Εναντίον του Θεού, ο Ορθόδοξος "κώδικας Ντα Βίντσι"

Εναντίον του Θεού

Ορθόδοξες απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις

Έχουμε την αίσθηση ότι πληθαίνουν οι περιστάσεις και οι προκλήσεις στις οποίες οι χριστιανοί και η Ορθόδοξη θεολογία προ(σ)καλούμαστε να δώσουμε -πρώτα με το προσωπικό μας παράδειγμα και ήθος και ύστερα με τον λόγο- υπαρξιακές απαντήσεις ζωής τις οποίες ψάχνει και διψά ο σημερινός άνθρωπος.

Σε αυτή την συγκυρία είναι πολύ παρήγορο ότι από την Εκκλησιαστική κοινότητα αναδύονται πρόσωπα και προσπάθειες που αντλούν από την βιωματική αγιοπνευματική μας παράδοση και αναδεικνύουν θετικά το πνευματικό βάθος και πλούτο της Ορθόδοξης θεολογίας.

Παλιότερα είχαμε αναφερθεί στην Ορθόδοξη απάντηση στον Χάρυ Πότερ, τον Νικ Μάρβελ. Σήμερα με χαρά παρουσιάζουμε ένα βιβλίο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο Ορθόδοξος «κώδικας Ντα Βίντσι».

Περί τίνος πρόκειται

Το βιβλίο «Εναντίον του Θεού» είναι ένα θεολογικό, απολογητικό μυθιστόρημα δράσης. Στα πλαίσια της ευρηματικής πλοκής (δες αναλυτικά παρακάτω) αναπτύσσονται φιλοσοφικοί προβληματισμοί και θεολογικοί διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων του βιβλίου. Μέσω των διαλόγων αυτών ο συγγραφέας, θεολόγος-εκπαιδευτικός Θοδωρής Ρηγινιώτης, διαπραγματεύεται συνήθεις υπαρξιακές αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, απορίες κι αμφιβολίες για την Εκκλησία και τον Θεό.

Τι σημαίνει ο τίτλος «Εναντίον του Θεού»

Ο ιδιαίτερος τίτλος του βιβλίου -ψάξτε το αν θέλετε- προέρχεται από την Αγία Γραφή και σκιαγραφεί μια αμφισημία, ένα διπλό τρόπο ανάγνωσης. Από τη μία περιγράφει την τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις απέναντι στην Εκκλησία και τον Θεό. Σε ένα άλλο επίπεδο ίσως εκφράζει και την εργώδη προσπάθεια του τεχνικού πολιτισμού να διεισδύσει στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης επιδιώκοντας να γίνει θεός χωρίς τον Θεό. Αυτές οι δύο επιθετικές όψεις οδηγούν και γεννούν τη δεύτερη και βαθύτερη διάσταση του τίτλου, την απολογία των χριστιανών και της Εκκλησίας, δηλαδή την απάντηση και τη δημόσια έκθεση-εξήγηση της πίστης και της ζωής μας έναντι του Θεού και των ανθρώπων.

Η υπόθεση του βιβλίου

Ένας κορυφαίος γενετιστής καταστρέφει τ’ αποτελέσματα της πρωτοποριακής έρευνάς του για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και αυτοκτονεί, εν μέσω διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, διοργανωμένου από μια πολυεθνική αυτοκρατορία της γενετικής.
Στον προθάλαμο ενός χειρουργείου, ένας άλλος γενετιστής συζητά με μια τυφλή καθηγήτρια ανθρωπολογίας για το Θεό, τον άνθρωπο, τον κόσμο, την επιστήμη και τον πολιτισμό.
Στη Βραζιλία και το Περού ένας άντρας και δυο γυναίκες, σχεδιαστές κόμικς και άσσοι στους υπολογιστές, προσπαθούν να διαφύγουν από τα λαγωνικά των πολυεθνικών, που τους καταδιώκουν για να τους αποσπάσουν την πολύτιμη γνώση που ίσως κατέχουν…

[ Πηγή: enantiontoutheou.wordpress.com ]

Προσωπικές εντυπώσεις

Διάβασα τις περίπου 900 σελίδες του βιβλίου μέσα σε μια βδομάδα, διακόπτοντας την ανάγνωση – μελέτη άλλων βιβλίων, καθώς με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Η υπόθεση είναι πρωτότυπη, πολυεπίπεδη και κλιμακώνεται εκθετικά σε ενδιαφέρον και αγωνία όσο προχωρά το βιβλίο.

Από την άλλη, εντυπωσιάστηκα θετικά από την εσωτερική πλοκή, τους πνευματικούς διαλόγους και δρόμους των ηρώων. Ο συγγραφέας αντλεί με επιτυχία το μεδούλι από το βίο και τη θεολογία των συγχρόνων και παλαιοτέρων γερόντων και αγίων της Εκκλησίας και ‘εκλαϊκεύει’ (χωρίς να απλουστεύει) τη διδασκαλία της, φωτίζοντας πλήθος ζητήματα της χριστιανικής και γενικά της ανθρώπινης σκέψης, της καθημερινότητας και της επικαιρότητας, όπως:

 • Η αληθινή ερμηνεία της Γένεσης
 • Οι πρωτόπλαστοι
 • Τα απόκρυφα ευαγγέλια και ο γνωστικισμός
 • Ο σχηματισμός της Καινής Διαθήκης
 • Η Μαγδαληνή και η θεολογία του έρωτα
 • Η ομοφυλοφιλία
 • Η θέση της γυναίκας στο χριστιανισμό και οι γυναίκες απόστολοι
 • Ο απόστολος Παύλος και οι Εσσαίοι
 • Ο ρόλος του μεγάλου Κωνσταντίνου και των αυτοκρατόρων
 • Οι μαύροι και κίτρινοι άγιοι
 • Η αληθινή χριστιανική διδασκαλία για τον παράδεισο και την κόλαση
 • Ο διαλογισμός
 • Ο ησυχασμός και η προσευχή του Ιησού
 • Τα οράματα των χριστιανών και των πιστών άλλων θρησκειών
 • Ο μυστικισμός και τα θαύματα
 • Ο μεσαίωνας κι ο Διαφωτισμός

Σε ποιον απευθύνεται

Το βιβλίο αυτό επιτυγχάνει ένα δύσκολο και νομίζω σπάνιο κατόρθωμα, συνδυάζει επιτυχώς

– την διασκέδαση που παρέχει η ανάγνωση ενός ενδιαφέροντος μυθιστορήματος φαντασίας με

– την ψυχαγωγία, την παροχή γνώσεων και τη διαλεύκανση ζητημάτων με τρόπο ξεκούραστο και ελεύθερο.

Ως εκ τούτου είναι ένα πολύ αξιόλογο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται για τον διάλογο της Εκκλησίας και της θρησκείας με την σύγχρονη κοινωνία και την επιστήμη. Επίσης, ο τίμιος τρόπος που διαπραγματεύεται και εκθέτει αντικρουόμενες απόψεις πάνω σε κάθε θέμα μπορεί να προσφέρει θετικά εναύσματα σε κάθε άνθρωπο που ψάχνει για την αλήθεια. Τέλος ο μυθιστορηματικός χαρακτήρας του θα ικανοποιήσει πλήρως τους φίλους του είδους.

Που θα βρείτε το βιβλίο

Το βιβλίο μπορείτε να το παραγγείλετε μέσω οποιουδήποτε βιβλιοπωλείου είτε να το λάβετε ταχυδρομικώς με αντικαταβολή από τις εκδόσεις Όμορφος Κόσμος, τηλ. 28310-26919, fax: 28310-26880, ηλ. ταχυδρομείο:  kostasme@otenet.gr, Ρέθυμνο Κρήτης. Η τιμή λιανικής αγοράς του βιβλίου είναι 28,5 €.

Περισσότερες πληροφορίες, αποσπάσματα και κριτικές για το βιβλίο και το συγγραφέα του μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο enantiontoutheou.wordpress.com .

5 σκέψεις σχετικά με το “Εναντίον του Θεού, ο Ορθόδοξος "κώδικας Ντα Βίντσι"

 • Ιούνιος 25, 2008, 10:00 πμ
  Permalink

  Μας έπεισες, θα το παραγγείλουμε.

  Σχολιάστε
 • Ιούνιος 26, 2008, 9:58 μμ
  Permalink

  Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια. Ο συγγραφέας πρέπει να μόχθησε πάρα πολύ για να φέρει εις πέρας το πόνημα αυτό. Το έχω διαβάσει δυο φορές και το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σχολιάστε
 • Ιούλιος 5, 2008, 9:00 μμ
  Permalink

  Ο συγγραφέας προσπαθεί να άρει μέσα απο το έργο του τις ποικίλες παρεξηγήσεις για το τι πραγματικά είναι ο χριστιανισμός.
  «Λέει χαρακτηριστικά:»Μην κρίνετε από τη διαστρέβλωση του χριστιανισμού κι ας είναι η μόνη μορφή του χριστιανισμού που ξέρετε· εμπιστευθείτε με ότι υπάρχει και μια άλλη μορφή του -εκείνη που ξεχειλίζει από τη ζωή και τα γραπτά, τη σκέψη και την πράξη, των αγίων και των Πατέρων της ορθοδοξίας»(σελ.170).Ορθοδοξία χωρίς αγιοπνευματική εμπειρία, όπως βιώθηκε απο τους ασκητές και τους αγίους της εκκλησίας μας, δεν υφίσταται.Η θεολογία δεν είναι νοησιαρχική γνώση και επιταγή αλλά «θέα του Θεού».
  ΓΙα τη σχέση ορθοδοξίας και περιβάλλοντος ο συγγραφέας επισημαίνει:»Η δικλείδα ασφαλείας στη διατήρηση της ισορροπίας της σχέσης ανθρώπου και κόσμου (το στοιχείο δηλαδή της χριστιανικής διδασκαλίας που μπορεί να διαφυλάξει αυτή την ισορροπία) είναι η ταπείνωση. Ακριβώς επειδή η ταπείνωση χλευάζεται από το σύγχρονο δυτικό άνθρωπο, που τη θεωρεί αδυναμία και ανοησία, γι’ αυτό ο πλανήτης καταστρέφεται και οι ζωές πάνω και μέσα σ’ αυτόν (κάθε είδους ζωές, και άνθρωποι) εξοντώνονται ανελέητα και μαζικά, χωρίς τύψεις»(σελ.731).
  Για να μην κουράσω παραθέτω και ένα απόσπασμα περί προσευχής(μιλά η τυφλή καθηγήτρια απο τις βασικές ηρωίδες του έργου):»Για να είμαι ειλικρινής, κομπλάρω όταν μιλώ για αγίους· νιώθω τόση τρυφερότητα γι’ αυτούς ,που αισθάνομαι κατασκευασμένη από λεπτό κρύσταλλο, να με λούζει το φως τους και να παίρνω το χρώμα του. Είμαι τόσο κατώτερη από τα ύψιστα ηθικά μεγέθη που ενσάρκωσαν με τη ζωή τους, που μου ταιριάζει η σιωπή.Αυτή τη σιωπή στη γλώσσα της ορθόδοξης θεολογίας τη λέμε προσευχή»(σελ.769).
  Κλείνω με αγαπητική θεολογία:»Ο Θεός αγαπάει, δεν ρωτάει αν Τον αγαπάς»(σελ.734).
  Ένα έργο μακριά απο την κανονιστικότητα του ευπώλητου, που λέει τα πράγματα με τ΄όνομα τους.Αξίζει να το αποκτήσετε.Καλό διάβασμα!

  Σχολιάστε
 • Ιούλιος 5, 2008, 11:33 μμ
  Permalink

  Κύριε Βαρδαβά, σας ευχαριστούμε για τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα που παραθέσατε.

  Όπως εύστοχα σημειώνετε με τις επιλογές σας, οι άγιοι και το παράδειγμά τους, η ταπείνωση, καθώς και οι διαφορές ανατολικής – δυτικής θεολογίας είναι από σημεία που τονίζονται ιδιαίτερα στο βιβλίο.

  Σχολιάστε
 • Pingback:Εναντίον του Θεού « Αναγνώσεις

Απάντηση

Subscribe without commenting

 • Κέρασμα

  Μια μητέρα ρώτησε ένα διάσημο παιδαγωγό, από πότε πρέπει ν΄ αρχίσει την αγωγή που πεντάχρονου παιδιού της κι εκείνος της απάντησε: Κυρία μου, χάσατε ήδη πέντε χρόνια!
  - Anonymous
 • Αρέσει σε %d bloggers: