Ἡ Μικρή Ἐξυπνοσκουφίτσα (Τεχνοπαραμύθι)

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα αξιαγάπητο μικρό κοριτσάκι που το αγαπούσαν όλοι, μα πιο πολύ από όλους η γιαγιά του και δεν υπήρχε τίποτα στον κόσμο που δε θα έδινε σε αυτό το παιδί. Μια φορά του χάρισε έναν σκούφο από κόκκινο έξυπνο ύφασμα. Μέσα στο σκούφο υπήρχαν διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όπως μικροεπεξεργαστές, αισθητήρες και εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών, χάρη στα οποία μπορούσε να κάνει καταπληκτικά πράγματα, όπως για παράδειγμα να δίνει πληροφορίες για τη θερμοκρασία και το σφυγμό αυτού που τον φορά, να τον δροσίζει ή να τον ζεσταίνει, να τον βοηθά να βρίσκει το δρόμο του μέσω GPS και να του επιτρέπει να συνδέεται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Το μικρό κορίτσι αγαπούσε τόσο πολύ αυτό το γκάτζετ τελευταίας τεχνολογίας που το φορούσε συνέχεια – ακόμα και το καλοκαίρι! Έτσι, όλοι τη φώναζαν «Μικρή Εξυπνοσκουφίτσα» (και κάποιοι επίσης «κολλημένη», αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία μας).

​Μια μέρα, η μητέρα της τη φώναξε και της είπε: 
– Πάρε αγάπη μου μερικά βιολογικά φρούτα και λαχανικά που μεγάλωσαν στον έξυπνο κήπο μας με τη βοήθεια προηγμένου λογισμικού διαχείρισης καλλιεργειών και πήγαινέ τα στη γιαγιά σου. Σήμερα το πρωί, έλαβα ένα μήνυμα στο κινητό μου από το έξυπνο μαξιλάρι της που έλεγε ότι είναι λίγο αδύναμη. Το λογισμικό υποστήριξης ανεξάρτητης διαβίωσης του σπιτιού της μου πρότεινε ότι μερικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ακριβώς ότι χρειάζεται, αλλά μόλις έλεγξα το έξυπνο ψυγείο της ανακάλυψα ότι της είχαν τελειώσει. Πήγαινε μόνο προτού κρυώσει πολύ έξω, γιατί ο σκούφος σου δεν είναι πλήρως φορτισμένος και, καθώς σήμερα έχει συννεφιά, οι ηλιακοί συλλέκτες του δεν θα δουλεύουν αποδοτικά. Καθώς θα πηγαίνεις, να περπατάς όμορφα και ήσυχα και να μην απομακρυνθείς από το μονοπάτι, γιατί δεν θα έχεις σήμα και δεν θα μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου σε περίπτωση ανάγκης. (Διαβάστε τη συνέχεια εδώ).

Η ΜΙΚΡΗ ΕΞΥΠΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ είναι μια μεταμοντέρνα εκδοχή του κλασικού παραμυθιού των αδελφών Grimm. Έχει γραφτεί από το Δημήτρη Γραμμένο με βασικό στόχο να βοηθήσει τα παιδιά (όλων των ηλικιών) να γνωρίσουν καλύτερα τεχνολογίες οι οποίες ήδη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα τους ή αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον τους και να σκεφθούν κριτικά (αλλά και με χιούμορ) σχετικά με αυτές, ξεφεύγοντας από τον αρχικό εντυπωσιασμό (wow factor) που δημιουργούν. Συνοδεύεται από την ΕΞΥΠΝΟΠΑΙΔΕΙΑ που επεξηγεί όλες τις τεχνολογίες που αναφέρονται στο κείμενο και συνολικά περιλαμβάνει:

  • 141 ερωτήσεις κρίσεως
  • 67 προτάσεις για αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο
  • 43 δημιουργικές δραστηριότητες
  • 24 δημιουργικά παιχνίδια

Διαβάστε όλο το παραμύθι εδώ.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ἡ Μικρή Ἐξυπνοσκουφίτσα (Τεχνοπαραμύθι)

  • Οκτώβριος 2, 2019, 11:42 μμ
    Permalink

    Aν μπορούσε ένας εξομοιωτής και ο χειριστής του
    να αναπαράγουν την κοινωνία,
    να την εξομοιώσουν με την πρώτη παραδεισένια ζωή,
    κοντά στον Θεό,
    μακριά από διαβολιές, πονηριές και τα εξ αυτών επακόλουθα,
    τότε θα έλεγα μπράβο στην «έξυπνη»και όχι πολεμική τεχνολογία!
    Όλα τα υπόλοιπα είναι προς εξυπηρέτηση «πελατείας»
    του δούναι και λαβείν,
    και το μόνο που προσφέρουν είναι
    «ο άνθρωπος να βρίσκεται μέσ’ το κλουβί τους»!
    Αυτά τα άπιαστα ,
    ποιος καλός τεχνολόγος θα τα πιάσει?

    Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Αυτοί που παιδεύονται και δεν φταίνε αποταμιεύουν. Αυτοί που φταίνε, εξοφλούν.
    - Γέροντας Παΐσιος
  • Αρέσει σε %d bloggers: