Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Χριστοῦ καί τό ἀνατρεπτικό νόημά της

6 Αυγούστου: γιορτή της Μεταμόρφωσης, ξεμπρόστιασμα δύο εξίσου ζοφερών πειρασμών των πιστών:

1) του πειρασμού να αποσυρθούν από τη λάσπη της ιστορίας, να δραπετεύσουν από τα ζόρικα της κοινωνίας, και να «αναπαυτούν» σε κάποια υπέροχη θεοτική εμπειρία, σαν μια πνευματική ελίτ.

2) του πειρασμού, οι πιστοί να εισέλθουν στην ιστορία και στον δημόσιο βίο ως κατακτητές που θα καθυποτάξουν τον κόσμο.

Στο περιστατικό της Μεταμόρφωσης, o Χριστός απάντησε στους πειρασμούς αυτούς με τη σ ι ω π ή και με τη π ρ ά ξ η : Προσπέρασε το αίτημα του Πέτρου για εγκατάστασή τους στη θεοτική εμπειρία του βουνού, και κατέβηκε από το βουνό της θεοτικής εμπειρίας για να συνεχίσει την πορεία του με τους ταλαίπωρους της ιστορίας. Αμέσως μετά την κατάβασή του Χριστού από το βουνό, το ευαγγέλιο αφηγείται τη συνάντησή του με δυστυχισμένους που ζητούσαν θεραπεία.

Η πορεία του Χριστού δεν είναι η περαντζάδα ενός celebrity. Ούτε η εισβολή σταυροφόρου θρησκευόμενου. Είναι η πορεία συνοδοιπόρου και σ υ μ π ά σ χ ο ν τ ο ς (η πορεία φτάνει στη δική του σταύρωση), και ε λ ε υ θ ε ρ ω τ ή : η πορεία του θα καταλήξει στην Ανάστασή του, η οποία προδηλώνει την μελλοντική μεταμόρφωση όλου του κόσμου, την τελική νίκη της Ζωής.

Δυσκολοχώνευτο: Στην Ανάσταση θα φτάσει η βιωμένη οδύνη – όχι μια virtual reality, ούτε η εξουσία. Και θα φτάσει η βιωμένη οδύνη όχι με αναμονή, αλλά με ενεργητική πορεία στη λάσπη της ιστορίας, με μάχες καθημερινής αναμέτρησης με το κακό και με την υποδούλωση. Μπαίνει σε δοκιμασία η λογική μας; Φυσικά! Μα μου φαίνεται απείρως πιο παράλογο να θεωρήσω τέρμα των πάντων τη λάσπη.

ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ / 5-8-2023 (FB).

ΥΓ. Έχω γράψει αναλυτικά για το θέμα αυτό (την οπτική της Μεταμόρφωσης) στο βιβλίο μου «Με την ψυχή στα πόδια. Από το μνήμα το κενό στους δρόμους του κόσμου», εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2007. Μια σύνοψη είναι διαθέσιμη εδώ.

H εικόνα είναι έργο του Κινέζου ζωγράφου Βιβλικών σκηνών He Qi.

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Ο Θεός δεν είναι στη Δύναμη αλλά στην Αλήθεια
    - Άγιος Αλέξανδρος Νέβσκι
  • Αρέσει σε %d bloggers: