Συμφωνητικό Εκπαίδευσης

Δείτε πόση λαχτάρα είχαν οι κάτοικοι των χωριών να μάθουν τα παιδιά τους Ελληνικά γράμματα.

Σημείωση: Διατηρείται η αυθεντική ορθογραφία του εγγράφου.

Σὑμφωνητικό Ἐκπαίδευσης 1890

Σημφονιτικό Γιά Δάσκαλου

Ἡ ἀποφενόμενοι χορικί Γκομπλιτσῶτες ὅλι σάν ἕνας ἐσηφονήσαμι νά βάλουμι δάσκαλουν στοῦ χωριό τόν Βασιλάκη τό γιό τῆς Μήτραινας νά διαβάζι τά πιδιᾶ τοῦ χοργιοῦ ὅλα κι’ ἔχουμι νά τοῦ δίδουμι ἀξάϊ 5.900 ὀκάδες γένημα.

Κάθι μέρα θά τοῦ φέρ φαϊ κι’ ἓνα πιδί. Τοῦ ἴδιου ὅλου τοῦ χειμόνα κάθε πιδί θά φέρ κι’ ἀπό ἕνα ξύλου γιά τοῦ τζάκι.

Οὐ δάσκαλους θά πληροθεῖ χορίς ἄλλου. Τοῦ ἀξάϊ θά τοῦ δόσουμι στά τρία. Ἕνα τοῦν ἀϊ Δημήτρι – ἕνα τοῦ Μάρτη καί τ’ ἄλλου στ’ Ἀλώνια.

Ὅποιος δέν δόσι, οὐ Δάσκαλους θά διώξι τοῦ πιδί ἀπ’ τοῦ σχολιό. Οὐ δάσκαλους θά διαβάζι τά πιδιά τοῦ πρωί καί τό γιόμα. Τή Κυριακή θά τα παένει στίν Ἐκκλησία.

Αὐτό τό γράφουμι στό Μισοχώρι ὅταν βαράν τά πρόβατα στή στρούγκα.

1890 Παχνιστί (Νοέμβριος) 5

Οἱ Μουχταροαζάδες

Πηγή: Γιάννη Αδάμου, Δυτικομακεδονίτικα Γράμματα – «Η Κοζάνη μέσα από τα Ανέκδοτα Αρχεία του Ελληνικού Προξενείου Ελασσόνος 1882-1912».

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Απολύτρωσις 1/2011

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Τι είναι καρδία ελεήμων; Είναι να φλέγεται από αγάπη η καρδιά για όλη την κτίση: Για τους ανθρώπους, για τα πουλιά και για τα ζώα και για τους δαίμονες και για κάθε κτίσμα. Και καθώς ό άνθρωπος τα φέρνει στη μνήμη του και τα σκέφτεται, τα μάτια του τρέχουν δάκρυα. Από την πολλή και σφοδρή συμπάθεια πού συνέχει την καρδιά του και από την πολλή εμμονή σ' αυτή την κατάσταση, μικραίνει ή καρδιά του και δεν μπορεί να υποφέρει ή να ακούσει ή να δει κάποια βλάβη ή κάτι έστω και λίγο λυπηρό να γίνεται στην κτίση. Γι' αυτό και για τα άλογα ζώα και για τους εχθρούς της αλήθειας και γι' αυτούς πού τον βλάπτουν προσεύχεται συνεχώς με δάκρυα, ζητώντας από το Θεό να τους φυλάξει και να τους συγχωρήσει. Ομοίως προσεύχεται και για τα ερπετά από την πολλή του ευσπλαχνία, πού συγκινεί την καρδιά του, υπερβαίνοντας το ανθρώπινο μέτρο και φτάνοντας στην ομοιότητα του Θεού.
    - Άγιος Ισαάκ ο Σύρος
  • Αρέσει σε %d bloggers: