Πως να συμπεριφέρεται ο άντρας στη σύζυγό του (πολύτιμες συμβουλές)

aggigma

Λόγια αγάπης να της λες:… Εγώ από όλα, τη δική σου αγάπη προ­τιμώ και τίποτε δεν μου είναι τόσο βασανιστικό ή δυσάρεστο, όσο το να βρεθώ κάποτε σε διάσταση μαζί σου. Κι αν όλα χρειασθεί να τα χάσω, …κι αν στους έσχατους βρεθώ κινδύνους, οτιδήποτε κι αν πάθω, όλα μου είναι ανεκτά κι υποφερτά, όσο εσύ μου είσαι καλά. Και τα παιδιά, τότε μου είναι περιπόθητα, εφ’ όσον εσύ μας συ­μπαθείς… Ίσως κάποτε σου πει: Ποτέ ως τώρα δεν ξόδεψα από τα δικά σου, έχω ακόμη τα δικά μου, που μου ‘δωσαν οι γονείς μου. Τότε πες της: Τι λες καλή μου; Έχεις ακόμη τα δικά σου; Ποια λέ­ξη μπορεί να ‘ναι χειρότερη από αυτή; Σώμα δεν έχεις πια δικό σου κι έχεις χρήματα; Δεν είμαστε δύο σώματα μετά το γάμο, αλλά γίναμε ένα. Δεν έχουμε δυο περιουσίες, αλλά μία… Όλα δικά σου είναι, κι εγώ δικός σου είμαι, κορίτσι μου. Αυτό με συμβουλεύει ο Παύλος λέγοντας ότι ο άνδρας δεν εξουσιάζει το σώμα του, αλλά η γυναίκα. Κι αν δεν έχω εγώ εξουσία στο σώμα μου, αλλά εσύ, πό­σο μάλλον δικά σου είναι τα χρήματα… Ποτέ να μην της μιλάς με πεζό τρόπο, αλλά με φιλοφροσύνη, με τιμή, με αγάπη πολλή. Να την τιμάς, και δε θα βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει την τιμή από άλλους… Να την προτιμάς από όλους για όλα, για την ομορφιά, για τη σωφροσύνη της, και να την εγκωμιάζεις. Να κάνεις φανερό ότι σ’ αρέσει η συντροφιά της κι ότι προτιμάς να μένεις στο σπίτι για να ‘σαι μαζί της από το να βγαίνεις στην αγορά. Από όλους τους φίλους να την προτιμάς, και από τα παιδιά που σου χάρισε, κι αυτά εξαιτίας της να τα αγαπάς.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
(PG 62, 146-148. Μτφρ. από: Παναγιώτη Νέλλα, Ζώον Θεούμενον, εκδ. Αρμός, Αθήνα 1992-3, σελ. 85
)

3 σκέψεις σχετικά με το “Πως να συμπεριφέρεται ο άντρας στη σύζυγό του (πολύτιμες συμβουλές)

 • Ιανουάριος 31, 2010, 7:59 μμ
  Permalink

  Συγκλονιστικός ο πατέρας στις συμβουλές του…

  Σχολιάστε
 • Φεβρουάριος 5, 2010, 10:45 πμ
  Permalink

  Η γυναικα μου δεν ανήκει στον χωρο της Εκκλησίας… Τα προβλήματα οπως καταλαβαίνεις αρκετά… κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια μου το παραπάνω κείμενο…. εφάρμοσα τις συμβουλές (το κατα δύναμη)…. όλα τώρα είναι πολύ πολύ καλύτερα
  π

  Σχολιάστε
 • Ιούνιος 22, 2010, 3:23 μμ
  Permalink

  Εμένα τέτοια σιρόπια μου ρίχνει …παιδιόθεν, εννοώ απο τότε που παντρευτήκαμε και έτσι δεν του χαλάω χατιρι η στριγκλιτσαααα χι χι χιιιιιιιιι!
  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΣΟΥ!

  Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

 • Κέρασμα

  Σταγόνες ύδατος πέτρας κοιλαίνουσι
  - Παροιμία
 • Αρέσει σε %d bloggers: