Γεώργιος Λασκαρίδης – Άγιος Ραφαήλ: Το αληθινό πρόσωπο του Βυζαντίου

Ρωμανία - Βυζαντινή Ρωμαϊκή Ελληνική αυτοκρατορία - δικέφαλος αετόςΗ πολυσχιδής προσωπικότητα του Γεώργιου Λασκαρίδη ίσως είναι άγνωστη για τους περισσότερους, όμως αποτελεί την καλύτερη προσωποποίηση και ζωντανή απεικόνιση της ψυχής, της ουσίας του πολιτισμού της Νέας Ρώμης ή Ρωμανίας, της υπερχιλιετούς Ελληνικής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη - Θερμή Λέσβου - ΚαρυέςΟ ιατρός – φιλόσοφος – χιλίαρχος του αυτοκρατορικού στρατού Γεώργιος Λασκαρίδης από τους Μύλους της Ιθάκης έζησε στη δύση της Ρωμανίας, τον 15ο αιώνα μ.Χ. Όμως μετά από 500 χρόνια λήθης μας η ιστορία του αποκαλύφθηκε και απασχολεί πολλούς. Σήμερα τον γνωρίζουμε ως νεοφανή ιερομάρτυρα Άγιο Ραφαήλ της Λέσβου.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα, ακούστε με ηρεμία την συγκλονιστική αφήγηση των θαυμαστών περιστατικών των Καρυών της Λέσβου από την κα. Βασιλική Ράλλη (αρχείο mp3, ~10 MB).

Ιστορικό ευρέσεως λειψάνων αγίου Ραφαήλ

2 σκέψεις σχετικά με το “Γεώργιος Λασκαρίδης – Άγιος Ραφαήλ: Το αληθινό πρόσωπο του Βυζαντίου

  • Νοέμβριος 7, 2007, 6:14 μμ
    Permalink

    ειχα διαβασει απο παλια για το βιο των Αγιων Ραφαηλ Νικολαου και Ειρηνης αλλα ειχα λησμονησει αυτες τις λεπτομερειες που ξαναακουσα παλι απο την κ. Ραλλη.Την ευχαριστω παρα πολυ που με τοση λεπτομερεια τις αφηγηθηκε .Πραγματι ειναι απο τους Αγιους που αρκετος κοσμος επικαλειται σε πολλες περιστασεις της ζωης του.Ο θεος να την εχει παντα καλα.

    Σχολιάστε
  • Ιούνιος 16, 2012, 9:20 πμ
    Permalink

    Υπάρχει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Άγραφον» εκδ. ΑΚΡΙΤΑΣ, διασκευή σε πιο συνεπτυγμένη γραφή και απλ΄΄η σημερινή γλώσσα ενός βιβλίου του μακαρίτη φιλολόγου Φ. Λίτσα. Παρουσιάζει ακριβώς την προσωπικότητα του αγίου Ραφαήλ κυρίως, έως και το μαρτύριό του. Είναι μία άκρως συγκινητική και γλαφυρή ΄διηγηση. Το πρόσωπο και η δράση του αγίου πλαισιώνεται από τα αληθινά ιστορικά γεγονότα των μέσω του 15ου αιώνα.

    Σχολιάστε

Απάντηση

Subscribe without commenting

  • Κέρασμα

    Όλους τους πιστούς οφείλομε να τους βλέπομε σαν ένα και να σκεπτόμαστε ότι στον καθένα από αυτούς είναι ο Χριστός. Και να έχομε για τον καθένα τέτοια αγάπη, ώστε να είμαστε έτοιμοι να θυσιάσομε για χάρη του και τη ζωή μας. Γιατί οφείλομε να μη λέμε, ούτε να θεωρούμε κανένα άνθρωπο κακό, αλλά όλους να τους βλέπομε ως καλούς. Κι αν δεις έναν αδελφό να ενοχλείται από πάθη, να μην τον μισήσεις αυτόν· μίσησε τα πάθη που τον πολεμούν. Κι αν τον δεις να τυραννείται από επιθυμίες και συνήθειες προηγουμένων αμαρτιών, περισσότερο σπλαγχνίσου τον, μην τυχόν δοκιμάσεις και συ πειρασμό, αφού είσαι από υλικό που εύκολα γυρίζει από το καλό στο κακό’’. Η αγάπη προς τον αδελφό σε προετοιμάζει ν’ αγαπήσεις περισσότερο τον Θεό. Το μυστικό, λοιπόν, της αγάπης προς τον Θεό είναι η αγάπη προς τον αδελφό. Γιατί, αν δεν αγαπάεις τον αδελφό σου που τον βλέπεις, πως είναι δυνατόν ν’ αγαπάεις τον Θεό που δεν Τον βλέπεις; ’Ο γαρ μη αγαπών τον αδελφόν αυτού, ον εώρακε, τον Θεόν, ον ουχ εώρακε, πως δύναται αγαπάν;
    - Γέροντας Πορφύριος
  • Αρέσει σε %d bloggers: