Η Τέχνη του Τσακωμού και της Διόρθωσης του Συντρόφου

 • Ποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος στο γάμο και την οικογένεια;
 • Πως πρέπει να τσακωνόμαστε με τον/την σύντροφό μας;
 • Πως μπορούμε να διορθώσουμε τα ελαττώματα του συντρόφου μας στο γάμο;

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος προτείνει πρακτικές λύσεις από τη σοφία της ορθόδοξης πνευματικότητας και ασκητικής παράδοσης.

π. Αθανάσιος +Λεμεσού - Επίλυση προβλημάτων στο γάμο (α' μέρος) π. Αθανάσιος +Λεμεσού - Επίλυση προβλημάτων στο γάμο (β' μέρος)

φωτογραφία: alexdecarvalho

5 σκέψεις σχετικά με το “Η Τέχνη του Τσακωμού και της Διόρθωσης του Συντρόφου

 • Ιούνιος 6, 2013, 9:23 πμ
  Permalink

  Μου είναι ΠΟΛΥ συμπαθΕΣ αυτό το γλυκό «αρκουδάκι» που συμβουλεύει τα παραπάνω, αλλά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ γάμου πώς μπορεί να συμβουλεύει;

  Σχολιάστε
 • Ιούνιος 9, 2013, 1:13 πμ
  Permalink

  Και εγώ σαν εκπαιδευτικός που έχουν περάσει από τα χέρια μου χιλιάδες παιδιά, μπορώ να σου πω τα πάντα για τα παιδιά και τα γνωρίζω σαν δικά μου παιδιά παρ΄λο που μπορεί να μην έχω.
  Με τόσες εξομολογήσεις δε χρειάζεται να έχει κανείς πείρα ως παντρεμένος για να συμβουλέψει.

  Εξ άλλου από οικογένεια προήλθε!

  Σχολιάστε
 • Ιούνιος 9, 2013, 4:40 μμ
  Permalink

  Με την άδεια σας, να πω κάτι, χωρίς να θέλω να θείξω οποιονδήποτε:

  Ο Γέροντας έχει τεράστια εμπειρία από τις εξομολογήσεις πνευματικών του τέκνων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια!!

  Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οικογενειών ή ανδρογύνων που θα οδηγούνταν στον χωρισμό και στην διάλυση της οικογένειας, οι οποίες σώθηκαν αφού το ανδρόγυνο εμπιστεύτηκε τον Γέροντα και υπήκουσε στις συμβουλές του.

  Ταυτόχρονα, ο δεσπότης, με την παρρησία που έχει στην προσευχή του, βοηθάει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα πάθη τους και να αυξήσουν την μεταξύ τους αγάπη και την προς τον Θεό.

  Υπάρχουν πολλές ομιλίες του μητροπολίτη Λεμεσού, οι οποίες βοήθησαν και βοηθούν πάρα πολλούς ανθρώπους ανά το παγκόσμιο, μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να καταλάβει την σοφία του γέροντα και την πείρα που έχει, στις ανθρώπινες σχέσεις.

  Ο γέροντας, εκτός των άλλων προσκλήσεων που δέχεται κατά καιρούς, έχει προσκληθεί και από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (δεν χρειαζόταν φυσικά, αλλά αφού είχε την πρόσκληση δεν την αρνήθηκε).

  Συγνώμη που τα γράφω αυτά, δεν κάνω τον δικηγόρο του, αλλά είναι η αυθόρμητη και ειλικρινής από την καρδιά μου ταπεινή γνώμη.

  Μπορεί οποιοσδήποτε, αν θέλει, να αφιερώσει λίγο χρόνο για να εξετάσει, να ερευνήσει και να μελετήσει την ζωή του γέροντα, μέσα από τα γνωστά στοιχεία που υπάρχουν, αλλά κυρίως από τις ομιλίες του και να αντιληφθεί ο ίδιος περί ποιου ανθρώπου ομιλούμε.

  Φυσικά, δεν θα παραλείψω να αναφέρω ότι και ο ίδιος ο γέροντας λέει πολλές φορές, ότι «δεν είμαι παντρεμένος για να ξέρω» και «δεν ξέρω τι θα έκανα εγώ σε παρόμοια περίπτωση», αλλά ότι «είναι η ταπεινή μου γνώμη αυτά που λέω», όμως, τα πνευματικά του παιδιά και όσοι άνθρωποι έχουν βοηθηθεί από αυτόν, αποδεικνύουν ότι όντως πρόκειται για πολύ σοφό γέροντα και πνευματικό πατέρα που πονεί και αγαπά το ποίμνιο του και όλο τον κόσμο για τον οποίο προσεύχεται μετά δακρύων.

  Να έχουμε την ευχή του!

  Ευχαριστώ.

  Σχολιάστε
 • Ιούνιος 9, 2013, 5:58 μμ
  Permalink

  Σε οικογένεια γεννήθηκε κι αυτός, δε φύτρωσε… Κι επιπλέον αυτά που έχει ακούσει τόσα χρόνια στο εξομολογητήριο ένας παντρεμένος θα χρειαζόταν 10 ζωές για να τα ζήσει. Άσε που οι συμβουλές του ακολουθούν το πνεύμα των μεγάλων πατέρων της ορθοδοξίας – εκτός αν ούτε ο Χρυσόστομος δεν ήταν άξιος να συμβουλεύει τους παντρεμένους επειδή ήταν άγαμος! Έλεος με αυτό το επιχείρημα πια! Να τους βάλουμε τότε όλους τους ιερείς να καπνίζουν, να μαστουρώνουν, να κλέβουν και να σκοτώνουν για να έχουν εμπειρία απ’ όλα πριν τολμήσουν ν’ ανοίξουν το στόμα τους να μας δώσουν μια ρημάδα συμβουλή, γιατί ο εγωισμός μας αλλιώς δε σηκώνει κουβέντα. Στην τελική, αν δε σου κάνουν οι συμβουλές του μην τις ακολουθήσεις, πού είναι το πρόβλημα ακριβώς;

  Σχολιάστε
 • Ιούνιος 10, 2013, 11:00 πμ
  Permalink

  Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Να συμπληρώσω μόνο πώς ο καλός Θεούλης έχει προικίσει με πολλά δώρα το πλάσμα Του. Ένα από αυτά είναι η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να καταλαβαίνουμε τον άλλον ακόμα και όταν δεν έχουμε ζήσει τα ίδια. Είναι το αντίδοτο στην αναισθησία. Άλλοι την έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό, άλλοι σε μικρότερο.

  Επίσης όταν η προαίρεσή σου είναι αγαθή, δλδ θες να βοηθήσεις τον άλλον άνθρωπο με ό, τι του πεις, ο Θεός και πάλι σε φωτίζει για να το κάνεις. Έχω δεχτεί εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές από ανθρώπους που δεν βίωσαν ό, τι εγώ.

  Τέλος, δε νομίζω ότι ωφελεί, καλή μου σαλή, να χαρακτηρίζεις έναν ιερέα «αρκουδάκι». Απ’ τη στιγμή που τον συμπαθείς κιόλας. Όποιον συνειρμό και να κάνεις, ό,τι ομοιότητα και να δεις, δεν είναι ωραίο.

  Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

 • Κέρασμα

  Οι δυσκολίες και οι τραγωδίες έρχονται στη ζωή των ανθρώπων επειδή δεν προσεύχονται
  - Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης
 • Αρέσει σε %d bloggers: