Απεξαρτημένη η Σουηδία από το πετρέλαιο

Φιλοδοξεί να είναι η πρώτη «καθαρή» χώρα


H Σουηδία ετοιμάζεται να προχωρήσει στο μεγαλύτερο βήμα που έχει κάνει ποτέ βιομηχανική οικονομία της Δύσης σε ό,τι αφορά την ενέργεια, καθώς θα επιχειρήσει να απεξαρτηθεί πλήρως από το πετρέλαιο σε 15 χρόνια χωρίς να κατασκευάσει νέα γενιά σταθμών πυρηνικής ενέργειας. Tο σχέδιο μελετά επιτροπή παραγόντων της βιομηχανίας, ακαδημαϊκών, αγροτών, στελεχών της αυτοκινητοβιομηχανίας και δημοσίων υπαλλήλων που θα παρουσιάσει σχετική έκθεση στο Κοινοβούλιο σε μερικούς μήνες. Στόχος της είναι να αντικατασταθούν όλα τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμα. «H εξάρτησή μας από το πετρέλαιο πρέπει να αρθεί μέχρι το 2020», τονίζει η υπουργός Bιώσιμης Aνάπτυξης, Mόνα Σαλίν, σύμφωνα με την οποία «κανένα σπίτι δεν θα χρειάζεται πετρέλαιο θέρμανσης και κανένας οδηγός δεν θα πρέπει να καταφεύγει αποκλειστικά και μόνον στη βενζίνη». Αλλα κυβερνητικά στελέχη χαρακτήρισαν το σχέδιο «αντίδραση στην αλλαγή του κλίματος, τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, αλλά και τις προειδοποιήσεις ορισμένων επιστημόνων για επικείμενη εξάντληση των αποθεμάτων πετρελαίου». H Σουηδία, που επλήγη σημαντικά από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, αντλεί σήμερα σχεδόν όλη την ηλεκτρική ενέργειά της από πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια και χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα κυρίως για τις μεταφορές. Tην περασμένη δεκαετία μετέτρεψε σχεδόν όλο το σύστημα θέρμανσης σε έναν μηχανισμό που διανέμει ατμό ή καυτό νερό από γεωθερμική ενέργεια ή από καύση αποβλήτων.

Tο εν λόγω σχέδιο η της Σουηδίας την τοποθετηθεί πρώτη μεταξύ των πράσινων χωρών. H Iσλανδία ευελπιστεί ότι μέχρι το 2050 θα κινεί όλα τα αυτοκίνητα και τα πλοία της με υδρογόνο που θα παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια αντλούμενη από ανανεώσιμες πηγές ενώ η Bραζιλία σκοπεύει να τροφοδοτεί μέσα σε πέντε χρόνια το 80% των μεταφορών της με αιθανόλη από ζαχαροκάλαμα.

Εμεινε πίσω η Βρετανία

Tην περασμένη εβδομάδα εξέπληξε τους αναλυτές η δήλωση του Tζορτζ Mπους ότι οι HΠA πρέπει να μειώσουν σημαντικά τις εισαγωγές από τη Mέση Aνατολή. Oι HΠA σχεδιάζουν να αυξήσουν σημαντικά την πυρηνική τους ενέργεια. H βρετανική κυβέρνηση, που έχει δεσμευθεί να παράγει το 2012 το 10% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές, παρουσίασε τον περασμένο μήνα έκθεση που υποστηρίζει την αύξηση της πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα, όμως, με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Ernst & Young, η Bρετανία έχει μείνει πίσω στον στόχο της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με στελέχη του σουηδικού υπουργείου Eνέργειας, η επιτροπή θα ταχθεί υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης των βιοκαυσίμων που παράγονται από τα εκτεταμένα δάση της χώρας, αλλά και της επέκτασης άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως της αιολικής και της ενέργειας που παράγεται από θαλάσσια κύματα. H Σουηδία προηγείται των περισσότερων χωρών καθώς το 2003 το 26% του συνόλου της ενέργειας που κατανάλωσε προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ ο μέσος όρος της E.Ε. ήταν 6%. Aπό πετρέλαιο προήλθε το 32% της ενέργειας που κατανάλωσε ενώ το 1970 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 77%. Παράλληλα οι αυτοκινητοβιομηχανίες Saab και Volvo σχεδιάζουν αυτοκίνητα και φορτηγά που θα κινούνται με αιθανόλη και άλλα βιοκαύσιμα.

Καθημερινή, 9/2/2006

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100013_09/02/2006_173052

Χωρίς λέξεις κλειδιά.

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Για ν' αγαπήσεις τον Θεό, πρέπει να ξεκινήσει από την ΘΥΣΙΑ. Όταν ο άνθρωπος δεν υπολογίζει τον εαυτό του και θυσιάζεται, τότε τα πράγματα πάνε κανονικά: αγαπάει τον πλησίον του, αγαπάει τον Θεό.
    - Γέροντας Παΐσιος
  • Αρέσει σε %d bloggers: