Lacrimarium (Δακρυδόχι): δύο διαφορετικές εκδοχές της Ευρώπης

Το lacrimarium ήταν ένα φλασκί όπου οι γυναίκες της Ευρωπαϊκής αριστοκρατίας μάζευαν τα δάκρυα των παιδιών τους για τον καλλωπισμό τους.

Στα Βαλκάνια όμως στο δακρυδόχι οι μητέρες μάζευαν τα δάκρυά τους και τα πήγαιναν στο νεκροταφείο για να θρηνήσουν τους νεκρούς τους, όπως περιγράφεται και στο παρακάτω ποίημα του Petre M. Andreevski.

LACRIMARIUM*

I saw my husband off to war,
I bought myself a tear flask
and invited the sun to my home.
And I asked him to sit next to me:
so that he looks at me, and I at him,
so that the room does not feel empty.
And to shine on me while I cry,
while I fill the flask with tears,
so that I’m not ashamed for lack of them:
meeting my husband empty-eyed.

Oh, you sun, who sees everywhere,
say how many times I’ve filled this vessel
and how many times I’ve emptied it, and say,
say that I’m still crying, gathering tears,
so that I’ve got them, at least, to take to his grave.

* The lacrimarium is a flask in which the European court ladies gathered children’s tears; they used them for the improvement of their complexion. Our mothers, however, gathered their tears so as to have something to take to the graveyard.

Για την αντιγραφή: Λ. Κανέλλη σε εκπομπή της ΕΤ-3

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    …Θυμάμαι τι μου συνέβη, όταν για πρώτη φορά με αληθινή συντριβή για τις αμαρτίες μου πήγα για εξομολόγηση. Όλη η ζωή που έζησα ορθώθηκε μπροστά μου ως αδικία από την αρχή ώς το τέλος. Όταν συνάντησα τον ιερέα, δεν μπορούσα να μιλήσω καθόλου από τη θλίψη, τα δάκρυα, τον καρδιακό πόνο, αλλά μόνον έκλαιγα.

    Και πιστέψτε με, πριν ακόμη αρχίσω να μιλώ για τις αμαρτίες μου, ο Ίδιος ο Κύριος «εξήλθε προς συνάντησίν μου» και έπεσε στον τράχηλό μου και με καταφίλησε, και ήμουν γι’ Αυτόν αγαπητός, χωρίς να περιμένει από μένα πότε θα πω «συγχώρησον», όπως και στην παραβολή ο άσωτος είπε «Πάτερ, ήμαρτον εις τον ουρανόν και ενώπιόν Σου», όταν ήδη ο Πατέρας τον δέχτηκε στην αγκαλιά Του.

    Κατηγορούσα τον εαυτό μου για όλα. Ο Κύριος όμως δεν πρόφερε ούτε ένα λόγο μομφής× μόνο χαιρόταν «ότι ο υιός αυτός απολωλώς ην και ευρέθη, νεκρός ην και ανέστη». Τι νύχτα ήταν εκείνη! Μου είναι αδύνατο να τη διηγηθώ. Πόσο μας αγαπά ο Κύριος!
    - Γέροντας Σωφρόνιος
  • Αρέσει σε %d bloggers: