Αφιέρωμα στο Μουσικό εργαστήριο νέων Χίου: Κοιτίδα Πολιτισμού και Μουσικής Δημιουργίας

Η Χίος, ένα νησί με βαθιά πολιτιστική κληρονομιά και με έντονες μουσικές καταβολές λόγω και της γειτνίασής της με τη Σμύρνη, καλείται να φανεί αντάξια των περιστάσεων, των προκλήσεων και των προσδοκιών. Στων ημερών μας την κακομοιριά και τη μιζέρια υπάρχει ένα μουσικό παράθυρο πολιτισμού κι ελπίδας που ακούει στο όνομα Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου. (Σημείωση: Οι επισημάνσεις με έντονη γραφή είναι του Ζ.Ι.)

Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία, για την ακρίβεια είναι και γονεϊκή πρωτοβουλία που γεννήθηκε από την ανάγκη να παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική να έχουν μια παραπάνω εκπαίδευση μια ακόμη δυνατότητα να ασχοληθούν εμπεριστατωμένα με αυτό που αγαπούν και που σκοπεύουν να ακολουθήσουν ξεπερνώντας τις δυσχέρειες στις οποίες τους εντάσσει η μόνιμη κατοικία τους σε ένα νησί.

Μουσικό εργαστήριο νέων Χίου: Μία εστουδιαντίνα με άρωμα θάλασσας και Μικρασίας, το ιστορικό δημιουργίας του εργαστηρίου):

Ο σπόρος για τη δημιουργία του μουσικού εργαστηρίου νέων  έπεσε και φύτρωσε το 2017-2018 όταν ως καθηγητής μουσικής στο Μουσικό σχολείο Χίου ο μουσικός κ. Θεολόγος Μιχελλής είχε την πρώτη επαφή με τους μαθητές του.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η ομάδα έδεσε, τα παιδιά ήθελαν να ασχοληθούν παραπάνω και επιζητούσαν και το κάτι παραπάνω στην εκπαίδευση τους και στο μουσικό τους ταξίδι. Ο κ. Μιχελλής αξιοποίησε τα μουσικά σύνολα παραδοσιακής μουσικής και τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής και έδωσαν δυο συναυλίες στο τέλος της χρονιάς.

Συνομιλώντας με τους γονείς, διακρίνεις εξ αρχής την αγωνία τους ο σπόρος που έριξε ο Θεολόγος Μιχελλής, όχι μόνο να καταφέρει να φυτρώσει αλλά κυρίως να καρποφορήσει. Αυτή είναι και η αιτία, που όπως λένε στον «π», παρότι ο δάσκαλος έπρεπε να φύγει για Αθήνα αποφάσισαν να ξεκινήσουν μία κοινή προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία ενός μουσικού πυρήνα στο νησί.

Με αυτόν τον τρόπο μπήκε το σποράκι και σιγά- σιγά όταν συνειδητοποίησαν γονείς και παιδιά ότι η προσπάθεια άξιζε και έπρεπε να έχει και συνέχεια και με ιδιωτική πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το Μουσικό εργαστήρι νέων Χίου.

«Θέλαμε να επαναληφθεί αυτό που ζήσαμε μέσα από τις δυο συναυλίες κι έτσι δημιουργήσαμε το μουσικό εργαστήρι», αναφέρει ο κ. Μιχελλής.

Το μουσικό εργαστήρι νέων αποτελείται από 23 παιδιά ηλικίας 13-17 ετών που παίζουν βιολί, λαούτο, κιθάρα, σαντούρι, κρουστά, κλαρίνο, ούτι, κανονάκι και ακορντεόν. «Μέσα από τη διαδικασία της ορχήστρας τα παιδιά εξελίσσονται καλλιτεχνικά, τους ανοίγονται νέοι ορίζοντες, ξεφεύγουν από τα τοπικά δεδομένα», αναφέρει ο κ. Γιάννης Βενέτης ένας από τους πολλούς γονείς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια επιθυμώντας μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία τα παιδιά να εξελιχτούν μουσικά και να αποκτήσουν επιπλέον εφόδια.

«Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να φέρουμε κοντά και άλλα παιδιά. Εμείς εκείνο που κάναμε βασικά ήταν να ολοκληρώσουμε την επιθυμία των παιδιών μας, να μη μείνει στη μέση αυτή η δουλειά με τον συγκεκριμένο δάσκαλο. Στην προσπάθεια μας αυτή, έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση κι από τον κύριο Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος είναι δάσκαλος σε σχολεία της Χίου κι έχουμε τη χαρά και την τιμή να είναι μαζί μας», εξηγούν με ενθουσιασμό οι γονείς.

Παρότι νεοσυσταθέν, το Μουσικό Εργαστήρι Νέων έχει δώσει ήδη το «παρών» στο Φεστιβάλ της Πάτμου, όπου απέσπασε εξαιρετικά θετικά σχόλια ενώ φιλοξενήθηκε στις 4/10/2020 στην εκπομπή «Αλάτι της Γης» του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, όπου παρουσιάστηκε η δουλειά των παιδιών.

«Προτρέπουμε κι άλλους γονείς να ενισχύσουν την προσπάθειά μας. Είμαστε ένα μεγάλο συμβούλιο, μια μεγάλη οικογένεια. Όλες οι αποφάσεις παίρνονται ομόφωνα, μας έχει εμπνεύσει ο συγκεκριμένος δάσκαλος. Τα παιδιά μας θέλουν και κάτι παραπάνω, εκτός από τις εγχώριες γνώσεις που παίρνουν από τους δασκάλους του Μουσικού Σχολείου κι όχι μόνο», ανέφεραν οι γονείς.

Ο εμπνευστής του Εργαστηρίου Θεολόγος Μιχελλής προσθέτει:

Εμένα η μοίρα μ’ έφερε στη Χίο πριν 2-3 χρόνια, στο Μουσικό Σχολείο. Κάναμε μια πολύ όμορφη δουλειά με τα παιδιά, με τη βοήθεια των δασκάλων του Μουσικού Σχολείου και πραγματικά εντυπωσιάστηκα και από το νησί και από τη φιλοξενία και από το επίπεδο των παιδιών. Είπαμε να μη μείνει αυτό σαν μια απλή παρένθεση. Οπότε αποφασίσαμε με ιδιωτική πρωτοβουλία να το συνεχίσουμε και να χτίσουμε αυτό το μουσικό εργαστήρι που βλέπετε σήμερα, με την αμέριστη συμπαράσταση των γονέων και τη θέληση των παιδιών. Είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα πανελλαδικά αυτό. Στην ουσία είμαστε μια μικρή εστουδιαντίνα. Είναι ένα σύνολο. Τα σύνολα είναι τα βασικότερα μαθήματα και στα σχολεία τα μουσικά και στα πανεπιστήμια, γιατί μέσα στα σύνολα μαθαίνουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται, να ακούνε, να αλληλεπιδρούν, να μελετούν και  μέσα από το ρεπερτόριο που ξεκινά από τη Χίο και το Αιγαίο, φτάνουμε μέχρι και την Αίγυπτο και κάθε άκρη της Ελλάδας.

Η εμπειρία είναι εξαιρετική και για μένα, γιατί κι εγώ πρώτη φορά το κάνω αυτό σε τόσο μεγάλη διάρκεια. Πραγματικά μαθαίνω κι εγώ από τα παιδιά, εξελίσσομαι κι εγώ ο ίδιος. Έχουμε μια καταπληκτική χημεία, είναι πολύ καλά παιδιά όλα, πολύ σημαντικό αυτό, κι έχουν δίψα για μάθηση. Γι’ αυτό κι εγώ θυσιάζομαι, αφήνω την Αθήνα, έρχομαι, κάθομαι όλη μέρα. Σήμερα και χθες είμαστε εδώ τουλάχιστον 15 ώρες γι’ αυτό το project που θα δείτε. Αλλά  χαλάλι, γιατί πραγματικά οι κριτικές και οι επιβραβεύσεις πανελλαδικά είναι απίθανες.

Πηγές και περισσότερες πληροφορίες: Πολίτης Χίου | Αστραπάρης

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Δεν θεωρώ αντίσταση απλώς και μόνο να πάρεις τα όπλα να ανέβεις στα βουνά. Αυτό είναι εύκολο πράγμα, σχετικά εύκολο. Το πρόβλημα είναι να μείνεις αυτό που είσαι, και αυτό βέβαια συνδυάζεται με την πολιτισμική συνέχεια του ελληνισμού. Με το γεγονός ότι όταν κατακτήθηκε ο ελληνικός λαός, είτε από τους Ρωμαίους αρχικά είτε αργότερα από τους Τούρκους, είχε εθνική ενότητα και συνείδηση της ενότητας αυτής. Υπήρχε μια λαική ενότητα με τη γλώσσα, με τα ήθη και τα έθιμα, και είχε συνείδηση της ταυτότητάς του αυτής, η οποία του επέτρεψε να αντισταθεί, να αντισταθεί στην απορρόφηση από άλλους λαούς, οι οποίοι ήταν κατακτητές του.
    - Νίκος Σβορώνος
  • Αρέσει σε %d bloggers: