Μία ανατρεπτική αντιμετώπιση της μοιχείας – απιστίας

Μια τολμηρή πρόταση εφαρμοσμένης θεολογίας από τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο για την περίπτωση απιστίας – μοιχείας στο γάμο.

Ορθόδοξη θεώρηση της μοιχείας - Λεμεσού Αθανάσιος

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Τη θεωρείτε ρεαλιστική; Είναι «αποτελεσματική»; Γνωρίζετε σχετικές περιπτώσεις;

Απόσπασμα από την ομιλία 6040 «Οι τρεις γίγαντες των παθών«.

101 σκέψεις σχετικά με το “Μία ανατρεπτική αντιμετώπιση της μοιχείας – απιστίας

  • Φεβρουάριος 4, 2010, 12:11 μμ
    Permalink

    Σίγουρα δεν είναι απλό αυτό που προτείνει ο π. Αθανάσιος. Αλλά πρέπει ο άνθρωπος να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην επιτρέψει να φωλιάσει το κακό μέσα του. Η συγχώρεση είναι σαν τον βαρύ βράχο που κουβαλούσαμε και που τώρα -μέσω αυτής- τον αφήνουμε κάτω. Προχωράμε έτσι πιο άνετα, πιο αρχοντικά. Έτσι νομίζω.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 4, 2010, 1:07 μμ
    Permalink

    εγω προσωπικά συμφωνό με τα λεγόμενα του Πάτερ Αθανάσιου. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά πρέπει ο άνθρωπος να καταλάβει ότι ο Θεός είναι πατέρας μας και μας συγχωρά (αφού του το ζητήσουμε) και δεν είναι τιμωρός ή δικαστής. Εγώ πιστεύω σε αυτά που λέει ο Γέροντας Αθανάσιος και πολλές φορές με έχουν βοηθήσει στη προσωπική μου ζωή.

    Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την Πνευματική Τροφή που δίνεται σε όλους μας

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 4, 2010, 11:51 μμ
    Permalink

    Οι πατέρες του Βατοπεδίου κάνουν αγωγές ζητώντας εκατομμύρια ευρώ από όσους δημοσιογράφους τους κατηγορούν .
    Γιατί δεν ακολουθούν και αυτοί την οδό της ανοχής, που υποδεικνύει ο ομιλών, αλλά επιλέγουν τον κοσμικό τρόπο αντίδρασης;
    Μήπως ο Λεμεσού βάζει φορτία στους ώμους των άλλων τα οποία αρνείται να σηκώσει ο ίδιος και η συνοδεία από την οποία προέρχεται;

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 1:13 πμ
    Permalink

    Και πολύ καλά κάνουν!

    Οι πατέρες της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κάνουν (επιτέλους!) κάτι που είναι ΚΑΘΗΚΟΝ τους. Οι αδίστακτοι ψεύτες Βαξεβάνης και ΣΙΑ έχουν σκανδαλίσει τον κόσμο πάρα πολύ και έχουν κάνει πάρα μα πάρα πολύ κακό. (Τον κόσμο τον σκανδάλισαν ΑΥΤΟΙ, και όχι οι πατέρες που έκαναν και κάνουν σε όλα το καθήκον τους απέναντι στην ιδιοκτήτρια της Μονής και της αφιερωμένης περιουσίας της (δηλαδή την Παναγία), τον Θεό, και τον κόσμο, ετοιμάζοντας μια πολύτιμη βοήθεια για τους δύσκολους καιρούς που ήδη άρχισαν και όσο πάει θα επιδεινώνονται.

    Αν ο Γέροντας Εφραίμ ήταν «Βασίλης Κουτσού» (το κοσμικό του όνομα) και ο π. Αρσένιος «Αντώνης Φίλος», τότε το θέμα θα ήταν προσωπικό, και όποιος τους ξέρει γνωρίζει ότι σε εκείνη την περίπτωση δεν θα έκαναν αγωγές. Να όμως που ΔΕΝ είναι. Οι συκοφαντίες (και όχι «κατηγορίες», όπως λες εσύ) δεν είναι προσωπική υπόθεση, αλλά πλήττουν ένα ολόκληρο προπύργιο της Ορθοδοξίας, πλήττουν την ιερά παράδοση, όλη την Ορθοδοξία. Είναι αυτό που είπε ο Χριστός: «Ο αθετών υμας εμέ αθετεί».

    Οι πατέρες είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν τον θρόνο της Παναγίας (όπως έλεγε το Βατοπαίδι ο άγιος γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης ΕΠΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΑΣ ΕΦΡΑΙΜ). Οι αγωγές δεν είναι για να αποκατασταθεί η προσωπική τους τιμή και υπόληψη. Την ηθική τους δολοφονία (character assasination) την υπομένουν, και ο Γέροντας, και ο π. Αρσένιος, και οι άλλοι 110 περίπου πατέρες της Μονής, εδώ και ενάμιση χρόνο με εντυπωσιακή πραότητα και αμνησικακία και ειρήνη. Έχουν γίνει ειδικοί στο να σηκώνουν φορτία…

    Πρέπει όμως να ξεμπροστιάζονται και καμμιά φορά τα παιδιά του Ψεύδους. Όταν ο υπηρέτης του Καϊάφα ράπισε τον Χριστό μετά από απάντησή Του στον αρχιερέα, Εκείνος του αποκρίθηκε: «Ει κακώς ελάλησα, μαρτύρησον περί του κακού· ει δε καλώς, τί με δέρεις;» (Κατά Ιωάννην ιη΄23).

    Τις αγωγές τις ΟΦΕΙΛΟΥΝ στην ιερή μνήμη του αγίου γέροντα Ιωσήφ, στην Εκκλησία, και στον κόσμο. Μόνο έτσι μπορεί να διαχωριστεί η αλήθεια από το ψέμμα. Πρέπει να καταδειχθεί ότι αυτοί που έχουν συκοφαντήσει το Βατοπαίδι είναι ΨΕΥΤΕΣ. Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να μάθει τί ισχύει και τί δεν ισχύει. Είναι καιρός να καθαιρεθούν τα τηλε-είδωλα του εγκεφαλοπλυμένου κόσμου από τα βάθρα τους…

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 12:19 μμ
    Permalink

    Aγωγές; Γιατί;
    Πάλι το χρήμα στη μέση;
    Πάλι λεφτά ζητούν ;
    Γιατί δεν κάνουν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση αλλά αγωγές;
    Τώρα τι έλεγαν οι παλιοί αγιορείτες για το Βατοπέδι, ξέρουμε καλά.Αφήστε τις επικλήσεις αγίων γερόντων για να δικαιολογήσετε τις απαράδεκτες τακτικές και πρακτικές οι οποίες έχουν ως επίκεντρο την συγκέντρωση χρήματος και εξουσίας.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 1:26 μμ
    Permalink

    Leonida.

    Giati avth h apextheia ?

    Giati genikologeis? pioi einai oi palioi agiorites?

    Na milas me stoixia se parakalw!

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 2:05 μμ
    Permalink

    Άκουσα την ομιλία
    και πρέπει να πω ότι συμπαθώ το Μητροπολίτη Αθανάσιο, πλην όμως δεν απέφυγα τον πειρασμό, τού να σκεφτώ ότι μιλάει από θέση ΙΣΧΥΟΣ τη στιγμή που είναι ΆΓΑΜΟΣ και που ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ Ο ΙΔΙΟΣ, δεν θα ρισκάρει την ερωτική προδοσία από μία γυναίκα.
    Η συμβουλή που δίνει εντάσσεται στα πλαίσια της μέχρι θανάτου αγάπης που έδωσε ο Κύριος Ιησούς ως Εντολή, πρώτη και έσχατη, αλλά…στην ΠΡΑΞΗ…τα πράγματα είναι πολύ ΖΟΡΙΚΑ.
    Προσωπικά, με πείθουν ΜΟΝΟ οι συμβουλές από συμβουλάτορες που έχουν περάσει τα ίδια ή και χειρότερα με μένα, σε κάθε περίπτωση, ώστε να δω ότι με συμβουλεύουν ΕΞ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ εκ…παπαγαλίας του ΛΌΓΟΥ του Θεού.
    Και λοιπόν, έχουμε παράδειγμα ανεξικακίας τοιαύτης, ένα χαρακτήρα στο έργο του Παπαδιαμάντη, όπου ο άνδρας πήρε γυναίκα απο πορνείο, την παντρεύτηκε διότι την αγάπησε και αυτή κάθε τόσο ξαναγύριζε στο πορνείο
    ( δυστυχώς βγαίνει πρώτα η ψυχή και μετά το…χούΊ)
    και κείνος πάλι με συγκινητική αγάπη πήγαινε και την ξαναμάζευε.
    Βέβαια, δεν μας λέει το κείμενο(ή εγώ δεν θυμούμαι)πόσο ΟΜΟΡΦΗ ήτο ή άπιστος, διότι όπως σχολιάζει και ένας φίλος: <>
    Και ίσως είναι εύκολο, να συγχωρεί κάποιος μια γυναίκα-μοντέλο, αλλά δεν ξέρω αν του είναι εύκολα να συγχωρήσει γυναίκα περασμένης …μπογιάς και ηλικίας.
    Τέλος πάντων…
    Ο πήχυς ανεβαίνει τόσο ψηλά σε αυτά τα ζητήματα όσο ο καθένας ΠΡΟΑΙΡΕΙΤΑΙ να τον ανεβάσει…και ο Κριτής των μυστικών κινήτρων της καρδίας μας, είναι ΜΟΝΟ -στο τέλος του επίγειου χρόνου μας-ο λατρεμένος Χριστούλης.

    Μέχρι τότε, όλοι οι προδομένοι με διάφορους τρόπους…
    Κουράγιο!

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 2:14 μμ
    Permalink

    Συμπληρώνω επειδή σβήστηκε η φραση:
    Λέει ο φίλος μου: Αν ήμουν ωραίος σαν τον Τομ Κρουζ ό λ α θα μου τα συγχωρούσαν οι γυναίκες…
    Μάλλον, κάτι θα ξέρει…
    Και μου άρεσε το σχόλιο για τους Βατοπεδινούς που σε πείσμα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΣΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΩΜΕΝΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟ ΛΕΦΤΑ…τα κερατά τους τα τράγια που έλεγε και ο μακαρίτης ο πατέρας μου- ως σχήμα λόγου.
    ΕΥΤΥΧΩΣ που ο Χριστούλης ΔΕ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥς ΦΑΡΙΣΑΙΟΥΣ διότι τώρα θα ήταν ΑΔΥΝΑΤΗ η σωτηρία μας…:-)
    Και τελικά οι παπάδες βάζουν στους ώμους των πιστών ΟΣΑ ΦΟΡΤΙΑ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΕΚΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΟΥΝ.
    ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ, ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΥΠΟΝΟΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ ΠΆΝΤΟΤΕ.
    ΙΣΑ ΙΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ…

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 2:50 μμ
    Permalink

    @ κομοντο

    Οι μοναχοί δεν έχουν καθήκον απέναντι σε καμία ιδιοκτησία μονής.
    Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Οι μοναχοί γίνονται μοναχοί για να μην έχουν καμία βιωτική μέριμνα. Για να τρώνε «ακρίδες» (χορταράκια) έγιναν…
    Εννοείται πως συστήματα σεκιούριτι, παλάτια και θησαυροί (μοναδικά κι ανεπανάληπτα) είναι πολύ ωραία πράγματα κι έχουν σημαντική πολιτιστική αξία, αλλά είναι άσχετα με το μοναχισμό.

    Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να διατηρηθούν τα πράγωγα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, με κάθαρση όμως των στρεβλών αυτοκρατορικοσουλτανικών κληρονομιών που τα δημιούργησαν.

    Αν κάποια ιστορική περίοδο είχε κριθεί ικανοποιητική κατάσταση η απόδοση περιουσίας του λαού από τον καταπιεστή σε μοναστήρια, δεν είναι κάτι για το οποίο είμαστε περίφανοι.
    Τα δημιουργήματα ανοίκουν σε όλο το λαό γιατί έχουν προέλθει από το αίμα του.
    Και τον Παρθενώνα τον συντηρούμε, δεν βάζουμε όμως σκλάβους να το κάνουν. Κι ας τον είχαν χτίσει σκλάβοι.
    Τα μοναστήρια «αυτοκρατορικά παλάτια» του Αγίου όρους που χτίστηκαν με χρήματα κι εργασία χιλιάδων υπηκόων, είναι κληρονομήματα της αυτοκρατορικής διοίκησης, όχι του μοναχικού πρωτύπου ζωής.

    Η Παναγία όσο και να το θέλουν κάποιοι δεν δήλωσε πουθενά ιδιοκτήτρια εδάφους ή θρόνου.
    Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

    «…ετοιμάζοντας μια πολύτιμη βοήθεια για τους δύσκολους καιρούς…» Τα σενάρια καταστροφής και η αντιμετώπιση κινδύνου είναι δουλειά μιας ευνομούμενης πολιτείας και όσοι είμαστε πολίτες της, με αυτήν αγωνιζόμαστε σε τέτοιου είδους αγώνες.
    Μην ξεχνάμε πως το Άγιο Όρος είναι που παίρνει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ανοικοδομηθεί. Όχι το αντίθετο.
    Αισθανόμαστε περίφανοι ως πολίτες της Ε.Ε. που είμαστε πλέον ικανοί να συντηρούμε τους θησαυρούς μας. Το να δηλώνει όμως κάποιος περίφανα ότι θα μας «συντηρήσει» στο μέλλον με όσα μας παίρνει τώρα, είναι νομίζω λίγο αστείο.

    Ο Γέροντας Εφραίμ και ο π. Αρσένιος παραμένουν ακόμα πολίτες και θνητοί, όσο κι αν θέλουν να κρίνονται με άλλα σταθμά. Μπορεί να άλλαξαν όνομα, μπορεί να έδωσαν όρκους, μπορεί επίσης αυτό να μην σημαίνει τίποτα…
    Οι προσωπικές επιλογές καθενός παραμένουν προσωπικές επιλογές. Να σας θυμίσω ότι οι πολιτικοί που κρίθηκε ότι ήταν υπαίτιοι για την Μικρασιατική καταστροφή πλήρωσαν ως πρόσωπα την ευθύνη, δεν καλύφθηκαν υπό κάποιου είδους ανώτερη ασυλία.

    Το ποιοι σκανδάλισαν και ποιοι δεν σκανδάλισαν δεν το αποφασίζω εγώ ή εσείς. Το ξέρουν αυτοί που σκανδαλίστηκαν.

    Η ηθική δολοφονία είναι μέθοδος κατάπτυστη, εδώ συμφωνώ.
    Η απαξίωση συγκεκριμένων προσώπων και οι χαρακτηρισμοί είναι τακτικές για να χειρίζεται η εξουσία ανόητα και απαίδευτα πρόβατα. Εμάς δηλαδή.
    Η εκκλησία ας κάνει την αυτοκριτική της, γιατί είναι ένα όπλο που αυτή το έχει καλλιεργήσει και μας το παρέδωσε.

    Κατά τα άλλα, συμφωνώ ότι έχουν κάθε δικαίωμα οι μοναχοί να αποδείξουν την αθωώτητά τους στο δικαστήριο. Βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι. Μην τρελαθούμε κι όλας.
    Απλά να ξέρουμε πως το δικαίωμα αυτό το έχουν λόγω της ευνομούμενης πολιτείας μας.
    Τα πολλά πνευματικοτέτια πέρι θρόνων, προπύργιων, παραβολών, δύσκολων καιρών, Χριστών κ.λπ να τα αφήσουμε στην άκρη και να μην τα σέρνουμε όπου μας οδηγούν οι πράξεις μας.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 2:55 μμ
    Permalink

    και σόρρυ για τα ορθογραφικά 😉

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 3:07 μμ
    Permalink

    Ρωτήστε τον παλιό Λαυριώτη, επίσκοπο Ροδοστόλου τι λέει για το Βατοπέδι.
    Ακούστε και τον π.Γεωργιο Μεταλληνό που λέει για μοναστήρια που κατάργησαν τον μοναχισμό.
    Διαβάστε και τα όσα αποκαλυπτικά γράφει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου.
    Και πείτε μου τι τα ήθελε τα 77 ΑΦΜ το Βατοπέδι;
    Κι αφού ισχυρίζονται ότι συκοφαντούνται γιατί δε μας αποκαλύπτουν τις λίστες φιλανθρωπιας όπου ισχυρίζονται ότι έδιναν χρήματα;
    Φιλανθρωπίες με αδιαφάνεια, μυρίζουν κακοδιαχείριση ξέρετε.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 3:44 μμ
    Permalink

    Πες τα Λεωνιδάκι μου να αγιάσει η μανούλα σου!
    Τι θα θέλανε τα 77 ΑΦΜ ΟΙ ΒΑΤΟΚΑΛΟΓΕΡΟΙ;
    ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΑΑΑ!!!!

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 4:51 μμ
    Permalink

    Leonida, h misi alhtheia einai xiroteri apo to 4ema!

    O Pater Matalinios pire 3ekatharh thesi yper tou vatopaidio. An einai avtes oi alhthies sou ,lipame! Thexome kaloproeretes ske4eis sto dialogo, alla to 4ema den to mporw!

    Les episis o Pater Athanasios mas vazei stavrous kai avtos tous aparniete! File den sou zitise na kaneis mati stin gynaika sou kai ston erasti tis , alla na tin sigxoreseis! Den se anagkazei alla sou to protini ws tropo arxontias…….!

    Edw kai dio xronia Oi vatopaidinoi dexontai laspi , To dexonte me sigoretikotita kai prosevxh. Den paei omws allo! Den mporoun na menoun ametoxoi sto skandalismo twn kaloproeretwn Pistwn.

    Petro an the mporeis na trws esy akrides, esy pou isxirezese oti mas kai me agapas! Afou eftases stin megisti areth ths agaphs, are kai stin apatheia , ti ta thes ta souvlakia kai ta 4aria?Arxise tis akrides kai to meli…………….

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 4:59 μμ
    Permalink

    Kai diavaste kai kanena vio allwn hgoumenwn! P.x agiou Simewn tou neou Theologou kai Geronta Nextariou! Na dite me posi merimna av3isan tin periousia tou monastiriou tous! Oxi gia ton eavto tous….

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 5:13 μμ
    Permalink

    @ odi
    Βρε ματάκια, μην το κάνεις πάλι προσωπικό το θέμα. Αν έχεις να πεις κάτι για αυτά που αναφέρω, μπορείς να το πεις.
    Αν έχεις κάτι μαζί μου, δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος, πες μου να πάμε να παλέψουμε ως άντρες, χεχεχε!

    Αν είδες δεν αναφέρομαι στα πρόσωπα, τα συγκεκριμένα. Έχω ακούσει κι έχω διαβάσει πολλά και για τα πρόσωπα, αλλά δεν το παίζω κριτής.
    Σχολιάζω καταστάσεις, θεσμούς και παραδώσεις που πρέπει να αλλάξουν.
    Η διαφορά ανάμεσα στην κρίση συγκεκριμένου προσώπου και στο σχολιασμό ενός θεσμού είναι κάτι πολύ σημαντικό.

    Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε πως ενώ δεν μπορούμε να γινόμαστε κριτές προσώπων (τα δικαστήρια, ναι, είναι), υποχρεούμαστε ως άνθρωποι να κρίνουμε τους θεσμούς;

    Υ.Γ. Δεν έχω δηλώσει μοναχός, νομίζω. Ούτε είναι επιθυμία μου να μονάσω. Εντούτοις δεν έχεις ιδέα για το αν έχω φάει ή αν τρώω ακρίδες. Έτσι δεν είναι;
    Οπως κι εγώ, άλλωστε, δεν έχω ιδέα για την προσωπική σου ιστορία. Ούτε έχω καμιά επιθυμία να κοντραριστώ με εσένα ως πρόσωπο.
    Συνεργάτες και συνοδοιπόροι είμαστε, ούτως ή άλλως φίλε μου.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 5:18 μμ
    Permalink

    O π.Μεταλληνός για το Βατοπέδι για να δούμε ποιος ψεύδεται

    http://1453-2009.pblogs.gr/2009/01/397080.html

    Τώρα για την προπαγάνδα που εκπορεύεται από το ίδιο το Βατοπέδι και λέει ότι δεν μαζεύονται λεφτά κατά την περιφορά των αγίων λειψάνων της πίστης μας, ας μαθευτούν τα εξής:

    Το Βατοπέδι αμέσως μετά την εγκατάσταση των κυπρίων ήταν το πρώτο μοναστήρι που έβαλε παγκάρι για τα κεριά!
    Και επίσης ότι ακόμη και στις ομιλιες του ηγουμένου του στην αίθουσα της LADA έβγαινε δίσκος υπέρ του μοναστηριού!

    Χρήματα και κτήματα και δουλοπάροικους μάζευαν και τα μοναστήρια στην προεπαναστατική Ρωσία. Μέχρι που ξέσπασε η οργή του φτωχού λαού και μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά, και μαζί με τους καλοζωισμένους ρασοφόρους -ή μάλλον εξαιτίας αυτών-μισήθηκε και η Νύμφη του Χριστού .

    Ο ηγούμενος έχει ήδη μια καταδίκη 15 μηνών και έπονται και άλλες, για να μη ξεχνιόμαστε.
    Αντί λοιπόν να έχουμε έμπρακτη μετάνοια και ταπείνωση , έχουμε συνεχιζόμενη πρόκληση, αποδεικτική της διαπλοκής και του κερδοσκοπικού περιεχομένου των έργων και ημερών της συνοδείας των κυπρίων.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 5:59 μμ
    Permalink

    Ax vre Leonida, gia avto sou eipa h mish alhtheia einai xiroteri tou 4ematos! Epeidh mas evales tin sinentev3i pou par8ike liges meres meta ti dimosievsi tou skandalou……
    Simera ti leei o Metalinios pes mas? Yparxoun sinentev3eis tou Pater Metaliniou arketes sto website , arketes apo avtes ti akousa! Isos esy akous opies theleis?

    Petro Kirigmata peri agaphs den dexome apo esena! Oso gia to na logariastoume san antres pou to eipes gia asteio! Fantazome oti tha eisai poli evkolos antipalos!

    Petro den se misw , apla den mou areseis, epeidh eisai kotoula! Eimai 23 xronwn Petro, apo oikogeneia mh Xristianikh, exw ta pathi mou kai polla alla kaka, isos na min eimai kaliteros apo esena! Alla den antexw an8rwpous san kai esena den tous mporw! Epeidh an8rwpoi san kai esena mas katastrefoun…..

    Leonida , pio einai to kako gia to disko? Pou na vroun ta lefta na anastilosoun ena Xristianiko kai e8niko mnimio! Kala tha itan na itan amerimnoi opws les! Afou avto einai YPOXREWSH THS ELLHNIKHS KYVERNISHS …………………………………….
    Alla gia pia kivernisi milame?

    Sas eipa diavaste vious igoumenwn AGIWN! Giati den apantante se avto?

    signomi gia ta greekenglish apla to pliktrologio pou xrisimopoiw twra den exei Ellhnika

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 6:00 μμ
    Permalink

    Lewnida einai tosi megali h antipatheia sou gia tous Kyprious? Pou einai pio Ellines apo esena………

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 6:20 μμ
    Permalink

    gia tous Kaloproeretous

    Akouste tin apo4i tou Pater Metaliniou gia to Vatopaidi

    http://oode.wordpress.com/2008/11/18/metallinos-polit/

    Αποσπάσματα απο ομιλία του π. Γεώργιου Μεταλληνού όπως αυτή δόθηκε στις 06-11-2008 στην Εκκλησία του Αγ. Αντύπα στο Γουδί.

    Στα αποσπάσματα αυτά ο π. Γεώργιος ξεκαθαρίζει τι κρύβεται πίσω απο τις υποθέσεις:

    • Βατοπαιδίου
    • Χωρισμού κράτους – εκκλησίας
    • Μαθηματος Θρησκευτικών

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 6:20 μμ
    Permalink

    Δεν ξέρετε τί σας γίνεται…

    Αφήστε τις ηθικολογίες του καναπέ και ρίξτε μια ματιά να μάθετε τί πραγματικά λέει το Ευαγγέλιό μας.

    Λεωνίδα, είναι ο Ναυπακτίας και ο Μεταλληνός «οι παλιοί αγιορείτες»;;; Αυτοί είναι παπάδες που δεν έχουν ζήσει ποτέ σε μοναστήρι, και θα μας πουν πώς είναι ο μοναχισμός;

    Δηλαδή ο γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός που ζούσε στα σπήλαια με τον παππού Ιωσήφ τον Ησυχαστή (+1959) δεν ήταν παλιός αγιορείτης;

    Μάλλον οι παλιοί αγιορείτες που εννοείς είναι ο παπα-Μπύρας (Ιωαννίκιος των Καρυών), ο ομοφυλόφιλος μοναχός Μιχαήλ πρώην Βατοπαδινός με τους γυναικείους τρόπους που ριχνόταν στους προσκυνητές που είχαν την ατυχία να επισκεφτούν το Βατοπαίδι προ του 1990 (αχ οι παλιές καλές μέρες!) και ο παλαιστής του καράτε «υποτακτικός» του, ο γερο-Γαβριήλ επίσης πρώην Βατοπαιδινός που θεωρεί τις φωτογραφικές μηχανές εφευρέσεις του σατανά και δεν αναγνωρίζει ούτε Πατριάρχη ούτε ζηλωτές και, μη όντας ιερέας, φτιάχνει μόνος του «θεία κοινωνία» για να «κοινωνάει».

    Ο παπα-Εφραίμ ο Κατουνακιώτης είχε μεγάλη αδυναμία στον Γέροντα Ιωσήφ, τον Γέροντα Εφραίμ και την αδελφότητά τους, και μάλιστα τους επισκεπτόταν στον Βατοπαίδι, και αυτοί εκείνον! Και έλεγε ότι ο Γέροντας Εφραίμ ο Βατοπαιδινός είναι της δικής του γενιάς και τον έλεγε ανιψάκι του και παιδάκι του. Ο Γέροντας Παϊσιος είχε κι αυτός στενή σχέση με τον Γέροντα Εφραίμ και την αδελφότητα και τον ενθάρρυνε να φτιάξει το Μοναστήρι που ήταν ερείπιο. (Δείτε και τί επιβλητική παρουσία έχει το μοναστήρι που έχτισε ο Γέροντας Παϊσιος στην Σουρωτή.) Το ίδιο και ο διορατικός Γέροντας Αμβρόσιος της Δαδιάς ο οποίος μάλιστα προφήτευσε ότι στις δύσκολες μέρες το Βατοπαίδι θα σώσει την Ελλάδα! Σε μεγάλη υπόληψη είχε τους βατοπαιδινούς γέροντες και πατέρες και ο Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ. Ο δε Γέροντας Εφραίμ της Αμερικής λέει ότι τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό θα τον κάνουν από τώρα άγιο αυτοί που τον συκοφαντούν.

    Λεωνίδας: «Γιατί δεν κάνουν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση αλλά αγωγές;»
    ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ!
    Αλλά και να πάρει η Μονή κάτι από αυτή που της στέρησαν οι θεομάχοι, κακό είναι; Εδώ και ενάμιση χρόνο από επαιτεία αποκτούν και το… απορρυπαντικό με το οποίο πλένουν τα σεντόνια των προσκυνητών! Πάντως το θέμα δεν είναι τα λεφτά, αλλά μπει φρένο στους σκανδαλοποιούς ψεύτες και να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά.

    Λεωνίδας: «Φιλανθρωπίες με αδιαφάνεια, μυρίζουν κακοδιαχείριση ξέρετε.»
    Ναι ναι οι φιλανθρωπίες είναι βιτρίνα. Στην πραγματικότητα τα λεφτά για τις κρουαζέρες που πάνε οι μοναχοί και για το χαβιάρι που τρώνε…… Για σοβαρευτείτε λίγο!

    Πέτρος: «Οι μοναχοί δεν έχουν καθήκον απέναντι σε καμία ιδιοκτησία μονής.
    Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Οι μοναχοί γίνονται μοναχοί για να μην έχουν καμία βιωτική μέριμνα. Για να τρώνε «ακρίδες» (χορταράκια) έγιναν…»

    Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ναι μεν δεν έχουν *υποχρέωση* οι μοναχοί να αυξήσουν την περιουσία της Μονής, έχουν όμως και παραέχουν υποχρέωση να προστατέψουν την ήδη υπάρχουσα. Χορταράκια τρώνε και στο Βατοπαίδι. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Η διαβίωση του Γέροντα και των πατέρων είναι πολύ λιτή, αυστηρή και ασκητική. Το θέμα είναι ότι οι ΜΟΝΟΙ που έχουν να κερδίσουν από την περιουσία της συγκεκριμένης Μονής είναι ο κόσμος και η κοινωνία.

    Γιατί δεν διαβάζεις για την ασκήτρια και μάρτυρα Αγία Φιλοθέη που είχε τσακωθεί με την μισή Αθήνα επειδή τα λαμόγια καταπατούσαν την περιουσία της Μονής της; Γιατί δεν διαβάζεις για τον άγιο Ιωσήφ του Βολοκολάμσκ; Γιατί δεν διαβάζεις για τον άγιο Διονύσιο τον Μικροαθωνίτη, κτίτορα της Μονής Διονυσίου στο Άγιον Όρος; Γιατί δεν διαβάζεις για τον άγιο Ιγνάτιο ηγούμενο του Βαθέος Ρύακος (27 Σεπτεμβρίου η γιορτή του); Ο ίδιος ο απόστολος Παύλος, που ήταν μοναχός (και είναι σαφές ότι όλη η ζωή του ήταν κόποι και ταλαιπωρίες και στερήσεις και διωγμοί), με ποιο δικαίωμα μάζεψε χρήματα για τους πιστούς στην Ιουδαία που πεινούσαν γιατί είχε πέσει λιμός;

    Πέτρος: «Αν κάποια ιστορική περίοδο είχε κριθεί ικανοποιητική κατάσταση η απόδοση περιουσίας του λαού από τον καταπιεστή σε μοναστήρια, δεν είναι κάτι για το οποίο είμαστε περίφανοι.»

    Τις δωρεές τις έκανε κυρίως ο πιστός λαός (σε αντίθεση με τον σημερινό άπιστο που μόνο κοιτάει να αρπάξει) και όσοι γίνονταν μοναχοί.

    Αλλά για ποιον καταπιεστή μιλάς; Για τους βυζαντινούς αυτοκράτορες, που είχαν το πιο ωραίο και δίκαιο οικονομικό σύστημα και την πιο προηγμένη κοινωνική πρόνοια; Όσο κι αν αυτό παραξενεύει Βυζάντιο, από άποψη και καλλιτεχνίας (εκκλησιαστικών αλλά και κοσμικών τεχνών), και επιστήμης (πχ μαθηματικά, ιατρική κλπ στο Πανεπιστήμιο της Μαγναύρας και αλλού) και τεχνικών επιτευγμάτων (πχ ο τρούλλος της Αγίας Σοφίας, ο Μονή Σίμωνος Πέτρας κλπ), και οικολογίας, και οικονομίας, και κοσμοαντίληψης κλπ κλπ ήταν η πιο λαμπρή σελίδα της ιστορίας μας. Βλέπε Runciman, Γλύκατζη Αρβελέρ κλπ. Το Βυζάντιο κράτησε και ανέπτυξε ό,τι καλό υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα (για παράδειγμα, η Κωνσταντινούπολη ήταν όλη στολισμένη από αρχαία γλυπτά, πχ τα άλογα της Βενετίας και πολλά άλλα που χάθηκαν το 1204 με την Δ΄ Σταυροφορία) και το μπόλιασε με την χάρη του Θεού. Εξαίρεση, βεβαίως, αποτέλεσαν κάποιες σκοτεινές περίοδοι, όπως των εικονομαχιών. Ο λαουτζίκος κάτω από τον ζυγό της Τουρκοκρατίας, το Βυζάντιο ήθελε να έχει πάλι, όχι ένα κράτος καπιταλιστικό ή μαρξιστικό κατά τα πρότυπα της Δύσης. Γι’ αυτό και η ελπίδα του ήταν ο μαρμαρωμένος βασιλιάς.

    Αν πάντως εννοείς τους σουλτάνους, οι σουλτάνοι δεν έδωσαν τίποτα στην Μονή. Απλά, από ανάγκη, *αναγνώριζαν* με τα φιρμάνια το ήδη υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς.

    Πέτρος: «Τα μοναστήρια «αυτοκρατορικά παλάτια» του Αγίου όρους που χτίστηκαν με χρήματα κι εργασία χιλιάδων υπηκόων, είναι κληρονομήματα της αυτοκρατορικής διοίκησης, όχι του μοναχικού πρωτύπου ζωής.»

    Εδώ κάνεις λάθος.

    Κατ’ αρχάς δεν χτίστηκαν από «υπηκόους» και «σκλάβους» από από εργάτες οι οποίοι βγάζαν το ψωμί τους από τέτοιες δουλειές, καθώς και από μοναχούς. Δεν δεν είναι «αυτοκρατορικά παλάτια», απλώς είναι μεγαλοπρεπή κτίσματα.

    Επίσης, διάβασε ΠΟΙΟΙ ήταν στο Βατοπαίδι εκείνα τα χρόνια!!!! Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο άγιος Σάββας ο δια Χριστόν σαλός, ο άγιος Θεόφιλος ο Μυροβλήτης, ο άγιος Ιωακείμ ο Παππουλάκης και πολλοί πολλοί άλλοι. Το Βατοπαίδι έχει βγάλει περίπου 50 αναγνωρισμένους αγίους. Και οι κτίτορες της Μονής (Αθανάσιος, Αντώνιος και Νικόλαος) άγιοι είναι, και γιορτάζουν στις 17 Δεκεμβρίου. Στα πιο πρόσφατα χρόνια που ήταν ερείπιο πόσους αγίους έβγαλε; Κυρίως αρχαιοκάπηλους και ομοφυλόφιλους είχε… Το ότι τους άρεσε το γυφταριό και το να βλέπουν τους ναούς ερειπωμένους και τις εικόνες πεταμένες στο πάτωμα δεν σημαίνει ότι είναι σωστοί μοναχοί ή καλοί άνθρωποι.

    Για τον άγιο Ιωακείμ τον Παππουλάκη ας μου επιτραπεί να σημειώσω ότι με λεφτά της Μονής Βατοπαιδίου έσωσε όλη την Ιθάκη από πείνα που είχε πέσει τότε. Άλλος ένας κακός μπίζνεσμαν ε;;;;

    Αν επειδή το Βατοπαίδι είναι πλούσιο και μεγαλοπρεπές οι μοναχοί «ζουν μέσα στην χλιδή», τότε το ίδιο πρέπει να ειπωθεί και για τους δούλους που υπηρετούσαν σε σπίτια πλουσίων ή τους υπαλλήλλους μεγάλων εταιρειών. Γιατί οι μοναχοί είναι υποχρεωμένοι να ζουν πολύ λιτά, να ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα, να δουλεύουν στα κοπιαστικά διακονήματά τους, να κάθονται ή να στέκονται επί ώρες και ώρες κάθε μέρα στην εκκλησία και να προσεύχονται, να κάνουν εκατοντάδες και χιλιάδες στρωτές μετάνοιες στα φτωχικά κελλάκια τους, να εφαρμόζουν την απόλυτη νήψη κλπ.

    Πέτρος: «Η Παναγία όσο και να το θέλουν κάποιοι δεν δήλωσε πουθενά ιδιοκτήτρια εδάφους ή θρόνου.
    Διορθώστε με αν κάνω λάθος.»

    Ιδιοκτήτης ενός μοναστηριού είναι ο άγιος στον οποίο εκείνο είναι αφιερωμένο. Αυτό διδάσκει η θρησκεία μας. Βεβαίως υπάρχουν και ηγούμενοι που υπεξαιρούν το ιερό αυτό καταπίστευμα, αλλά υπάρχουν και άλλοι που απλώς το διαχειρίζονται όπως κάνει ο υπαλληλάκος με ωρομίσθιο σε κατάστημα που κρατάει το ταμείο του αφεντικού του.

    Διάβασε στον προφήτη Αγγαίο που παραπονιέται ο Θεός που οι Εβραίοι επιστρέφοντας από την εξορία έχτιζαν τα σπίτια τους και δεν αναστήλωναν τον πολυτελέστατο Ναό του Σολομώντα; Και μάλιστα λέει: «Δικό μου είναι το χρυσάφι και το ασήμι». Ο Χριστός όταν είδε την πάμφτωχη χήρα να βάζει το δίλεπτό της στο γαζοφυλάκιο του Ναού δεν είπε τί κάνει η καημένη εκεί πέρα, αλλά την επαίνεσε και είπε ότι καλά έκανε.

    Πέτρος: «Το ποιοι σκανδάλισαν και ποιοι δεν σκανδάλισαν δεν το αποφασίζω εγώ ή εσείς. Το ξέρουν αυτοί που σκανδαλίστηκαν.»

    Σάμπως ξέρει ο κόσμος πού του πάνε τα τέσσερα, για να έχει γνώση και πάνω σε αυτό; «Έγνω βούς τον κτησάμενον και όνος την φάτνην του κυρίου αυτού· Ισραήλ δε με ουκ έγνω, και ο λαός μου ου συνήκεν» (Ησαϊας 1,3) Ο μέσος Έλληνας που συνήθως βρίζει και την Παναγία κάθε μέρα, κάνει και εκτρώσεις, είναι όλος φθόνο και κακία για τον διπλανό του κλπ, βεβαίως θα σου πει, και μάλιστα με βροντερή φωνή, ότι τον σκανδάλισε ο Εφραίμ. Ε, μέσα στο σαλεμένο τους μυαλό έτσι είναι. Και τί σημαίνει αυτό;

    Και ο κόσμος, κακοπροαίρετος ή και καλοπροαίρετος, που αγανακτούσε διαβάζοντας στις εφημερίδες της εποχής τις συκοφαντίες για τον άγιο Νεκτάριο, είχαν την εντύπωση πως αυτός που τους σκανδάλιζε ήταν ο άγιος Νεκτάριος…

    Πάντα αυτός που πιστεύει μια συκοφαντία αισθάνεται πως ο συκοφαντούμενος τον σκανδαλίζει. Αυτός είναι και ο ορισμός της συκοφαντίας.

    Άλλωστε και στην Αγία Γραφή διαβάζουμε ότι και ο Χριστός μας ήταν «πέτρα σκανδάλου» και ότι οι Εβραίοι σκανδαλίζονταν πολύ με τα λόγια και την συμπεριφορά του. Αυτό μειώνει τον Χριστό ή τους Εβραίους; Ε αν είναι κάποιοι να σκανδαλίζονται με κάποιον που κάνει αυτό που είναι σωστό, ε… ας σκανδαλίζονται. Δικό τους πρόβλημα.

    Για περισσότερα επί του θέματος: http://vatopaidi.wordpress.com/2010/01/17/%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9%cf%8c%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%ae%ce%ba%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%bc/

    Σαλογραία: «και πρέπει να πω ότι συμπαθώ το Μητροπολίτη Αθανάσιο, πλην όμως δεν απέφυγα τον πειρασμό, τού να σκεφτώ ότι μιλάει από θέση ΙΣΧΥΟΣ τη στιγμή που είναι ΆΓΑΜΟΣ και που ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ Ο ΙΔΙΟΣ, δεν θα ρισκάρει την ερωτική προδοσία από μία γυναίκα.»

    Λάθος. Ο Λεμεσού δεν είναι «άγαμος», είναι μοναχός-ασκητής. Στην αληθινή καλογερική ασκείται κάποιος στην ΑΠΟΛΥΤΗ υπακοή και πειθαρχία και ταπείνωση. Υπακοή μέχρι θανάτου, όπως λέει και στην ακολουθία της κουράς του μοναχού. Στην συζυγική ταπείνωση τουλάχιστον μπορεί κάποιος έχει σαρκικές ηδονές ή να βλέπει τηλεόραση ή να τρώει ό,τι ώρα θέλει…

    Όσο εύκολο πράγμα είναι η ψεύτικη καλογερική – αγαμία (δηλαδή εργενιλίκι), τόσο δύσκολο και φοβερό πράγμα είναι η αληθινή καλογερική.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 6:29 μμ
    Permalink

    Λεωνίδας: «Το Βατοπέδι αμέσως μετά την εγκατάσταση των κυπρίων ήταν το πρώτο μοναστήρι που έβαλε παγκάρι για τα κεριά!»

    Αχ αυτοί «οι Κύπριοι»….
    Ναι συμφωνώ καλύτερα ήταν τότε που το Βατοπαίδι το ήλεγχαν Ελλαδίτες (αν και έξαλλοι ομοφυλόφιλοι, πιστοί στην πρόσφατη «παράδοση» της Ελλαδικής Εκκλησίας). Δεν μου λες, ποιον θεωρείς καλύτερο: τον Χιώτη Αττικής Παντελεήμονα, ή «τον Κύπριο κατακτητή» (όπως θα έλεγε ο ευλαβέστατος Μητροπολίτης Ξάνθης) άγιο Σπυρίδωνα;;;;

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 6:34 μμ
    Permalink

    Εντωμεταξύ ο π. Αρσένιος Βατοπαιδινός είναι από την Παραμυθιά του νομού Θεσπρωτίας… Δεν πειράζει όμως, ας τον λέμε κι αυτόν «Κύπριο»… είναι πιο εντυπωσιακό και ερεθίζει περισσότερο τους κομπλεξικούς!

    ΥΓ. Το Βατοπαίδι έχει και Γάλλους, Αμερικάνους (ΗΠΑ, Βραζιλία κλπ), Αυστραλούς, Ρουμάνους, Γεωργιανούς… Αν όμως δεν είσαι αδερφή από τον Πύργο, ή ψυχασθενής από την Σαντορίνη, είσαι ανάξιος, δεν ξέρεις τί θα πει πίστη ή καλογερική…

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 6:37 μμ
    Permalink

    Ξεχάσατε μέσα στους υποστηρικτές (υποτιθέμενους και πραγματικούς) της συνοδείας των κυπρίων να αναφέρετε και τους παπαροκάδες, αυτούς που έκαναν «ιεραποστολή» στα μπουζουξίδικα και στο τέλος πέταξαν τα ράσα.

    Με υπακοή πήγαιναν κι αυτοί στα «πολιτιστικά κέντρα», κατά Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

    Για να βγεί έπειτα ο τραγουδιστής τους και να πει ότι δεν ήμασταν μοναστήρι αλλά μαγαζί, όπως έγινε και το Βατοπέδι.

    Όσον αφορά την σεξουαλικότητα των μοναχών , όταν ανοίξουν μερικές κλειστές πόρτες και δούμε τι προβάλλεται στις καινούριες plasma οθόνες του Βατοπεδίου, τότε είναι σίγουρο ότι πολλοί θα κοκκινήσουν.

    (το τελευταίο προέρχεται από αυτόπτη δόκιμο μοναχό)

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 6:57 μμ
    Permalink

    Για τον φίλο που ψεύδεται σε σχέση με τον π,Μεταλληνό μεταφέρω τα όσα έχει πει και ασφαλώς δεν έχει αναιρέσειο π.Γεώργιος καθώς αποτελούν θέσεις που υποστηρίζει παλαιόθεν .
    Αναφέρει συγκεκριμένα:

    Α) Τους εκκλησιαστικούς κανόνες για την εκκλησιαστική περιουσία. Σημειώνει δύο κανόνες ( 38ος Αποστολικός, 12ος Κανόνας της 7ης Οικουμενικής Συνόδου) κατά την οποία δεν επιτρέπεται παράδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας σε «δυνατούς» (κράτος και κεφαλαιούχους), παρά μόνο σε φτωχούς (πένητας) και άχρι καιρού.

    Β) Για την εκκλησιαστική περιουσία παίζουν ρόλο πρώτα η κτήση (ο τρόπος απόκτησης) και μετά ο τρόπος χρήσης και διαχείρισης (π.χ. χριστιανικός κομμουνισμός).

    Συνεπώς ένα μοναστήρι δεν επιτρέπεται να παίζει στο χρηματιστήριο, (όπως κανει το Βατοπέδι) , ούτε να κάνει τον κτηματομεσίτη.

    Για οσους κάνουν τα παραπάνω ο π.Παίσιος είχε πεί ότι είναι προτιμότερο να χάσουν την παρθενία τους παρά να εκκοσμικεύουν με αυτό τον χυδαίο τρόπο το Άγιο Όρος.
    Μετά ας μην αναρωτιούνται γιατί εφαρμόζεται ο πνευματικός νόμος, ούτε να παριστάνουν τους μεγαλομάρτυρες.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 7:20 μμ
    Permalink

    vre Leonida tha mas trelaneis esy? XAXAXA , vre kala lene oti to misos se tiflwnei…..! Den h3era oti se koufenei……

    Akouste tin apo4i tou Pater Metaliniou gia to Vatopaidi

    http://oode.wordpress.com/2008/11/18/metallinos-polit/

    Αποσπάσματα απο ομιλία του π. Γεώργιου Μεταλληνού όπως αυτή δόθηκε στις 06-11-2008 στην Εκκλησία του Αγ. Αντύπα στο Γουδί.

    Στα αποσπάσματα αυτά ο π. Γεώργιος ξεκαθαρίζει τι κρύβεται πίσω απο τις υποθέσεις:

    • Βατοπαιδίου
    • Χωρισμού κράτους – εκκλησίας
    • Μαθηματος Θρησκευτικών

    Den mporeis na akouses????? VALE TO PIO DINATA

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 7:42 μμ
    Permalink

    <> agapite Leonida kai Petro .To lew avto epeidh h kritikh sas einai kakoproereti kai oxi epeidh diafonite!

    Ο Μεσογαίας Νικόλαος για την υπόθεση Βατοπαιδίου

    Όποιος επισκέφθηκε το Βατοπαίδι το 1990 δεν ήθελε να το ξαναεπισκεφθεί. Το γνωστό μεγαλείο της ιστορίας του ήταν θαμμένο κάτω από τις σκόνες και τις αράχνες του τότε αποκρουστικού παρόντος του. Μέσα σε λίγα χρόνια η ανακάλυψη των αμυθήτου αξίας θησαυρών του, η καλαίσθητη και κατ’ επανάληψιν βραβευμένη αποκατάσταση των παρεκκλησίων, της τράπεζας και των πτερύγων του, η παραδειγματική αξιοποίηση των κειμηλίων και των υποδομών του, η κατασκευή του σκευοφυλακίου, η οργάνωση της σπάνιας βιβλιοθήκης του, η εντυπωσιακή σε ρυθμούς επάνδρωσή του και πάνω απ’ όλα η ανάσταση της ζωής και δόξας του είναι αδύνατον να έγιναν από όργανα διαπλοκής, από σκοτεινές φυσιογνωμίες ξένες προς τα βιώματα της πίστεως και οικείες προς τη διαφθορά και την διαστροφή.

    Η δόξα και η πρόοδος της Μονής συνδυάστηκε με τη λιτότητα, την ταπείνωση και τη μοναχικότητα των πατέρων της. Όσο και αν αυτό φαίνεται απίστευτο, είναι αληθές. Το Βατοπαίδι της τελευταίας εικοσαετίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της εποχής μας, που πρέπει οπωσδήποτε να πιστωθεί σε αυτούς που σήμερα σέρνονται στα δικαστήρια.

    Ο συνδυασμός αυτών των φοβερών που ακούγονται με αυτά τα θαυμαστά που βλέπουμε αποτελεί άγνωστο μυστήριο που υπερβαίνει τις δικές μας ικανότητες και δυνατότητες. Τη δικαιοσύνη δεν θα την αποδώσουν τα δικαστήρια ούτε οι εξεταστικές επιτροπές αλλά η ιστορία και ο απαράβατος νόμος του Θεού.

    Ίσως το Βατοπαίδι να φιλοξένησε άκαιρα την υπερβολική και άδικη για την αλήθεια εύνοια και τιμή τα προγενέστερα χρόνια. Ίσως τώρα να χρειάζεται να υποδεχθεί την επίσης υπερβολική και άδικη για την αλήθεια κρίση και κριτική. Για την αντιμετώπισή τους τότε χρειαζόταν η εύκολη ταπείνωση, τώρα η δύσκολη, η αγιορείτικη.

    Πάντως η εθνική ζημιά που προκλήθηκε από την κατάρρευση του κύρους του Αγίου Όρους ως συμβόλου αναφοράς και ελπίδας στις ψυχές των Ελλήνων και από την αίσθηση της συντριβής και των τελευταίων μεγάλων αξιών είναι πολύ μεγαλύτερη από τις όποιες συνέπειες της προκληθείσης αστάθειας, του τραυματισμού της πολιτικής αξιοπρέπειας και του κλονισμού της θεσμικής αξιοπιστίας, πολύ μεγαλύτερη και από τη ζημιά που υπέστη το ίδιο το Βατοπαίδι

    http://vatopaidi.wordpress.com/2010/01/02/%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%bf%ce%b3%ce%b1%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bb%ce%b1%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%cf%8c%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b2/

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 7:43 μμ
    Permalink

    Ο Λεωνίδας λέει: «Α) Τους εκκλησιαστικούς κανόνες για την εκκλησιαστική περιουσία. Σημειώνει δύο κανόνες ( 38ος Αποστολικός, 12ος Κανόνας της 7ης Οικουμενικής Συνόδου) κατά την οποία δεν επιτρέπεται παράδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας σε «δυνατούς» (κράτος και κεφαλαιούχους), παρά μόνο σε φτωχούς (πένητας) και άχρι καιρού.»

    Ο κανόνας λέει ότι δεν πρέπει να ζημιώνεται η Μονή χάριν των αρχόντων. ΜΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΩΦΕΛΗΘΗΚΕ!!!!!!!!!!!!!!!

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 8:04 μμ
    Permalink

    Odi

    Άκουσε σε παρακαλώ αυτό
    http://1453-2009.pblogs.gr/2009/01/397080.html.

    Ας το ακούσουν και οι συνομιλητές κι ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

    Είναι τελείως ανόητο να προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλο μας.

    Αυτό που κατάφεραν οι πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης , αλλά και άλλων παρόμοιων που εξελισσονται παράλληλα , είναι να απαξιώσουν το Άγιο Όρος και την εκκλησία συνολικά, μάλιστα δε σε στιγμές που δέχεται επίθεση, και αυτό τονίζει ο π.Γεώργιος.

    Ας προσθέσουμε και ένα ακόμα πικάντικο από την υπόθεση:πριν τις αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο διαδιδόταν μια «προφητεία» αποδιδόμενη στον γέροντα Ιωσήφ περί εκλογής του μητροπολίτου Λεμεσού στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου.
    Τα αποτελέσματα των εκλογών τα γνωρίζετε φαντάζομαι.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 8:10 μμ
    Permalink

    Re leonida min sinexizeis na geliopoihse, avth h sinentev3i pou mas parousiazeis dothike liges meres meta to skandalo. Ton piasane adiavasto ton Kaimeno to Metalino. Egw akousa avth tin sinentev3i, tin omilia pou sou estila tin akouses? H omilia avth pou parathetw einai meta apo ena xrono! APLA PRAGMATA, rwtise kai emathe o KALOPROERETOS AN8RWPOS!

    Akou den thelw na simfoneis mazi mou , oti kai na agapiseis ton Pater Efraim, ta osa lew , einai gia tous kaloproeretous! Esy sinexize na ginese rezili, alloste prosopikos sotiras kanenos den eimai!
    Alloste eisai toso tiflos pou se lipame

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 8:31 μμ
    Permalink

    Λεωνίδας: «Για οσους κάνουν τα παραπάνω ο π.Παίσιος είχε πεί ότι είναι προτιμότερο να χάσουν την παρθενία τους παρά να εκκοσμικεύουν με αυτό τον χυδαίο τρόπο το Άγιο Όρος.»

    Ο Γέροντας Παϊσιος δεν έλεγε γι’ αυτούς, αλλά για τον π. Βασίλειο Γοντικάκη και τις μονές του, Σταυρονικήτα και Ιβήρων.

    Λεωνίδας: «Ξεχάσατε μέσα στους υποστηρικτές (υποτιθέμενους και πραγματικούς) της συνοδείας των κυπρίων να αναφέρετε και τους παπαροκάδες, αυτούς που έκαναν «ιεραποστολή» στα μπουζουξίδικα και στο τέλος πέταξαν τα ράσα.»

    Ε ναι τους ξέχασα, τί να κάνουμε είναι πολλοί οι υποστηρικτές της αδελφότητας του Γέροντα Εφραίμ: Γέροντας Παϊσιος, Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Γέροντας Χαράλαμπος Διονυσιάτης, Γέροντας Πορφύριος, Γέροντας Αμβρόσιος της Δαδιάς, Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ (από τους κεκοιμημένους), Γέροντας Ιωσήφ Διονυσιάτης, Γέροντας Ευθύμιος Καψαλιώτης, Γέροντας Ονούφριος (διάδοχος του Γέροντα Σίμωνα Αρβανίτη), Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης, Γέροντας Γεώργιος Καψάνης ο Γρηγοριάτης, Γέροντας Εφραίμ της Αμερικής….

    Γιατί δεν πας στην καλύβη του παπα-Εφραίμ του Κατουνακιώτη να ρωτήσεις την συνοδία του;;;;;

    Ο ελεεινός συκοφάντης Λεωνίδας λέει: «Όσον αφορά την σεξουαλικότητα των μοναχών , όταν ανοίξουν μερικές κλειστές πόρτες και δούμε τι προβάλλεται στις καινούριες plasma οθόνες του Βατοπεδίου, τότε είναι σίγουρο ότι πολλοί θα κοκκινήσουν.
    (το τελευταίο προέρχεται από αυτόπτη δόκιμο μοναχό)»

    Έτσι ε?

    Ομιλείς για τον ομοφυλόφιλο κομμωτή Χρίστο Στάγγο και τον επίσης ομοφυλόφιλο ξάδερφό του που παρήγγειλε ο επιστήθιος φίλος του Γιοσάκη αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος από τον «πνευματικό» του Γιοσάκη παλαιοημερολογίτη επίσκοπο Ευθύμιο στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ομοφυλόφιλος ισχυριζόταν πως είχε ερωτικό δεσμό με τον Αθανάσιο Λεμεσού και, όταν του ζητήθηκε στο συνοδικό δικαστήριο να δείξει τον Λεμεσού, ΕΔΕΙΞΕ ΑΛΛΟΝ, ΤΟΝ ΜΟΡΦΟΥ??????????????????????????????????????

    Αφού είναι ομοφυλόφιλος, τότε τί τον πείραξε και πέταξε τα ράσα? Μήπως επειδή απογοητεύτηκε όταν προσπάθησε ανεπιτυχώς να τους ρίξει στην αμαρτία και αυτοί τον έστειλαν από εκεί που ήρθε?????

    Βέβαια τον πατριάρχη Αλεξανδρείας που προήδρευε του δικαστηρίου όπου κατατροπώθηκε από μόνος του ο κραγμένος, κάποιοι μετά, όπως φαίνεται, τον κανόνισαν δεόντως, όταν έριξαν το σινούκ με το οποίο ο Μακαριώτατος πήγαινε στο Βατοπαίδι με το πνευματικοπαίδι του Λεμεσού Γέροντα Αρσένιο της Μονής Μαχαιρά και άλλους…

    Δείτε και εδώ να καταλάβετε τί ψεύτης που είναι ο εκλεκτός του «αδερφάτου» (και όχι του λαού όπως ο βατοπαιδινός Λεμεσού) Χρυσόστομος:

    http://vatopaidi.wordpress.com/2009/11/23/%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85/

    http://vatopaidi.wordpress.com/2010/01/31/%ce%bf-%cf%84%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%80%ce%b7-%cf%80%ce%bf/

    Και μη ξεχνάς, εσύ που αναμασάς ψέμματα του ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΨΕΥΤΗ, ότι ο φίλος του Γιοσάκη είναι που θέλει τα μοναστήρια να επανδρώνονται με ομοφυλλοφίλους:

    «ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να πηγαίνουν στα μοναστήρια, τα οποία λειτουργούν ως θεραπευτήρια.»

    http://gaynewsingreek.blogspot.com/2007/12/blog-post_18.html

    Είναι αυτό που λέει ο Κύριος στην παραβολή:»Εκ του στόματός σου κρινώ σε (=θα σε κρίνω) πονηρέ δούλε».

    Και κάτι άλλο, που είναι πολύ αυτονόητο, αλλά θα το πω:

    Το τί είναι οι 110 περίπου πατέρες του Βατοπαιδίου το γνωρίζουν όλοι οι προσκυνητές που βλέπουν αυτούς, την ομιλία, τις κινήσεις, την συμπεριφορά τους, τον λόγο τους, τα θεία τους χαρίσματα, την αφοσίωσή τους, την πολύωρη εξαντλητική παραμονή τους στην εκκλησία, τη δουλειά τους στα διακονήματα, την συγκλονιστική καλοσύνη τους κλπ κλπ κλπ. Οι βατοπαιδινοί είναι ΑΓΓΕΛΟΙ.

    Ο ομοφυλόφιλος Αττικής στην κασέτα του έλεγε προς τον ερωμένο του πόσο βαριόταν να πάει σε έναν αγιασμό που είχε να κάνει. Οι ομοφυλόφιλοι στο Βατοπαίδι πριν το 1990 σχεδόν δεν πατούσαν στην εκκλησία. Ο Γέροντας Εφραίμ και η συνοδία του περνούν του 1/3 κάθε ημέρας της ζωής τους το περνούν προσευχόμενοι με ζήλο στο ναό. Η διαφορά είναι ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΗ.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 8:37 μμ
    Permalink

    Λεωνίδας: «Ας προσθέσουμε και ένα ακόμα πικάντικο από την υπόθεση:πριν τις αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο διαδιδόταν μια «προφητεία» αποδιδόμενη στον γέροντα Ιωσήφ περί εκλογής του μητροπολίτου Λεμεσού στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου.
    Τα αποτελέσματα των εκλογών τα γνωρίζετε φαντάζομαι.»

    Νωρίς είναι ακόμα. Γιατί να μη βγει στο μέλλον αυτός που (παρά την ελεεινή εκστρατεία συκοφάντησης του από τον Χρυσόστομο, η οποία ακόμα δεν έχει λήξει) είχε το 49% του λαού της Κύπρου;;;;; Τί, θα είναι για πάντα στο θρόνο ο εκλεκτός του Γιοσάκη (που είχε την ψήφο του 4% του λαού);;;;;;;;;;;;;;;;

    Εξάλλου, ήδη ο αληθινός ποιμένας της Εκκλησίας της Κύπρου είναι ο Αθανάσιος. Ο άλλος είναι μόνο για πάρτι και εθναρχικές κορώνες….

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 8:54 μμ
    Permalink

    Ό,τι και να πεις για τον Μεταλληνό, ο Μεταλληνός ΔΕΝ είναι μοναχός. Οι φωτισμένοι γεροντάδες που δίνουν μαρτυρία για την ευλογημένη συνοδία του Γέροντα Ιωσήφ είναι πολύ πιο αρμόδιοι.

    Από τη μια λοιπόν έχουμε τους αγίους γεροντάδες που υποστηρίζουν το Βατοπαίδι, από την άλλη τον Γιοσάκη, τον Χρύσανθο Λεμεσού με τις κρουαζιέρες, τον πρώην Πάφου και νυν Κύπρου Χρυσόστομο με τους ομοφυλόφιλους (όπως οι ίδιοι παραδέχονται) ψευδομάρτυρες του, τον π. Βασίλειο Γοντικάκη που πέταξε έξω τον Γέροντα Παϊσιο, τον φίλο του τον Γιανναρά που αρνείται την αειπαρθενία της Παναγίας μας κλπ που το πολεμούν. Χμμμμμ….. ποιους να πιστέψουμε άραγε;

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 8:55 μμ
    Permalink

    An den kanw lathos o Gerontas Iwshf eipe ston Pater Athanasio na pas pisw sth Kypro na gineis Episkopos.

    Alla pou 3eroume,isos na ginei kai Arxiepiskopos. Vevea ola avta mikri simasia paizoun.

    Avtin tin misi alhtheia sas re DEN THN MPORW

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 8:59 μμ
    Permalink

    Ας σημειωθεί και ότι οι εχθροί του Βατοπαιδίου, επειδή μετά από τόσο καιρό δεν μπόρεσαν να βρουν τίποτα καλύτερο, άρχισαν να καταφεύγουν στα ΜΟΝΤΑΖ!!!:

    http://vatopaidi.wordpress.com/2010/02/04/%ce%ba%cf%81%ce%af%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%b5-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b1%ce%b2%ce%ad%ce%bb%ce%b1/

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 9:01 μμ
    Permalink

    Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου, 20 ψέματα και …ο Χαρδαβέλλας
    5 Φεβρουαρίου, 2010 — VatopaidiFriend
    VatopaidiFriend: Μετά την πρώτη εκπομπή του «Αθέατου Κόσμου», πολλοί φίλοι της σελίδας, έστειλαν απαντήσεις στις συκοφαντίες που ακούστηκαν. Ενώ μεταξύ βέβαια, παρουσιάστηκε η δεύτερη εκπομπή που έγινε ρεζίλι ο Χαρδαβέλας αφού καταρρίφτηκαν ΟΛΕΣ οι συκοφαντίες. Παρόλα αυτά, οφείλουμε σεβόμενοι τον κόπο και την αγάπη των φίλων μας να δημοσιεύσουμε τις καλύτερα τεκμηριωμένες. Ευχαριστούμε για την αγάπη σας.

    Χιλιοαναμασήμενο φαγητό μάς προσφέρει ο δυστυχής δημοσιο(λιβελλο)γράφος κ. Χαρδαβέλλας με την εκπομπή του Αθέατος Κόσμος (που ευτυχώς για μας τον κάνει θεατό!!). Στην εκπομπή της Τρίτης 26 Ιανουαρίου αφιέρωσε τρεις ώρες με εκλεκτούς (όμοιος ομοίω αεί πελάζει) φίλους του για να ξανασυκοφαντήσει την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Μας παρουσίασε ένα βίντεο εκατό φορές, επενδυμένο με μουσική πράκτορα 007 για περισσότερο action, νέο κατά τα άλλα, αλλά ξέχασε να πει στον κ. Βελόπουλο βουλευτή του ΛΑΟΣ να μην πει ότι είναι ενός έτους παλιό το βίντεο (και οι καταγγελίες των μοναχών) και ότι την είχε και εκείνος από πέρυσι. Έτσι ακουσίως αλληλοκαρφώθηκαν. Φυσικά ο Χαρδαβέλλας έκανε τον κινέζο. Έτσι έχασε την αποκλειστικότητα. Για καλύτερη αποτύπωση των εμετικών ψεμάτων θα παρατάξω αυτά αριθμητικά. Για να καταλάβετε πόσο φερέγγυοι είναι όλοι αυτοί στην εκπομπή με προεξάρχοντα τον Χαρδαβέλλα και τι πίστη μπορούμε να δώσουμε στα λεγόμενά τους.

    1ον Ψέμα.
    Το βίντεο τραβήχτηκε στην ΙΜΜ Βατοπαιδίου από μοναχό της μονής.

    Για όσους ξέρουν τη μονή τέτοιος χώρος δεν υπάρχει, τραβήχτηκε στις Καρυές στην επιστασία. Το βίντεο είναι κάκιστης ποιότητας τραβηγμένο από κινητό πίσω από την πλάτη κάποιου. Οι πατέρες έχουν πολύ καλά μηχανήματα (βιντεοσκοπούν διάφορες εκδηλώσεις της μονής) και δεν θα ήταν τέτοια η ποιότητα και ούτε στημένη η κάμερα πίσω από την πλάτη ανθρώπων.

    2ον ψέμα

    Είναι βίντεο που μόλις παρέλαβα λέει ο Χαρδαβέλλας.

    Αφελώς ο κ. Βελόπουλος ομολογεί ότι το έχω και εγώ από πέρυσι. Μούγκα ο Χαρδαβέλλας.

    3ον ψέμα

    Παρουσιάζει κάποιον π. Γαβριήλ που τον έδιωξαν από τη μονή

    Πρώτον ο συγκεκριμένος μοναχός τσακώθηκε με τρεις μονές και έφυγε (Σαντορίνη, Εσφιγμένου και Βατοπαίδι) , με τον μητροπολίτη Σαντορίνης και διαρκώς όπου πήγαινε, έμενε λίγο , τσακωνόταν και έφευγε. Στην αρχή αναγνώριζε τον πατριάρχη, μετά στην Εσφιγμένου τον αποκήρυξε μετά στο Βατοπαίδι τον ξανά-αναγνώρισε , έφυγε και τώρα ούτε τον αναγνωρίζει ούτε δεν τον αναγνωρίζει. Όσο και να θέλεις μπορείς να πιστώσεις αυτόν το μοναχό ότι λέει αλήθεια; αφού οι πράξεις του άλλα λένε.

    4ον ψέμα

    Έδιωξε τους υπερήλικες (υπερθεματισμός του Χαρδαβέλλα για να δώσει περισσότερη σημασία στην συνέντευξη) μοναχούς ο Εφραίμ Κουτσού (δεν τον αναγνωρίζουν ως ιερομόναχο ή ηγούμενο, όπως και τον Πατριάρχη) για να πάρει τα κελιά τους και να πάρει επιδότηση.

    Όσοι γνωρίζουν τους μοναχούς ξέρουν ότι αυτοί είναι ζηλωτές, σχισματικοί ,παλαιοημερολογίτες που δεν αναγνωρίζουν τίποτα και κανένα (Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, Πατριαρχείο, Πατριάρχη). Κατέλαβαν μόνοι τους τα κελιά όταν το Άγιο Όρος ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση. Ο πατριάρχης ζήτησε να επανδρωθούν από κανονικούς μοναχούς για να λειτουργούν ως σωστά κοινόβια, σκήτες κ.λ.π. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι λαϊκοί με γένια και μαύρα ρούχα. Δεν είναι κανονική η κουρά τους σε μοναχούς. Δηλαδή να μου έρθει μια ημέρα να αφήσω γένια σαν τον άγιο Ονούφριο να βάλω μαύρα και να παριστάνω τον μοναχό και να θέλω και το κελί που μόνος μου κατέλαβα πίσω. Αν ήθελαν ας γίνονταν κανονικοί μοναχοί να ταπεινώνονταν όπως κάθε σωστός μοναχός και αν τους έλεγαν να φύγουν τότε θα είχαν δίκαιο.

    5ον ψέμα

    Έδιωξε τους Έλληνες από τα κελιά και έφερε Ρουμάνους, Βουλγάρους κ.λπ.

    Δεν γνωρίζουν ότι πολλά κελιά εδώ και αιώνες ανήκουν σε Ρουμάνους(Κολιτσού), Βουλγάρους Ρώσους κ.λ.π; Απλώς ήρθαν πίσω οι νόμιμοι κάτοχοί τους. Και στο κάτω κάτω Έλληνες μοναχοί δεν υπάρχουν στην Κύπρο, στην Αγγλία , Ρωσία Ισραήλ…Θα έπρεπε να διωχθούν;

    6ον ψέμα

    Είναι αντικανονικό να αποκαλείται η μονή Βατοπαιδίου Μεγίστη.

    Αν ψάξετε να δείτε ο άγιος Νεκτάριος πριν ένα αιώνα και περισσότερο, σε επιστολές του προς τη ΙΜΜ Βατοπαιδίου , όταν ζητούσε οικονομική ενίσχυση για να εκδώσει συγγράμματα του αποκαλούσε τη μονή Μέγιστη. Μην μας πείτε τώρα ότι και με τον άγιο είχε «διαπλεκόμενα συμφέροντα» ο γέροντας Εφραίμ ή ότι τα πλαστογράφησε η μονή γιατί θα εκραγώ (κατά το λεχθέν του κ. Χαρδαβέλλα σε κάποια στιγμή στην εκπομπή). Και από ότι ξέρω ο όρος Μεγίστη χρησιμοποιείται για τη μονή Βατοπαιδίου από τον 15ο αιώνα.

    7ον ψέμα

    Εκδιώχθηκε ο γέρων Ιωσήφ από τη Κύπρο με τη συνοδεία του το 1978 για παιδεραστία και ομοφυλοφιλία από τον τότε μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο.

    Ναι έφυγε χωρίς να διαμαρτυρηθεί αφού η προσπάθειά του για αναζωπύρωση του μοναχισμού στην Πάφο δεν άρεσε. Αλλά ούτε αποδείξεις είχε ο Χρυσόστομος, ούτε δικαστήρια έγιναν άλλα και πριν μερικά χρόνια απολογήθηκε δημοσίως λέγοντας ότι είχε κακές πληροφορίες. Εξάλλου η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1999 σε Συνεδρία της αποφάσισε ότι «ουδόλως ευσταθούν αι εναντίον αυτού εκτοξευθείσαι κατηγορίαι». Βλ. αναλυτικά και το άρθρο: http://vatopaidi.wordpress.com/2009/11/23/%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85/

    8ον ψέμα

    Περιέφερε την αγία ζώνη ο γ.Εφραίμ για χρήματα αλλά και γνωριμίες

    Ουδέποτε ζήτησε ο γέροντας να πάει σε κάποιο σπίτι για να πάρει την αγία ζώνη. Στελέχη της τότε κυβέρνησης ζήτησαν από το γέροντα να την πάει στον Παπανδρέου. Τι να έκανε ;να μην την πάει; Θα ήταν προσβολή για τον ανώτατο άρχοντα της χώρας. Όποιος είναι έξω από το χορό , πολλούς χορούς γνωρίζει.

    9ον ψέμα

    Σχέσεις με τον Κάρολο για να ελέγχει διεθνώς?? τα νήματα.

    Αν κάποιος αλλόθρησκος ή χριστιανός άλλου δόγματος ενδιαφέρεται για την Ορθοδοξία , για την πνευματική του αναγέννηση πρέπει επειδή είναι Βασιλιάς, πρίγκιπας να τον διώχνουμε, ενώ αν είναι απλός θνητός να τον δεχόμαστε; Ο Κύριος είπε στους αποστόλους να διδάξουν στα έθνη το κήρυγμα του και δεν απέκλεισε κανένα. Κάποιος δημοσιογράφος (Καλοκαιρινός) είπε και το πρωτάκουστο ότι έχει διεθνή πλοκάμια ο Εφραίμ και μάλιστα ο άλλος, όμοιος του Χαρδαβέλλα, Βαξεβάνης ότι κάποιος Έλληνας πολιτικός είπε στον γ. Εφραίμ ότι θα γίνει τάχα αρχηγός της Ευρώπης. Νομίζω λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει αλλιώς ας αποταθούν στον πολύ γνωστό παραμυθά κ.Τριβιζά (έγραψε την Φρουτοπία) να γράψουν μαζί κανένα παραμύθι για τα παιδιά.

    10ον ψέμα

    Σύμφωνα με εφημερίδα του εξωτερικού η ΙΜΜΒ δίνει στους εκλεκτούς επισκέπτες της πανάκριβες πετσέτες με μονόγραμμα επάνω και καπέλα του base-ball

    Τόσα χρόνια που πηγαινοέρχομαι στη μονή και να μην μου δώσουν τίποτα, ούτε ένα καπελάκι του baseball; Να πω την αλήθεια κάτι μου δίνουν μερικές φορές , λαδάκι από τα καντήλια διαφόρων εικόνων, κορδέλα της Αγίας Ζώνης (ευλογημένη στην Αγία Ζώνη). Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας και δεν το αντιλαμβανόμαστε. Πάντως την επόμενη φορά που θα επισκεφθώ τη μονή θα απαιτήσω να μου δώσουν και εμένα γιατί με αδικούν.

    11ον ψέμα

    Είπαν ότι ο Πατριάρχης και η σύνοδος πέρυσι καταδίκασαν το γέροντα Εφραίμ

    Μάλλον έχουν επιλεκτική μνήμη ή δεν γνωρίζουν. Τον περασμένο Ιούλιο αν δεν απατώμαι με ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου και ο Πατριάρχης λένε ότι ουδέν μεμπτό βρέθηκε στον π.Εφραίμ και ότι οι κατηγορίες που του προσάπτουν είναι συκοφαντίες και πλάνες. Οπότε και ο Πατριάρχης που τι συμφέρον έχει να τον υποστηρίζει τον αθώωσε. Απλώς στην αρχή του σκανδάλου θορυβήθηκε όπως οι περισσότεροι από εμάς. Μετέπειτα και μετά από έρευνα ανακάλυψε ότι όλα ήταν ανυπόστατες συκοφαντίες. Ο γέροντας Εφραίμ παραμένει ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου, απλά έχει αποσυρθεί από διοικητικά και διαχειριστικά καθήκοντα άχρι καιρού. Βλ. και άρθρα http://vatopaidi.wordpress.com/2008/11/28/patriarxeio/ και http://vatopaidi.wordpress.com/2008/11/28/gerontas-efraim/

    12ον ψέμα

    Μυστηριωδώς πέθαναν είκοσι μοναχοί μετά την διαφωνία τους με τον π.Εφραίμ ή μετά από δική τους καταγγελία στα αρμόδια όργανα.

    Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι ένας ιερομόναχος που από τα παιδικά του χρόνια είναι στην εκκλησία, έχει να φάει κρέας αυτοβούλως από τα δέκα του όπως ο αδελφός του μου είπε, θα δολοφονούσε ανθρώπους; Ούτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν μπορεί να το χωρέσει αυτό. Εγώ πάντως αυτό που είδα είναι πως οι πατέρες της μονής περιποιούνται νυχθημερόν τους γέρους ή αρρώστους της μονής , πως ο γέροντας Εφραίμ ενδιαφέρεται προσωπικά για αυτούς. Μάλιστα στους παλαιούς γέροντες της παλιάς συνοδείας έδωσε από ένα μοναχό να τους υπηρετεί.

    13ον ψέμα

    Κάποιος μοναχός ‘τσάκωσε ‘ τον γέροντα Εφραίμ να κάνει επικλήσεις σε πνεύματα και να μετατρέπεται σε δαίμονα με κόκκινα μάτια και κέρατα. Αυτός ο μοναχός μετά έχασε τα λογικά του.

    Συγχωρέστε με αλλά μήπως αυτός ο μοναχός έχασε τα λογικά του πριν το συμβάν που περιέγραψε; Πάντως εγώ το ομολογώ είδα την μεταμόρφωση που περιέγραψε ο μοναχός , όχι όμως στον γέροντα Εφραίμ αλλά σε εμένα και στην σύζυγο μου. Γιατί μεταμορφωθήκαμε πνευματικά με τις νουθεσίες και τις προσευχές του γέροντος μας π.Εφραίμ.

    14ον ψέμα

    Οι μονές γενικά του Αγίου όρους κατέχουν τη μισή Θεσσαλονίκη και τη μισή Χαλκιδική

    Εντάξει αυτό το ξέρουμε ότι η υπερβολή είναι ίδιον γνώρισμα του Έλληνα. Πάντως νομίζω ότι η ΙΜΜΒ κατέχει στην Θεσσαλονίκη ένα δύο μικρά κτήρια και ένα δυάρι για τις ανάγκες των μονάχων.

    Σαν πολύ μικρή δεν φαίνεται η Θεσσαλονίκη;

    15ον ψέμα

    Ναι τώρα με ενημερώνουν ότι πήραμε χιλιάδες τηλεφωνήματα στο τηλεφωνικό κέντρο του καναλιού(Χαρδαβέλλας).

    Να έλεγες εκατοντάδες να το πιστεύαμε τέλος πάντων αλλά χιλιάδες, πότε πρόλαβαν σε μια ώρα. Φυσικά δεν μας είπαν καταδίκαζαν τη μονή ή την υποστήριζαν τα χιλιάδες τηλεφωνήματα.

    16ον ψέμα

    Ο κ. Βαξεβάνης είπε ότι η ΙΜΜ Βατοπαιδίου απεικονίζει , είναι ο καθρέφτης της πραγματικής Ελληνικής κοινωνίας και πραγματικότητας.

    Μακάρι να ήτανε, αλλά δυστυχώς δεν είναι γιατί θα βλέπαμε προκοπή. Μακάρι ο κόσμος να ερχόταν κοντά στο Χρίστο γιατί έτσι ούτε χρέη θα υπήρχανε από μίζες, κλοπές κ.λ.π Ούτε θα χρειαζότανε η απειλή της τιμωρίας για να δουλέψουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ας επισκεφθούμε τη μονή ή οποιοδήποτε άλλο καλό μοναστήρι και ας παραδειγματιστούμε λοιπόν.

    17ον ψέμα

    Φτιάχνουν τα κελιά και τα πουλάνε σε άλλους μοναχούς ή σε προσκυνητές τουρίστες

    Γύρισα και είδα αρκετά κελιά και σκήτες και πουθενά δεν είδα τουρίστες να διαμένουν σε κελιά ‘ενοικιαζόμενα’ ή μοναχούς χλιδάτους αλλά φτωχικά ευπρεπισμένα κελιά με προσευχόμενους μοναχούς.

    18ον ψέμα

    Κάποιος ζηλωτής μοναχός είπε στο βίντεο ότι τον προσέγγισαν μοναχοί από το Βατοπαίδι και την ιερά μονή Σιμωνόπετρας δίνοντας του λεφτά για να υποστηρίξει τον γ. Εφραίμ. Είπε ότι είχε το χαρτί (συγχωροχάρτι όπως είπε) και θα το έδειχνε. Δεν το έδειξε όμως, πώς στοιχειοθετεί κατηγορίες έτσι χωρίς αποδείξεις. Και πάλι η συκοφαντία παρούσα.

    19ον ψέμα

    Έχουν πληροφορίες(πάντα εξακριβωμένες!) ότι μοναχοί στο Βατοπαίδι κάνουν πηγαδάκια και συζητούν γιατί ο ηγούμενος δεν ‘δίνει’ τον Αρσένιο για να τελειώσει η ιστορία.

    Δυστυχώς νομίζουν ότι τα υγιή μοναστήρια λειτουργούν όπως αυτοί λειτουργούν έξω στην κοινωνία. Με πισώπλατα καρφώματα, ίντριγκες, τσακωμούς μίση κ.λ.π

    Μην κρίνετε εξ’ ιδίων τα αλλότρια.

    20ον ψέμα

    Ο πατήρ Εφραίμ απείλησε μοναχούς να σιωπήσουν αλλά ‘καμικάζι’ μοναχοί δεν σιωπούν και απαντούν. Επειδή φοβούνται οι ίδιοι δεν δίνουν τα ονόματά τους.

    Η πραότητα και η ταπεινότητα του γέροντα έχει αποδειχθεί εδώ και ενάμισι χρόνο περίτρανα. Με τις τόσες συκοφαντίες , διαβολές, βρισιές , απειλές από δημοσιογράφους, πολιτικούς, απλό κόσμο κ.λ.π αν ήταν άλλος θα είχε κάνει 100 μηνύσεις τις οποίες σίγουρα θα κέρδιζε γιατί όλα αυτά ελέχθησαν .Με αυτό το σκεπτικό όλες αυτές οι κατηγορίες για εκφοβισμούς και απειλές ούτε που πρέπει να τους δίνουμε σημασία.

    Μέσα σε μια εκπομπή υποτίθεται ενημέρωσης του κόσμου ειπώθηκαν το λιγότερο είκοσι ψέματα τουλάχιστον. Είκοσι μονάχοι είπαν σκότωσε ο γέροντας Εφραίμ. Είκοσι φορές με ψέματα και διαβολές τον σταύρωσαν. Ας είναι όμως αυτά τα είκοσι ψέματα και τόσα άλλα που ειπώθηκαν ή θα ειπωθούν, είκοσι στεφάνια στον γέροντα Εφραίμ από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

    Νεαρχος Παναγή

    Οδοντίατρος Ορθοδοντικός

    Λεμεσός Κύπρος

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 9:06 μμ
    Permalink

    Επειδή ο οπαδισμός (του θρησκευτικού περιλαμβανομένου) κάνει πολυ κακό στη σκέψη:

    H ομιλία που θεωρείτε ότι υποστηρίζει την συνοδεία των κυπρίων (κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα) έγινε την 06-11-2008 στον Αγ.Αντύπα και η παρουσία του π.Γεωργίου στο δελτίο ειδήσεων του ΑΛΤΕΡ έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου τού ίδιου χρονου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα και όχι πριν ένα χρόνο .

    Όποιοι μπορούν ας ακούσουν τις ομιλίες να αποκομίσουν ίδια εικόνα για το αν ο π.Μεταλληνός θεωρεί ότι όσα γράφτηκαν για το Βατοπέδι είναι συκοφαντίες ή πραγματικότητα.

    Είναι κακό να παίζουμε με την νοημοσύνη των συνομιλητών.

    Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ:

    «Η συναυτουργία ή η ηθική αυτουργία των ιθυνόντων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του καθηγουμένου κ. Εφραίμ και των μελών της Γεροντίας αυτής εις αήθεις πράξεις υποτιμολογήσεως των ανταλλαγέντων ακινήτων της Ελληνικής Πολιτείας δέον όπως διά των ελεγκτικών μηχανισμών αυτής αποδειχθή και κολασθή διά των προβλλεπομένων ποινικών συνεπειών».

    Ιδιαίτερα για τον Ηγούμενο Εφραίμ, αλλά και για μέλη της Γεροντίας και την εμπλοκή τους «εις εμπορικάς δραστηριότητας», τονίζει «αυτό αποτελεί βάναυσον προσβολήν του Μοναχικού ιδεώδους και ευθείαν καταστρατήγησιν των περί του μοναχισμού θείων και ιερών κανονικών προβλέψεων, αίτινες επιφυλάσσουν για μεν τους Κληρικούς την ποινήν της καθαιρέσεως, δια δε τους Μοναχούς την ποινήν του αποσχηματισμού».

    «Εξήλθαν από την έρημο,ενεπλάκησαν σε συναλλαγές με πολιτικάντηδες,δήθεν ευλαβείς και εταιρείες οφ σορ.» είπε

    «Πάντοτε ισχύει το ρητό «το καλόν ουκ έστιν καλόν εάν μη καλώς γένηται» ,και τονίζει: «Η αγία και αμώμητος ημών Πίστις η διά ποταμών αιμάτων πορφυρωθείσα, αποτελεί τον ύψιστον θησαυρόν τον οποίον έχομεν ως πρόσωπα και ως έθνος και θα είναι μέγα λάθος κακέκτυπες συμπεριφορές αναξίων διακόνων του αγίου σώματος αυτής να γενικεύωνται και να ευτελίζουν και να αποδομούν εις τα συνειδήσεις θεσμούς καταξιωμένους».

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 9:26 μμ
    Permalink

    Leonida . Eimai anagkasmenos na omologisw, oti eite Tiflos apo misos eisai h aneparkis na katalaveis stoixiwdeis diafores. Simasia an8rwpe mou exei h televtea apo4h tou kathe enos!

    Re ton Pater Efraim ton ezisa apo konta , tha mou peis esy giati pasta an8rwpos eina? Thelw esena gia na sou peis, tin Xari pou me ekege otan me agki3e kai es8an8ika les kai eimai stous ouranous?

    Toso apextheis eisai esy me tous kyprious kale?

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 9:30 μμ
    Permalink

    Den thelw kanena P. Metalinio gia na mou pei gia to poso kalos einai P.Efraim h kanena Mitropoliti Pireos gia na diafwnisei. Ezisa ton an8rwpo apo konta , esto kai merikes wres,avto mou ftanei!

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 9:39 μμ
    Permalink

    Xωρίς να θέλω να παρομοιάσω ή να εξισώσω τις δύο περιπτώσεις, υπενθυμίζω έναν χαρισματικό (;) ο οποίος μπαινόβγαινε στα δώματα μιας αγίας (τουλάχιστον στα χαρτιά ) οικογένειας και έκανε θαύματα και προφητείες.

    Τον έλεγαν Γκριγκόρι Γιεφίμοβιτς Ρασπούτιν και η οικογένεια είναι η τσαρική οικογένεια των Ρομανώφ, της οποίας τα μέλη είναι όλοι άγιοι της ρωσικής εκκλησίας.

    Ας έχουμε και αυτές τις περιπτώσεις υπόψη μας για να είμαστε προσεκτικοί.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 9:43 μμ
    Permalink

    Eίσαι πολύ βλάκας Λεωνίδα….
    Να πας στον Γιοσάκη νε σε «ευλογήσει»…

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 9:51 μμ
    Permalink

    Vre ton Leonida , kalitera porni kai tapini , para 4evdoXristianos!

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 5, 2010, 11:58 μμ
    Permalink

    Παιδιά, θεωρώ πως κάποιοι συνεχίζετε να στρατεύεστε πίσω από πρόσωπα.
    Δεν υπάρχουν εχθροί του Βατοπεδίου. Δεν έδιωξε ο π. Βασίλειος Γοντικάκης κανέναν πατέρα Παϊσιο. Δεν καταδιώκει κανείς κανέναν.
    Τι πράγματα είναι αυτά;

    Είχαμε πάλι ένα φαινόμενο διαπλοκής και διαφθοράς. Ούτε το πρώτο ούτε το τελευτάιο. Το ποιος φταίει είναι θέμα της δικαιοσύνης.
    Δικό μας θέμα είναι να υποστηρίξουμε τη δικαιοσύνη και να επανεξετάσουμε τους θεσμούς.
    Το σημαντικό είναι αν μπορούμε να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα για τη δικαιοσύνη, την ενημέρωση, τα μοναστήρια κ.λπ.
    Τα συγκεκριμένα πρόσωπα σε λίγο καιρό δε θα είναι στη θέση τους. Τουλάχιστον οι πολιτικοί, δεν έχουν δια βίου εξουσία, κάποιοι άλλοι έχουν ήδη πάρει τη θέση τους.
    Οπότε μας ενδιαφέρει περισσότερο το «τι» και «πώς» παρά το «ποιος». Αν θέλουμε δηλαδή να διορθώσουμε κακοφορμισμένα κατεστημένα…

    Αν δεν θέλουμε, το παίζουμε καφενείο (που είμαστε, δηλαδή).

    Έχω μια υποψία πως ο λόγος του πατρός Μεταληνού (που ο odi παραθέτει) μοιάζει περισσότερο με πολιτική. Μετέρχεται διαφόρων συλλογισμών, πολλές φορές αντικρουόμενων.

    Πάμε για μια πρόχειρη ανασκόπιση:

    Πατήρ Μεταληνός:
    «Φταίνε μόνο οι παπάδες;»
    Το ρητορικό ερώτημα αυτό είναι η πλήρης και τελεσίδικη εισοπέδωση. Όπως θέλει ο πατήρ. Δεν έχω τίποτα να προσθέσω…

    Μετά πηδάει από θέμα σε θέμα πολιτικολογώντας σε στιλ καφενειακό για διεθνή κι εσωτερικά θεμάτα (αλλά για ΌΛΑ τα θέματα, τίποτα δεν άφησε!!!).

    Μας ενημέρωσε πως η ορθοδοξία είναι στην καρδιά της πολιτικής (όπως άλλωστε και ο ισλαμισμός, έτσι δεν είναι;) και έπαιξε κι αυτός λεκτίζοντας με το «έθνος» και το «γένος».
    (Κι αναρωτιόμουν, από που κοπιάρουν κάτι τρελές πολιτειακές κι εκκλησιαστικές απόψεις κάποιοι όψιμοι χριστιανοί…)
    Αυτό είναι το βάθος της πνευματικότητάς μας.
    Το «έθνος» και το «γένος». Όπως άλλωστε λέει και παντού το ευαγγέλιο, ε;
    Έχουμε ξεφύγει ολότελα.

    Οι πληροφορίες που φέρνει είναι δυστυχώς κυρίως παραποιημένες και με λαϊκίστικο κηρυγματικό λόγο διατυπωμένες.
    Από τον τρόπο που διατρανώνει την εθνική μας καταστροφή λόγο της απομάκρυνσης από τα ορθόδοξα πιστεύω, μέχρι τις αιρέσεις και τη δημόσια διοίκηση.

    Παράδειγμα το σημείο που ανάφερε για το διορισμό των μουσουλμάνων και τον συσχετισμό του με το διαχωρισμό κράτους κι εκκλησίας. Η ποσόστωση για την ενίσχυση αδύναμης κοινωνικής ομάδας που κατάφορα αδικήθηκε στο παρελθόν (βλέπε περιορισμό στη μετακίνηση, στην αγορά γης και στην επιχειρηματικότητα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90′ για τους Έλληνες μουσουλμάνους), αγνοείται ως ηθική και νομική επιταγή.
    Αχταρμάς απίστευτος…
    Άντε τώρα να καταλάβει το συλλογιστικό σφάλμα ο ακροατής, μέσα στον πανικό που προκαλούσαν οι απανωτές καταστροφολογικές (αλλά άσχετες) πληροφορίες που άκουγε.

    Επίσης η συμμετοχή των αλλόθρησκων παιδιών στο μάθημα των θρησκευτικών λόγω της ανάγκης ενσωμάτωσης κι ένταξης στην τάξη, μεταφράζεται ως ορθή διδασκαλία των θρησκευτικών. Από τη μία λέει πως πρέπει να είναι ομολογιακή η διδασκαλία και από την άλλη λέει πως δεν είναι.
    Μετά αναφέρει πάρα πολλά στοιχεία τα οποία διαστρέφονται παντελώς. Για να αποδείξει ότι το κράτος δεν είναι χωρισμένο από την κυβέρνηση στη Γαλλία, αναφέρει ότι το κράτος πληρώνει τα έξοδα των καθολικών σχολείων.
    Όποιος ξέρει όμως πραγματικά πως λειτουργεί το σύστημα, γνωρίζει πως αυτό καμία σχέση δεν έχει με ότι εμείς ως έλληνες πολίτες καταλαβαίνουμε. Το κράτος στη Γαλλία αναλαμβάνει τα έξοδα όλων των σχολείων, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν σε αυτά. Αν σε προτιμήσουν πολλά παιδιά, παίρνεις μεγάλη επιδότηση. Είναι δηλαδή τρόπον τινά όλη η εκπαίδευση κρατική και ελέγχεται από το κράτος. Απλά δίνεται το δικαίωμα στον καθε γονιό να επιλέξει το σχολείο στο οποίο θέλει να στείλει το παιδί του. Αυτό έχει θεσπιστεί για να μην ευνοούνται οι έχοντες και κατέχοντες. Δεν υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση με την έννοια την ελληνική, απλά ελεγχεται η παρενόμενη εκπαίδευση και είναι δημόσια, έστω κι αν προέρχεται από διαφορετικούς φορείς.

    Έτσι ως ένα μικρό παράδειγμα τα παραθέτω αυτά.

    Τέτοιου είδους παιχνίδια λεκτικά και συλλογιστικά μετέρχεται, με παραποιημένα στοιχεία που απευθύνονται σε εγκεφάλους που δεν αντέχουν πολύ να σκεφτούν.
    Το άσχημο είναι ότι έτσι δεν υποστηρίζεται η αλήθεια, ούτε η σωστή ενημέρωση του λαού μας.
    Βασικό στόχο έχει το να προσφέρει πολιτική υποστήρίξη σε στρατόπεδο και μάλλιστα με αγχωμένο τρόπο.

    Δυστυχώς με τέτοιους λόγους τους μόνους που πείθει είναι αυτούς που ήθελαν να πεισθούν, που έψαχναν να βρουν τις δικαιολογίες… Όποιος έχει πιο συγκεκριμένη γνώση και δεδομένα και ασχολείται σοβαρά, κατανοεί την συλλογιστική σύγχιση…

    Μου θυμίζει χαρακτηριστικά μια συνέντευξη που είχε δώσει η κυρία Αρβελέρ στην κυρία Παναγιωταρέα. Η κυρία Αρβελέρ, είναι αυτή που έχει αναδείξει τη βυζαντινή ιστορική περίοδο στα μάτια των ξένων. Ξέρει όμως πολύ καλά, ως επιστήμονας, να μην πολιτικολογεί, ούτε έχει καμία ανάγκη να ωραιοποιεί. Θέλει την αλήθεια, όχι την υποστήριξη στρατοπέδου. Σε κάποιο σημείο της συνέντευξής της λοιπόν, η κυρία Αρβελέρ προσπαθεί να πει δυο κουβέντες για να ρίξει τους εθνικιστικούς τόνους της κυρίας Παναγιωταρέα. Της αναφέρει το θέμα των συγχωρόχαρτων, λέγοντας πως το ίδιο έκανε και το δικό μας πατριαρχείο και πως πρέπει να ξέρουμε όλη την αλήθεια. Να μην κρύβουμε τις δικές μας μαύρες σελίδες μιλώντας μόνο για τα λάθη των άλλων. Εννοείται πως η κυρία Παναγιωταρέα την διέκοψε και την διόρθωσε! Σωστά ακούσατε… Η κυρία Παναγιωταρέα διόρθωσε την κυρία Αρβελέρ πάνω σε ιστορικό θέμα!!!

    Αυτό βλέπω να επαναλαμβάνουμε με διάφορους τρόπους.
    Έχουμε δημιουργήσει ένα μύθευμα γύρω από το έθνος και την ορθοδοξία, παραβλέπουμε ότι δε θέλουμε, αποθησαυρίζουμε ότι καταφέραμε να ωραιοποιήσουμε και μιλάμε για την ιστορία μας με τρόπο σχεδόν μεταφυσικό.

    Η πραγματική αυτοκριτική, σε όλα τα θέματα, θρησκευτικά, εθνικά, πνευματικά, πολιτικά, είναι πάντα θέμα στρατοπεδων εδώ στην Ελλάδα.
    Δηλαδή, υπάρχει από τη μια το ακραίο στρατόπεδο του ελληνορθόδοξου μυθεύματος το οποίο επιβάλλεται ως υποχρεωτική ταυτότητα. Οποιαδήποτε κριτική και αναλυτική προσπάθεια, από την άλλη, μονίμως πρέπει να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε πόλεμο, μονίμως χαρακτηρίζεται ως καταστροφική, ύποπτη και δολερή.
    Το πρόβλημα είναι ότι έτσι δεν χάνει κανένας άλλος, παρά εμείς οι ίδιοι.
    Δεν το καταλαβαίνουμε ακόμα…
    Ελπίσω σύντομα να καταλάβουμε ότι δε σώζουμε εμείς την Εκκλησία. Υποτίθεται οτι αυτή μας σώζει.

    @ Odi
    «Petro Kirigmata peri agaphs den dexome apo esena!»
    Το ότι είμαστε συνοδοιπόροι δεν είναι κήρυγμα αγάπης. Είναι ταυτότητα και συνειδητοποίηση πολίτη.

    «epeidh eisai kotoula»
    Έμελε να το ακούσω κι αυτό! 😀

    «den antexw an8rwpous san kai esena den tous mporw! Epeidh an8rwpoi san kai esena mas katastrefoun»
    Κάποιος είχε αναφέρει κάτι για «ηθική δολοφονία» σε ένα προηγούμενο μήνυμα. Κι εγώ κάτι είχα απαντήσει.
    Ένιγουέι, δεν έχω καμία απαίτηση να με γουστάρει κανείς ή να γίνει κολλητάρι μου. Τελείως διαφορετικός είναι ο στόχος του σχολιασμού.
    Και πάντα ισχύει πως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να διαβάζουμε ή να απαντάμε σε κάποιον.
    Όπως επίσης, δεν είμαστε υποχρεωμένοι και να τον βρίζουμε.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 6, 2010, 12:07 πμ
    Permalink

    Δυνατό έ ; τον αποστόμωσε το Λεωνίδα τώρα ο νο 40. Και είναι και Χριστιανός υποτίθεται ο νο 40 . Υποτίθεται ε ;
    Μ αυτό που λέω σημειωτέον δεν παίρνω θέση υπέρ ή κατά του Λεωνίδα .

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 6, 2010, 12:09 πμ
    Permalink

    Τεσσερα πράγματα
    1. Κάποτε ‘ενας προορατικός γέροντας , που τωρα έχει πεθάνει, είπε οτι θα γίνει αρχιεπίσκοπος Ελλάδος ο Ιγνάτιος. Όταν εκλέκυηκε ο Χριστόδουλος όλοι παραξενεύτηκαν. Μετά από 10 χρόνια , νά’σου ο Ιγνάτιος!
    2.Αυριο γιορτάζει ο αγ.Φωτιος Όταν ήταν πατριαρχης τι εριδες, τι τσακωμοι , πόσες σύνοδοι γίνανε. Ανεβοκατέβαινε Αυτός και ο Ιγνάτιος στο θρόνο. Και οι δυο αγιάσανε. Οπότε επειδη υποστηρίζουμε κάποιον καλό είναι να μην βρίζουμε τον «αντίπαλο». Μόνο ο Θεός γνωρίζει τις καρδιές των ανθρώπων.
    3. Για το θέμα της περιουσίας των μονών υπάρχουν δυο απόψεις στην εκκλησία. Η μία η τέλεια ακτημοσύνη και αμεριμνησία και οι άλλοι ότι μπορούμε με τον κόπο μας ή με νόνιμα μέσα να αποκτούνε οι μονες περιουσία, ώστε να μπορούν να κάνουν διαφορα θεάρεστα έργα, όπως φιλανθρωπίες, ιεραποστολές κ.τ.λ. Και με τους δύο τρόπους αγίασαν μοναχοί. Και στις μέρες μας γίνεται το ίδιο. Νομίζω΄π.χ. ότι ο π.Παίσιος του άρεσε να μην έχει βιωτικές μέριμνες, ενω π.χ. ο π.Πορφύριος μάζεψε λεφτά έχτισε μοναστήρι και γενικώς μπήκε σε «μέριμνες». Παρολα αυτα ακόμα και ο π.Παίσιος αναστήλωσε το μοναστήρι στην Κόνιτσα και προέτρεψε τις μοναχες στην Σουρωτη να χτίσουν μοναστήρι.
    4. Επειδή είμαι μοναχος δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να δωσω μια συμβουλή σε έναν παντρεμένο και το αντίστροφο. όσο πιο πολύ γεμίζω με τη Χάρη του Θεού τόσο καθαρότερο μυαλό έχω και μπορω να καταλάβω τους πάντες. Εξάλου τα ανθρώπινα παθη είναι κοινα. Περσι το καλοκαίρι συναντησα μια γιαγιά που ειχε συγχωρέσει τον μοιχο άντρα της. Μου έκανε εντύπωση η ανάπαυση που αισθανόταν μέσα της,
    Θα αγαπησούμε ή θα πεθάνουμε!

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 6, 2010, 12:21 πμ
    Permalink

    Αγαπημένα μου
    όποιος είναι αγαμος είναι άγαμος και ΔΕΝ είναι σε θέση να καταλάβει τα των εγγάμων.
    Μέσα στο μοναστήρι δεν σου τρίβεται η μούρη ΤΟΣΟ πολύ στο χώμα όσο μέσα στο γάμο, διότι στο γάμο δεν μπορείς να νιώθεις το αίσθημα της ΞΕΝΙΤΕΙΑΣ που είναι πολύ εύκολο να το διατηρήσεις στο μοναστήρι, αν από την αρχή παραμείνεις απαρρησίαστος.
    Όποιος είναι έγγαμος και μάλιστα αρκετά χρόνια μπορεί να καταλάβει καλά τι θέλω να πω…
    Στο μοναστήρι σε βλέπουνε και μαυροφορεμένο κάτι αφελείς λαικοί και σου δινουν τιμές αγίου, επειδή α υ τ ο ί είναι άγιοι μέσα τους, πρώτα και κύρια…
    Συμφωνώ και γω ότι είναι επικίνδυνο το εργενιλίκι στον κόσμο αλλά ο γέρων Σιλουανός σωστά είχε σημειώσει ότι στο μέλλον πολλοί διανοούμενοι θα διαβιούν μοναχικά εν τω κόσμω, επειδή οι παλιές συνθήκες που έκαναν τα μοναστήρια να είναι τόποι αγιότητας, τείνουν να εκλείπουν…
    Ο Μητροπ. κ. Νικ. Χατζηνικολάου σε βιβλίο του για το Αγιο ¨Όρος λέει τα ίδια με ευγενικό τρόπο, διότι έχει μια εντιμότητα ο χριστιανός και τα βλέπει τα χάλια…

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 6, 2010, 1:39 πμ
    Permalink

    Επίσης βρε Odi, λες τον άλλο »κοτούλα» ; ¨Η και δε ξέρω πόσες άλλες ετικέτες κόλλησες; Δεν το πιστεύω ειλικρινά.
    Η εσύ ρε Κομόντο »κουλάρησε» λιγάκι. Και συ μια απ τα ίδια. Πρέπει να σου τέλειωσε η κόλλα, εκτός κι αν είναι αυτοκόλλητες οι ετικέτες περί λαού. Συγχώρα με, αλλά η εμπάθεια έχει σοβαρό επιτίμιο, έτσι; . Ακόμη και δίκηο να έχετε και οι δυό σας, σίγουρα αν είμαι λίγο «αισθηματίας» τύπος, δε θα μπορώ να σας » ακούσω» με τίποτα. Λες πολλά όμορφα πράγματα και είναι αξιέπαινο που υπερασπίζεσαι ανθρώπους, ακόμη και αν όντως αποδειχθούν ένοχοι.
    Θυμηθείτε το Μέγα Χρυσόστομο όμως, περί του τρόπου του να λέγεις την Αλήθεια. Λέει καλύτερα μη την πεις ποτέ.
    Και μη μου πείτε πως είναι ιερή αγανάκτηση, γιατί έχω το ίδιο τεράστιο πρόβλημα και μου λέει ο πνευματικός μου πως είναι εγωισμός παιδάκι μου, αφού δεν είχες αγάπη όταν τα έλεγες. Και η εκδήλωση της μη αγάπης στάζει απ τον τρόπο. Η αγανάκτηση μου λέει, δεν αποκλείει τη νηφαλιότητα στον τρόπο. Μην ακούς τις δικαιολογίες ότι τα σπασε και ο Χριστός. Δεν ήσουν μπροστά, ούτε μαγνητόφωνο είχες για να ξέρεις τον τρόπο. Ακόμη και το παιδί σου μπορείς να μαλώσεις αγανακτισμένος, αλλά εσωτερικά έχεις τη νηφαλιότητα του Αγ. Πνεύματος και έτσι αυτό που στάζει, έχει μια αυστηρότητα αγάπης, όχι αυταρχικότητα και αυθεντία εγωισμού.
    Αλλά και ο Λεωνίδας έχει ατράνταχτα επιχειρήματα εδώ που τα λέμε, έτσι; Κάτι το «καλόν ουκ έστιν καλόν…» κλπ, ή το περί αγωγής αντί μήνυσης, κ.ά .
    Όπως και ο Πέτρος σε πολλά είναι μέσα, στο συγκεκριμένο θέμα.
    Επίσης, σε παρακαλώ Κομόντο μου ( που το βρήκες βρε παιδάκι μου αυτό το όνομα, με τρομάζει, κάτι κακό μου θυμίζει), σ αυτό που σου λέει η Σαλογραία, ( γενικά τα λέτε ωραία κυρία μου), περί των θαυμάσιων τοποθετήσεων του Μητροπολίτου π. Αθανασίου, δεν καταλαβαίνω το πότε κινδυνεύει ο μοναχός με μοιχεία. Τι εννοείς; Πάντως εϊχα την ίδια αίσθηση και σκέφτηκα, «κοίτα τώρα πόσο λεπτή είναι η θέση του π. Αθανασίου».
    Διότι η διάπραξη μοιχείας, είναι κάτι που δε θα τον αγγίξει ποτέ. Ασφαλώς δεν είμαι κατά, του να λέει την κατά Χριστό Αλήθεια και πράγματι ήταν περιτράνως, αυτή που περιέγραψε. Άσχετα αν εμείς μέσ την μετριότητά μας, κατεβάζουμε τον πήχη Σαλογραία μου. Κακά τα ψέμματα, ωρέ παιδιά.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 6, 2010, 1:59 πμ
    Permalink

    Λέω πιο πριν «….ακόμη και αν όντως αποδειχθούν ένοχοι.»
    Καλοπροαίρετο έ;
    Ωστόσο, ίσως επιεικές είναι και το : » είτε είναι ένοχοι, είτε δεν είναι «.

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 6, 2010, 3:20 πμ
    Permalink

    Elavtherie ,apo egwismo allo tipote! Mporw omws na zisitisw me an8rwpos kaloproeretous kai na akousw tin apo4h tous kai na na provlimatistw. Me ton Petro kai to Leonida diskolevtika poli , O de petros , exei gemisei to istologio me prosvlitika se an8rwpos minimata ,kai meta to paizei eves8itos, O de Leonidas, exei empatheia me to G.Efraim kai oti tou erthei sto stoma amola.

    Oso gia ta atrantaxta epixirima pou les , egw den vlepw kati tetoio, esy mporeis na vlepeis oti theleis!

    Petro egw avtos pou eimai to deixnw, den krivome pisw apo tis le3eis! Otan lew an8rwpoi san kai esena exoun katastre4ei avth th xora to enow! Exeis Prosvalei tosos an8rwpous ,amesa kai emesa, kai den dexese meta miga sto spathi sou! Mathe otan xtipas na dexese na se xtipoun, kai na min krivese, e3ou kai to kotoula…..

    Elefterie sigxora me, alla epeidh den exw fimh gia tin ypomonh mou. 2 xronia kratise se avto laspopaixnio , se parakalw, mporeis na mou peis an the na sou dosoume vravio kaloproeresis?

    Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Το μοναδικό και ακλόνητο στήριγμα της τόλμης είναι η ταπείνωση
    - Τατιάνα Γκορίτσεβα
  • Αρέσει σε %d bloggers: