Μητροπολίτης Τριπόλεως της Λιβύης: «Απειλούν να με σκοτώσουν» – Κλείνει ο Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Τριπόλεως Λιβύης

Φανατικοί μουσουλμάνοι απειλούν να σκοτώσουν τον μητροπολίτη Τριπόλεως Λιβύης κ. Θεοφύλακτο και να κάψουν ζωντανούς τους χριστιανούς που εκκλησιάζονται στον ιστορικό ελληνορθόδοξο ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη.

«Αν σας βρούμε άλλη φορά εδώ μέσα, θα σας κάψουμε όλους ζωντανούς και εσένα παπά θα σου πάρουμε το κεφάλι», ήταν το τελεσίγραφο προς τους έντρομους πιστούς της μικρής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, ομάδας μουσουλμάνων που εισέβαλε στον ιερό ναό, όπως δήλωσε αποκλειστικά στο «ierovima.gr» ο μητροπολίτης κ. Θεοφύλακτος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην Τρίπολη για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Με πόνο ψυχής σκέφτομαι να κλείσω τον ιστορικό ναό και να τον ανοίξω το Πάσχα», μας είπε ο 68χρονος μητροπολίτης που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη γενέτειρά του την Κατερίνη και συνέχισε: «Το τελευταίο διάστημα δεν έρχεται ούτε ένας χριστιανός στο ναό, γιατί φοβούνται. Και ξέρετε γιατί; Προ μηνός, ομάδα περίπου δέκα σαλαφιστών μουσουλμάνων, είναι οι υπερσυντηρητικοί σουνίτες, εισέβαλαν την ώρα της Θείας Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Γεωργίου και ούρλιαζαν πως πρέπει τώρα αμέσως να αδειάσει η εκκλησία γιατί θα μας κάψουν ζωντανούς. Όταν τους παρακάλεσα να φύγουν από τον ιερό χώρο, εξαγριωμένοι μου απάντησαν πως θα με σκοτώσουν, πως θα με αποκεφαλίσουν… Δεν τους φοβάμαι αλλά από τότε δεν έρχεται ούτε ένας πιστός στην εκκλησία μας. Τις καλές εποχές, το εκκλησίασμα έφθανε και τους 150 πιστούς, ενώ σήμερα ούτε ένας…».

Ο μητροπολίτης κ. Θεοφύλακτος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας εξέφρασε την λύπη του γιατί τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν ξεχάσει την Ιερά Μητρόπολη Τριπόλεως και πώς την τελευταία φορά που τον αναζήτησαν ήταν τότε με την εξέγερση κατά του Καντάφι το 2011.

«Όλοι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί και φυσικά και η ελληνική παροικία αντιμετωπίζουμε προβλήματα, γιατί δεν υπάρχει πλέον ασφάλεια. Πριν από δύο μήνες άγνωστοι βεβήλωσαν το ελληνικό νεκροταφείο στην Τρίπολη, σκορπώντας τα οστά των νεκρών! Ο ναός μας, που βρίσκεται στην Τρίπολη από το 1647, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γίνει παρανάλωμα του πυρός και εγώ αναγκάζομαι να κυκλοφορώ πλέον με πολιτική περιβολή, για να μη με αναγνωρίζουν οι συμμορίες των μουσουλμάνων. Γράψτε τα αυτά, για να μάθει ο κόσμος ότι εκεί χανόμαστε… Χρειαζόμαστε κάθε μορφής στήριξη.»

Να σημειωθεί πως ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Τριπόλεως, που έχει λεηλατηθεί το τελευταίο διάστημα αρκετές φορές, είναι ο μοναδικός εν λειτουργία Ορθόδοξος Ναός στην μεγάλη χώρα της Λιβύης και εξυπηρετεί τις πνευματικές και λειτουργικές ανάγκες τόσο των Ελλήνων αλλά και των αδελφών άλλων Ορθοδόξων Κρατών όπως είναι οι Ρώσοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Ουκρανοί κ.α.

Πηγή: Ο Νεκρός για τον κόσμο

3 σκέψεις σχετικά με το “Μητροπολίτης Τριπόλεως της Λιβύης: «Απειλούν να με σκοτώσουν» – Κλείνει ο Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Τριπόλεως Λιβύης

 • Μάρτιος 30, 2013, 10:54 πμ
  Permalink

  Στις 20/3/2013, ο βουλευτής κ. Χρ.Παππάς (του Λαϊκού Συνδέσμου Χρ.Αυγή), υπέβαλε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών:

  Υπάρχει (ως κείμενο) εδώ:
  http://xristospappas.blogspot.gr/2013/03/blog-post_5849.html

  και εδώ (μορφή pdf):
  http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8004690.pdf

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 3, 2013, 1:49 πμ
  Permalink

  Και μετά πήγε ο βουλευτής με τους δικούς του να τρομοκρατήσουν μουσουλμάνους σε υπόγεια τζαμιά στον Άγιο Παντελεϊμονα?
  Δούλευα σε ένα σχολείο εκεί, και τέτοια περιστατικά από «ορθόδοξους» αδερφούς της χ.α. προς μουσουλμανικούς λατρευτικούς χώρους ήταν διαρκή…

  Σχολιάστε
 • Απρίλιος 3, 2013, 1:49 πμ
  Permalink

  Το σχόλιό μου βέβαια απευθύνεται στον Μαχητή Θεσσαλονίκης, κι όχι στο άρθρο.

  Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

 • Κέρασμα

  Εθνικόν το αληθές
  - Διονύσιος Σολωμός
 • Αρέσει σε %d bloggers: