Πρόταση ασκήσεως κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

μοναχή καλόγρια προσευχή μετάνοια

Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της Αγίας Τεσσαρακοστής. Να αυξηθεί η προσευχή. Να αυξηθεί η ανάγνωση. Να αυξηθεί η Αρετή.

Κάθε βράδυ να αγρυπνείτε περισσότερο στην Προσευχή.

Να παύσουν τα λόγια. Να λείψουν οι κουβέντες, διότι με τη σιωπή θα κατορθώσετε το παν.

Η αγία Τεσσαρακοστή είναι περίοδος ασκήσεως της αρετής.

Η εποχή αυτή ανακαινίζει τη φύση. Βλέπουμε όλα τα δένδρα να ανανεώνονται. Βγάζουν νέα φύλλα και άνθη και ετοιμάζονται, για να καρποφορήσουν. Και έτσι να αναπληρώσουν τη ζημιά άλλων χρόνων.

Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο άνθρωπος.

Κάθε χρόνο πρέπει να αποκτά νέα ζωή, νέα προθυμία, νέα ανδρεία, νέο θεϊκή αγάπη, για να βλαστήσει νέους καρπούς αρετών και να τις προσφέρει στον ευεργέτη του Θεό.

Και όπως ο καιρός για την καρποφορία των δένδρων είναι αυτή η εποχή, η άνοιξη, έτσι και ο καιρός των αρετών είναι η αγία Τεσσαρακοστή που θα εργασθούμε, για να αναπληρώσουμε τα χρέη και τις ζημιές των περασμένων χρόνων.

Άγιος Άνθιμος Χίου

Ευχαριστίες στον Αχιλλέα Ο. για την αποστολή του κειμένου

3 σκέψεις σχετικά με το “Πρόταση ασκήσεως κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

  • Μάρτιος 15, 2010, 8:26 μμ
    Permalink

    ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΧΙΟΥ-ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ/ΑΚΟΥΕΙ?! ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗ ΦΛΥΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. ΔΕΝ ΠΟΝΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΣ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ…ΟΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΕΣ ΑΘΕΟΦΟΒΕΣ ΘΕΑΤΡΙΝΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΛΙΚΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΣΑΓΗΝΕΥΣΟΥΝ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ+ΕΥΚΟΛΑ.
    ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΥΡΙΕ.ΕΛΕΗΣΟΝ +ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ.

    Σχολιάστε
  • Μάρτιος 16, 2010, 7:16 πμ
    Permalink

    ΜΑΡΙΝΑ,Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΘΑΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ! ΚΑΙ Η ΟΣΙΑ ΜΑΡΙΑ Η ΑΙΓΥΠΤΙΑ@! ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΘΕΕΣ ΕΝΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΕΚ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.

    Σχολιάστε
  • Pingback:Πρόταση ασκήσεως κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή « "Ηλιαχτιδα"

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Συχνά νομίζουμε πως χρειάζεται η θρησκεία για να δικαιώσει το θάνατο και να μας συμφιλιώσει μαζί του. Ο Χριστιανισμός όμως μας γνωστοποιεί το ακριβώς αντίθετο: ότι η φθορά είναι η γελοιοποίηση του ανθρώπου και ο θάνατος η μεγαλύτερη ήττα του, ο μεγαλύτερος εχθρός, που πρέπει οπωσδήποτε να καταπατηθεί. Μόνο που ο θάνατος δε νικιέται με το να μην ασχολούμαστε μαζί του ούτε με το να θεωρείται ένα απλό γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της ζωής. Η νίκη επί του θανάτου ξεπερνά κάθε αυτονομημένη ατομική προσπάθεια και συνίσταται στη συμμόρφωση της ζωής μας στη ζωή του Χριστού, προσπάθεια που σαρκώνεται μόνο στην εκκλησιαστική κοινωνία, αναιρώντας το θάνατο με την Ανάσταση.
    - Γιώργος Μπάρλας
  • Αρέσει σε %d bloggers: