Τό Ἄρωμα τῆς Ἁγιότητας

leipsana-agiwn

Πριν μερικά χρόνια βρισκόμουν στον Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στην μονή Οσίου Γρηγορίου. Την νύχτα ένιωσα μια θλίψη. Σύνηθες για τον ψυχισμό μου, που ωστόσο όμως ήταν πολύ έντονη σε σημείο να στραγγίζει μια μια τις ανάσες ψυχραιμίας μου. Φοβήθηκα πετάχτηκα όρθιος από το κρεβάτι και βγήκα στην αυλή της μονής. Καθώς περιφερόμουν, είδα φίλο ενάρετο ιερομόναχο ο οποίος περνούσε από την αυλή με προορισμό το κελί του. Ήταν ώρα ξεκούρασης.
«Τι κάνεις εδώ» μου λέει τέτοια ώρα;
«Εεε τι να κάνω, φόβος γέροντα» του λέω, «και ταραχή». «Μάλιστα» είπε προβληματισμένος. «Έλα μαζί μου», μονολόγισε και αμέσως έστριψε το κορμί του.
«Που;» του απάντησα γεμάτος απορία. «Ελα, ελα να πάμε κάπου όμορφα».
Με πήρε και αφού περπατήσαμε στους χαμηλά φωτισμένους διαδρόμους της μονής, φτάσαμε σε ένα μικρό εκκλησάκι. Μπήκαμε στο ναό. Κάθισε εδώ μου λέει και περίμενε. Εισήλθε στο ιερό. Σε λιγάκι βγήκε κρατώντας στα χέρια του, μια κάρα. Γονάτισα και εναπόθεσε αυτή επί της κεφαλής μου.
Τον άκουσα που κάτι ψιθύριζε, όπως η μάνα νανουρίσματα στα παιδικά αυτιά μας όταν θέλει να μας ηρεμήσει. Προσευχόταν για μένα. Ίσως να μην υπάρχει πιο αγαπητική πράξη.
Μαλάκωσα. Ειρήνευσα.
«Προσκύνησε» μου λέει. Σηκώνομαι, σκύβω και ασπάζομαι την κάρα. Τι… άρωμα ήταν αυτό Θεέ μου. Τι ευωδία!! Τρύπησε τα ρουθούνια μου. Εισήλθε εντός μου. Φώτισε τον κήπο της καρδιάς μου και δρόσισε την ξεραΐλα της θλίψης. Όλα έγιναν αλλιώς. Χαμογέλασα. Σημείο της παρουσίας του Θεού. Ήταν η κάρα της Αγ. Αναστασίας της Ρωμαίας που γιορτάζει στις 29 Οκτωβρίου. Αύριο δηλαδή και την θυμήθηκα. Καθώς θυμήθηκα και κάτι άλλο, ότι υπάρχουν πολλά όμορφα αρώματα μα σαν εκείνο της αγιότητας δεν υπάρχει…


Πηγή: π.λίβυος

Ευχαριστίες στην Ιωάννα Ι.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τό Ἄρωμα τῆς Ἁγιότητας

 • Νοέμβριος 13, 2016, 11:20 μμ
  Permalink

  Αρχιμ. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος: Η αγιότητα δεν είναι προνόμιο των λίγων και παλαιών, αλλά όλων και του σήμερα

  http://synodoiporia.gr/2016/11/11/αρχιμ-χρυσόστομος-χρυσόπουλος-η-αγιό/

  «Η αγιότητα δεν είναι προνόμιο των λίγων και παλαιών, αλλά όλων και του σήμερα. Δεν προαναγγέλλεται, δεν χαρίζεται, δεν αφαιρείται. Ο αγώνας είναι ίδιος, ο αθλοθέτης ο Αυτός, το βραβείο όμοιο: δικαίωση, νίκη, παράδεισος. Ξεπέρασαν οι Άγιοι τα έτοιμα, τα εύκολα, τα πρόχειρα.

  Για όλους αυτούς τους λόγους η Εκκλησία προβάλλει τους Αγίους και αναμένει την συνειδητή αποδοχή τους ως αφορμή για προβληματισμό. Το ίδιο και ο Άγιος Νεκτάριος, που δεν μας περιμένει μόνο στη Μονή που αναπαύεται, αλλά και κάθε ώρα και στιγμή που επικαλούμαστε την χάρη του, την ευλογία του, το θαύμα του.»
  «Μαθαίνουμε, τιμάμε, και αγαπάμε τους Αγίους όχι επιπόλαια και επιφανειακά, αλλά αξιοποιώντας στο έπακρο το παράδειγμά τους. Οφείλουμε να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, προκειμένου να παλέψουμε με τις δυνάμεις του κακού και με τα κύματα των δοκιμασιών. Δεν είναι συνθήματα παρηγοριάς, ούτε και υποσχέσεις εφησυχασμού. Η καταθλιπτική εποχή μας μπορεί να ευνοεί τους ριψάσπιδες. Ας μην την
  ακολουθήσουμε.»
  https://www.youtube.com/watch?v=v57KDeywC3o

  «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2016»: Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος
  synodoiporia

  Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

 • Κέρασμα

  Ὅταν οἱ ἐχθροί σου θὰ ἔχουν ξεμάθει τὴν ὀρθογραφία τους, νὰ ξέρεις ὅτι ἡ νίκη πλησιάζει
  - Βλ. Βολκόφ (Γλωσσολόγος)
 • Αρέσει σε %d bloggers: