Προεκτάσεις της ταινίας «Το μοναστήρι»

Mr. Vig and the nun

Επανερχόμαστε στην ταινία-ντοκιμαντέρ Το μοναστήρι (the monastery movie) την οποία παρουσιάσαμε παλιότερα για να επισημάνουμε δύο αξιόλογα -πλην αθέατα- σημεία από την ταινία και το επιπλέον υλικό του DVD:

1.  Ένας αφανής πρωταγωνιστής

Ο κύριος και εμφανής πρωταγωνιστής είναι ο κύριος Βίγκ. Όμως η αφανής ηρωίδα είναι η σκηνοθέτης, η οποία αφότου πληροφορήθηκε τυχαία για τον 80χρονο κ. Βίγκ, τον γνώρισε, γοητεύτηκε από την επιδίωξή του και και πέρασε πέντε χρόνια της ζωής της στο Hesbjerg, συνεργαζόμενη μαζί του, βοηθώντας τον στον αγώνα του, παρακολουθώντας και βιντεοσκοπώντας την καθημερινότητά του προκειμένου να καταγράψει αυτη την ιστορία. Όπως αναφέρει και η ίδια συνάντησε πολλές δυσκολίες μέχρι να ολοκληρώσει και να δημοσιοποιήσει αυτό το έργο.

2. Η σημειολογία της αναζήτησης

Η κινητήριος δύναμη της ταινίας είναι η αμετακίνητη επιθυμία του κ. Βίγκ να ιδρυθεί ένα ορθόδοξο μοναστήρι στον πύργο που κατέχει.

– Ποιος όμως ήταν ο κ. Vig;

– Γιατί ενδιαφέρθηκε τόσο πολύ για την Ορθοδοξία ώστε να κάνει στόχο της ζωής του να κτίσει ένα ορθόδοξο μοναστήρι στην Δανία;

Αυτά είναι δύο πτυχές τις οποίες η ταινία αγγίζει ακροθιγώς. Όπως όμως μπορεί κανείς να πληροφορηθεί αναλυτικά στο επιπλέον υλικό του δίσκου, καθώς και στον ιστοχώρο του μοναστηριού, ο κ. Vig  έχει μια αξιοσημείωτη προσωπική διαδρομή. Με ταπεινή καταγωγή αλλά ισχυρή έφεση στα γράμματα έκανε μεταπτυχιακές ακαδημαϊκές σπουδές στην φιλοσοφία και την θεολογία από τη δεκαετία του ..1940. Ακολούθως υπήρξε λουθηρανός πάστορας, καθώς και βιβλιοθηκάριος σε πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Ταξίδεψε και έζησε στην Αφρική, μελέτησε το Κοράνι στα αραβικά και το Ισλάμ, καθώς και το βουδισμό. Ακόμα, ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με την ακαδημαϊκή έρευνα της ειρήνης (peace research) .

Τελικώς, η πνευματική αναζήτησή του κατέληξε στην ορθοδοξία. Ο κ. Βιγκ βαπτίστηκε ορθόδοξος στη Ρωσία και έθεσε στόχο της ζωής του την εγκαθίδρυση ενός ορθοδόξου μοναστηριού στη Δανία πεπεισμένος για τη σημασία και την επίδραση αυτής της κίνησης.

Από τα παραπάνω μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ο κ. Vig συμβολίζει κατά κάποιον τρόπο τον δυτικό ευρωπαϊκό, ανθρωπιστικό πολιτισμό.  Η έμφαση στη μόρφωση, τη γνώση και την επιστήμη (παιδί της δυτικής σχολαστικής θεολογίας η οποία πρεσβεύει ότι διά της διανοητικής γνώσεως και μόνο μπορούμε να συναντήσουμε το Θεό) αν και αναμφίβολα συναρπαστική και αποτελεσματική, από μόνη της δεν σβήνει την υπαρξιακή δίψα του ανθρώπου και δεν αρκεί για να νοηματοδοτήσει τη ζωή του.

Έχω την αίσθηση ότι ιστορίες σαν κι αυτή υπογραμμίζουν τη σημασία του να βιώνει γνήσια τη ζωή εν Χριστώ. Εσείς τι γνώμη έχετε;

15 σκέψεις σχετικά με το “Προεκτάσεις της ταινίας «Το μοναστήρι»

 • Σεπτέμβριος 7, 2008, 2:14 μμ
  Permalink

  Πως μπορουμε να την «κατεβάσουμε» την ταινία? Ολόκληρη εννοείται.

  Σχολιάστε
 • Σεπτέμβριος 8, 2008, 7:05 μμ
  Permalink

  από ποιο site; έχει ελληνικούς υπότιτλους;

  Σχολιάστε
 • Σεπτέμβριος 10, 2008, 8:35 πμ
  Permalink

  Μπορει καποιος να την ανεβασει σε καποιo torrent site οπως greek-tracker,…

  Σχολιάστε
 • Σεπτέμβριος 14, 2008, 7:15 μμ
  Permalink

  Κατέβασα το orbit, παρόλα αυτά δεν μπορώ να βρω την ταινία «the monastery». Μπορεί κάποιος να δώσει κάποιες λεπτομέρειες ; Ευχαριστώ!

  Σχολιάστε
 • Σεπτέμβριος 14, 2008, 11:02 μμ
  Permalink

  Δώστε περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να κατεβάσουμε την ταινία χωρίς torrent

  Σχολιάστε
 • Σεπτέμβριος 17, 2008, 7:26 μμ
  Permalink

  Αν την έχει κατεβάσει κανείς με Rapid share μπορεί να μας δώσει την διεύθηνση?

  Σχολιάστε
 • Σεπτέμβριος 18, 2008, 7:40 μμ
  Permalink

  Μόνο εμένα και την Dimitra μας απασχολεί «το μοναστήρι» ; Δεν το πιστεύω… βοηθήστε λίγο.

  Σχολιάστε
 • Σεπτέμβριος 22, 2008, 6:22 μμ
  Permalink

  1.Στην παρακάτω διεύθυνση, μπορεί όποιος θέλει να δει την ταινία με αγγλικούς υποτίτλους (δωρεάν, μετά από μία τυπική εγγραφή που περιλαμβάνει και την εγκατάσταση ενός απλού προγράμματος ).
  Σημειώνεται ότι με δεξί κλικ πάνω στην οθόνη προβολής της ταινίας, δίδεται η δυνατότητα επιλογής και πλήρους οθόνης ( full screen).

  http://www.bittorrent.com/users/koch/torrents/The_Monastery__Mr._Vig_and_The_Nun/f35f9ea3-46c1-11dd-ba1d-00e081411f3f

  2.Συμφωνώ με τις επισημάνσεις και τα σχόλια του Ζωντανού Ιστολογίου που με τη βοήθεια του DVD αλλά και του συνοδευτικού υλικού όπως γράφει αλλά και της ικανότητάς του να διεισδύει, απλόχερα μας προσέφερε.

  3.Βέβαια θα πρέπει να πω ότι η ταινία αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με το OSTROV, η οποία μου άρεσε πάρα πολύ και με άγγιξε στην ψυχή μου. Μια ταινία που κάθε φορά που τη βλέπω ή την συζητώ με άλλους όλο και κάτι καινούργιο ανακαλύπτω.

  Σχολιάστε
 • Σεπτέμβριος 22, 2008, 8:08 μμ
  Permalink

  Αγαπητοί φίλοι,

  μετά από το ενδιαφέρον σας, πολύ σύντομα θα έχουμε νέα γύρω από την ταινία Το Μοναστήρι. Μείνετε συντονισμένοι. 🙂

  Σχολιάστε
 • Οκτώβριος 5, 2008, 7:33 μμ
  Permalink

  ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ»

  Σχολιάστε
 • Οκτώβριος 7, 2008, 3:39 μμ
  Permalink

  Βρισκόμαστε στη διαδικασία της μετάφρασης των υπότιτλων από τα αγγλικά στα ελληνικά ώστε η ταινία να είναι προσιτή στο ευρύτερο ελληνικό κοινό.
  Για περισσότερα, δείτε: http://istologio.org/?p=321

  Σχολιάστε
 • Δεκέμβριος 30, 2008, 3:28 μμ
  Permalink

  to downloading tainiwn einai xristianika apodekto? to klebein dhladh epitrepetai?

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 22, 2011, 10:22 πμ
  Permalink

  ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ THE MONASTERY MR VIG AND THE NUN
  Πως μπορουμε να την «κατεβάσουμε» την ταινία? Ολόκληρη εννοείται. Η torrent-RAPIDSHARE EYXARISTV

  Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

 • Κέρασμα

  Ο καλύτερος τρόπος διδασκαλίας των άλλων είναι με το παράδειγμά μας.
  - Anonymous
 • Αρέσει σε %d bloggers: