Πρόταση ασκήσεως κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

μοναχή καλόγρια προσευχή μετάνοια

Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της Αγίας Τεσσαρακοστής. Να αυξηθεί η προσευχή. Να αυξηθεί η ανάγνωση. Να αυξηθεί η Αρετή.

Κάθε βράδυ να αγρυπνείτε περισσότερο στην Προσευχή.

Να παύσουν τα λόγια. Να λείψουν οι κουβέντες, διότι με τη σιωπή θα κατορθώσετε το παν.

Η αγία Τεσσαρακοστή είναι περίοδος ασκήσεως της αρετής.

Η εποχή αυτή ανακαινίζει τη φύση. Βλέπουμε όλα τα δένδρα να ανανεώνονται. Βγάζουν νέα φύλλα και άνθη και ετοιμάζονται, για να καρποφορήσουν. Και έτσι να αναπληρώσουν τη ζημιά άλλων χρόνων.

Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο άνθρωπος.

Κάθε χρόνο πρέπει να αποκτά νέα ζωή, νέα προθυμία, νέα ανδρεία, νέο θεϊκή αγάπη, για να βλαστήσει νέους καρπούς αρετών και να τις προσφέρει στον ευεργέτη του Θεό.

Και όπως ο καιρός για την καρποφορία των δένδρων είναι αυτή η εποχή, η άνοιξη, έτσι και ο καιρός των αρετών είναι η αγία Τεσσαρακοστή που θα εργασθούμε, για να αναπληρώσουμε τα χρέη και τις ζημιές των περασμένων χρόνων.

Άγιος Άνθιμος Χίου

Ευχαριστίες στον Αχιλλέα Ο. για την αποστολή του κειμένου

3 σκέψεις σχετικά με το “Πρόταση ασκήσεως κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

  • Μάρτιος 15, 2010, 8:26 μμ
    Permalink

    ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΧΙΟΥ-ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ/ΑΚΟΥΕΙ?! ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗ ΦΛΥΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. ΔΕΝ ΠΟΝΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΣ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ…ΟΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΕΣ ΑΘΕΟΦΟΒΕΣ ΘΕΑΤΡΙΝΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΛΙΚΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΣΑΓΗΝΕΥΣΟΥΝ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ+ΕΥΚΟΛΑ.
    ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΥΡΙΕ.ΕΛΕΗΣΟΝ +ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ.

    Σχολιάστε
  • Μάρτιος 16, 2010, 7:16 πμ
    Permalink

    ΜΑΡΙΝΑ,Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΘΑΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ! ΚΑΙ Η ΟΣΙΑ ΜΑΡΙΑ Η ΑΙΓΥΠΤΙΑ@! ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΘΕΕΣ ΕΝΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΕΚ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.

    Σχολιάστε
  • Pingback:Πρόταση ασκήσεως κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή « "Ηλιαχτιδα"

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Μέσα στο στρίμωγμα ο άνθρωπος αποκτά τις αρετές. Αν όχι την υπομονή, την αγάπη, τη μακροθυμία, τη συγχωρητικότητα, τουλάχιστον τη μεγίστη και μητέρα αυτών: την ταπείνωση• την αρετή που ανοίγει τον παράδεισο. Και βέβαια αυτό συμβαίνει διότι μέσα στις δυσκολίες και στις αναποδιές, βλέπει ο άνθρωπος πόσο αδύνατος είναι. Όταν μας γίνονται όλα τα θελήματα και ικανοποιούνται όλα τα σχέδιά μας, ο Θεός ετοιμάζει ένα σχέδιο που θα μας συντρίψει και θα μας στριμώξει. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε πεισματάρηδες και εγωιστές και σε όσους τα βάζουν με τον Θεό. Να περίπου πως σκέφτεται ο Θεός: «Αφού επιμένει ο άνθρωπος να ικανοποιεί τα θελήματά του, ασ’ τον. Καλύτερα να φτύνει αργότερα τον εαυτό του παρά τον Δημιουργό του. Εγώ αποσύρομαι προσωρινά».
    Έτσι ο Θεός τραβιέται πίσω, αφήνει τον άνθρωπο να «ξεδιψάσει» τα σχέδιά του και μετά του συντρίβει τον εγωισμό με απρόβλεπτα γεγονότα και δυσάρεστα. Όσο περισσότερο ικανοποιείς το εγωιστικό, φιλήδονο και φιλόδοξο θέλημα και σχέδιο σου, τόσο αυξάνεις το «συντριπτικό» θέλημα του Θεού, που αργά η γρήγορα θα έρθει στη ζωή σου. Έτσι λειτουργεί ο πνευματικός νόμος. «Πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται» (Λουκ. ιδ 11). Η συντριβή που προσφέρει ο Θεός δεν σχετίζεται με τη διάλυση του ανθρώπου, αλλά με το σπάσιμο του εγωισμού του, αφού ο παράδεισος χωρεί μόνο συντετριμμένες και ταπεινές καρδιές. Όταν ο Θεός θέλει να προστατέψει έναν ευαίσθητο, αγαθό και μαλακό άνθρωπο από το «συντριπτικό» για τον εγωισμό μας θέλημά Του, βάζει εμπόδια στο δικό μας εγωιστικό θέλημα.
    - Γέροντας Πορφύριος
  • Αρέσει σε %d bloggers: