Ανακαλύπτοντας τη μυστική Ορθοδοξία

– Η προσωπική διαδρομή από τον αγνωστικισμό στην χριστιανική πνευματικότητα

– Η ενατένιση ως τρόπος γνώσης της πραγματικότητας στην κοινωνιολογία του Πιτιρίμ Σορόκιν (περισσότερα: Νέα Κοινωνιολογία, τ. 31, σ. 139, pdf)

– Πίστη και πνευματική δίψα στην Αμερική

– Η προσέγγιση και ο διάλογος με αλλόθρησκους

– Ορθόδοξη Εκκλησία, ψυχανάλυση και κοινωνική ψυχολογία

– Επιστήμη, φυσικός κόσμος και πίστη

– Εγωισμός, ταπείνωση κι ευτυχία

Συνέντευξη του Κυριάκου Μαρκίδη με την Σοφία Χατζή στον ραδιοφωνικό σταθμό Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM.

Κυριάκος Μαρκίδης στην Πειραϊκή Εκκλησία

Ο Κυριάκος Μαρκίδης ζει και εργάζεται ως καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέιν στις ΗΠΑ. Μυήθηκε στον δυτικό αγνωστικισμό αλλά εξακολουθούσε να έχει πνευματικές αναζητήσεις. Την προσωπική του διαδρομή και την επανανακάλυψη της Ορθόδοξης πνευματικότητας την περιγράφει στα βιβλία Ταξίδι με τον Λέοντα, Δώρα της Ερήμου, Το Όρος της Σιωπής.

7 σκέψεις σχετικά με το “Ανακαλύπτοντας τη μυστική Ορθοδοξία

  • Αύγουστος 6, 2010, 11:19 πμ
    Permalink

    Λυπούμαι που θα το πω αλλα τα βιβλία του κυρίου Μαρκίδη έχουν μέσα κάποιες νεοποχίτικες νύξεις και πλάνες και χρήζουν προσοχής και διερεύνησης.
    Κάποια ιστολόγια είχαν δημοσιεύσει σχετικά…

    Σχολιάστε
  • Αύγουστος 6, 2010, 4:49 μμ
    Permalink

    Δώσε κάποια παραδείγματα.
    Ευχαριστώ.

    Σχολιάστε
  • Αύγουστος 8, 2010, 3:46 μμ
    Permalink

    +’Όστις υπερηφανεύεται παραχωρείται υπό του Θεού να πέσει σε βλασφημία. Όποιος επαίρεται δια πρακτικές αρετάς, παραχωρείται να πέσει σε πορνεία. και όποιος επαίρεται δια την εαυτού σοφία, παραχωρείται να πέσει στις σκοτεινές παγίδες της αγνωσίας.
    +Όσιος Ισαάκ ο Σύρος

    +Εάν ζητήσεις κάτι από το Θεό, και δεν εισακουσθείς γρήγορα, μη λυπάσαι γιατί εσύ δεν είσαι πιο σοφός από το Θεό. Αυτό το κάνει ό Θεός από μακροθυμία: ή δηλαδή γιατί είσαι ανάξιος να δεχθείς την εκπλήρωση του αιτήματος σου, και άρα θα ζημιωθείς αν το λάβεις, ή γιατί η κατάσταση και η πορεία της καρδιάς σου δεν είναι ανάλογη με τα αιτήματα σου, η γιατί δεν έφθασες ακόμη σε τέτοια πνευματικά μέτρα, ώστε να μπορείς να δεχθείς το χάρισμα πού ζητάς. Διότι δεν πρέπει να επιβάλλουμε στον εαυτό μας να δέχεται πράγματα που ακόμη δεν αντέχουν τα μέτρα μας, για να μην αχρηστευθεί αυτό πού θα μας χαρίσει ο Θεός, με το να το λάβουμε γρήγορα. Διότι ότι λαμβάνουμε εύκολα, γρήγορα το χάνουμε ενώ ένα πράγμα που το αποκτάμε με καρδιακό πόνο, το φυλάγουμε σαν θησαυρό, με μεγάλη προσοχή.
    ***********************************+Όσιος Ισαάκ ο Σύρος +

    Μη σφόδρα θαρρείν, μηδ’ απελπίζειν άγαν. Το μεν γαρ εκλύει,το δ’ανατρέπει (δηλαδή, μην θαρεύεσαι υπερβολικά, ούτε να απελπίζεσαι πολύ. Διότι το μεν πρώτο χαλαρώνει τη ζωή, το δε δεύτερο την ανατρέπει).
    +Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης
    http://www.saint.gr

    Η καρδιά καθαρίζει με δάκρυα και αναστεναγμούς. Ένας αναστεναγμός με πόνο ψυχής ισοδυναμεί με δύο κουβάδες δάκρυα.
    +Γέροντας Παΐσιος.+

    Σχολιάστε
  • Αύγουστος 8, 2010, 5:12 μμ
    Permalink

    Σχολιάστε
  • Αύγουστος 8, 2010, 11:13 μμ
    Permalink

    Τα δυο πρώτα βιβλία τα έχω διαβάσει και μου άρεσαν πολύ. Ό γέροντας με τον οποίο συνομιλει ο συγγραφέας και τον εισάγει στην ορθόδοξη πνευματικότητα πρέπει να είναι ο μητροπολήτης Λεμεσσου. Πολλές φορες όμως τα σχόλια του συγγραφέα δειχνουν ότι δεν κατανοεί την ορθοδοξία ως την μοναδική Αλήθεια. Συγκρίνει πολλές φορές την ορθόδοξη άσκηση ή τις εμπειρίες των αγίων με βουδιστικές πρακτικές και εμπειρίες και τις βρίσκει ίδιες. Δεν νομίζω ότι έχει κατανοήσει τις διαφορές τους.
    Σ΄αυτήν την σελίδα βρήκα μια βιβλιοκριτική των βιβλίων ίσως λίγο υπερβολική, πάντως έχει πολλές αλήθειες. κοιτάξτε το .
    http://www.orthros.org/Greek/Bibliokrisia/B-KyriakosMarkidis.htm

    Σχολιάστε
  • Αύγουστος 9, 2010, 12:30 μμ
    Permalink

    ΣΥΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ Ή ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ Ο Κ. ΜΑΡΚΙΔΗΣ.

    ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΘΕΤΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ ΤΟΥ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Δεν συγκρίνεται η χαρά που νοιώθει κανείς, όταν δίνη, με την χαρά που νιώθει, όταν παίρνη
    - Γέροντας Παΐσιος
  • Αρέσει σε %d bloggers: