Αληθινή Εκκλησία είναι εκείνη που διατηρεί ζωντανή την αγάπη προς τους εχθρούς

…Η αγάπη προς τους εχθρούς αποτελεί το αψευδές κριτήριο της αλήθειας και της καθολικότητας της Εκκλησίας. Στην διδασκαλία του αγίου Σιλουανού και του Γέροντα Σωφρονίου οι άνθρωποι δεν διακρίνονται σε εχθρούς και φίλους (ή, σε καλούς και κακούς), αλλά σε γνωρίσαντας και αγνοούντας τον Θεόν. Όπου αναγνωρίζονται εχθροί, σημαίνει ότι απορρίπτεται μέρος του σώματος της ανθρωπότητας και φαλκιδεύεται η παγκοσμιότητα. Η τήρηση της εντολής της αγάπης προς τους εχθρούς σημαίνει ότι ο άνθρωπος αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, (ότι) γίνεται καθολικός, παγκόσμιος. Και σε εκκλησιολογικό επίπεδο η αγάπη προς τους εχθρούς αποτελεί κριτήριο που βεβαιώνει την καθολικότητα. Αληθινή Εκκλησία είναι εκείνη που διατηρεί ζωντανή την αγάπη προς τους εχθρούς (σ. 350). Η επισήμανση αυτή είναι βαρυσήμαντη και ιδιαίτερα επίκαιρη στην εποχή μας…

Σχόλιο του καθηγητή κ. Γεωργίου Μαντζαρίδη, για το περιεχόμενο του βιβλίου του Αρχιμ. Ζαχαρία Ζάχαρου με τίτλο Αναφορά στην Θεολογία του Γέροντος Σωφρονίου (έκδοσις Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας, 2000) στο περιοδικό Σύναξη (τεύχος 85, Ιαν. – Μάρτ. 2003, σσ. 94-98).

3 σκέψεις σχετικά με το “Αληθινή Εκκλησία είναι εκείνη που διατηρεί ζωντανή την αγάπη προς τους εχθρούς

 • Ιούνιος 6, 2008, 1:09 πμ
  Permalink

  Η έννοια της Χριστιανικής πίστης έχει ταυτισθεί με την αιώνια αγάπη!!!. Ελεος πιά. Και οι άθεοι μπορούν να αγαπήσουν. Και όλοι οι άνθρωποι γενικότερα πάσης θρησκείας. Ισως κ πιο αληθινά απο τους δήθεν Χριστιανούς που «αγαπούν» γιατι η θρησκεία τους το επιβάλει σε κάποιες περιπτώσεις.

  ~Hierophant~

  Σχολιάστε
 • Ιανουάριος 22, 2009, 2:25 μμ
  Permalink

  ti na kanoume anwnume?o xristos gia agaph milouse,allo an emeis den mporoume na agaphsoume pragmatika.kai egw gnorizw pola atoma pou lene oti einai apistoi,pou agapane kai bohthoun polh poio poli apo xristianous,to ena den anerei to allo.o xristos agaph einai kai o kathenas tha krithei apo thn agaph pou exei sthn kardia tou,kai me poio tropo thn deinei ston allon,auth einai h alhtheia gia mena

  Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

 • Κέρασμα

  Σε τι διαφέρει ο αναρχικός από τον άγιο; Ο αναρχικός καταστρέφει. Ο άγιος μεταμορφώνει. Και οι δύο όμως ξεκινούν από την ίδια βάση, την αγάπη για την ελευθερία.
  - π. Ανανίας Κουστένης
 • Αρέσει σε %d bloggers: