Σύγχρονος ασκητισμός: Ζωή χωρίς Τηλεόραση

«Η ζωή μου είναι καλύτερη χωρίς ΤV»

Έβγαλαν από τα σπίτια τους τούς τηλεοπτικούς δέκτες και δηλώνουν πως δεν το έχουν μετανιώσει

tv-out

«Μέχρι πριν από τρία χρόνια είχα τηλεόραση στο σπίτι μου. Έκτοτε, αποφάσισα να την απομακρύνω. Φίλοι μου που ήδη την είχαν κλείσει οριστικά με έπεισαν πως στην ουσία δεν επιλέγεις εσύ τι θα δεις στη μικρή οθόνη, αλλά ό,τι οι άλλοι θέλουν να σου σερβίρουν. Είπα, λοιπόν, να δω και εγώ στην πράξη πώς θα είναι η ζωή μου από τη στιγμή που θα αποχωριστώ τελείως το κουτί…».

Δεν το πολυσκέφτηκε πριν επιχειρήσει να ενταχθεί οικειοθελώς στο μόλις 0,5% του ελληνικού πληθυσμού που δεν θέλει- ή και δεν μπορεί- να έχει τηλεόραση κατ΄ οίκον. Στη Θεσσαλονίκη, ο 30χρονος αρχιτέκτονας κ. Κυριάκος Φαλελάκης είναι πια ιδεολογικά αντίθετος με το να βλέπει κάποιος τηλεόραση. «Διαπίστωσα πως δεν ήταν και η πιο δύσκολη απόφαση να κάνω πιο… ευρύχωρο το δωμάτιό μου, να το αδειάσω από ένα περιττό έπιπλο. Μου έφτανε να συνειδητοποιήσω κάποια στιγμή πως μπροστά στο γυαλί έχανα την ευκαιρία για άλλα πράγματα, τα οποία ήθελα αλλά δεν προλάβαινα να κάνω. Με το που σταμάτησα όμως να παρακολουθώ, ένιωσα τον χρόνο μου να αυξάνεται: είχα πλέον περισσότερες ελεύθερες ώρες για επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, αλλά και για να σκεφτώ. Άρχισα να διαβάζω περισσότερα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, να ακούω ραδιόφωνο, να πηγαίνω βόλτες ή και επισκέψεις. Αν θελήσω να δω ένα DVD, χρησιμοποιώ το laptop μου…», λέει στα «ΝΕΑ».

Το κερδισμένο καθημερινό δίωρο που παλαιότερα ξόδευε ως τηλεθεατής είναι το λιγότερο. Το κυριότερο όφελος είναι ψυχικό, όπως εξηγεί. «Εξασφάλισα μεγαλύτερη ηρεμία στη ζωή μου! Όταν δεν έχεις τηλεόραση, βλέπεις πιο νηφάλια τα πράγματα. Στα δελτία ειδήσεων δεν υπάρχει πια ψύχραιμη ενημέρωση. Με τη γρίπη, για παράδειγμα, έβλεπα κόσμο να πανικοβάλλεται και δεν καταλάβαινα γιατί, ενώ ε γώ είχα ενημερωθεί σωστά από άλλες πηγές. Κατάλαβα πως τα κανάλια δεν σου μεταδίδουν απλώς ειδήσεις, αλλά τις κατασκευάζουν για να στις πουλήσουν ως εμπορικό είδος. Βλέπεις ένα δελτίο με 250 εικόνες, μουσικές και ένα σωρό παραστάσεις που περισσότερο σε μπερδεύουν…», υποστηρίζει. «Προφανώς και υπάρχουν αξιόλογα προγράμματα. Αλλά, όταν αποφάσισα να σταματήσω να βλέπω, η ελληνική τηλεόραση ήταν ήδη γεμάτη ξενόφερτα ριάλιτι που μάλλον αποβλακώνουν παρά προσφέρουν κάτι. Καταλαβαίνω, βέβαια, πως για μοναχικούς ανθρώπους ή ηλικιωμένους ένα σίριαλ είναι ίσως και λύση ανάγκης. Για τους υπόλοιπους, ωστόσο, που βλέπουν πολλές ώρες καθημερινά, μπορεί να γίνει και εθισμός, ψυχολογική εξάρτηση…», επισημαίνει.

tveople

Κακή γλώσσα

«Με την τηλεόραση έχουμε τσακωθεί. Δεν έχουμε καθόλου καλή σχέση!», λέει η 53χρονη καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας κ. Μαρία Μανέτα, κάτοικος Πατρών. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας της τηλεόρασης δεν πείστηκε πως άξιζε τον κόπο να τη βάλει στο σπίτι της. «Όσες φορές έτυχε να δω, ήταν σε σπίτια συγγενικών προσώπων. Στην αρχή πειραματίστηκα. Ήθελα και εγώ να δω τι είναι αυτό το νέο προϊόν- τότε μόνο κρατική τηλεόραση υπήρχε. Στα μάτια, ωστόσο, και στα αυτιά μου το αποτέλεσμα με έκανε να μην τη βάλω ποτέ στο σαλόνι μου. Αντιλήφθηκα πως δεν χρησιμοποιείται σωστά η ελληνική γλώσσα. Κι αυτή η κακή έκφραση σε ένα πρόγραμμα που το παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση…», λέει. «Και στην ιδιωτική τηλεόραση με ενοχλεί που δεν αφήνουν ο ένας τον άλλον να διατυπώσει ολοκληρωμένα την άποψή του. Ο τρόπος διαχείρισης μιας συζήτησης είναι τέτοιος, που τελικά μόνο νόημα δεν βγάζεις. Δεν μπορώ να καταλάβω, πάλι, γιατί τα πολύ καλά σίριαλ- μεταφορές μυθιστορημάτων- τα προβάλλουν πολύ αργά. Προφανώς γιατί δεν είναι εμπορικά. Με άλλα λόγια, βάζουμε όλο τον κόσμο σε ένα σακί, στον βωμό της τηλεθέασης…», τονίζει.

«Από την πρώτη κιόλας ημέρα που έκλεισα οριστικά την τηλεόραση φρόντισα να δαπανήσω τον χρόνο μου σε άλλα ενδιαφέροντα…», λέει ο 30χρονος Θεσσαλονικιός αρχιτέκτονας Κυριάκος Φαλελάκης γώ είχα ενημερωθεί σωστά από άλλες πηγές. Κατάλαβα πως τα κανάλια δεν σου μεταδίδουν απλώς ειδήσεις, αλλά τις κατασκευάζουν για να στις πουλήσουν ως εμπορικό είδος. Βλέπεις ένα δελτίο με 250 εικόνες, μουσικές και ένα σωρό παραστάσεις που περισσότερο σε μπερδεύουν…», υποστηρίζει. «Προφανώς και υπάρχουν αξιόλογα προγράμματα. Αλλά, όταν αποφάσισα να σταματήσω να βλέπω, η ελληνική τηλεόραση ήταν ήδη γεμάτη ξενόφερτα ριάλιτι που μάλλον αποβλακώνουν παρά προσφέρουν κάτι. Καταλαβαίνω, βέβαια, πως για μοναχικούς ανθρώπους ή ηλικιωμένους ένα σίριαλ είναι ίσως και λύση ανάγκης. Για τους υπόλοιπους, ωστόσο, που βλέπουν πολλές ώρες καθημερινά, μπορεί να γίνει και εθισμός, ψυχολογική εξάρτηση…», επισημαίνει.

tv-trash

«Δεν έχω ανάγκη την τηλεόραση. Μαθαίνω τα νέα από τις εφημερίδες, το Ίντερνετ ή τους γύρω μου», λέει η 53χρονη καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Μαρία Μανέτα έχουμε καθόλου καλή σχέση!», λέει η 53χρονη καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας κ. Μαρία Μανέτα, κάτοικος Πατρών. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας της τηλεόρασης δεν πείστηκε πως άξιζε τον κόπο να τη βάλει στο σπίτι της. «Όσες φορές έτυχε να δω, ήταν σε σπίτια συγγενικών προσώπων. Στην αρχή πειραματίστηκα. Ήθελα και εγώ να δω τι είναι αυτό το νέο προϊόν- τότε μόνο κρατική τηλεόραση υπήρχε. Στα μάτια, ωστόσο, και στα αυτιά μου το αποτέλεσμα με έκανε να μην τη βάλω ποτέ στο σαλόνι μου. Αντιλήφθηκα πως δεν χρησιμοποιείται σωστά η ελληνική γλώσσα. Κι αυτή η κακή έκφραση σε ένα πρόγραμμα που το παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση…», λέει. «Και στην ιδιωτική τηλεόραση με ενοχλεί που δεν αφήνουν ο ένας τον άλλον να διατυπώσει ολοκληρωμένα την άποψή του. Ο τρόπος διαχείρισης μιας συζήτησης είναι τέτοιος, που τελικά μόνο νόημα δεν βγάζεις. Δεν μπορώ να καταλάβω, πάλι, γιατί τα πολύ καλά σίριαλ- μεταφορές μυθιστορημάτων- τα προβάλλουν πολύ αργά. Προφανώς γιατί δεν είναι εμπορικά. Με άλλα λόγια, βάζουμε όλο τον κόσμο σε ένα σακί, στον βωμό της τηλεθέασης…», τονίζει. []

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής pstefanis@dolnet.gr

Πηγή: Τα Νέα

11 σκέψεις σχετικά με το “Σύγχρονος ασκητισμός: Ζωή χωρίς Τηλεόραση

  • Ιανουάριος 24, 2010, 9:47 πμ
    Permalink

    Το εχω εφαρμοσει και εγω.Πραγματι αλλαξε η ζωη μου.Δοκιμαστε το

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 10, 2010, 5:24 μμ
    Permalink

    Νομίζω ότι οι παπάδες-δεσποτάδες-καλογέροι πρέπει να δώσουν ΠΡΩΤΟΙ το καλό παράδειγμα και μετά και εγώ, σεμνά και ταπεινά θα ακολουθήσω…
    αλλά να βλέπουν οι παπάδες τυφλεόραση και να μη βλέπω εγώ η λαικιά γραία τι βλέπουν οι παπάδες , και πώς επηρεάζεται η σκέψη τους από αυτά που βλέπουν …ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να το πράξω…:-)

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 25, 2010, 9:35 μμ
    Permalink

    Συμφωνώ απόλυτα με τους προλαλίσαντες στο πολύ ενδιαφέρον αρθρο που διάβασα…..δεν υπάρχει πιο χαμένος χρονος απο τον χρόνο που σπαταλά ο άνθρωπος μπροστά στην τηλεόραση.Την έχω καταργήσει κι εγώ και τα μικρα παιδιά μου απο τον περασμένο Μάιο και νιώθω πολύ χαρούμενη για αυτό.Νιώθω οτι έχει αναβαθμιστεί η ζωή μου χωρίς τη »δικτατορία» της τηλεόρασης!!!Και το σπουδαιοτερο όλων :υπάρχουν τοσες πολλές πηγές πληροφορησης ουσιαστικής που η tv ειναι ένα απολυτο σκουπιδι μπροστά τους.οσο για τα παιδιά ό,τι καλύτερο ζωη χωρίς tv.Αν επιθυμούν να δουν κάτι επιλεγμένο στο laptop kai….χωρις διαφημίσεις.Μια απόφαση είναι……πετάξτε την!!!

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 26, 2010, 12:08 μμ
    Permalink

    KAI GW DEN EIXA TV GIA POLLA XRONIA,DHLADH EIXA MIA
    ALLA THN EIXA KANEI TRAPEZAKI!!!!!KLEISTH GIA XRONIA,,,,,
    META HRTHE O …PRWHN KAI THN ANOIKSE!!!
    STHN TV DEN PREPEI NA KOLLAEI KANEIS….
    TWRA PIA KANW ZAPING +STELNW E-MAILS STA KANALIA/EKPOMPES
    DIOTI PREPEI N ANTIDRAME+NA TOUS AFYPNIZOUME,ME AGAPH=+
    NA OMOLOGOUME XRISTO+
    POLLES FORES EPHREAZONTAI+SKEFTONTAI….
    KALH ANASTASH

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 26, 2010, 3:31 μμ
    Permalink

    «Η τηλεοραση ειναι η μητερα της κατακρισης » ειπε ενας ιερεας σε ομιλια του! οι δημοσιογραφοι κρινουν απο το πρωι ως το βραδυ τους παντες!

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 26, 2010, 11:09 μμ
    Permalink

    καα βρε σαλογραια,οτι κακο κανει καποιος παππας θα το κανεις και εσυ? Οριστε ξερω και εγω πολλους ιερεις και δεσποταδες που δεν βλεπουν τ.ν.Βρε βρε ,τι κολλημα εχεις φαει και σκανδαλιζεσαι?ανθρωποι ειναι και αυτοι και μαλιστα ο πειρασμος τους κυνηγαει πιο πολυ.Μα πως θα αγιασεις αν κανεις οτι κανουν αυτοι που σε σκανδαλιζουν?τους αγιους να μυμησε!

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 27, 2010, 12:06 μμ
    Permalink

    κατερίνι μου
    τώρα είδα το σχόλιό σου…ΗΜΑΡΤΟΝ, ΗΜΑΡΤΟΝ!
    ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ!
    Κατά τα λόγια αυτών τα θεάρεστα να ποιούμε, κατά τα έργα αυτών να ΜΗ ποιούμε…
    Σ’ ευχαριστώ που μου το λες…
    Φιλάκι

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 27, 2010, 8:03 μμ
    Permalink

    MHTERA THS KATAKRISHS H TB?
    MHPWS EINAI PAIDI THS KATAKRISHS KAI MALISTA MPASTARDON?
    GONEIS THS KATAKRISHS DEN EINAI H YPERHFANEIA,O EGWISMOS
    H KAKIA?!!!
    ANARWTIEMAI…..

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 28, 2010, 9:33 μμ
    Permalink

    πραγματι μερικες ωρες χωρις τ.ν. εισαι ποιο ηρεμος, …τ.ν. = αγχοςςςς!!!!

    Σχολιάστε
  • Φεβρουάριος 28, 2010, 10:47 μμ
    Permalink

    ΚΑΛΑ ΠΑΙΖΑΚΙΑ,
    Η ΤΒ=ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ….ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ+ΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.
    ΠΧ.ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΨΥΧΕΣ +ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΓΙ ΑΥΤΕΣ,ΔΙΝΕΙ
    ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ…ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΤΑ?
    1-10000 ΘΑΥΜΑΤΑ…………….
    ΤΗΙΝΚ!!!!!!!!!!!!!!!!+

    Σχολιάστε
  • Ιούνιος 21, 2010, 12:03 πμ
    Permalink

    ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΝ ΒΙΟΝ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΡΧΕΤΑΙ ΑΚΟΥΟΝΤΑΣ ΑΠΕΡΑΝΤΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ ,ΚΑΤΑΚΡΙΣΕΙΣ, ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ ΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ. ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΑΒΟΛΟΚΟΥΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Σ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΣΧΑΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ,ΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΤΑΦΟ ΚΑΙ ΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΜΟ ΚΑΙΡΟ ΜΑΣ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΚΑΛΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑΝ ΣΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΠΟΝΗΡΕΣ .

    Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Εθνικόν το αληθές
    - Διονύσιος Σολωμός
  • Αρέσει σε %d bloggers: