Ανθολόγιο Κειμένων Ελληνορθόδοξη Πορεία

Το 2008 παρουσιάσαμε τη θαυμάσια συλλογή κειμένων Ελληνορθόδοξη Παράδοση, Ρίζωμα και Προοπτική σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Χολέβα και χορηγία των Σούπερ Μάρκετ Δούκας.

Ελληνορθόδοξη Πορεία Χολέβας Δούκας

Σήμερα σας προτείνουμε θερμά το δεύτερο βιβλίο με τίτλο Ελληνορθόδοξη Πορεία, Ανθολόγιο Κειμένων. Διαβάζουμε στην Εισαγωγή:

«Σκοπός του Ανθολογίου είναι να παρουσιάσει την Ελληνορθόδοξη πρόταση ενώπιον των προκλήσεων της εποχής μας, όπως είναι η Ενωμένη (;) Ευρώπη, η παγκοσμιοποίηση, η πολυπολιτισμικότητα, η κρίση των θεσμών και των αξιών. [] Ευχή των συντελεστών του βιβλίου αυτού είναι να συνεχισθεί η Ελληνορθόδοξη Πορεία με την δύναμη και την αλκή που θα τής προσδώσουν οι νεώτερες και οι επόμενες γενιές. Εμείς οφείλουμε να τούς θυμίσουμε τις διαχρονικές και δοκιμασμένες αξίες, οι οποίες κράτησαν όρθιο επί αιώνες το πολύπαθο Γένος μας. Να τους διδάξουμε ότι Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι δυνάμεις άρρηκτα συνδεδεμένες και μόνο αυτές μπορούν να δώσουν ένα μέλλον στο παρελθόν μας. Αρκεί να μείνουμε μακριά από τα άκρα: Αφ’ ενός μεν από τον εθνοφυλετισμό και την εθνική αλαζονεία, αφ’ ετέρου δε από την ηττοπάθεια, την ξενομανία και την εθνική μειονεξία. Η πορεία μας προς το μέλλον ας είναι Ορθόδοξη και ελληνική. Άρα εκ των πραγμάτων αισιόδοξη και Οικουμενική!»

Το ανθολόγιο κειμένων Ελληνορθόδοξη Πορεία δεν θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία, αλλά μπορείτε να το παραγγείλετε στα Σούπερ Μάρκετ Δούκας (τηλέφωνο 2109715482) και να σας αποσταλεί ταχυδρομικώς εντελώς ΔΩΡΕΑΝ.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της πρωτοβουλίας για τη ενεργή και εποικοδομητική τους αντίσταση, για την συνολική ποιότητα της έκδοσης και κυρίως για την ανοιχτή λογική μοιράσματος που υιοθέτησαν κόντρα στην πεπατημένης της αγοράς χάρις στη γενναιοδωρία του χορηγού.

Ως μικρό αντίδωρο θέλουμε να τους προτρέψουμε να ολοκληρώσουν την προσφορά τους διαθέτοντας εν ευθέτω χρόνω και τρόπω σε ηλεκτρονική μορφή τα κείμενα και των δύο βιβλίων στο Διαδίκτυο, εάν βέβαια υπάρχει η συγκατάθεση των (σύγχρονων) συγγραφέων.

Περισσότερα για τα περιεχόμενα του βιβλίου μπορείτε να διαβάσετε στο Αντίβαρο.

2 σκέψεις σχετικά με το “Ανθολόγιο Κειμένων Ελληνορθόδοξη Πορεία

  • Απρίλιος 30, 2009, 11:03 πμ
    Permalink

    ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΝΑ ΘΕΣΩ ΕΝΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ Η ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ, (ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ…
    ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ? ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ? ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ Ο ΥΓΙΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΟΠΟΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (Η ΑΛΛΙΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΠΩΝΟΜΑΣΕ ΚΑΙ Ο ΕΛΥΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΦΙΛΑΥΤΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥ) ΩΣ ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΛΑΟΥΣ. Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ, ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΟΥ, ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ, ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ ΠΡΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΔΙΟ-ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ, ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ-ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΕΣ-ΦΙΛΑΥΤΕΣ!!! Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΗΚΟΥΣΕΝ Ο ΕΚΑΣΤΟΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ. Η ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ, ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΣΤΡΑΠΤΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑ. ΝΑΙ ΜΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΝΗΡΓΗΣΑΝ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΤΡΑΒΑΜΕ, ΜΗΝ ΤΑΥΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ.
    ΚΑΘΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1ον) ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ 2oν) ΚΑΘΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ (ΒΛΕΠΕ ΡΩΣΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ), ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΕΤΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΟΡΑΜΑ, ΤΗ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΝΩΜΗΣ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΘΕΙ: Η ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΝΩΜΗ.
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ Η ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΝΩΜΗ ΣΩΖΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΙΛΑΥΤΙΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΗ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΤΑ ΕΘΝΗ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΧΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΑ ΕΘΝΗ!!! ΝΑ ΕΞΥΓΙΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ!!!

    ΜΗΝ ΣΥΝΔΕΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΩΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΔΙΑΚΡΙΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ!!!
    ευχαριστω! (sd_panos@hotmail.com)

    Σχολιάστε
  • Μάιος 4, 2009, 11:14 πμ
    Permalink

    Συμφωνώ πλήρως. Απ’ όσο γνωρίζω τα βιβλία όσο και ο συγγραφέας ακολουθούν ακριβώς αυτή τη ορθή γραμμή που καταφάσκει στον υγιή πατριωτισμό και την οικουμενικότητα της Εκκλησίας.

    Εάν το κείμενο της παρουσίασης μεταδίδει διαφορετικό νόημα, το λάθος είναι δικό μου.

    Για περισσότερα δείτε και την σχετική ομιλία του κ. Χολέβα στην Χριστιανική Στέγη Πατρών για την εθνική συνείδηση και την Ορθοδοξία http://istologio.org/?p=393

    Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Παιδεία είναι αυτό που μένει αφού ξεχάσεις αυτά που έμαθες στο σχολείο
    - Αλβέρτος Αϊνστάιν
  • Αρέσει σε %d bloggers: