῶ ἀπολύτως, Ἀνώνυμε. Κάπως ἔτσι πρέπει νά ἀντιδροῦμε σ’ αὐτά καί σέ ἄλλα παρόμοια. Εὔχεσθε καί ὑπέρ ἡμῶν.

    Σχολιάστε
  • Οκτώβριος 21, 2008, 4:14 μμ
    Permalink

    Η ιεροκρισία και η ιεροκατάκριση είναι θανάσιμη αμαρτία και ΑΝ κάποιος το έκανε πρέπει να το εξομολογηθεί. (απόσπασμα από Κυριακάτικο κήρυγμα). Η παγίδα της ιεροκατάκρισης είναι μεγάλη, γιατί εκτός από την ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ έκνομη συμπεριφορά του εν λόγω μοναχού, μπορεί να υπάρξει από εμάς και σχολιασμός των κληρικών που σχολιάζουν την επικαιρότητα, π.χ. λέμε : ο τάδε τα είπε καλά, ενώ ο τάδε δεν τα είπε καλά ή δεν έπρεπε να μιλήσει. Ποιοί είμαστε εμείς που κρίνουμε ιερείς που λειτουργούν; Δεν φοβόμαστε; Ακόμη : Πρέπει να προσέχομε μήπως θέλοντας να πολεμήσομε την αμαρτία, πληγώσομε τον αδελφό μας. (Χρυσόστομος). Ακόμη : Τίς ασθενεί και ουκ ασθενώ; Τίς σκανδαλίζεται και ουκ εγώ πειρούμαι; (Παύλος). Ακόμη : Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλλέτω (ο Κύριος). Αδέλφια : ΠΡΟΣΟΧΗ και ΠΡΟΣΕΥΧΗ για μας, τον αδελφό μας που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι έπεσε και την μητέρα εκκλησία. Κάθε λόγος μας πρέπει να οδηγεί σε ΜΕΤΑΝΟΙΑ.

    Σχολιάστε
  • Οκτώβριος 21, 2008, 9:27 μμ
    Permalink

    Όταν ένας αδερφός περνάει θλίψη όλοι οι χριστιανοί αδελφοί πρέπει να είμαστε ενωμένοι προσευχόμενοι.

    Σχολιάστε
  • Οκτώβριος 25, 2008, 1:23 πμ
    Permalink

    Μπράβο σου Ν. Σχόλιον 8. Έτσι είναι όπως τα λες. Όπως έγραψα και αλλού, σε άλλο φόρουμ, έχουμε γινει χειρότεροι και από τους δυτικούς ευσεβιστές. Όσον αφορά το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει ο π. Εφραίμ, ας μου πουν όλοι αυτοί που δε συμφωνούν ΠΟΥ ΗΤΑΝ πριν 15 χρόνια όταν το μοναστήρι ήταν ετοιμόρροπο? ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ θα έχει ο π. Εφραίμ στην τσέπη του? Ένα ράσσο είχε και έχει. Δηλαδή δε γνωρίζουμε ότι στο Άγιο Όρος όλα είναι κοινά? Το κράτος (με ανθρώπυς τζιμάνια στα οικονομικά) έχει καταχρασθεί την περιουσία της Εκκλησίας και στις δύσκολες αυτές μέρες όταν το Όρος βλέπει ότι ΔΕΝ έχει την υποστήριξη του κόσμου – έ,καμμιά φορά οι άνθρωποι πάντα για το κοινό καλό κοιτάν να μαζέψουν καμμία δεκάρα παραπάνω, έστω και αν λόγω άγνοιας κάνουν καμμιά γκάφα. Όσοι διαβάζουν Παίσιο θα θυμούνται την ιστορία ενός γέροντα που ήταν τόσο αγαθός που ήθελε να αφήσει την βιβλιοθήκη της μονής ξεκλείδωτη. Φαντάζεστε να κλέβαν κάποιος κάτι αρχαιολογικής αξίας ή μια εικόνα? Ε, ρε γλέντια τότε τα κανάλια, για τον «κλέφτη μοναχό». Όσο για αυτους που σκανδαλίζονται, αυτό είναι επειδή έχουν χαλαρή την πίστη. Τι θα πει «σκανδαλίζομαι»? Δηλαδή δεν σκανδαλιζόμαστε από τα ατομικά μας χάλια (και πρώτος εγώ) και θα τολμήσουμε καν να κοιτάξουμε τι κάνει ο άλλος? Για να μην αρχισουμε και για το θέμα τηλεόραση και τι είπε ο πατρο-Κοσμάς, ενώ ο π. Παισιος είχε πει ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ να κοιτάμε. (Βλ. βιογραφία του από μοναχό Ισαακ). (Άλλο για λόγυς οικονομίας – υπάρχει και διάκριση). Και αν σκεφτεί κανείς ότι και αδικία να είχε γίνει για το καλό της Μονής πάει το χρήμα, και ότι όλοι μας δεν έχουμε πολύ πρόβλημα με τις ΧΙΛΙΑΔΕΣ κλοπές που γίνονται καθημερινά «νομίμως» για ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΤΣΕΠΕΣ, αναρωτιέμαι ποιοί είναι οι Χριστιανοί αυτοί που σκανδαλίζονται. Μάλλον τελικά εμείς δεν είμαστε αληθινοί Χριστιανοί που τρέχουμε σε φόρουμ για να αποφύγουμε να κάνουμε καμμιά γονυκλισία …

    Σχολιάστε
  • Οκτώβριος 31, 2008, 3:35 πμ
    Permalink

    ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΗΓΕ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.ΖΗΤΗΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ[ΟΙΚΟΠΕΔΑ]ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΤΗΡΙΣΗ ΕΦ’ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.ΑΥΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ 1940 ΛΟΓΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1950 ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ 4ΜΕ5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ.ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΗΣΙΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ[ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ].ΩΠΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΕ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ.ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ,ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ?ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ?ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΗΣΤΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ?ΜΑΛΛΩΝ ΠΟΤΕ…..

    Σχολιάστε
  • Νοέμβριος 1, 2008, 9:18 μμ
    Permalink

    ΜΙΑ θεολόγος ενός γυμνασίου είναι εναντίον της εκκλησίας. Διδάσκει στα παιδιά ότι η εκκλησία είναι πίσω,διερωτάται γιατί δεν μπαίνουν μέσα στο ιερό οι γυναίκες, διακηρύττει ότι ο διάβολος δε μας επηρεάζει, ότι ο Αδάμ και η Εύα είναι παραμύθι κλπ… Έχει συναντηθεί με γονείς που αντιδρούν, έχει γίνει συνάντηση με τον μητροπολίτη, αλλά αυτή συνεχίζει ακάθεκτη να διδάσκει το δικό της δόγμα…Φαντάζομαι ότι θεωρεί τον ευατό της σωτήρα των ψυχών των παιδιών μας..Τι γίνεται με τέτοιες περιπτώσεις? Ο καθένας διδάσκει ότι θέλει? Σ’ αυτή την περίπτωση θα ζητούσα απαλλαγή από τα Θρησκευτικά για το παιδί μου…

    Σχολιάστε
  • Νοέμβριος 26, 2008, 1:01 πμ
    Permalink

    Tha prepei na drepeste osi prospathite na kalipsete to skandalo Vatopediou.O Hristos itane epanastatis esois lamogia.Ksirizma thelei o Efrem.Eiparhei theos kai vlepei kai me tin voithia ton prosefhon mas tha timorithei kai se afti tin zoi.Eimai sigouros.

    Σχολιάστε
  • Δεκέμβριος 3, 2008, 10:08 μμ
    Permalink

    Προσεύχεσαι για να τιμωρηθεί ο γέροντας Εφραίμ?
    Ο Μέγας Κωνσταντίνος ξέρεις τι έλεγε? » Άμα δω έναν ιερέα να διαπράττει αμαρτία, θα βγάλω τη χλαμύδα μου τη βασιλική να τον σκεπάσω». Γι΄αυτό ήταν και Μέγας.. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε: Άμα συναντήσεις έναν ιερέα στο δρόμο και έναν άγγελο, θα χαιρετήσεις πρώτα τον ιερέα και μετά τον άγγελο. Και άν συναντήσεις στο δρόμο σου έναν βασιλιά και έναν ιερέα, πρώτα θα χαιρετήσεις τον ιερέα και ύστερα το βασιλιά.» Μη ταρασσέσθω υμών η καρδία» (Ιω. ιδ’1). Οι ιερείς είναι ανώτεροι και από τους αγγέλους…

    Σχολιάστε
  • Δεκέμβριος 5, 2008, 5:55 μμ
    Permalink

    Και ας μην ξεχνάμε τα όσα τράβηξε ο Άγιος Νεκτάριος. Πόσα και πόσα δεν άκουσαν τα αυτία του. Ότι τάχα έκανε ασχημοσύνες με τις μοναχές που μάξεψε στην μονή του στην Αίγινα. Μάλιστα μία μητέρα δώροδοκησε ένα αστυνόμο να πάει στην μονή. Αυτός ο αστυνόμος πιστεύοντας τις όποιες κατηγορίες άκουγε από τους της εποχής κράχτες (αλήθεια, δεν άκουσα ποτέ και τίποτα για τα όσα καλά κάνει η εκκλησία από τους σημερινούς κράχτες, τα ΜΜΕ) πήγε στην μονή και μάλιστα τράβηξε τον άγιο από τα γένια (τα οποία σύ αδερφέ λέγεις να κόψει ο Πατήρ Εφραίμ). Αυτός ο άνθρωπος αδερφοί έιχε σε λίγες μέρες αισχρό θάνατο. Νομίζω ο άγιος είχε κιόλας προσευχηθεί για την συγψώρεση του όμως ο Θεός ήθελε να τιμωρήσει αυτόν που τόλμησε να κάνει το ότιδηποτε σε έναν άγιο άνθρωπο. Για αυτό αδερφέ, όσα και άν ακούς μην πιστέυεις. Και αν ακόμα πιστέυεις μην κρίνεις. »Μην κρινεται ηνα μην κριθειτε». Ειδικότερα ιερείς και μοναχούς.

    Σκέψου αδερφέ ο Χριστός να σταυρωνότανε σήμερα. Αυτόσ που οι κατήγοροι του περίπαιζαν και έλεγαν ‘Αφού είσαι Υιός του Θεού γιατί δεν σώζεις τον εαυτό σου τώρα. Τόσους και τόσους δεν θεράπευσες.’ Τι θα έλεγαν αδερφοί τα ΜΜΕ? Αυτό μόνο να σκεφτείς (απευθύνομαι εις όλους και πρώτον από όλους στον εαυτό μου).

    Συγχωρέστε με τον αμαρτωλό που τόλμησα να κρίνω τις σκέψεις σας. Προσεύχεστε για μένα.

    Σχολιάστε
  • Δεκέμβριος 6, 2008, 9:39 μμ
    Permalink

    Σωστά τα λες Παύλο.Ο Χριστός είπε ότι οι χριστιανοί θα διώκονται.Αυτό συμβαίνει στις μέρες μας.Εμείς θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην πίστη μας.Ο Όσιος Νεχτάριος, μεγάλη η χάρη του, πέρασε μεγάλες δοκιμασίες και συκοφαντήθηκε από πολλούς.Έτσι και ο Γέροντας Εφραίμ μαζί με τους μοναχούς του τώρα περνούν τα ίδια.Αλλά αύτοι θα στεφανωθούν από τον Δίκαιο Θεό, ενώ όσοι τους πολεμούν θα τιμωρηθούν

    Σχολιάστε
  • Δεκέμβριος 9, 2008, 12:30 πμ
    Permalink

    προσευχηθειτε για τον πατερα Εφραιμ!!!Αυτο χρειαζεται απο ολους μας.Αν εφταιξε πραγματικα ο πατερας Εφραιμ και βρισκεται σε πλανη, ιδου ο θεος του δινει μια ευκαιρια να μετανοησει! Αν ειναι αθωος , θα λαβει στεφανια. Δεν καταλαβαινω προς τι οι διαξιφισμοι…

    Σχολιάστε
  • Δεκέμβριος 10, 2008, 2:49 μμ
    Permalink

    Συγνώμη, αλλά διαβάζοντας μόλις τώρα όλα τα σεβαστά και εκτιμητέα μηνύματα σας, αδέλφια, η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό και θέλω να την μοιραστώ μαζί σας είναι η ακόλουθη: «Όποιος έχει αμφιβολίες για τον γέροντα Εφραίμ, καλό θα ήταν, εάν θέλει φυσικά, να πάει στο Βατοπαίδι να τον γνωρίσει και να κρίνει μόνος του και ελεύθερα το ποιόν του και την προσωπικότητα του«.
    Ευχαριστώ πολύ!
    Ο Θεός ο Πανάγαθος να μας ελεήσει όλους!!

    Σχολιάστε
  • Δεκέμβριος 10, 2008, 11:19 μμ
    Permalink

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΙΚΗΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΗΣΕΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ.ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΠΟΣΑ ΕΧΟΥΜΕ Ο ΚΕΘΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΤΟΥ…ΕΓΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ

    Σχολιάστε
  • Δεκέμβριος 11, 2008, 8:30 μμ
    Permalink

    Σ` ευχαριστώ πολύ ειρηνοποιέ αδελφέ!
    »Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί υιοι Θεού κληθήσονται»! – ο Κύριος

    Σχολιάστε
  • Δεκέμβριος 11, 2009, 10:29 μμ
    Permalink

    Ανωνυμος,

    ΜΙΑ θεολόγος ενός γυμνασίου είναι εναντίον της εκκλησίας. Διδάσκει στα παιδιά ότι η εκκλησία είναι πίσω,διερωτάται γιατί δεν μπαίνουν μέσα στο ιερό οι γυναίκες, διακηρύττει ότι ο διάβολος δε μας επηρεάζει, ότι ο Αδάμ και η Εύα είναι παραμύθι κλπ… Έχει συναντηθεί με γονείς που αντιδρούν, έχει γίνει συνάντηση με τον μητροπολίτη, αλλά αυτή συνεχίζει ακάθεκτη να διδάσκει το δικό της δόγμα…Φαντάζομαι ότι θεωρεί τον ευατό της σωτήρα των ψυχών των παιδιών μας..Τι γίνεται με τέτοιες περιπτώσεις? Ο καθένας διδάσκει ότι θέλει? Σ’ αυτή την περίπτωση θα ζητούσα απαλλαγή από τα Θρησκευτικά για το παιδί μου…

    Α, να και μια open-minded θρησκευτικου. Αλλα, αμφιβαλλω για την εγκυροτητα του περιστατικου που ανεφερες. Πως κατεληξε αυτη η γυναικα που υποστηριζει αυτα τα πραγματα να διδασκει θρησκευτικα; Δεν το καταλαβαινω. Ισως να πιστεψε (οχι εντελως αδικα) οτι ειναι ο μονος τροπος σε αυτην την χωρα με τον οποιο μπορει να κανει τους μαθητες να αναρωτηθουν και να αρχισουν να κρινουν.

    Δεν θεωρει τον εαυτο της σωτηρα, απλα…ισως να εχει ενα δικο της τροπο να εισακουστουν και αλλες αποψεις. Απο το συνεχη βαρετο μονολογο…….

    Και γιατι υποστηριζετε τους απατεωνες μοναχους σας; Ε λοιπον δεν σας μπορω! Δεν σας μπορω. Δεν θα μαθετε ποτε, ε; Το ψεμα και η εμμονη ειναι κακα πραγματα…ετσι; Αλλα εσεις παραβιαζετε και τα δυο. Και αφηστε εμας του ΚΑΚΟΥΣ και ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΥΣ ΧΑΖΟΥΣ αθεους-ορθολογιστες. ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ανθρωποι, «ταπεινοι» χωρικοι ορθ. χριστιανοι, εχουν κατηγορησει και δυσανασχετησει με την εκκλησια και τα μοναστηρια που επεκτεινονται και διεκδικουν εκταρια ολοκληρα. Μεχρι και στις ειδησεις το χω δει. Αλλα προφανως σε αυτους εχει μπει ο δαιμονας, ο σατανας, ο τυπος που δεν πλενεται ποτε, βρομανε οι μασχαλες του με την ουριτσα και τα κερατακια που συγκεντρωνει πανω του ΟΛΑ τα αρνητικα των ανθρωπων (ανθρωποκεντρικες αντιληψεις). Αχχ…….

    Σχολιάστε
  • Δεκέμβριος 12, 2009, 1:55 πμ
    Permalink

    Freedom of Mind
    Καταλαβαίνω οτι για να έχεις τόση πολλή εμπάθεια μέσα σου για αυτούς (τους υπόλοιπους σχολιαστές εδώ πέρα) θα έχεις σίγουρα τους λόγους σου.

    Σχολιάστε
  • Δεκέμβριος 12, 2009, 11:30 πμ
    Permalink

    Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι για να υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν ΤΟΟΟΟΟΟΟΣΟ πολύ με τη θρησκεία μας και την Εκκλησία μας, κάπου φταίμε και εμείς.

    Διότι, όταν ηθικολογούμε και στιγματίζουμε ανθρώπους με διαφορετικές αντιλήψεις και ιδεολογίες, είναι σαν να τους σπρώχνουμε πιο γρήγορα στον γκρεμό.

    Ας κάνουμε πρώτα τον εαυτό μας καλό, και μετά βλέπουμε για τους άλλους…

    Σχολιάστε
  • Δεκέμβριος 12, 2009, 2:06 μμ
    Permalink

    παναγιωτη,

    συνονοματε εχεις δικιο. Βγειτε εξω! «Κυρηξτε» για την αληθεια κλπ…! Αλλα πρωτα εφαρμοστε την εσεις! Αντε να σας δουμε. Γιατι σιγουρα η πλειονοτητα των αξιωματουχων της εκκλησιας ειναι ΠΟΛΥ πλουσιοτεροι απο οποιονδηποτε καλο επιστημονα. Και μην πειτε για αυτους στα φροντιστηρια. Αυτοι ειναι θυμα της παραπαιδειας (και το απολαμβανουν. Και γιατι οχι; Ο οποιοσδηποτε θα το απολαμβανε με τοσα λεφτα. Αλλα το αξιζουν κι ολας ετσι;).

    Χ,

    δεν ξερω για ποια «εμπαθεια» μου λες. Εγω δεν ειμαι ειμαι εχθρος σας. Καταλαβαινεις ποιο ειναι αρχικα το προβλημα; Εσεις με βλεπετε σαν εχθρο της πιστης σας (το πιστευε και μη ερευνα σας δηλ). Στοιχηματιζω οτι με τους μισους εδω μεσα μπορω να κανω ανετοτατα παρεα. Μαλλον δεν (με) εχεις καταλαβει καλα.

    Σχολιάστε
  • Ιανουάριος 11, 2010, 9:46 μμ
    Permalink

    Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος:

    Το Βατοπαίδι της τελευταίας εικοσαετίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της εποχής μας, που πρέπει οπωσδήποτε να πιστωθεί σε αυτούς που σήμερα σέρνονται στα δικαστήρια.

    http://www.agiooros.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1248

    Σχολιάστε
  • Ιανουάριος 12, 2010, 8:27 μμ
    Permalink

    @ Freedom of Mind

    Αδερφέ, σίγουρα ΔΕΝ είσαι εχθρός.

    Άλλωστε η κριτική μας κάνει καλύτερους.

    Δεν ήρθαμε σε αυτό τον κόσμο για να κρίνουμε τους άλλους, ούτε και να τους στιγματίσουμε.

    Ήρθαμε για να σώσουμε την ψυχή μας.

    Με καλή διάθεση και προσπάθεια για το κοινό καλό όλων μας.

    Ξεκινάμε με τον εαυτό μας και αφού θέλουμε και οι άλλοι να σωθούν, ας κάνουμε προσευχή και όχι να κάνουμε το Δάσκαλο!

    Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Ο άνθρωπος ο απελευθερωμένος από την πίστη στον Θεό, έφερε τη Χιροσίμα, το Άουσβιτς και τα Γκουλάγκ.
    - Φρεντερίκ Λεονάρ, Γάλλος κοινωνιολόγος των θρησκειών
  • Αρέσει σε %d bloggers: