Η ιστορία ζωντανεύει στην άμμο

Από τον περασμένο Μάιο, οπότε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Simonova, με ένα κουτί γεμάτο άμμο, ζωγραφίζοντας πανέμορφες εικόνες πάνω σε αυτό, απεικονίζοντας την ιστορία της πρώην σοβιετικής χώρας, όλο και περισσότεροι θαυμαστές κάθονταν μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες για να τη δουν.

Τα βίντεό της στο Youtube έχουν συγκεντρώσει περίπου 5.000.000 κλικ, αριθμός απίθανος για ένα κοινό που γνωρίζει λίγα για την ιστορία της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχασε περίπου το 1/4 του πληθυσμού της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 20% των συνολικών θανάτων. Με τη βοήθεια της άμμου, τα πορτραίτα της Simonova δείχνουν τις ανθρώπινες απώλειες από τη γερμανική εισβολή του 1941.

Η σκηνή, στο άνοιγμά της, δείχνει ένα ζευγάρι να κάθεται σε ένα παγκάκι κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αστέρια. Ξαφνικά, εμφανίζονται πολεμικά αεροπλάνα και η ευτυχισμένη σκηνή αντικαθίσταται από θλιμμένα πρόσωπα. Στη συνέχεια, έρχεται ένα μωρό και η γυναίκα χαμογελά ξανά, αλλά ο όλεθρος του πολέμου τη μετατρέπει σε χήρα, πριν η εικόνα με τη σειρά της να πάρει τη μορφή του Αγνώστου Στρατιώτη της Ουκρανίας.

Kseniya Simonova – Sand Animation (History scenes)

YouTube Preview Image

Η 24χρονη κέρδισε, φυσικά, το πρώτο βραβείο του παιχνιδιού (80.000 λίρες) και επέστρεψε στην κανονική της ζωή στην Κριμαία. Έκπληξη αποτελεί πάντως το κίνητρό της για τη συμμετοχή στο παιχνίδι. «Δήλωσα συμμετοχή για να βοηθήσω ένα παιδί, το οποίο χρειαζόταν να υποβληθεί σε εγχείρηση. Δεν είχα σκοπό να κάνω όλη τη χώρα να κλάψει» είπε χαρακτηριστικά.»

Θ.Ρ.

5 σκέψεις σχετικά με το “Η ιστορία ζωντανεύει στην άμμο

 • Pingback:mentalblock » Απλά εκπληκτικό!

 • Οκτώβριος 22, 2009, 8:00 μμ
  Permalink

  Το μάτι της Kseniya (Ξένια;) Simonova, που βλέπει πέρα από τις λεπτομέρειες και τα σχήματα, που φαντάζεται και ολοκληρώνει πίνακες, δεν σας θυμίζει το «Μάτι» του Θεού, που «σχεδιάζει» τις ζωές μας;

  Εύγε της!

  Σχολιάστε
 • Οκτώβριος 26, 2009, 11:12 πμ
  Permalink

  Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας κύριε Πάνο..

  Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

 • Κέρασμα

  Ό,τι δεν είναι αγκαλιά, δεν είναι Εκκλησία.
  - Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος
 • Αρέσει σε %d bloggers: