Άγιος Άνθιμος Κουρουκλής: Η εύρεση οικοδομικών υλικών και ο πειρασμός με το πιθάρι με τα παλαιά νομίσματα!

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Στην Αστυπάλαια ο Όσιος Άνθιμος έλαβε θεία αποκάλυψη να κτίσει Μοναστήρι, αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο την Πορταΐτισσα.

Κάλεσε τότε τους προεστώτες (κοινοτικούς άρχοντες) του νησιού και τους ανακοίνωσε την απόφασή του. Οι προεστώτες και οι υπόλοιποι κάτοικοι δέχθηκαν με χαρά, ανακοίνωσαν όμως στον Όσιο την έλλειψη οικοδομικών υλικών για το χτίσιμο της Μονής.

Ο θεοφώτιστος Άνθιμος δεν αποθαρρύνθηκε. Συνέστησε στους κατοίκους να μην χάνουν την πίστη τους στην Παναγιά μας και αφού αποτραβήχτηκε στο κελλάκι του παραδόθηκε σε ολόθερμη προσευχή.

Και πάλι η πίστη εθριάμβευσε.

Ειδοποίησε κάποιον ευλαβή χριστιανό της οικογένειας Κουσουλίνη, ο οποίος είχε χωράφια κοντά στο χωριό, και τον παρεκάλεσε να τα προσφέρει για να σκάψουν εργάτες, επειδή εκεί θα βρίσκονταν τα υλικά για την ανέγερση του Μοναστηριού της Παναγίας. Ο πιστός ιδιοκτήτης συμφώνησε ευχαρίστως, αν και απόρησε διότι ουδέποτε είχε βρει πέτρες στα κτήματά του.

Όταν έλαβε την άδεια ο Όσιος, υπέδειξε στους εργάτες να σκάψουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Η ανασκαφή έφερε τότε στο φως άφθονα οικοδομικά υλικά από παλαιό οικισμό!

Το παράδοξο τούτο θαύμα κατέπληξε όλους τους κατοίκους της Αστυπάλαιας, οι οποίοι αμέσως έσπευσαν να βοηθήσουν στο κτίσιμο της Μονής, προσφέροντας ό,τι μπορούσε ο καθένας.

Βέβαια, δεν έλειψαν τα εμπόδια και οι πειρασμοί. Έτσι κατά την διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκε ένα πιθάρι με παλαιά νομίσματα. Οι εργάτες έτρεξαν χαρούμενοι να ανακοινώσουν στον Άγιο κτήτορα το γεγονός.

Ο ενάρετος Πατήρ διέκρινε την παγίδα που έστηνε στο Θείο έργο του ο σατανάς, όπως παλαιότερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έστηνε στην Αγία Ματρώνα την Χιοπολίτιδα.

Ανακοίνωσε στους εργάτες ότι δεν πρέπει να γίνει γνωστή η εύρεση του θησαυρού λόγω των αχόρταγων Οθωμανών κατακτητών, και ματαιωθεί έτσι η αποπεράτωση της Μονής.

Αμέσως μετά μπροστά στα έκπληκτα μάτια των εργατών, ο υποτιθέμενος θησαυρός μεταβλήθηκε με την προσευχή του Οσίου Πατρός σε αναμμένα κάρβουνα, διαλύοντας έτσι τα δόλια τεχνάσματα του πονηρού.

Η μνήμη του τιμάται στις 4 Σεπτεμβρίου.

Αναδημοσίευση από: Πεμπτουσία

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κανέλλου, «Όσιος Άνθιμος ο εκ Κεφαλληνίας, ο τυφλός ιεραπόστολος του Αιγαίου», Ἰθάκη, 2005, όπως υπάρχει σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/agiologion/osios_an8imos_koyroyklhs_ek_kefallhnias.htm

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Μην καθηλώνεστε μπροστά στην τηλεόραση. Μην ξεχνάτε ότι το κουμπί δεν χρησιμεύει μόνο, για να την ανοίγουμε, αλλά και για να την κλείνουμε.
    - π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος
  • Αρέσει σε %d bloggers: