Αφιέρωμα στο Άγιο Φως (ανανεωμένο)

Άγιο Φως, άγιον φως, holy light, holy fire

Τα υπερ-αισθητά και υπέρλογα δεν περιγράφονται, βιώνονται εν σιωπή. Στον πληθωρισμών των λόγων ας αφήσουμε μια χαραμάδα στην καρδιά μας.

Καλή Ανάσταση!


α. Βίντεο (8)

1. Τελετή αφής Αγίου Φωτός 2007 (διάρκεια: 5:51)
YouTube Preview Image

2. Τελετή αφής Αγίου Φωτός 2006 (διάρκεια: 4:40)
YouTube Preview Image

3. Τελετή αφής Αγίου Φωτός 1994 (διάρκεια: 0:23)
YouTube Preview Image

4. Το Άγιο Φως δεν καίει 1 (διάρκεια: 0:05)
YouTube Preview Image

5. Το Άγιο Φως δεν καίει 2 (διάρκεια: 0:02)
YouTube Preview Image

6. Τελετή αφής Αγίου Φωτός 2007 (διάρκεια: 4:29)
YouTube Preview Image

7. Ντοκιμαντέρ για το Άγιο Φως στα ρουμανικά (διάρκεια: 9:58)
YouTube Preview Image

8. Το Άγιο Φως δεν καίει 3 (διάρκεια: 0:06)
YouTube Preview Image

9. Άγιο Φως στην Ιερουσαλήμ: Αποδείξεις και Μαρτυρίες (ΟΟΔΕ, διάρκεια: 29:53) Νέα προσθήκη!

http://www.dailymotion.com/video/x1bpckh
Ντοκιμαντέρ με υπότιτλους σε διάφορες γλώσσες: Holy Light in Jerusalem: Proofs & Testimoniesβ. Ομιλίες / εκπομπές μαρτυρίες (7)

1. Προσωπική μαρτυρία για το Άγιο Φως του κ. Λυκούργου Μαρκούδη, υπεύθυνου προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού Πειραϊκή Εκκλησία.
Λυκούργος Μαρκούδης

2. Θαύματα στους Αγίους Τόπους, ηχογραφημένη εκπομπή (mp3) με τον π. Ιγνάτιο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής των Ποιμένων στην Βηθλεέμ. Ηχογράφηση από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού (pigizois.gr).

3. Περιγραφή της διαδικασίας του Αγίου Φωτός (ηχογράφηση από τον ραδιοφωνικό σταθμό Πειραϊκή Εκκλησία).
Τελετή Αγίου Φωτός

4. Μαρτυρία Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικής, κ. Νικολάου όταν παρεβρέθηκε στην τελετή του Αγίου Φωτός το 2006 (ηχογράφηση από την εκπομπή Ουδείς Αναμάρτητος 14/4/2007, ΝΕΤ).
Νικόλαος Μεσογαίας

5. Ιστορικές μαρτυρίες περί του Αγίου Φωτός (1ο μέρος)

– Πότε και γιατί ξεκίνησε η αμφισβήτηση του θαύματος του Αγίου Φωτός;
– Ποιος διάσημος Έλληνας διανοούμενος του 19ου αιώνα αμφισβήτησε το Άγιο Φως;
– Από πότε υπάρχουν καταγεγραμμένες ιστορικές μαρτυρίες σε πηγές περί του θαύματος του Αγίου Φωτός;
– Υπάρχουν αλλόθρησκοι και αλλόδοξοι οι οποίοι επιβεβαιώνουν με τη μαρτυρία τους το θαύμα του Αγίου Φωτός;

Ο κ. Λυκούργος Μαρκούδης φιλοξενεί την κα. Αγγελική Χατζιωάννου, η οποία έχει εκπονήσει μεταπτυχιακή επιστημονική έρευνα για το Άγιο Φως βασισμένη σε στοιχεία από αρχαίους κώδικες (ηχογράφηση από τον ραδιοφωνικό σταθμό Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM).

Ιστορικές μαρτυρίες για το Άγιο Φως 1

6. Ιστορικές μαρτυρίες περί του Αγίου Φωτός (2ο μέρος)

Η συνέχεια της συζήτησης του κ. Λυκούργου Μαρκούδη με την κα. Αγγελική Χατζιωάννου, η οποία έχει ασχοληθεί ερευνητικά με το Άγιο Φως μελετώντας αρχαίους κώδικες και πηγές (ηχογράφηση από τον ραδιοφωνικό σταθμό Πειραϊκή Εκκλησία). Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα εξής θέματα:

– Οι αμφιβολίες και η προσωπική εμπειρία της κας Χατζηιωάνου με το Άγιο Φως.
– Σύγχρονες μαρτυρίες του 20ου αιώνα περί Αγίου Φωτός.
– Γιατί το Άγιο Φως επιβεβαιώνει την αλήθεια της Ορθόδοξης πίστης.
– Ποιες είναι οι και τι έγινε στις τρεις (3) καταγεγγραμένες περιπτώσεις στην ιστορία όπου Λατίνοι (Παπικοί) και Αρμένιοι εμπόδισαν τους Ορθοδόξους κι επιχείρησαν αυτοί να βγάλουν το Άγιο Φως.
– Ένα μοναδικό θαύμα σχετιζόμενο με το Άγιο Φως στην Ελλάδα.

Ιστορικές μαρτυρίες για το Άγιο Φως 2

7. Ο φύλακας του Παναγίου Τάφου

Ακούστε την πρώτη ηχογραφημένη συνέντευξη του φύλακα του Ιερού Ναού της Αναστάσεως, π. Παντελεήμονα. Πως βρέθηκε στους Αγίους Τόπους, εμπειρίες στη μονή του Αγίου Σάββα, η τελετή και προσωπικές μαρτυρίες περί του Αγίου Φωτός.
Από την εκπομπή Διάλογοι στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πειραϊκή Εκκλησία» 91,2 FM.

Μαρτυρία του φύλακα του ναού της Αναστάσεως

8. Πήγα στα Ιεροσόλυμα για να απομυθοποιήσω το Άγιο Φως!

Ακούστε την εκπομπή Διάλογοι όπου ο κ. Λυκούργος Μαρκούδης συνομιλεί με τον π. Αντώνιο Στυλιανάκη για την προσωπική του εμπειρία στον Πανάγιο Τάφο και το Άγιο Φως κατά την τελετή το Μ. Σάββατο.

Μαρτυρία π. Αντώνιος Στυλιανάκης

Σε αυτό το αφιέρωμα έχουν συνεισφέρει πολλοί άνθρωποι. Ευχαριστίες στον Παναγιώτη και σε όσους άλλους έχουν βοηθήσει με τον τρόπο τους.
Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο μπορείτε να βρείτε:

Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2014

47 σκέψεις σχετικά με το “Αφιέρωμα στο Άγιο Φως (ανανεωμένο)

 • Αύγουστος 23, 2008, 12:06 μμ
  Permalink

  Βρε παιδιά, δεν είμαι άπιστος, αλλά να βλέπω κάποιον να βάζει το χέρι του πάνω από τη φλόγα του «αγίου’ φωτός για μερικά δεύτερα και να μην καίγεται….
  Αυτό όλοι μπορούν να το κάνουν χωρίς να είναι άγια η φλόγα.
  Νομίζω πως ο Χριστός μας δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους «διαφήμηση». Εξ αιτίας μας οι νέοι αποστρέφονται την Εκκλησία και εν τέλει τον ίδιο τον Κύριο. Ο ίδιος έλεγε «άντε πήγαινε τώρα θεραπευμένος, και μη το λές σε κανέναν»…
  Ταπεινααααααά αδέλφιαααααααα
  μπας και έλθει η χάρη Του πάνω μας και δούμε άγιο φως στην Ελλάδα μας…..

  Σχολιάστε
 • Αύγουστος 25, 2008, 10:09 πμ
  Permalink

  Συμφωνώ με το Didi(για την προσέγγιση του πράγματος).Ειδικά στο ότι ο Χριστός μας δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους διαφήμιση, ο Χριστός μας δεν έχει καμιά ανάγκη-ίσως εμείς τοποθετημένοι εγωιστικά πάμε να «υπερασπιστούμε» τελικά τον εαυτό μας.Και λειτουργούμε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση απ’αυτήν που θα βλέπαμε το Χριστό… Και αντί να «οψόμεθα το Θεό καθώς εστί», βλέπουμε άλλα πράγματα που τα ονομάζουμε Χριστό…και αυτή είναι η τραγωδία μας…
  Απλώς έχω την αίσθηση (από τα διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν) ότι αν βάλω το χέρι μου σ’οποιαδήποτε φλόγα για 10 δεύτερα δεν θα αντέξω, ενώ στη συγκεκριμένη με άνεση το κρατάνε για το ίδιο χρονικό διάστημα.Όπως και να’χει το πράγμα, αφού η Εκκλησία πιστεύει και ζει αυτό το θαύμα του Αγίου Φωτός, «πνευματικές ενστάσεις» μπορούν να υπάρχουν; (οι οποιεσδήποτε φυσικές ενστάσεις καλύπτονται με αυτοψία)

  Σχολιάστε
 • Σεπτέμβριος 2, 2008, 10:12 μμ
  Permalink

  >Αυτό όλοι μπορούν να το κάνουν χωρίς να είναι άγια η φλόγα.

  Μπορείς να βάλεις για 10-20 δευτερόλεπτα φλογα 33 κεριών στο χέρι, μόυσι, μαλιά σου, χωρίς να καείς;;; Εγώ δοκίμασα με 1 (ένα) κερί, και ούτε 3-4 δευτερόλεπτα δεν άντεξα!

  Σχολιάστε
 • Οκτώβριος 8, 2008, 6:55 μμ
  Permalink

  Δοκίμασε με 33 αντί για 1, και θα δεις τη διαφορά. Το έχει εξηγήσει ο Καλόπουλος σε κάποια συνέντευξη. Όταν είναι πολλά μαζί τα κεριά δημιουργείται ένα τρεμόπαιγμα, το οποίο μπορείς να παρατηρήσεις κοιτώντας τη φλόγα, και αυτό το τρεμόπαιγμα τείνει να ανανεώνει τον αέρα πάνω από το κερί με νέο, κρύο αέρα, αντί να στέλνει μία συνεχή δέσμη καυτού αέρα η οποία βέβαια μετά από ένα ή δύο δευτερόλεπτα θα σου κάψει το δέρμα.

  Αυτό βέβαια, στο χέρι μόνο. Αν δοκιμάσεις να βάλεις οποιαδήποτε φωτιά στο μούσι ή στα μαλιά σου, θα τα κάψεις. Τα βιντεοκλίπ που δείχνουν φλόγες μέσα στα μούσια και στα μαλιά του κόσμου είναι μαγνητοσκοπημένα από τέτοια γωνία ώστε να ξεγελάνε, η φόγα είναι πάντα πιό πέρα από τις τρίχες.

  Σχολιάστε
 • Οκτώβριος 13, 2008, 3:12 πμ
  Permalink

  εις πεισμα όλων των δαιμονων, το άκτιστο Φως του Χριστού μας θα φωτίζει κάθε γνήσιο αναζητητή της όντως Ζωής ,καθέναν από μας που είμαστε «Ζητιάνοι χαράς και κυνηγοί της Αλήθειας»

  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ …ΠΡΟΦΑΝΩς Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ Α Ν Ε Σ Τ Η !!!!!

  Σχολιάστε
 • Οκτώβριος 13, 2008, 6:19 μμ
  Permalink

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ !!!!!
  Ο Θεός μας και τα Θεία πράγματα δεν είναι παράλογα, όπως ισχυρίζεται η πλάνη, αλλά υ π έ ρ λ ο γ α.
  Ο Χριστός όταν εμφανίσθηκε στους 12 με τον Θωμά, «έχερε επί τη ψηλαφίσει Αυτού». Μάλιστα προκαλούσε τον Θωμά γιά την έρευνα του Εαυτού Του. Όλα τα ευγενή και ανήσυχα πνεύματα ανα τους αιώνες τα ήλκυσε κοντά Του δια διαφόρων τρόπων.Ένας από αυτούς είναι και το θαύμα, όχι μόνο ως μεταστοιχείωση της ύλης, αλλά και ως Αυτοαποκάλυψις των Τούτου Ακτίστων Ενεργειων, όπως αυτή τιυ Φωτός.

  Σχολιάστε
 • Οκτώβριος 13, 2008, 6:32 μμ
  Permalink

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ !!!!!
  Ο Θεός μας και τα Θεία πράγματα δεν είναι παράλογα, όπως ισχυρίζεται η πλάνη, αλλά υ π έ ρ λ ο γ α.
  Ο Χριστός όταν εμφανίσθηκε στους 12 με τον Θωμά, «έχερε επί τη ψηλαφίσει Αυτού». Μάλιστα προκαλούσε τον Θωμά γιά την έρευνα του Εαυτού Του. Όλα τα ευγενή και ανήσυχα πνεύματα ανα τους αιώνες τα ήλκυσε κοντά Του δια διαφόρων τρόπων.Ένας από αυτούς είναι και το θαύμα, όχι μόνο ως μεταστοιχείωση της ύλης, αλλά και ως Αυτοαποκάλυψις των Τούτου Ακτίστων Θείων Ενεργειών, όπως αυτή του Φωτός.

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 17, 2009, 10:23 πμ
  Permalink

  Μην ξεχάσετε να προσθέσετε και το σχετικό βίντεο στο αφιέρωμα σας: http://oode.wordpress.com/2009/04/14/miracleofholylight

  @ Διαγόρας: Κατα πρώτον: Πολλοί βάζουν τα χέρια τους στην φωτιά του Αγ. Φωτός και σε 1 και σε πολλά κεριά, πάνω απο 5-6 δευτερόλεπτα. Οπότε δεν έχει νόημα αυτό που λέτε.

  Επίσης αυτό το …ανόητο που λέει ο κ. Καλόπουλος, θα ήθελα να το κάνει ο ίδιος με 33 κεριά και να βάλει το χέρι του ΜΕΣΑ στην φλόγα όπως στα βίντεο. 🙂 Μονο να έχει αλοιφή για εγκαύματα μαζί του. Τέλος, οσον αφορά το ότι λέτε πως είναι τάχα «εφε»…μα, υπάρχουν και τόσες μαρτυρίες, ενώ εσείς δεν έχετε πάει να το δείτε. Οπότε; Δείτε το Βίντεο και… ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 17, 2009, 5:04 μμ
  Permalink

  Ενα πολύ ωραίο κείμενο-απάντηση στις πραγματικά…απιστευτες και συχνά ΑΣΤΕΙΕΣ δικαιολογίες ολων όσοι ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΟΝΤΑΙ μπροστά σ’ένα μεγάλο Ορθόδοξο Θαύμα, εδώ:

  http://expaganus.wordpress.com/2009/04/16/%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF/#comment-622

  ——————————
  αντιγράφω:
  ——————————

  Kωνσταντίνε, καλώς ήρθες στο ιστολόγιό μου και σ’ ευχαριστώ που σχολίασες.
  Διάβασα την απάντησή σου, και είδα το βίντεο που λινκάρεις, και οφείλω να παρατηρήσω ότι:

  Α΄Σχετικά με τα κεριά:
  ———————

  1) Τα κεριά οι παριστάμενοι δεν τα προμηθεύονται αποκλειστικά από τον Πανάγιο Τάφο. Αρκετοί φέρνουν δικά τους κεριά, ακόμα και από τη χώρα τους.
  Να είσαι σίγουρος ότι αν ήταν υποχρεωτικό να έχεις πάρει το κερί σου αποκλειστικά από τον Πανάγιο Τάφο, αυτοί που αμφισβητούν το θαύμα θα το πρόβαλαν αυτό ως απόδειξη ότι τα κεριά είναι “πειραγμένα”. Όμως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όπως πολλοί παίρνουν κεριά από τον Πανάγιο Τάφο ως “ευλογία”, έτσι και άλλοι – ειδικά οι δύσπιστοι – φέρνουν μαζί τα δικά τους. Άρα, απορρίπτεται το επιχείρημα ότι κάποιος μπορεί να ελέγξει και να “πειράξει” ΟΛΑ τα κεριά που ανάβουν στον Πανάγιο Τάφο.

  2) Κανείς δεν έχει δει κανέναν τον Πανάγιο Τάφο να “βουτάει τις λαμπάδες σε υγρό φώσφορο (ή σε οτιδήποτε τέλος πάντων) 15-20 λεπτά πριν” την τελετή. Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, θα είχε γίνει σάλος! Δεν υπάρχει ούτε το πειστήριο της υγρότητας, καθώς οι λαμπάδες και τα κεριά που προμηθεύεται κανείς από τον Πανάγιο Τάφο δεν έχουν το φυτίλι τους υγρό. Σίγουρα, αν έδιναν σε κάποιον ένα τέτοιο κερί αυτός θα διαμαρτυρόταν, λέγοντας “τι μου δίνετε κερί με βρεγμένο φυτίλι, το βρεγμένο φυτίλι δεν ανάβει”. Όμως κάτι τέτοιο ποτέ δεν έχει ακουστεί. Άρα απορρίπτεται το επιχείρημα ότι τα κεριά του Παναγίου Τάφου έχουν εμβαπτιστεί συγκεκριμένα στην ουσία που παρουσιάζει ο κ. Καλόπουλος.

  3) Η ώρα που περιμένουν οι παριστάμενοι με τις λαμπάδες για να βγει το Φως είναι πολύ περισσότερη από “15-20 λεπτά”, γιατί έχουν στηθεί, μαζί με τα κεριά και τις λαμπάδες τους, από ώρες εκεί μέσα (να μη σου πώ ότι ίσως κάποιοι έχουν περάσει εκεί τη νύχτα για να πάρουν σειρά). Ωστόσο ΠΟΤΕ δεν έχει συμβεί να ανάψουν κεριά πριν αρχίσει ο Πατριάρχης να διαβάζει την ευχή. Δεν είναι παράξενο; Τι φοβερός υπολογισμός ακριβείας είναι αυτός, που κάνει τα κεριά να ανάψουν μετά από τόσες ώρες; Ούτε ωρολογιακή βόμβα να ήταν φίλε μου! Άρα, απορρίπτεται το επιχείρημα ότι τα κεριά που ανάβουν χωρίς τη λαμπάδα του Πατριάρχη έχουν ανάψει λόγω κάποιας χημικής ουσίας, με την οποία εμβαπτίστηκαν.

  4) Σχετικά με την ακαΐα του Αγίου Φωτός στα πρώτα 20 λεπτά, δεν είδα κανέναν στην εκπομπή που λινκάρεις να βάζει το χέρι του για τόση ώρα στη φλόγα που παρήγαγε χημικά ο κ.Καλόπουλος. Ούτε καν ο ίδιος δεν το έκανε! Όλοι περιορίστηκαν σε στιγμιαία περάσματα δευτερολέπτων, πράγμα που με το συμπάθειο, το κάνει και η γάτα μου. Καμμία σχέση με τα όσα βλέπουμε στο βίντεο να κάνουν οι πιστοί, ή με τη μαρτυρία της γυναίκας ότι έβαλε τη λαμπάδα ΜΕΣΑ στα μακριά μαλλιά της κόρης της και δεν λαμπάδιασαν.
  Σε πληροφορώ ότι σ’εμένα, που έχω μακριά μαλλιά, μου έχουν κάψει (τούφες) τουλάχιστον δυο φορές με λαμπάδα μέσα στο ναό, επειδή η φλόγα τα άγγιξε για δέκατα του δευτερολέπτου. Αν μου είχαν περάσει την αναμμένη λαμπάδα από μέσα δεν θέλω να φανταστώ τι θα πάθαινα! Και αυτό ισχύει για τον καθένα που έρχεται σε επαφή με μια συνηθισμένη φλόγα, ή με το ίδιο το Άγιο Φως όταν περάσουν τα πρώτα λεπτά.

  Όσο για το “επιχείρημα” με την “παλμική κίνηση της φλόγας από 33 κεριά που δεν καίει επειδή είναι παλμική” (ή κάπως έτσι) εγώ ξέρω και καλύτερα ανέκδοτα. Όμως, δεν θα είμαι απόλυτος. Προκαλώ οποιονδήποτε πιστεύει αυτή τη νεοφανή θεωρία να σπεύσει να την αποδείξει: Να τραβήξει μόνος του βίντεο όπου θα περνάει τη φλόγα από 33 κεριά, που μάλιστα θα έχουν ανάψει μόνα τους από υγρό φώσφορο, επάνω στο πρόσωπό του, τα μαλλιά του, τα μουστάκια/γένια του (αν έχει) όχι για είκοσι λεπτά, αλλά μόνο για πέντε. Μετά να μου στείλει το βίντεο για να το δω και να το ανεβάσω ως απόδειξη του ότι η θεωρία της “παλμικής φλόγας” ισχύει, και αποτελεί απόδειξη ότι η ακαΐα με το Άγιο Φως στον Πανάγιο Τάφο είναι ένα απλό φυσικό φαινόμενο που μπορεί να αναπαράγει ο καθένας.

  Β΄Σχετικά με τον κ. Καλόπουλο:
  —————————–
  1) Ο κύριος αυτός, που εμφανίζεται ως “ερευνητής” και μάλιστα των “σκεπτικιστών Ελλάδος”, (εδώ δεν ξέρω να σου πω αν υπάρχει κάτι τέτοιο ή αν είναι μια βαρύγδουπη ταμπέλα που δημιούργησε αυτός μόνος του για να δίνει πρεστίζ στον ίδιο και ίσως σε κανα-δυο φίλους του) έχει ένα χαρακτηριστικό πρωτοφανές: “Ερευνά” εξ αποστάσεως! Προσωπικά, δεν ξέρω κανέναν ερευνητή που να ερευνά σοβαρά και υπεύθυνα το αντικείμενο της έρευνάς του μην έχοντας δει ποτέ τις εκδηλώσεις του από κοντά. Εσύ θα έπαιρνες στα σοβαρά έναν ερευνητή που ερευνά την παλλίρροια του Ευρίπου από την… Αμερική, έχοντας δει κάποιες εκδηλώσεις της σε ταινία; Εγώ γιατί να πάρω στα σοβαρά αυτόν τον κύριο που αποφαίνεται – ή μάλλον δογματίζει… – για το τι είναι το Άγιο Φως χωρίς να έχει πάει ποτέ από κοντά να το δει, να φέρει πίσω ένα κεράκι του Παναγίου Τάφου βρε αδελφέ, να μας αποδείξει ότι είναι εμποτισμένο στη χημική ουσία την οποία αυτός ισχυρίζεται;

  2) Ο συγκεκριμένος κ. Καλόπουλος όσον αφορά την έρευνα επεί του Αγίου Φωτός δεν στερείται μόνο την εμπειρία του αυτόπτη μάρτυρα, αλλά και την επιστημονική κατάρτιση που θα του επέτρεπε να μελετήσει διεξοδικά το θέμα. Μηχανολόγος έχει σπουδάσει ο άνθρωπος. Γι’ αυτό προφανώς κάθεται και γράφει βιβλία από μακριά, ενώ οι επιστήμονες που θέλουν να μελετήσουν “παράξενα φαινόμενα” και από κοντά πηγαίνουν και συγκεκριμένη μεθοδολογία ακολουθούν. ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ο ίδιος υποστηρίζει τις “πολύτιμες κρίσεις των ειδικών σε κάθε επιστημονικό τομέα” και την “επιτόπια έρευνα σε τόπους «θαυμάτων»”, χωρίς ο ίδιος να πληροί καμιά από τις δυο αυτές ιδιότητες και χωρίς να προσπαθεί έστω, να πράξει ανάλογα. Δάσκαλε πού δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις δηλαδή. Πώς να τον πάρει στα σοβαρά ένα τέτοιον άνθρωπο κανείς;

  3) Ο συγκεκριμένος κ. Καλόπουλος δεν είναι αμερόληπτος. Έχει γράψει βιβλία που δήθεν “απομυθοποιούν” την Αγία Γραφή. Στα βιβλία αυτά κάνει διάφορα λογικά άλματα και κουτοπόνηρους ισχυρισμούς, αγνοώντας επειδεικτικά τη διεθνή βιβλιογραφία. Παράλληλα “συμμετέχει στο συλλογικό βιβλίο: Αναβίωση της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας (Εκδόσεις Αρχέτυπο Θεσσαλονίκη 2002)” μαζί με τους Ρ(αδάμανθυ) Αναστασάκη (και μασόνος αν δεν κάνω λάθος), Μ. Βερέττα, Π. Μαρίνη, Γ. Τσαγκρινό και άλλους νεοπαγανιστές.
  (Βλ. http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=13&Itemid=30).
  Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι, και ένας δήθεν “σκεπτικιστής” και “αμερόληπτος” με την… αναβίωση της αρχαίας ελληνικής θρησκείας και τους φανατικούς πιστούς της; Είναι φανερό ότι ο άνθρωπος είναι στρατευμένος στο να χτυπήσει την πίστη στον Χριστό, Κύριος οίδε για ποιους προσωπικούς του λόγους, και για το σκοπό αυτό δεν διστάζει να συνασπιστεί με ανθρώπους που μεροληπτούν υπέρ κάποιας θρησκείας κι εξακοντίζουν ανερυθρίαστα τους πιο αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς που υπάρχουν (πρόχειρο παράδειγμα, οι “άορνοι τόποι”), ανθρώπους με τους οποίους σύμφωνα με ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ κριτήρια, δεν θα έπρεπε να συνεργάζεται. Σύμφωνα λοιπόν, με τα δικά του λεγόμενα, ότι δεν θα έπρεπε να εξετάζονται ως μάρτυρες για θαύματα πιστοί γιατί είναι προκατειλημμένοι υπέρ τους, μήπως θα έπρεπε να εξαιρεθεί και ο ίδιος ως άπιστος γιατί είναι προκατειλημμένος εναντίον τους; Πάντα σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, μια και προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχουν και πιστοί, και άπιστοι άνθρωποι που είναι αμερόληπτοι, απλά ο ίδιος δεν ανήκει σε αυτούς. Οπότε και οι “αποδείξεις” του κατά του θαύματος του Αγίου Φωτός, εντάσσονται μέσα στη γενική του ατζέντα να υποτιμήσει και ει δυνατόν, να εξευτελίσει την χριστιανική πίστη σε κάθε τομέα, και για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα εθελοτυφλεί σε όλα όσα του χαλάνε τη σούπα.

  Δια ταύτα, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι και ο ίδιος και οι “έρευνές” του είναι αναξιόπιστες, κοινώς για τα πανηγύρια.

  Γ΄Σχετικά με τις “αστραπές”

  Κωνσταντίνε, γράφεις “η σκόνη φωσφόρου προκαλεί αστραπές”. Τέτοιον ισχυρισμό δεν κάνει ούτε καν ο Καλόπουλος! Πού άκουσες εσύ, πού είδες γραμμένο ότι “η σκόνη φωσφόρου προκαλεί αστραπές”; Σε παρακαλώ να μου το υποδείξεις. Επίσης, να μου δείξεις με στοιχεία ποιοί είναι αυτοί που σκορπίζουν σκόνη φωσφόρου μέσα στον Πανάγιο Τάφο, πάνω από τα κεφάλια ανθρώπων που από τέτοιες ενέργειες κινδυνεύουν να καούν ζωντανοί. Υποθέτω, ότι για να γράφεις κάτι τόσο σοβαρό που κανένας άλλος δεν το λέει, πρέπει να το έχεις δει με τα μάτια σου, ίσως και να το έχεις καταγράψει σε κάποιο βίντεο ή έστω φωτογραφία. Οπότε μην αργείς να παρουσιάσεις τις αποδείξεις. Θα μπορούσε και ο κ. Καλόπουλος να τις παρουσιάσει, καθώς έχει και πρόσβαση στα ΜΜΕ (εμφανίζεται στην τηλεόραση ανελλιπως με τις “αποκαλύψεις” του κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα). 🙂

  Οι “αστραπές” στον Πανάγιο Τάφο έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: πολλές φορές ξεκινούν από χαμηλά και ανεβαίνουν ψηλά, ενώ συχνά έχουν σχήμα σφαιρικό, σαν μπάλες φωτός, που περνούν ανάμεσα από τον κόσμο χωρίς να τον καίνε και ανάβουν τα κεριά του. Τέτοια φαινόμενα θυμίζουν αυτά που στην Φυσική ονομάζονται “σφαιρικοί κεραυνοί” και ακόμη εξετάζονται από την Επιστήμη, και απ’ όσο ξέρω δεν μπορούν να αναπαραχθούν τεχνητά με… σκόνες, ενώ κάποιοι που προσπάθησαν με άλλες μεθόδους να τα αναπαράγουν κεραυνοβολήθηκαν κιόλας. (Βλ. http://www.physics4u.gr/faq/lightningball.html) Γενικά, οι σφαιρικοί κεραυνοί δεν υπάρχει περίπτωση να μην βλάψουν όποιον βρεθεί κοντά τους, ενώ συνοδεύονται από αίσθηση θερμότητας και “χαρακτηριστική άσχημη μυρωδιά … σαν τη μυρωδιά του όζοντος, του καιγόμενου θείου ή του νιτρικού οξέος” που ποτέ δεν αναφέρεται από τους παριστάμενους στον Πανάγιο Τάφο.

  Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι αστραπές είναι τα φλάς των φωτογραφικών μηχανών. Παρότι κάποιες λάμψεις μπορούν να εξηγηθούν έτσι, δεν μπορούν να εξηγηθούν με αυτό τον τρόπο οι σφαίρες που περνούν ανάμεσα στον κόσμο και πάνε ψηλά ή σκάνε σε κολώνες και ανάβουν κεριά, ή το λευκό φως που συγκεντρώνεται αισθητά σε κάποια σημεία αφήνοντας τα υπόλοιπα σκοτεινά (σε αντίθεση με τα φλας που θα έπρεπε να φωτίσουν ισομερώς όλο τον χώρο).

  Οπότε, ούτε η εξήγηση του σφαιρικού κεραυνού, ούτε η εξήγηση των φωτογραφικών φλας, ούτε βέβαια και η εξήγηση της… σκόνης φωσφόρου ικανοποιούν όσον αφορά την ταυτότητα των αστραπών και φωτεινών σφαιρών μέσα στον Πανάγιο Τάφο. Για κάτι άλλο πρόκειται.

  Ας δούμε τώρα,μέρες που είναι, και κάποια γεγονότα από την Παλαιά Διαθήκη.
  Για πολλά από τα θαύματα που επιτέλεσε ο Μωυσής μπροστά στον Φαραώ, ώστε να αφήσει να φύγουν οι Ισραηλίτες από την Αίγυπτο, οι μάγοι του παλατιού του έκαναν παρόμοια στη συνέχεια. (Για παράδειγμα στο Έξοδος 7:19-21 Το ποτάμι μετατρέπεται σε αίμα, στο Έξοδος 8:5-6 η Αίγυπτος γεμίζει βατράχια κτλ.) Το ότι κάποιοι μπόρεσαν με κάποιους τρόπους να παράγουν παρόμοια αποτελέσματα, δεν σημαίνει ότι τα θαύματα του Μωυσή δεν ήταν γνήσια, δεν προέρχονταν δηλ. από τον αληθινό Θεό. Σημαίνει μόνο ότι αυτοί οι κάποιοι μπόρεσαν να παράγουν παρόμοια αποτελέσματα με κάποια από τα θαύματα – και όχι με όλα.

  Αυτά, και καλή Ανάσταση αγαπητέ Κωνσταντίνε.

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 29, 2009, 1:23 μμ
  Permalink

  O Καλόπουλος έχει κάλο στό κεφάλι του καί ώς εκ τούτου τά βλέπει έτσι, οπότε είναι πειραγμένος ο άνθρωπος…

  Μή τόν ξεσυνεριζόμαστε λοιπόν καί ούτε να πολυασχολούμαστε καί μαζί του, γιατί αυτό επιζητάει καί με αυτό χαίρετε όταν τού δίνουνε κάποιοι σημασία…

  Κάντε καμιά προσευχή για να ανανήψει ο άνθρωπος, γιατί είναι βαρειά η κατάστασή του καί οδηγείται προφανώς από ειδικό γένος δαιμόνων, τα λεγόμενα «κυριαρχικά δαιμόνια» όπως τα αποκαλούν κάποιοι αρχαίοι Πατέρες τής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας….

  abc

  Σχολιάστε
 • Ιούλιος 16, 2009, 12:02 μμ
  Permalink

  Δηλαδη εσεις δεν εχετε καλο; Ε; Που πιστευετε στον 21ο αιωνα σε τετοια πραγματα. Εχει αποδειχτει η απατη και οτι λασπη και αν πετατε ηθελημενα στο Καλοπουλο εγω την γραφω ξερετε που…..

  Απο το 16ο αιωνα στρουρνοι ηξεραν το κολπο του ξαφνικου αναματος καιριου. Με τις καταλληλες μαλιστα χημικες διεργασιες μπορουσαν να ορισουν το ποτε περιπου θα αναψει η φλογα. Το πειραμα εχει συμβει μπροστα στα ματια μου και εχω παρει και γω μερος. Αν ειναι δυνατον! Οτι και αν σας που το πιστευετε. Και γιατι; Γιατι σας αγγιζουν σε ενα απο τα πιο ευαισθητα σημεια στην ανθρωπινη ψυχολογια….τον φοβο του θανατου και την επιθυμια της αιωνιας ζωης. Αν δεν υπηρχαν αυτα θα σας ελεγα εγω ποιοι και ποσοι θα ηταν οπαδοι θρησκειων. Σας εκμεταλευονται ρεεεε! Ξυπνηστε ζωα! Σε ολη την ανθρωπινη ιστορια το ιερατειο επαιζε τρομερο πολιτικο ρολο και μπορουσε αν ηθελε σε καποιες περιπτωσεις να ξεκινησει πολεμο (βλεπε Τζιχαντ, Σταυροφοριες – με τη βοηθεια των Βυζαντινων. Αχα).

  Ελατε στα συγκαλα σας.

  Σχολιάστε
 • Ιούλιος 16, 2009, 12:39 μμ
  Permalink

  Το δικο σου ανοιγμα μυαλου αγγλοφωνε φιλε μου ισοδυναμει με το να πιστευεις ακομα και ελεφαντες με τιρκουαζ προβοσκιδες που περπατουν στα δυο.

  Αν ειναι ετσι τοτε οχι ευχαριστω….δεν θα παρω.

  Σχολιάστε
 • Ιούλιος 16, 2009, 1:26 μμ
  Permalink

  «Αν ειναι ετσι τοτε οχι ευχαριστω….δεν θα παρω.»

  Και μένα τι με νοιάζει ?
  Τι στο καλό γυρεύεις σε αυτό το βλογ ?

  Σχολιάστε
 • Αύγουστος 10, 2009, 1:44 πμ
  Permalink

  Freedom of mind, τι φάση να πούμε; Τόσο πολύ εχθρός του ορθόδοξου χριστιανισμού; Τόσο πολύ να αμφισβητείς τα θαύματα; Τι ακριβώς σε πειράζει και πωρώνεσαι με το να αποδείξεις (πράγμα ακατόρθωτο) ότι όλα αυτά είναι ψέματα; Σε ενοχλεί που συμβαίνει κάθε χρόνο και καμία σοβαρή απάντηση δεν έχει δωθεί; Ή μήπως το ότι εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν «ζώα» σύμφωνα με τα λεγόμενά σου;

  Δεν ξέρω τι συμβαίνει και ούτε με νοιάζει να σου πω την αλήθεια, όπως προείπε και ο/η keko. Απλά να κρατάς σε παρακαλώ τα προσχήματα και τη σοβαρότητα του διαλόγου:

  >Σας εκμεταλευονται ρεεεε! Ξυπνηστε ζωα!Το δικο σου ανοιγμα μυαλου αγγλοφωνε φιλε μου ισοδυναμει με το να πιστευεις ακομα και ελεφαντες με τιρκουαζ προβοσκιδες που περπατουν στα δυο..<

  Έλεος!!!

  Θα σε παραπέμψω κι εγώ στην απάντηση που παρέθεσε ο φίλος Χανς για τον υγρό φώσφορο και τις αμπελοφιλοσοφίες του Καλόπουλου.

  Χαιρετώ…

  Σχολιάστε
 • Φεβρουάριος 16, 2010, 11:52 πμ
  Permalink

  ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ..ΘΕΟΣ!
  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ…
  ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΡΙΕΕΕΕΣ!

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 9, 2010, 10:50 μμ
  Permalink

  Στη Δευτέρα Παρουσία ο Χριστός θα ρωτήσει όλους εσάς που πιστεύετε στην πλάνη του αγίου φωτός:

  «Καλά, εγώ σας έδωσα μυαλό να το χρησιμοποιείτε, τι το κάνατε? Αν ήτανε ανάγκη να κάνω θαύμα σε τόσο κόσμο μπροστά, νομίζετε ότι θα το έκρυβα μέσα σε ιερά κουβούκλια, ή θα χρειαζόμουν ειδικές τελετές σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο? Μεγάλη ιδέα έχετε για τον εαυτό σας που νομίζετε ότι μπορείτε να εξαναγκάζετε το Θεό να θαυματουργεί συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για να αποδείξετε εσείς την ορθότητα του δόγματος σας για μένα! Και ποιος σας το ζήτησε? Σας ζήτησα εγώ να παίζετε με την πίστη των ανθρώπων με στημένα θαύματα. Ουαί υμίν …τυφλοί οδηγοί τυφλών»

  Ξυπνάτε αδέρφια!

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 9, 2010, 10:57 μμ
  Permalink

  ΟΤΑΝ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ,ΘΑ ΤΥΦΛΩΘΕΙΣ…ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΑΓΙΟ ΦΩΣ,ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ,ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΕΙΣ
  ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΥΡΙΕ,ΕΚΑΝΑ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΩ ΝΑ ΕΧΩ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΟΥ,ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑ ΝΑ ΠΕΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΜΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΣΟΥ,ΠΟΥ ΕΚΑΙΓΕ ΤΟ ΨΕΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΙΧΕ ΤΥΛΙΞΕΙ….

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.-ΑΛΗΘΩΣ.-
  ΑΓΑΠΗ

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 10, 2010, 7:32 πμ
  Permalink

  Ρε παιδιά… για να το δούμε και αλλιώς λιγουλάκι..

  Ο Θεός μπορεί να κάνει «ό,τι θέλει».. Θαύματα, σημεία, κουφά, παράξενα… οκ? Θεός είναι.. δε θα τον βάλουμε εμείς στη δική μας «λογική»… αν Αυτός κρίνει ότι χρειάζεται να κάνει κάτι δε θα πάρει την άδειά μας…

  Σας παραπέμπω και στην «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» στους εβραϊκούς χρόνους… «Άγγελος γαρ κατέβαινε εν τη κολυμβήθρα και ετάραττε το ύδωρ.. ο ουν πρώτος εμβάς μετά την ταραχήν του ύδατος υγιής εγένετο.. κλπ κλπ..»

  Φυσικά ο πιστός δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη από το θαύμα! Το θαύμα δεν είναι απόδειξη ορθής πίστεως!! Μη τα συγχέετε!!! Θαύματα έχουν και οι Καθολικοί, και γίνονται και στους Μουσουλμάνους κλπ.. Απλά ο Θεός μπορεί να ελεεί το πλάσμα του όπως Αυτός νομίζει και όποτε Αυτός κρίνει!

  Θυμάμαι μια ιστορία σχετικά παλιά με σύχγρονο άγιο της εποχής μας..Ταξίδευε με το τρένο και σε κάποιο σταθμό ακούστηκε ότι μια εικόνα, στο χωριό που έγινε η στάση, είχε δακρύσει θαυματουργικά.. Πάραυτα λοιπόν άδειασε ΟΛΟ το τρένο.. όλοι τρέχανε να δούνε την εικονα.. Μόνο ο πατήρ Ιωήλ έμεινε στη θέση του.. διαβάζοντας ένα βιβλίο.. Όταν μετά από αρκετή ώρα επέστρεψαν όλοι, και το τρένο επιτέλους συνέχισε την πορεία του, τότε κάποιος από τους συνεπιβάτες «ήλεγξε» τον π. Ιωήλ «παπούλη εσύ δε πιστεύεις? γιατί δε κατέβηκες να δείς την εικόνα?».. και απαντά ο π. Ιωήλ «εγώ ΠΙΣΤΕΥΩ.. και δε χρειάζεται να την δώ… εσείς που ΔΕ πιστεύετε τρέξατε να την δείτε»…

  Φυσικά δε σημαίνει πως όσοι πάνε στον Πανάγιο Τάφο δε πιστεύουν κιόλας. Δεν εννοώ κάτι τέτοιο. Όμως κάποιος που χρειάζεται τόοοοοσο «απελπισμένα» να δεί ένα θαύμα για να στερεωθεί στην πίστη του..χμ.. σίγουρα αμφιβάλω αν έχει υγιή πίστη.

  Τέλος..στην Εκκλησία μας γίνονται καθημερινά απείρως μεγαλύτερα θαύματα.. συγκριτικά με το Άγιο Φώς.. Θεωρείτε μικρό και εύκολο πράγμα την αληθινή ΜΕΤΑΝΟΙΑ ενός αμαρτωλού? Θεωρείτε εύκολο τον σαρκικό αγώνα ενός νέου ανθρώπου? Θεωρείτε δεδομένη την τιμιότητα και συνέπεια στη ζωή κάποιου? Για μένα αυτά είναι ΘΑΥΜΑΤΑ!…

  Κανείς ποτέ δε πίστεψε από τα θαύματα αν πρώτα δεν έχει την κατάλληλη ψυχική διάθεση… Εδώ δε πίστεψαν οι Φαρισαίοι με την ανάσταση του τετραημέρου Λαζάρου.. «συνεβουλεύσαντο γαρ ίνα και τον Λάζαρον αποκτείνωσι ότι πολλοί δι’αυτόν επίστευον»… Τί λέμε τώρα..

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 10, 2010, 9:41 πμ
  Permalink

  Ο ΠΑΤΗΡ ΙΩΛ ΗΤΑΝ ΑΓΙΟΣ..ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ -ΝΑΙ,ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΕΙ….ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΓΙΗ ΠΙΣΤΗ?
  κι ΕΠΙΠΛΕΟΝ,ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΥΜΕ-ΚΛΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ…
  Π.ΑΣΧΕΤΕ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΦΤΕΙΣ ΣΑΡΚΙΚΑ…ΕΛΕΟΣ…ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΖΩΟΔΗ ΕΝΣΤΙΚΤΑ….
  Η ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ…ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ…
  ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ+ΛΑΙΚΟΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΠΤΩΣΕΙΣ ΣΑΡΚΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΦΤΑΕΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΝΟΣ ΘΑΥΜΑΤΟΣ?
  ΠΟΛΥ ΒΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ.
  ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ….

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 10, 2010, 9:55 πμ
  Permalink

  ΜΟΥ ΤΗ ΔΙΝΕΙ ΠΟΥ ΟΠΟΤΕ ΘΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΣ ΤΟ ΡΑΣΟ-ΚΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΣ ΔΙΚΑΙΛΟΓΕΙΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΙΣ ΑΘΕΟΦΟΒΕΣ….
  ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ…
  ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ-ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ-ΟΧΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ….
  Η ΘΕΙΑ ΧΑΡΙΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΑΠΕΙΝΟ.Ο ΘΕΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ–ΛΕΩ,πχ ΚΥΡΙΕ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΑΝΑΑΜΑΡΤΗΣΩ,ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ,ΣΚΕΠΑΣΕ ΜΕ,ΣΩΣΕ ΜΕ….
  ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ,ΤΟΥ ΝΟΟΣ…ΟΜΩΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΡΕΜΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ+ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΝ ΕΛΕΟΣ-ΚΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑ,ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑΥΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ?
  ΟΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΓΩΝΑ,ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ,ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ.
  ΑΝ ΤΟΝ ΑΓΑΠΩ-ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΩ….
  ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ.

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 10, 2010, 11:36 πμ
  Permalink

  π.ασχετεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε
  Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ-ΣΙΓΟΥΡΑ-ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΣ…
  ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ?
  ΠΑΙΔΙΑ-ΣΚΥΛΙΑ-ΓΑΤΙΑ ΠΕΤΡΕΣ ΚΛΠ ΚΑΙ ΔΕ ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ……..

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 10, 2010, 11:49 πμ
  Permalink

  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΟΛΙΚΟΝ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΣΘΑΙ………ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΟΙ
  ΜΑΖΙ-ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ ΜΠΗΚΑΤΕ?

  Σχολιάστε
 • Μάιος 1, 2010, 11:25 μμ
  Permalink

  Για δειτε αυτο:

  http://www.youtube.com/watch?v=S66f87b05oM&feature=related

  μιλαει για μερος της απατης στην οποια ζειτε. Προσεξτε πως ο τυπας μιλαει στο Καλοπουλο για σκεπτικισμο και αιρεση και το ποσο ωραια του απανταει. Και αυτος υποτιθεται ειναι «σοβαρος» εκπροσωπος σας σε εκπομπη. Γι’ αυτο λεμε οτι η θρησκεια ακουμπαει σε αμορφωτους και τους μετατρεπει σε φανατισμενους. Για να μην πω για το θρησκευομενο ιερεα και την «προσωπικη μαρτυρια» του.

  Σχολιάστε
 • Μάιος 1, 2010, 11:30 μμ
  Permalink

  ΧΑΧΑ!!!!!!!!!!!!!!!
  ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ
  ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ….
  ΕΤΣΙ ΜΙΛΟΥΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
  ΜΕ ΚΑΚΙΑ-ΘΥΜΟ ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΕΙΑ -ΕΧΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ….
  ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ?
  ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΛΑΚΩΣΕΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
  ΑΜΑ ΞΑΝΑΒΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ….
  Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΔΕΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΕΒΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΡΙΣΙΕΣ ΤΟΥΣ…

  Σχολιάστε
 • Μάιος 2, 2010, 12:05 πμ
  Permalink

  Παμε μαζι σιγα σιγα για να τα καταλαβεις:

  1) Δεν ειμαι ο Καλοπουλος. Οκ; Παμε παρακατω.

  2) Εχεις βρισει και προσβαλλει χωρις να πεις την αποψη σου με επιχειρηματα. Δεν ειμαι υποχρεωμενος να διαβαζω οτι σου κατεβει. Θες να βρισω και γω; Να δεις τι ευκολο που ειναι; Αντε μπραβο.

  «Θα σε παραπέμψω κι εγώ στην απάντηση που παρέθεσε ο φίλος Χανς για τον υγρό φώσφορο και τις αμπελοφιλοσοφίες του Καλόπουλου.»

  Ποιος Χανς; Αυτος με τη Γκρετελ; Και η Γκρετελ που ειναι;

  Α, και δηλαδη εσυ θεωρεις αμπελοφιλοσοφια κατι που ειναι γνωστο και τεκμηριωμενο επιστημονικα απο το 16ο αιωνα και γινεται μπροστα στο ματια σου ε; Μα καλα, πολυ μεγαλη ιδεα δεν εχεις για τον εαυτο σου;

  Λεω εγω τωρα…..

  Σχολιάστε
 • Μάιος 8, 2010, 8:38 μμ
  Permalink

  Finally!

  Σχεδόν ένα χρόνο μετά σε βλέπω και πάλι στο αγαπημένο σου θέμα, αγαπητέ Φρήντομ!

  Θα γράψω κι εγώ λιγα πραγματάκια…

  α. Ο Χανς έχει γράψει παραπάνω για το άγιο φως (στον αριθμό 11 και 12).

  β. Η Γκρέτελ ακόμη δεν ήρθε στο παρόν ιστολόγιο, την άφησε ο Χανς στο σπιτάκι της κακιάς μάγισσας…

  γ. Είμαι σχεδόν απόλυτα σίγουρος πως το έχεις ψάξει το θέμα (…»τεκμηριωμένο επιστημονικά από το 16ο αιώνα»…) όσο κι εγώ βλέποντας την ίδια εκπομπή στην τηλεόραση ή διαβάζοντας τον κάθε ένα που μπαίνει και γράφει στο βικι-παιδεία.
  Εσύ, Φρήντομ, το έχεις ψάξει το θέμα με δικό σου κόπο και είσαι σίγουρος πως αυτά που λέει ο οποισδήποτε στην τηλερόραση ισχύουν; Είσαι σίγουρος γι’ αυτό; Και δε μιλάω για το φώσφορο αποκλειστικά (έχω δει κι εγώ πως λειτουργεί), αλλά για όλες τις εντυπωσιακές και σούπερ ντούπερ εξεζητημένες εξηγήσεις από άκυρους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μπουρδολογίας και της Αφελούς Αμφισβήτησης που έχουν δοθεί ανά καιρούς σε ψαγμένες εκπομπές τύπου Χαρδαβέλα και σε εξουσιοδοτημένα περιοδικά αρχαιοελληνικού, μυστηκιστικού τάχα χαρακτήρα, στην προσπάθεια να καταργήσουν και να ακυρώσουν το θαύμα (και κατ’ επέκταση την ίδια την πίστη). Δε λέω ότι όλοι λένε αηδίες, αλλά τελικά, εκ των πραγμάτων, στον Πανάγιο Τάφο γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι από αστυνομίες και από άλλους εκπροσώπους των θρησκειών που δεν πρόκειται ούτε οι μεν ούτε οι δε να τη χαρίσουν στον πατριάρχη και να του πουν «άντε, εντάξει, χρησιμοποίησε και φέτος τα κεριά με υγρό φώσφορο και εμείς θα σε καλύψουμε»…
  Δηλαδή, ντάξει…

  δ. Μπροστά στα μάτια μου, ποιο;

  ε. Μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου… Ντάξει, όπως το πάρει κανείς ρε παιδί μου… Δεν πρόκειται να απολογηθώ…

  στ. Επίσης… Φρήντομ οφ Μάιντ… Μην κολλάς… Θα έρθει η στιγμή που θα αναπαυθεί και ο δικός σου λογισμός με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αν θέλεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να μάθεις τι ισχύει και τι δεν ισχύει, και δεν αναλώνεσαι στο πώς θα μάθεις περισσότερα για να αποδεικνύεις σε μπλογκ ή άλλες συζητήσεις ότι τελικά ΔΕΝ ισχύει, τότε η απάντηση θα έρθει από μόνη της. Απλά κάνε υπομονή

  Χαιρετώ

  Σχολιάστε
 • Μάιος 8, 2010, 10:33 μμ
  Permalink

  MOY ARESE POLY O TROPOS
  POU APANTHSES STON «FR.MIND»……….:-)

  TELIKA OTAN EISAI PIO EXYPNOS-PIO MORFWMENOS-PIO PIO PIO….TA LES KALYTERA GEORGE….. 🙂

  XRISTOS ANESTH ALH8WS+

  Σχολιάστε
 • Σεπτέμβριος 8, 2010, 5:49 πμ
  Permalink

  ενα πραγματικο θαυμα που γινεται καθε χρονο. απορω πως οι αλλοδοξοι βλεποντας το δεν αποδεχονται την ορθοδοξια ως την μια, μονη, και αληθινη θρησκεια. ειναι μεγιστη τιμη για μας τους ελληνες οτι ο ελληνορθοδοξος πατριαρχης εδω και αιωνες κανει την τελετη αφης του αγιου φωτος. ειναι απιστευτο να μην διδασκομαστε στα σχολεια για αυτο το θαυμα και να νιωθουμε περηφανοι ως ορθοδοξοι και ως ελληνες. φοβαμαι οτι μας κυβερνανε και αποφασιζουν για τα της χωρας μας ανθελληνες και αιρετικοι.

  Σχολιάστε
 • Σεπτέμβριος 8, 2010, 4:00 μμ
  Permalink

  Οπότε η ελληνορθοδοξία είναι η μόνη και αληθινή θρησκεία, όχι η ορθοδοξία ή ο χριστιανισμός!

  Σχολιάστε
 • Σεπτέμβριος 9, 2010, 4:53 μμ
  Permalink

  ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ….
  ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.-
  ΜΗ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΤΕ ΟΛΑ.
  Ελληνας-Ελλάδα-Ορθοδοξια Χριστιανισμος
  Αγιο Φως….

  αποδιδουμε τιμη ειδικα σε ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤό μας
  και το ¨Αγιο Πνεύμα.

  λιγη προσοχη βρε παιδια….

  Σχολιάστε
 • Μάιος 28, 2011, 10:33 πμ
  Permalink

  Εκεί που μιλά ο Θεός, ο άνθρωπος σιωπά διότι δεν μπορεί να εκφράσει τον ΑΝΕΚΦΡΑΣΤΟ, ΑΠΕΡΗΝΟΗΤΟ, ΑΚΑΤΑΛΗΠΤΟ, ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΟ.

  Σχολιάστε
 • Pingback:Το θαύμα του Αγίου Φωτός.Μικρό αφιέρωμα. « ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ

 • Απρίλιος 14, 2012, 3:17 μμ
  Permalink

  Το Άγιο Φως (η Ελπίδα)
  Το Άγιο Φως εκείνο που βλέπουμε στα Ιεροσόλυμα είναι ΚΤΙΣΤΟ, είναι το ίδιο Φως (Φωτιά που δεν έκαψε τον θάμνο) που είχε δει και ο Μωυσής στην Παλαιά Διαθήκη, είναι δωρεά στους δύσκολουw χρόνους που περνούμε από Τον Θεό η οποία παρέχει σήμερα σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους την Ελπίδα όχι όμως την Σωτηρία. Το Άγιο αυτό Φως οράτε με τα μάτια και τον νου όλων των ανθρώπων, στην ουσία είναι πρόσκληση συμμετοχής στην Μια Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία δια της οποίας παρέχεται η κατάλληλη θεραπεία ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις δια των οποίων ο άνθρωπος να μπορέσει γνωρίσει Τον Θεό (Το Άκτιστο Φως) προσωπικά, να γίνει δηλαδή Άγιος, να υπερβεί την κτιστότητα του, να γίνει κατά Χάριν Θεός.

  Το Άκτιστο Φως (η Σωτηρία)
  Ο Άγιοι διδάσκουν ότι η ΑΛΗΘΕΙΑ -ως η Υπέρτατη Προσωπική Αλήθεια- είναι ΠΡΟΣΩΠΟ (το ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ) και ως ΠΡΟΣΩΠΟ θα γνωρίσουμε Τον Θεό μόνο. Πριν την έλευση Του Κυρίου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο άνθρωπος δεν είχε καμία δυνατότητα να «δει» Τον Θεό, να Ενωθεί με Αυτόν (το Άκτιστο Φως) και νά ζήσει (επιζήσει). (Έξοδος 33:20) «Και ειπε δεν δυνασαι να ιδης το προσωπο μου διοτι άνθρωπος δεν θελει με ιδει και ζησει»
  Με τον ερχομό όμως Του Κυρίου ως Αρχιερέα και μεσίτη της Εκκλησίας την οποία ιδρύει για την Σωτηρία του ανθρώπου, ο άνθρωπος αξιώνεται δια της Θείας Χάριτος και των Μυστηρίων να αλλοιωθεί, να μεταμορφωθεί (άγια λείψανα) , να θεραπευτεί να υπερβεί την κτιστότητα του να ενωθεί με Τον Θεό και Δημιουργό του, συνομιλεί μαζί Του Τον γνωρίζει Προσωπικά μέσα στην καρδία. (Κορινθίους 4:6) “ότι ο θεός ο ειπών, Εκ σκότους φως λάμψει, ος ελαμψεν εν ταις καρδίαις ημων προς φωτισμον της γνώσεως της δόξης του θεου εν προσώπω Ιησου Χριστου. Την δόξα Του Θεού (το Άκτιστο Φως/Αγ.Πνευμα) περιγράφει μέσα στην καρδία του ο Απόστολος των εθνών Παύλος με τον εξής τρόπο (Γαλάτες 2:20) «Ζω, λοιπόν, όχι πια εγώ, αλλά ζει μέσα μου ο Χριστός.»

  Ο Χριστός –μετέχετε- (αγιοσύνη) και αυτός ο ρόλος της Εκκλησίας, να μας παρέχει τα μέσα (τα Ιερά Μυστήρια) να καθαρισθούμε πνευματικά (νά θεραπευτούμε) ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να γνωρίσει Τον Θεό Προσωπικά και να γίνει ναός Του Αγίου Πνεύματος.
  (Α Κορινθίους 3:16) Δεν ξέρετε ότι είστε ναός του Θεού και το Πνεύμα του Θεού κατοικεί μέσα σας;

  Video
  http://www.oodegr.com/english/ekklisia/holylight.htm
  (Προσέξετε στο video παρακαλώ το θαύμα,
  οι λαμπάδες των πιστών ανάβουν μόνες πριν ο Πατριάρχης εξέλθει από το κουβούκλιο)

  Παρακαλώ μην ξεχνάτε και εμένα στην άγια σας προσευχή,
  Κωνσταντινος JW

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 15, 2012, 10:29 πμ
  Permalink

  Ας υποθέσουμε ότι όντως το αποκαλούμενο αγιο φως είναι θαύμα (καταπάτηση των φυσικών νόμων) και δεν προϊόν μίας απόλυτα σχεδιασμένης απάτης η οποία δεν υπερβαίνει κανένα φυσικό νόμο όπως είναι πολύ πιο εύκολο να αποδειχτεί βάσεις της λεπίδας του Όκκαμ. Ας το υποθέσουμε να δούμε πού πάει αυτή η σκέψη και τα ερωτήματα που προκύπτουν από μόνα τους σχεδόν. Γιατί ένας τέλειος δημιουργός θα ανάλωνε τις δυνάμεις του για να υπερβεί τους φυσικούς νόμους για μία κίνηση εντυπωσιασμού, να ανάψει ένα κερί που μπορεί να είναι εν μέρει εντυπωσιακό αλλά άχρηστο και καθόλου πρακτικό, και δεν θα έκανε το ίδιο με τα παιδιά της Αφρικής π.χ. τα οποία την ίδια ακριβώς στιγμή πεθαίνουν από την πείνα; Αν είναι έτσι τότε ο θεός είναι ένας επιδειξιομανής μάγος, που δεν διακατέχεται από κανένα στοιχείο αγάπης, μόνο θέλει να μαζεύεται αρκετός κόσμος στις παραστάσεις του, και αδιαφορεί για το τι διαδραματίζεται μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω. Και φυσικά σε όλες αυτές τις τελετές ο θεός αδιαφορεί για το αν κάποιο παιδί χάσει το δάχτυλό του ή το μάτι του από βεγγαλικά, και σίγουρα δεν θα παρέμβει, το μόνο που του αρέσει είναι να ανάβει κεριά και να έχει κόσμο να τον λατρεύουν. Ακριβώς ότι θα περίμενε κανείς από έναν τέλειο δημιουργό γεμάτο αγάπη για όλους.

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 15, 2012, 5:52 μμ
  Permalink

  Τον άνθρωπο πρέπει να τον γνωρίσεις για να τον αγαπήσεις.
  Τον Θεό πρέπει να Τον αγαπήσεις για να Τον γνωρίσεις.

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 16, 2012, 9:30 μμ
  Permalink

  Να αγαπήσω αυτόν που μπορεί να μου πει πως πρέπει να αποχωριστώ ή και να σφάξω τα παιδιά μου για χάρη του, που θέλει να τον δοξάζω κάθε μέρα, που με δημιούργησε ατελή και που μπορεί να με κρίνει για το τι σκέφτομαι και όλα αυτά γιατί υποστρίζει πως η μητέρα του ήταν παρθένα, δεν με πειθεί ιδιαίτερα ως κάτι έστω και στοιχειωδώς ηθικό. Παρ’ όλα αυτά ο καθένας επιλέγει αν θέλει να ζει ελεύθερος ή σαν να είναι στην Βόρεια Κορέα.

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 17, 2012, 10:28 μμ
  Permalink

  Χα χα! Καλό!

  Χριστός Ανέστη!

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 17, 2012, 11:48 μμ
  Permalink

  Το υποτιθέμενο «θαύμα» γίνεται υπό τον απόλυτο έλεγχο των παπάδων και μέσα σε σκοτεινά μπουντρούμια που δεν μπορεί να μπει κανένας.
  Αν ήταν όντως ουρανόθεν, θα το έκαναν μπροστά σε όλο τον κόσμο, ανοιχτά, και υπό την εποπτεία και τα πειραματικά όργανα των ερευνητών που δεν μπορούν να
  ξεγελαστούν.

  Και δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει να κατεβαίνει ο Θεός να ανάβει μερικά κεριά.
  Αν ήταν θαύμα, θα γινόταν όποτε ο Θεός ήθελε. Αντίθετα, το πάσχα είναι μια μεταθετή εορτή της οποίας η ημερομηνία κανονίζεται από τους παπάδες.
  Δηλ. οι παπάδες λένε «θα γιορτάσουμε την τάδε μέρα και ώρα, κατέβα Θεέ να ανάψεις το καντήλι» .
  Και ο Θεός τους ακούει και κατεβαίνει (!!) ακριβώς την ώρα που έχουν ορίσει !!

  Και αφού όντως ο Θεός τους ακούει, γιατί δεν προσεύχονται για κάτι ουσιαστικό, π.χ. να καλυτερέψουν οι συνθήκες στην περιοχή (φτώχια αρρώστιες κακουχίες)
  ή να γίνει καλά κανένας άνθρωπος ;
  Μήπως είναι δύσκολο στον Θεό και θα κουραστεί να το κάνει ;
  Ή μήπως οι αφελείς πιστοί, γεμάτοι ματαιοδοξία δεν μπορούν να παρακαλέσουν για κάτι καλύτερο από το ανούσιο άναμα μερικών κεριών ;

  Η υπόθεση της ακαϊας είναι απλώς γελοιότητα.
  Πουθενά δεν έχουμε δει ένα βιντεο όπου η φλόγα να κρατείται ΣΤΑΤΙΚΑ για επαρκή χρόνο.
  Η μετακινούμενη φλόγα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προξενήσει θερμική συναγωγή. Ακόμα κι’ οταν είναι μεγάλη, δημιουργείται ισχυρό ανοδικό ρεύμα που
  την πάλλει ισχυρά με αποτέλεσμα να μην εστιάζει σε ένα σημείο.
  Ο χρόνος που απαιτείται για την θερμική συναγωγή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το πάχος (1 εως 5 mm) και σύσταση του δέρματος.
  Κάποιοι αντέχουν την θερμότητα 1 sec, κάποιοι περισσότερο αλλά πάντως σχεδόν αμέσως καίγονται.
  Ας δούμε κάποιον να κρατά την φλόγα ΑΚΙΝΗΤΗ και για πολύ χρόνο (π.χ. 1 λεπτό) αν τολμάει και αν μπορεί….

  Οι υποτιθέμες μαρτυρίες είναι απλά μούρδες από αδαείς και απλοϊκούς.
  Π.χ. οι υποτιθέμενες πύρινες μπάλες είναι απλώς άνθρωποι που κινούνται στο σκοτάδι με κεριά ή φλας φωτογραφικών μηχανών. Υπάρχουν βίντεο που έχουν αναλυθεί και φαίνεται καθαρά.

  Πέραν αυτών, θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο.
  Το «άγιο» φως που θα δημιουργούσε μια θεϊκή οντότητα θα ήταν το τέλειο πρότυπο :
  μια πηγή της οποίας η εκπομπή ακτινοβολίας θα καλύπτει ολόκληρο το ορατό φάσμα ομοιόμορφα και με συνέχεια – ή τουλάχιστον η κατανομή των κυμάτων θα ακολουθεί την καμπύλη ευαισθησίας του ανθρώπινου ματιού στα διάφορα χρώματα. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τους ερευνητές για μια τέτοια πηγή περιλαμβάνουν την θερμότητα (πυράκτωση μέσω ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και εξώθερμες χημικές αντιδράσεις όπως φωτιά).
  Με αυτές τις τεχνικές δημιουργείται μεν ένα συνεχές φάσμα αλλά όχι το τέλειο, ιδεατό πρότυπο.
  Με έμφαση στα μεγαλύτερα ορατά μήκη κύματος παράγεται ένα θερμό φως με πορτοκαλοκίτρινο χρώμα όπως αυτό των κεριών.

  Άλλες τεχνικές έχουν να κάνουν με διατάραξη ατόμων και μορίων στην αέρια φάση (εκκένωση αίγλης, τόξου κλπ).
  Όμως εκεί δημιουργείται γραμμικό φάσμα, δηλ. ακτινοβολίες σε συγκεκριμένα μήκη κυμάτων, χαρακτηριστικές των ατόμων και μορίων. Σε υψηλές πιέσεις αερίων ή με τη χρήση χημικών σε λαμπτήρες χαμηλής πίεσης, το φάσμα για διάφορους λόγους γίνεται συνεχές και άρα λευκό αλλά ΠΑΝΤΑ σε συνδυασμό με τις γραμμικές εκπομπές και συνεπώς εξακολουθεί να είναι μακριά από το τέλειο πρότυπο της (τέλεια ισοκατανομή ακτινοβολίας.)

  Οποιοδήποτε «θεϊκό» φως είναι απάτη εάν το φάσμα ακτινοβολίας του ταιριάζει με αυτά των ανθρωπίνων προσπαθειών.
  Η φασματική ανάλυση του υποτιθέμενου «αγίου» φωτός που βλέπουν οι πιστοί να διαχύεται στο χώρο και να ανακλάται στους τοίχους του ναού δείχνει μοιάζει με το οπτικό φάσμα ενός εμπορικού λαμπτήρα όπως ξένου (Xe) ή μεταλλικών αλογονιδίων. Μια φασματική ανάλυση είναι εύκολο να γίνει επιτόπου αλλά και δίχως φασματόμετρα ένας ειδικός σαν εμένα μπορεί και με γυμνό μάτι να καταλάβει από το χρώμα του φωτός ότι πρόκειται για μια ανθρώπινη πηγή – και μάλιστα πολύ κακή !!

  Κοντολογίς, ένα θεϊκό ή άγιο φως θα ήταν το απόλυτο λευκό (τέλεια ισοκατανομή ακτινοβολίας) δίχως ίχνος συγκεκριμένου χρώματος και σε καμιά περίπτωση δεν θα συνοδευόταν από άλλες ακτινοβολίες που προκαλούν την παραμικρή θερμότητα.
  Ένα τέτοιο φάσμα εκπομπής θα ήταν τέλειο, αρμονικό και συμμετρικό και θα αποτελούσε όντως ένα θαύμα για την Οπτική και την Φασματοσκοπία. Αλλά όπως είπα, ακόμη και χωρίς όργανα ένα έμπειρο μάτι καταλαβαίνει αμέσως ότι η πηγή είναι ατελής και ανθρώπινη. Στα εργαστήρια οι ειδικοί σαν εμένα μπορούν να φτιάξουν πολύ καλύτερες οπτικές πηγές.
  Και είναι ντροπή για τον Θεό αν δεν κάνει φως καλύτερο από αυτό που κάνω εγώ στο εργαστήριο….

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 18, 2012, 12:01 πμ
  Permalink

  Oύτε οι ίδιοι οι πιστοί δεν πιστεύουν στο υποτιθέμενο θαύμα όταν τους ζορίσεις. Είπα σε κάποιον που υπερασπιζόταν το άγιο φως :
  πάμε εκεί πέρα μαζί να δούμε τι γίνεται. Θα πάρουμε κεριά από εδώ. Αν ανάψουν από μόνα τους θα σου πληρώσω όλα τα έξοδα του ταξιδιού. Επιπλέον, αν κρατήσεις το χέρι σου ή όποιο άλλο μέος του σώματός σου στη φλόγα όχι 33 λεπτά που κατά τον μύθο διαρκεί η ακαϊα αλλά για 30 sec και δεν καείς, θα σου δώσω ακόμη 1000e.
  Αν όμως χάσεις, θα πληρώσεις εσύ όλα τα έξοδα και θα μου δώσεις εσύ 1000e. Πάει το στοίχημα ;
  Δεν ήθελε. Προφανώς διότι κατά βάθος ήξερε ότι θα χάσει.
  Του λέω : εσένα μπορεί να μην ανάψει το κερίσου διότι δεν είσαι αρκετά πιστός ή είσαι αμαρτωλός. Πάρε λοιπόν ένα κερί από κάποιον μοναχό που θεωρείται ευσεβής και πολύ πιστός. Ή πέστου να έρθει μαζί σου, να δοκιμάσει εκείνος. Όποιος χάσει θα πληρώσει τα έξοδα όλων.
  Πάλι δεν ήθελε….Κάντε κ’ εσείς το στοίχημα. Αν κάποιος αφελής δεχθεί, θα βγάλετε λεφτά τσάμπα…

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 18, 2012, 12:29 πμ
  Permalink

  Όσα θαύματα (ας πούμε) έκανε ο Θεός ήταν είχαν σοβαρή αιτία και σκόπευαν να απαλλάξουν κάποιον άνθρωπο από μια πολύ δύσκολη κατάσταση (αρρώστια, επικείμενο θάνατο κλπ). Σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις έκανε κάποιο θαύμα και ως σημείο.
  Το α. φως, ως «θαύμα» είναι κάτι που έχει εξολοκλήρου επιδεικτικό χαρακτήρα και δεν ταιριάζει καθόλου στην εικόνα περί θαυμάτων που κάνει ο Θεός (δηλ. για σοβαρές αιτίες όπως είπα πριν).

  Επιπλέον, όπως είπε και ο από πάνω, το υποτιθέμενο «άγιο» φως γίνεται κάθε χρόνο όποτε καθορίσουν οι παπάδες την γιορτή. Δηλ. ο θεός συμμορφώνεται συστηματικά με τις χρονικές επιταγές του ιερατείου !! – πού ξανακούστηκε αυτό ;

  Ακόμα χειρότερα, τα θαύματα γίνονται σε ανθρώπους ευσεβείς και πολύ πιστούς που είναι άδολοι και ειλικρινείς. Αντίθετα, εκεί έχουμε δει να πέφτει ξύλο και ενίοτε και μαχαιρώματα. Σε ένα τέτοιο περιβάλον θα έκανε θαύμα ο Θεός ; δεν νομίζω.

  Και επ αυτού ρωτώ και το εξής : πριν μερικά χρόνια ο πατριάρχης Ειρηναίος καθαιρέθηκε διότι ήταν κακός ή/και απατεώνας ή τέλος πάντων δεν είχε την πνευματική συμπεριφορά και τα χαρίσματα που άρμοζε να έχει.
  Τότε λοιπόν, αφού δεν είχε τη χάρη, πώς άναψε σ’ αυτόν το φως ; (φυσικά η απάντηση είναι φανερή).

  Για μένα όπως και όσο θαύμα είναι η μετουσίωση της θείας κοινωνίας σε σώμα και αίμα Χριστού, τόσο και όμοια είναι και το α. φως.

  Όσο για την ακαία, δείτε εδώ πώς παίζει κάποιος με μια μεγάλη φλόγα που ΔΕΝ είναι άγια και δεν καίγεται.
  http://www.youtube.com/watch?v=F1N50uWhwho
  Οι λόγοι είναι αυτοί που δόθηκαν νωρίτερα.

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 18, 2012, 12:43 πμ
  Permalink

  Γιατί ο πατριάρχης δεν βγαίνει να πει ευθαρσώς ότι «ναι, είναι θαύμα» αλλά αντίθετα αφήνει να καλλιεργείται διγλωσσία και αμφισβητήσεις ;

  Και γιατί το πατριαρχείο δεν δέχεται την πρόσκληση να γίνει έλεγχος που έχουν κάνει επίσημα και επανειλημμένα κάποιοι ερευνητές ;

  Αν είναι θαύμα τι έχουν να φοβηθούν οι πιστοί, δεν θα έπρεπε να πιστοποιηθεί από τους ειδικούς προς δόξαν Θεού ;

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 18, 2012, 12:46 πμ
  Permalink

  Αν δεν το ξέρεις, ο πατριάρχης μέσω του εκπροσώπου του, Ι. Τσέτση, έχει δηλώσει ότι πρόκειται για τελετή, όχι θαύμα.
  Δημσιεύτηκε σε επιστολή του στα Νέα το 2006. Πιο καθαρά δεν μπορούν να το πουν, θα τους λυντσάρει ο κόσμος.

  Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

 • Κέρασμα

  Οι σύγχρονες δικτατορίες δεν επιβάλλονται με τανκς, αλλά με τη γυάλινη οθόνη.
  - Ουμπέρτο Έκο
 • Αρέσει σε %d bloggers: