Αικατερίνη Χατζηγεωργίου: Η δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα που έκαψαν ζωντανή οι κομιτατζήδες [14 Οκτωβρίου 1904]

Η Αικατερίνη Χατζηγεωργίου υπήρξε ένα κορίτσι, το οποίο άφησε τον μάταιο ετούτο κόσμο μόλις στα είκοσί της χρόνια, μιας και είχε μπει στο μάτι του βουλγαρικού κομιτάτου.

Περισσότερα

Άνθρωποι μίσους δεν είναι γνήσιοι χριστιανοί

Σπάνιο κείμενο Αγιορειτών πατέρων του 1946 για την αποφυγή-λήξη του εμφύλιου πολέμου.

Περισσότερα

Κάμε το καλό και ρίχτο στο γιαλό!

Χριστιανικό φιλότιμο – εκπληκτική, πραγματική διδακτική ιστορία από το χωριό Φιλώτι της Νάξου

Περισσότερα

Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας – 17 Ιουλίου 1912

Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας ονομαζόταν το κράτος που ιδρύθηκε μετά την Ικαριακή Επανάσταση της 17ης Ιουλίου 1912 και περιελάμβανε την Ικαρία και τους Φούρνους.

Περισσότερα

Συνέντευξη-μαρτυρία Γεώργιου Ιατρού για την ποντιακή γενοκτονία και την προσφυγιά στην Πάτρα

Η οικογένεια του κ. Γεώργιου Ιατρού, δικηγόρου ποντιακής καταγωγής, ήταν μία από τις πολλές οικογένειες που εκδιώχθηκαν από την Αγία Γη του Πόντου.

Περισσότερα

«Όταν ο ουρανός της Τραπεζούντας σκοτείνιασε»: Συγκλονιστική αφήγηση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Συγκλονιστική αφήγηση της 97χρονης Μαρίας Τριανταφυλλίδου, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, και πώς γλίτωσαν οι γονείς της, ώστε να μπορεί

Περισσότερα

Κλείσε τα μάτια Γερο-Θόδωρε (Όταν ο Καργάκος συνάντησε τον Κολοκοτρώνη)

Αχ, Γέρο μου, τι κάνεις εδώ στην Παλαιά Βουλή; Έξω απ’ τη νέα έπρεπε να ‘σουν για να ελέγχεις συνειδήσεις και να δείχνεις στον κόσμο…

Περισσότερα

Η Άγνωστη Ικαριακή Επανάσταση του 1912 ως προοίμιο των Βαλκανικών Εξελίξεων

Ο απελευθερωτικός αγώνας της Ικαρίας μπορεί να θυμίζει, αλλά δεν είναι όμοιος με αντίστοιχες προσπάθειες απελευθέρωσης άλλων τοπικών Ελληνικών τμημάτων.

Περισσότερα

Η Ελευθερία το 1821 και το 2024

Τι μας χωρίζει από την εθνική εξέγερση του 1821; Σίγουρα πολλά, αλλά ένα είναι που κάνει τη διαφορά να φαίνεται μεγάλη και αγεφύρωτη. Και αυτό είναι ο τρόπος που αντιμετωπιζόταν το μέγεθος της ελευθερίας από τους Έλληνες του 1821.

Περισσότερα

Ο πραγματικός Άνδρας κατά τόν Παύλο Μελά

Ἡ ζωή σου εἶναι πόλεμος. Ἡ γῆ σου εἶναι φρούριο καί χρέος σου ἡ Νίκη. Μή μιλᾷς, νά σκέπτεσαι, ν΄ἀγαπᾷς, νὰ μὴν πονᾷς.

Περισσότερα
  • Κέρασμα

    Μέσα στο στρίμωγμα ο άνθρωπος αποκτά τις αρετές. Αν όχι την υπομονή, την αγάπη, τη μακροθυμία, τη συγχωρητικότητα, τουλάχιστον τη μεγίστη και μητέρα αυτών: την ταπείνωση• την αρετή που ανοίγει τον παράδεισο. Και βέβαια αυτό συμβαίνει διότι μέσα στις δυσκολίες και στις αναποδιές, βλέπει ο άνθρωπος πόσο αδύνατος είναι. Όταν μας γίνονται όλα τα θελήματα και ικανοποιούνται όλα τα σχέδιά μας, ο Θεός ετοιμάζει ένα σχέδιο που θα μας συντρίψει και θα μας στριμώξει. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε πεισματάρηδες και εγωιστές και σε όσους τα βάζουν με τον Θεό. Να περίπου πως σκέφτεται ο Θεός: «Αφού επιμένει ο άνθρωπος να ικανοποιεί τα θελήματά του, ασ’ τον. Καλύτερα να φτύνει αργότερα τον εαυτό του παρά τον Δημιουργό του. Εγώ αποσύρομαι προσωρινά».
    Έτσι ο Θεός τραβιέται πίσω, αφήνει τον άνθρωπο να «ξεδιψάσει» τα σχέδιά του και μετά του συντρίβει τον εγωισμό με απρόβλεπτα γεγονότα και δυσάρεστα. Όσο περισσότερο ικανοποιείς το εγωιστικό, φιλήδονο και φιλόδοξο θέλημα και σχέδιο σου, τόσο αυξάνεις το «συντριπτικό» θέλημα του Θεού, που αργά η γρήγορα θα έρθει στη ζωή σου. Έτσι λειτουργεί ο πνευματικός νόμος. «Πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται» (Λουκ. ιδ 11). Η συντριβή που προσφέρει ο Θεός δεν σχετίζεται με τη διάλυση του ανθρώπου, αλλά με το σπάσιμο του εγωισμού του, αφού ο παράδεισος χωρεί μόνο συντετριμμένες και ταπεινές καρδιές. Όταν ο Θεός θέλει να προστατέψει έναν ευαίσθητο, αγαθό και μαλακό άνθρωπο από το «συντριπτικό» για τον εγωισμό μας θέλημά Του, βάζει εμπόδια στο δικό μας εγωιστικό θέλημα.
    - Γέροντας Πορφύριος