Ορθόδοξη θεολογία και αυτοπεποίθηση

Ο σκεπτόμενος άνθρωπος. Η εσωτερική εικόνα του εαυτού μας και θεολογία.

Ενίοτε υπάρχει η εντύπωση ότι η Εκκλησία είναι ένας χώρος όπου επικρατούν αισθήματα όπως η μειονεξία, η μοιρολατρεία, η αυτολύπηση, η απαισιοδοξία, η ηττοπάθεια.

Από την άλλη, η αισιοδοξία, η υπερηφάνεια, ο εγωισμός, η αυτοπεποίθηση και η συνειδητή καλλιέργειά αυτών με τη στροφή προς τον εαυτό μας προβάλλεται σήμερα ως λύση για πολλά προβλήματα του ανθρώπου, ψυχολογικά κι όχι μόνο.

Ποια είναι η στάση εξ’ επόψεως της πατερικής Ορθόδοξης θεολογίας πάνω στο ζήτημα της αυτοαξιολόγησης του ανθρώπου και της θέασης, της αντιμετώπισης του εαυτού μας;

Ακούστε την διαφωτιστική απάντηση σε σχετικό ερώτημα του π. Αθανάσιου, Μητροπολίτη Λεμεσού όπου αναφέρεται σε ζητήματα όπως η ελευθερία, η προσωπικότητα, η φιλοδοξία, η ταπείνωση, το όραμα, η μετάνοια, η επιθυμία.

Αυτοπεποίθηση

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

2 σκέψεις σχετικά με το “Ορθόδοξη θεολογία και αυτοπεποίθηση

  • Απρίλιος 11, 2010, 6:54 μμ
    Permalink

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ Ο ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΥΛΟΓΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ!

    Σχολιάστε
  • Απρίλιος 11, 2010, 7:33 μμ
    Permalink

    ΚΑΙ ΔΙ ΕΥΧΩΝ ΤΟΥ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΗΜΩΝ…ΝΑ ΓΕΥΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΛΥΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ,ΑΜΗΝ+

    Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Το Πρόσωπο είναι το Άτομο εφοδιασμένο: α) με την ικανότητα να αποστασιοποιείται από τις ανάγκες του, β) με την ικανότητα να συνυπολογίζει στην δράση του το καλό του συνόλου και γ) με την ικανότητα να «μπαίνει μπροστά» και να «θυσιάζεται» όταν είναι ανάγκη. Είναι Άτομο, αλλά αυθυπερβατικό-καθολικό.
    - Θεόδωρος Ζιάκας
  • Αρέσει σε %d bloggers: